månadsarkiv: oktober 2013

Virk-PoC

I helgen har jag, förutom att leta bland mina gamla babykläder, tränat på att virka. Slutmålet är en filt av mormorsrutor och nu har jag testvirkat en provruta. Den här må vara lite mer komplicerad än den vanliga mormorsrutan, men håll med om att den är fin. 

Det knivigaste med att virka är inte att klara av att göra trix med virknålen utan att tyda flera mycket kryptisk beskrivningar, typ enligt nedan:

1 sm om 6-lm-bågen, 3 lm (= 1 st), 3 st + 4 lm + 4 st om samma lm-båge (= hörn), *(4 lm, 1 fm om nästa lm-båge), upprepa (-) totalt 3 ggr, 4 lm, i hörnet virkas det 4 st + 4 lm + 4 st*, upprepa *-* totalt 3 ggr, upprepa (-) totalt 3 ggr och avsluta med 4 lm och 1 sm i den 3:e lm i början på v. 

Att göra till veckan är att komma till skott, bestämma färg och beställa en spekulativ mängd garn och sen sätta igång. Det är knappt 13 veckor kvar till beräknad nedkomst, och jag antar att jag behöver ca 40 rutor. Fyra per vecka verkar vara ett rimligt takt men ack så körigt. 

Bild

Här sitter jag och kämpar med innersta delen i formen av en blomma

IMG 4107

Och så här blev slutresultatet på min virk-PoC. Här använde jag två olika färger, men kommer göra med en eller tre när det är skarpt läge. 

Väskan full av småfolk-kläder

I helgen har vi varit hos mamma i mitt barndomshem. Vi har gjort lite blandat med saker, och bland annat har vi gått igenom förråden av pyttekläder. Jag skulle säga att det var en framgångsrik skattjakt. Hampus hade därtill sin rygga full av (fryst) älgkött. 

Hur som helst, vi hittade en del roligt i källaren. Både hemsytt och köpt till mig i början av åttiotalet och till brorsan tolv år tidigare. Eftersom vi inte vet om vi väntar ett rosa eller blått barn så tog vi med oss allt som fick plats.

IMG 4103

Proppfull liten väska med små saker

IMG 4095

Rosa sparkisar och en grön hemsydd åkpåse med matchande mössa

IMG 4099

Massor av mössor i olika utförande, vantar, strumpor och hemskickade koftor och en och en annan stickebyxa.

IMG 4101

En pepparkaksklänning i brun sammet och en sommarklänning med tillhörande krage

IMG 4102

Slutligen, en hel hög med blandade klänningar, sparkisar och pyjamasar

Det vi däremot inte tog med oss var det här urgulliga regnstället. Anledningen, är att galonkläder från början av sjuttiotalet sannolikt är fullproppade med ftlater.

IMG 4073

Galonställ, numera giftigt?

Sen var det dessa två stickade sett, en tegelröd och en gul med bruna detaljer. Den måste vi nog fundera lite på först. Man vill ju inte utsätta Lilla Kompis för vad som helst även om det tveklöst är en del swagga i den gula dressen. 

IMG 4074

Sjuttiotalet ringde…?

Nästa års hemmaprojekt?

Som alltid när vi är i fönsterputsar-tagen så erbjuds vi möjligheten att studera vårt hus lite noggrannare än andra dagar. I helgen seglade därför två ganska tydliga kandidater upp på prospektlistan över hemmafix som vi borde ta tag i nästa år.

”Öh, men guuu va jobbit me hus” kanske någon tänker, men nej, inte så farligt skulle jag säga. Det här bedömer jag ändå som småpotatis i jämförelse med vad vi åstadkom i årets hemmafix (att renovera dörrar och fönster på balkongen uppe). 2013 hemmafixarbudget var på fyra heldagar och kanske ytterligare åtta timmar fördelat på fyra kvällar efteråt. Det är väl ändå okej på ett helt år?

Hur som helst, det som vi skulle behöva ta tag i 2014 år är betydligt mindre. 

1. Fixa sista dåliga fönstret

Så här ser utsidan ut på fönstret i Hampus kontor, det är högt upp i luften i riktning mot väster. Alla övriga fönster i den riktningen har vi bättrat på sen vi flyttade in. Här behövs både skrapas, kittas och målas – helst innan rutan lossnar. 

DSC 1122

Fönster som skulle behöva fixas innan glasskivan trillar bort

2. Fasadtvätt

Ja, det här har jag ingen aning om hur man fixar, men hela fasaden på norrsidan är full av smuts och svarta prickar. Grannen säger att det är den moderna målarfärgen som blir utsatt för algangrepp men att det går att tvätta bort med diskmedel och borste. Jag funderar på om man kan köra med högtryckstvätten på något sätt, kanske om man köper till en sådan där borstpryl? Det ser i alla fall himla risigt ut och skulle behöva fixas snarast!

DSC 1119

Både alger och smuts på norrsidan

DSC 1120

Prickar

Som eventuell tredje kandidat får jag väl lyfta fram aktiviteten ”bygga staket” längs alla tomtens stup. To be defined…

Utvärdering av tyg – andra ronden

Som jag meddelat tidigare håller vi på att skaffa en djuphäftad sänggavel. De tygprover vi fick hem med posten känns alla rätt mediokra.

Idag var vi förbi ateljén igen för att titta på nya prover, och på tillverkarens arbetsbord låg en sänggavel under arbete. Den var knalligt petroliumgrön och bara liksom sög tag i oss. Men vänta nu, vi hade ju bestämt att köra på något sobert brunt – inte dra in ännu mera cirkustema här i Karolineborg!? 

Som pliktskyldigast kollade vi igenom en ny laddning tygprover och beställde två nya, en mellangrön och en mellanbrun. Men den nya potentiella stjärnan, en restbit från tillverkarens pågående arbetet, hänger nu i sovrummet på prov. 

Utomhusmörkret i kombination med lite skum belysning i sovrummet omöjliggör en rättvis dokumentation. Nu får vi vänta tills nästa gång vi är hemma i dagsljus för att utvärdera i skarpt läge. 

DSC 0213

Provbit av den mest intensiva petroleumgröna sammeten du kan tänka dig

Vintersäkring och årets råttbingo

I morse var det frost på gräsmattan så nu börjar vintern närma sig. Det kändes inte som att vi kommer behöva vattna mer ute nu, därför har vi idag gjort vintersäkring av utomhusvattnet. Det är alltid lite klurigt, med saker som man ska göra en gång per år, men jag tror vi kom ihåg rätt.

Nu är vattenkranen i källaren stängd och ventilerna i vardera ände av vattenledningen till garaget öppnade. 

DSC 1111

Mysiga källarrummet, där vattencentralen sitter

DSC 1114

Lilla ventilen är avskruvad, nu gäller det att den inte kommer bort till nästa år

DSC 1116

Samma sak öppnad i garaget

När det blir lite kallare är det också dags att slå på värmekabeln som ligger i vattenröret. Men det kan vi vänta lite med tror jag.

På tal om källaren så är det dags att börja satsa pengar i årets råttbingo. Hur många möss tror du att vi kommer fånga i år? 

Hampus satsar sina pengar på fyra, jag chansar på tre. Än så länge är det noll. 

DSC 1113

Musfälla laddad med ekologiska sultanrussin, mums!

Fönsterputsarhelg

Det känns som det var ett par veckor sedan sist, men trots det har det länge varit ett behov av fönstertvätt här på Karolineborg. Speciellt fönstren på övervåningen, som blev tvättade innan pollensäsongen i våras, har varit närmast igenmurade av smuts. 

DSC 1082

FÖRE Fönster fullt av pollen och föroreningar

Igår gjorde vi i alla fall ett ryck och tog alla fönster på hela övervåningen. Det tog ett par timmar ungefär och var en lagom hanterbar arbetsbörda, till skillnad från att ta hela nedervåningen inklusive uterummet, som vi gjorde sist, vilket var alldeles för mycket jobb. Utarbetad och beprövad best practice är som vanligt att undanröja alla moment som stör flytet. Det innebär att Hampus har som enda uppdrag att preppa för mig, det betyder röja fönsterbrädor, öppna tröga skruvar, kämpa med rutor som fastnat och torka fönsterbrädorna och återställa efteråt. Själv så kör jag på med sprej, trasa och handduk mycket effektivt. DSC 1105

EFTER Alla träd har så mycket klarare färg och fåglarna kvittrar

Idag har jag kört på lite mer där nere i två omgångar, i smyg. Hampus försökte hindra mig, men så fort han var upptagen med något annat så var det fritt fram. Haha. Det är ju lika bra att köra på när man ändå står i träningskläder och stegen är hämtad, så att säga. Nu är hallen, gästrummet och köket också fixat, det gick hur snabbt som helst fördelat på ett kort ryck innan lunch och ett till strax innan det blev mörkt. Det återstår att se hur det blev när det är dagsljus. 

DSC 1117

Rent och spegelblankt

Jag tänker att det är ganska rimligt att tvätta alla fönster en gång på våren och en gång på hösten, speciellt här där det är så mycket smuts i regnet/luften. Nu har vi gubbrummet, matsalen och vardagsrummet kvar för i år. Å andra sidan är det inte hela världen om det inte blir gjort heller. Däremot så känner jag att jag inte kan räkna med att det blir något gjort nästa vår, så jag vill ju helst passa på innan bebisen kommer. 

Vi är också inställda på att så småningom, när tiden är mycket mer knapp, att det kan vara värt att ta hjälp med städning och fönsterputs. Just nu funkar det bra att köra som vi gör, där vi turas om att städa hela huset en gång i veckan. Det är var fjortonde dag som man ångrar upplägget lite, alla andra dagar är det perfekt. 

Unge Axel

På temat barnfotografering så har jag idag hälsat på unge Axel och hans föräldrar. Axel är ganska precis fem veckor gammal och har, sedan vi träffades senast, hunnit tjocka på sig lite om kinderna och börjat anammat samma rörelsemönster som en boxare.

Tänka sig att han, trots sin unga ålder, har varit med på samtliga av årets söndagspromenader och deltagit i renoveringen av balkongdörrarna

Vilken liten goding! 

DSC 1172

DSC 1156

DSC 0002

DSC 0037

DSC 0095

DSC 0092

Ugglematta

Klart kompis ska få en ugglematta, eller?

IMG 4035

Vi var i butiken ROOM i PUB-huset för att köpa handtvål men råkade se den här fantastiska mattan. Vilken humörhöjare! 

I valet och kvalet kring valet av sänggavel

Vi håller på och laddar inför att skaffa en sänggavel till sovrummet. Uppladdningen har pågått i flera år, men på allvar sedan nya sovrummet blev klart.

Vi har bestämt oss för en djuphäftad tyggavel liknande den på bilden nedan. Bilden kommer från Sköna Hem och den är tillverkad av personen bakom företaget In your dreams här i Stockholm. En parentes – bara älskar man inte sänglamporna nedan, sådana vill jag också ha!

Skh12farggront 1

Djuphäftad sänggavel, snart i vårt hem

Men nu när vi väl bestämt oss för för att slå till så har vi en liten utmaning med att välja tyg. Vi var i ateljén och tittade för någon vecka sedan och valde ut tre bra kandidater. Nu har vi fått hem tygprover för påsyn och, nja, vi är osäkra. 

Vi hade först bestämt oss för en mörkbrun sammet (liknande den till höger). Men i butiken så såg den ljusare bättre ut (mitten), å andra sidan såg båda ut att vara lite för matta  – så då bubblade den högblanka sammeten (vänster) som den starkaste lysande stjärnan. Nu när vi haft chans att titta på provbitarna på plats i rummet i helgen… så nja, jag vet inte. Det känns som vi måste tillbaka till butiken en gång till och börja om från början (den här gången på dagtid i dagsljus). 

DSC 0647

Provbitar av sammet för utvärdering

Nya lampor till studion

Har glömt att berätta att vi skaffade lampor till studion förra veckan. Det blev tre mattsvarta industrilampor från Mio. Mycket bra och en prisvärd kompromiss mot alla designerlampor vi suktat efter tidigare.

IMG 3999

Industrilampor i studion

Annars då, jotack, vi har främst spela pingis på bordet. Men idag köpte jag lite nytt tyg så jag hoppas komma igång med något pysselprojekt snart.

DSC 0637

Pingisbord