månadsarkiv: december 2013

Årets drink: Virgin Mojito

DSC 0205 2

2013 drar sig mot sitt slut och tack vare det milda vädret ser myntan fortfarande oförskämt pigg ut i kryddlandet. Tack vare detta har vi fortfarande möjlighet att blanda det som verkligen har varit årets drink här i Karolineborg, Virgin Mojito. Gör så här:

DSC 0398 2

Börja med att smyga ut i kryddlandet och hämta några nävar grönmynta.

DSC 0176 2

Väl tillbaka i köket mäter man upp rårörsocker i höga glas. De recept jag utgick från i början av sommaren var ganska snåla med sockret och tog bara några teskedar. Efter besöket på Cap Ferrat i somras kunde vi dock konstatera att mer socker = godare. Ta gärna 1-2 matskedar. (Allt socker kommer i detta fall inte lösa sig i vätskan utan blir en sockrig reserv i botten av glaset som kan fiskas upp vid behov…)

DSC 0179 2

 Muddla socker och myntablad med t.ex. baksidan av en redig träslev.

DSC 0186 2

 Pressa en lime per drink, dela resten av limefrukterna i kvartar och lägg som dekoration i glasen. Spar också lite mynta som dekoration.

DSC 0187 2

 Krossa is i t.ex. en blender. Kör ordentligt.

 DSC 0196 2

 Blanda limejuicen i drinken, häll på iskross och toppa med Loka.

Ett tips är att man också kan hälla ljus rom i drinken. Det blir nästan ännu godare.

Biff Zapche

DSC 0661 2

Mums, koreansk biff zapche. Enkelt och väldigt gott alternativ till vår standardwok.

Recept

  • en påse nudlar gjorda på sötpotatismjöl (260g)
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 300g champinjoner
  • 400g lövbiff eller innanlår skuret i tunna strimlor
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk socker
  • 200g sockerärtor

Börja med att koka nudlarna. Skiva lök, morötter och champinjoner. Stek köttet (i omgångar om det krävs) och tillsätt svampen, grönsakerna och nudlarna. Rör ihop soja och socker och tillsätt. Salta och peppra.

DSC 0216 2

DSC 0218 2

 

 

 

Årets inte fullt så lyckade saffransbröd

I vanlig ordning bakade jag saffransbröd till första advent. Anledningen till att jag inte har bloggat om det ännu var att resultatet inte blev så bra som förväntat. Här finns dock potential för förbättring i framtiden och som referens lägger jag ändå upp receptet.

DSC 0411 2

Målet var att utöver lussekatter göra saftiga saffransbullar med pistagefyllning.

  • Receptet på lussedegen kommer från Sebastien Boudet och återfinns här.
  • Recept på saffran i Cognac finns här.
  • Receptet på mandelmassa finns sedan tidigare här.

Pistagefyllningen och vaniljkrämen gjordes enligt nedan.

Pistagefyllning

  • 250g mandelmassa
  • 150g rumsvarmt smör
  • 1dl vaniljkräm
  • 100g skalade och hackade pistagenötter

Blanda ihop alla ingredienser.

Vaniljkräm

  • 1/2 liter mjölk
  • 1/2 vaniljstång
  • 100g socker (1/3 + 2/3)
  • 2 hela ägg
  • 1 äggula
  • 20g vetemjöl
  • 8g maizena
  • 8g potatismjöl
  1. Dela vanilstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med två tredjedelar av sockret, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull. Fiska sedan upp vaniljstången och släng den.
  2. Vispa resten av sockret och äggen och de olika mjölerna pösigt i en bunke.
  3. Häll lite av den varma mjölken i det vispade ägget och rör ihop, häll sedan äggblandningen i den varma mjölken i kastrullen.
  4. Vispa ordentligt över värme och var beredd att stänga av när smeten börjar tjockna till. Fortsätt vispa i kastrullen. Detta är det kritiska momentet där det gäller att få en lagom krämig konsistens utan att det blir äggröra av allting.

DSC 0379 2

Färdig mandelmassa

DSC 0383 2

Fin gul saffransdeg

DSC 0389 2

Färdigkokt vaniljsås

DSC 0394 2

Fyllningen blev mycket lyckad, men problemet var att den liksom försvann i den lösa lussebrödsdegen. Jag kan tänka mig att den passar bättre i en fastare bulldeg.

DSC 0407 2

Lussekatterna blev i alla fall helt OK.

Mjölkchokladfudge

Som Hanna skrev sist så har vi försökt göra marmelad enligt ett recept som Sofie från Dessertmästarna delade med sig i lokaltidningen. Man kan sammanfattningsvis säga att det gick åt pipsvängen. Förmodligen använde vi fel sorts pektin vilket fick som resultat att marmeladen inte stelnade som den skulle. Efter att ha gjort ett tappert men fruktlöst försök att rädda röran genom att koka om och tillsätta 3ggr så mycket pektin gav jag upp och provade nästa recept från samma artikel. Stärkt av framgången eller något..

Alltså dags för Mjölkchokladfudge.

DSC 0711 2

Recept

  • 3 dl grädde
  • 300g socker
  • 40g glykos
  • 80g mjölkchoklad

Börja med att koka upp grädde, socker och glykos i en stor kastrull, till 116°c. Ta sedan kastrullen från plattan och tillsätt mjölkchokladen. Rör ordentligt till en jämn smet och häll upp på bakplåtspapper.

När massan har stelnat vilket gick ganska snabbt är det bara att skära upp i lagom stora bitar.

Det här gick bättre, men smaken är lite tråkig. Om jag gör om detta ska jag nog prova någon annan smaksättning, t.ex. lakrits eller kanske Whisky som C-E föreslog.

Julpyntigt

Igår hade vi en heldag vikt åt storstädning och mathandling. Idag har vi gjort roliga saker, köpt julgran och pyntat samt stekt en skinka och gjort julgodis. 

För första gången köpte vi en rimmad skinka. Den har Hampus stekt i ugnen i dryga två timmar på förmiddagen. Skinkan är nu på kylning och kommer troligtvis griljeras imorgon.

DSC 0668

Ugnsstekt julskinka

DSC 0702 2

Skinkan griljerad och eat-ready

I tidningen ”Mitt i Lidingö” hade Dessert-mästarna-Sofie delat med sig av ett recept på blodapelsinmarmelad-godis. Det har vi nu testat, och formen står på kylning. Den ska stå och stelna under natten så det blir spännande att se hur det blev imorgon.  

DSC 0670

DSC 0674

DSC 0675

Blodapelsin-marmelad

Det blev även en laddning knäck, även den står på kylning just nu

DSC 0673

Knäckis

Slutligen lite bilder på julpyntet. Årets julgran är den minsta som skådats någonsin. Hos vår lokala granleverantör, Willys, så var utbudet minst sagt nedslående. Det var på håret att vi gick hem utan gran, men Hampus var påstridig. Den vi fick med oss var ändå helt ok, bortsett från liten till växten. 

DSC 0695

DSC 0688

Ett litet bo till fågelungen

DSC 0663

I veckan har jag sytt ett babynest, det är ett slags bo som bebisar enligt uppgift älskar att sova i. Det består av en stoppad botten och en lite högre sarg runt om som man kan dra åt. Vad jag förstår så är syftet med det hela att bebisen gillar att ha det lite trångt. Enligt uppgift är det dessutom bra att ha om man har barnet i sängen så man som sovande vuxen inte kommer för nära. 

Jag valde ett stretchigt tyg, vilket egentligen kanske inte var optimalt ur ett stabilitetsperspektiv, men den blev fin och mjuk. Mönster och sömnadsbeskrivning finns det mängder av om man frågar google, exempelvis den här som jag använde. Det man behöver är ca 1 meter tyg, 3 meter snodd, 3 meter kantband och 3 meter vadd. 

DSC 0636

Mönstret som jag gjort utifrån beskrivning på internet

DSC 0638

Kantband i blank grön

DSC 0639

När barnet är lite större och behöver mer plats så är det bara att öppna lite på dragskon

Lilla Kompis bästa kryddiga pepparkakor

 

DSC 0487

Nu har vi äntligen hittat ett bra pepparkaksrecept. Ännu bättre är att vi dessutom har skrivit ner det för att kunna reproducera kalaset nästa år. 

Pass på för här kommer Lilla Kompis kryddiga och inte så söta pepparkakor

  • 200 g smör
  • 3 dl sirap (jag använde både mörk + ljus, men enligt andra recept så ska man ha mörk)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk malen ingfära
  • 2 msk malen nejlika
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 msk hela kardemummakärnor, mortlade
  • en nypa salt
  • en skvätt fin konjak
  • 2 tsk bikarbonat
  • 660 g vetemjöl (11 dl)
  • + 1-2 dl vetemjöl till utbakning

Att göra degen:

1. Smält smöret försiktigt tillsammans med sirapen

2. Blanda i grädde, socker, kryddor och konjak

3. Blanda mjölet till degen med bikarbonaten en separat bunke

4. Rör i mjöl/bikarbonat-blandningen pö-om-pö i kastrullen med vätska och kryddor

5. Låt degen stå en bra stund i kylen så den blir riktigt kall, typ över natten. Jag hällde ut degen på ett bakplåtspapper vilket gjorde det lite lättare att skära loss bit för bit vid utbakningen (snarare än att gröpa stenhård deg ur en kastrull med sked vilket brukar vara jobbigt)

 

Utbakning:

1. Ta en mindre degbit i taget och kavla så tunt du förmår. Jag kavlar direkt på bakplåtspapper.

2. Tryck ut kakor med formar och peta bort det som inte ska in i ugnen

3. Grädda varje plåt i ca fem minuter på 200 grader.

4. Låt svalna och torka innan du stoppar kakorna i en burk eller plastpåse

DSC 0466

Deg utkavlad på bakplåtspapper

DSC 0467

Lätt att trycka med formar och ta bort allt s k mellanrum, istället för tvärt om

Lite mer julpynt till andra advent

Förra helgen, till första advent var Hampus uppe på vinden och hämtade ner lite julpynt.Vi fick då upp alla ljusstakar, ljusnäten i trädgården samt julgranen med belysning på altanen. 

DSC 0363

Till vinden går man lämpligast utan byxor

DSC 0366

Ljusnät i svartvinbärsön

DSC 0367

Gran på uterummet lyser

Idag så fixade jag några nya grejer. Dels satte jag i mossa i adventsljusstaken, gjorde en dörrkrans av granris och slutligen fixade två hyacinter i vaser. 

DSC 0446

2013 års dörrkrans, i gran på en köpt halmstomme. 

DSC 0444

Mossa i adventsljusstaken och en varsin hyacint i våra hyacintvaser

När vi var i skogen igår för att plocka lite naturmaterial så tog vi även hem lite ekkvistar som jag tänkte arrangera med lite pynt. Tills vidare står de i en vas men kanske kan jag greja lite med dekorationer under nästa helg. 

När jag ändå har börjat berätta om förra helgen så kan jag bara i förbifarten säga att jag tog årets sista chans/gjorde en sista kraftansträngning och gick ut och rensade alla rabatter. Oj, kanske någon tänker. Jo, det kan ju bli så när man inte håller undan på förhösten, så att säga.

DSC 0400

Rensat kryddland, vi har haft färska kryddor ända fram till snön kom för några dagar sedan

I samband med förra helgens uteaktiviteter så åkte även fågelhuset och de andra två matstationerna fram. Fram tills snön kom var det tomt där, men nu har vi mycket fåglar, bland annat två stora hackspettar. 

DSC 0399

Riggat fågelhus i förra helgen

Födelsedagspresenten monterad!

När jag fyllde år för en månad sedan så fick jag en fin emaljskylt av Hampus föräldrar att sätta på husfasaden. 

På grund av graviditet så hade Hampus förbjudit mig och honom själv att klättra högt på stege så vi fick offra pappas liv. Det var ju förstås inga problems och nu är skylten uppsatt högt upp på fasaden mot vägen. Det blev verkligen jättebra och kanonfint!

DSC 0437

DSC 0439

DSC 0442

Kristallkronan fixad

För fler veckor, kanske månader sedan så köpte jag en vind, halvtrasig och smutsig kristallkrona på Bukowskis Market. Sen dess har det varit lite pyssel vid några tillfällen fördelade över en ganska lång tid.

Vi hämtade kronan på Bukowskis utlämning, nere vid Norrtull och bar den hem (via den landstingsägda transportapparaten) i en Ikeakasse. Väl hemma fick den hänga ett par dagar i badrummet, där det initialt var tänkt att den skulle vara placerad. Men efter att ha slagit huvudet i den några gånger samt känt att den luktade gammal människa så åkte den ner i ett skumbad. 

Efter skumbadet som varade över natten, så försökte jag skrubba varje prisma med diskmedel och diskborste. Det gick förhållandevis bra för jag kunde hålla till i badrummets tomma yta (där badkaret ska stå). Efter sköljning och öm handdukstork så var det bara att försöka pussla ihop alla bitar igen. I samband med både transport och tvätt hade den gått i tusen delar. Som tur var kunde jag hålla till på mitt nya arbetsbord.

Det gick ganska snabbt att bygga ihop alla kristaller igen och få fast dem i stommen. Jag hade dock ett stort problem med att alla ljushållare hade lossnat och ett litet problem med att prismorna som satt undertill snurrade halvvägs åt fel hål och bara inte ville hänga rakt. Pappa var här en gång och försökte löda fast ljushållarna i stommen men det gick inte alls. Efter att ha grunnat på problemet i ett antal veckor så lyckades vi idag lösa det genom att löda fast koppartråd på ljushållarna, som vi sen kunde linda fast i ljusstommen. Jag hade under tiden listat ut hur prismorna skulle sättas fast för att hänga rakt, så även det ordnade sig.

Efter en utvärdering så har vi nu bestämt oss för att ha ljuskronan i matsalen, och istället ta lilla lampan från matsalen till badrummet. Allt uppsatt och fixat nu på eftermiddagen. Åh vad skönt att det äntligen är fixat, och nu kan jag äntligen [tillåta mig själv att] påbörja något nytt spännande projekt!

DSC 0242

Kristallkrona efter en natt i bubbelbad. Av vattnet att döma så behövdes en tvätt…

DSC 0243

Alla delar skrubbas med borste på golvet

DSC 0245

Många små bitar var det

DSC 0248

Varje prisma behöver samlas upp och torkas

DSC 0256

Arbetsställning fixad av en Elfa-back-stomme

DSC 0263

Här håller jag på att sätta fast raderna av prismor undertill

DSC 0450

Skev och sned, äkta, precis som vi vill ha den!

DSC 0451