månadsarkiv: augusti 2013

Auktionsfynd och pynt

I veckan ropade jag framgångsrikt hem två saker på Bukowskis budgetauktion på nätet, Bukowskis Market. Det är ungefär samma sak som Stockholms Stadsauktion och Lauritz men med hundra gånger bättre app vilken gör att det är förhållandevis enkelt att köpa grejer. 

Vi har tidigare köpt några grejer där, bland annat ett soffbord och några olika lampor. Jag har länge spanat efter diverse olika mattor, ett par kristallkronor, ett skrivbord, ett par sängbord och diverse olika stolar och fåtöljer. Oftast blir det man vill köpa för dyrt men ibland har man tur. Med utgångspunkt från vad möbler kostar att köpa nya i butik (som inte är Ikea) så tycker jag att jag gjorde ett par bra affärer nu. 

Jag har nu bjudit hem en stor matta och ett skrivbord, båda ska vara i den så kallade studion (läs arbetsrummet) på övervåningen. 

Det främsta minuset med att köpa på auktion mot att köpa på till exempel Svenssons i Lamhult, eller annan motsvarande bra butik, är att det är relativt utmanande att få hem grejerna. De ska hämtas under begränsade öppettider, med kort varsel och saknar emballage. Just nu är det trafikkaos runt Norra Stationsgatan, där utlämningen ligger, men så fort vi kommit på hur vi skulle köra så var det inte alls mycket bilar på själva lastplatsen. Skönt. Vi chansade och lyckades få in både mattan och skrivbordet i bilen. Skönt, att slippa åka tillbaka och hyra lastbil, alternativt åka två gånger.

Skrivbordet är ganska litet, men mattan är 429 x 296 cm och gjorde lite motstånd innan den ville komma in i bilen. Man orkar med nöd och näppe lyfta halva på två. 

IMG 3835

Lilla Saaben är fullastad

IMG 3837

Stor rödblå antik Keshanmatta

Det var en bra dag för vi lyckades lämna in mattan utan missöden på Björntvätten på vägen hem, så nu är det bara att vänta på att få rulla ut den (och faktiskt se hur den ser ut i verkligheten).

Skrivbordet som är från 1900 och troligen ganska nymålat i matt svart färg, passar bra vid fönstret.  

IMG 3841

Skrivbord från 1900

Ingen kommer sörja min tidigare temporära arbetsplats på ett fällbord i plast. Det här blev väldigt bra. 

DSC 0205

Arbetshörna med sjöutsikt

DSC 0206

Väldigt smutt med en låda bara för adaptrar och småel

En pyntig sak till som vi också köpt i närtid är två krukväxter och två kurkor! Det känns kul och pyssligt att få köpa lite krimskrams nu när huset är färdigrenoverat. Mer av det till hösten, ja tack!

DSC 0210

Första inköpta inomhusväxterna sedan… tja, evigheter

Första odlingsbänken klar!

Sista dagen på semestern, blev några timmar vid garaget och det virke vi köpte i går på bygghandeln. 

Resultatet är att ca 75% av allt virke som behövs för de tre odlingslådorna är tillsågat och den första riktiga odlingsbänken är ihopskruvad. Det var lite trixigt att få ihop alla bitar vinkelrätt men det gick bra när vi var två. När vi var klara bar vi ut lådan och provade den lite på plats, och vi tycker det ser lovande ut.

IMG 3769

IMG 3765

Gott om plats för ytterligare två i samma storlek

Nu ska vi göra ytterligare två likadana, 1,4 x 0,8 x 0,5 meter, häfta fast plast på insidan och lägga täckväv i botten. Parallellt så ska rabarberlådan sättas på plats, fyllas med jord och rabarberna planteras, samt rulla ut täckväv på hela ytan där odlingsbänkarna ska stå. Eftersom det är arbetsvecka från imorgon så kan man inte räkna med att något händer förrän tidigast till helgen.

Eftersom det är just sista dagen på semestern så har vi i övrigt ägnat oss åt allsköns ritualer för att komma i arbetsstämning. Städat hela huset, klippt gräset, fixat matlådor, fixat rabatter, tvättat och städat bilen, strukit skjortor, tvättat kläder, rensat garderoben, och nu sitter jag med fötterna i vattenbad med förhoppning om att ha vackra fötter innanför strumporna imorgon. Vad gör man inte för att bli lite peppad?

En tur till bygghandeln och arkeologisk utgrävning klar

Idag är det näst sista dagen på semestern och trädgårdsprojektet har fortsatt. 

Sedan vi kom hem från Frankrike så har har vi samlat lite kraft för att åka till bygghandeln och införskaffa allt material till odlingslådorna. Allt som inkluderar momenten 1) Släpvagnskörning, 2) Bära tunga saker 3) Dyra inköp,  brukar vi dra oss för att göra in i det längsta. Det är ganska svårt och vi känner oss lite fumliga sådär med släpvagnen, och undertecknad som kör vill vara ganska säker på att det går att köra överallt innan jag ger mig iväg. 

Vi har jättetur som kan låna släpvagn lätt närhelst vi behöver men det är ganska trixigt att få den på/av bilen och eftersom vi känner oss nästan vuxna (höga bolån, villafiber, äter mycket grönsaker osv) så vill vi ju helst inte be om hjälp varje gång heller. Det brukar alltid gå jättebra men idag hade vi faktiskt lite problem, det var ett av släpvagnshjulen som låste sig. Vi märkte det redan när vi skulle koppla på vagnen och fick putta/dra den lite fram och tillbaka innan den ville följa med. När vi sen körde ner för backen, bromsandes, så låste sig hjulet igen och vi drog upp ett långt spår i gruset. Nere vid vägen blev vi stående en stund, villrådiga. Vi försökte på alla sätt få bromsen att släppa och ringde pappa samt involverade släpvagnsägaren för att få lösningsförslag. Eftersom hjulet var låst så gick det ju inte heller bara att backa tillbaka uppför backen och ställa in dagens planer. 

Efter att ha hamrat lite på bromstrumman, lirkat med handbromsen och slutligen backat respektive kört framåt massor med gånger så bara – tjoff! tjoff! fungerade det. Vi hade redan lagt ner någon timma på ”köpa material”-projektet så efter ett kort övervägande så beslöt vi att chansa på att det inte skulle bli några nya problem och fullföljde projektet. Pappa fick dock avge ett löfte om att ögonblickligen åka från Råcksta och komma och hjälpa oss vid eventuella problem ute på byn. Han slapp och allt gick som på räls resten av dagen. 

På bygghandeln köpte vi nästan 120 meter virke. Huvudlasset bestod av 30 plankor om 3,4 meter av obehandlad gran 22 x 95 mm. Detta ska gott och väl räcka till tre odlingslådor som är 1,4 x 0,8 x 0,5 (längd x bredd x höjd) meter stora samt till minst tre mindre framtida odlingslådor (ännu ej definierade). Det blev också två plankor vardera av material till handtag till de små lådorna och hörnstolpar till de stora odlignslådorna. En stor förpackning skruv blev det också eftersom skruv går som smör vid alla typer av byggprojekt. 

IMG 3724

En dag när vi är vuxna kommer vi ha köpt två riktiga spännband, tills dess använder vi ett rep (mest för syns skull)

Nu ligger alla plankor på bänken i garaget och bara väntar på sågen. Vi har avgett löfte om att aldrig åka och köpa byggmaterial igen. 

Efter lunch och lite eftermiddagslurande så gick jag ut och fortsatte där jag slutade igår. Vid stubben som står precis på kanten till min linje. Med hjälp av yxa, hammare och såg fick jag bort halva stubben ganska enkelt. 

IMG 3732

Yxa i stubbe, en vanlig syn på Karolineborg (där träd växer som ogräs)

Efter en stund fick jag ta en paus från stubbjobbet varva med fortsatt utgrävning av bortre hörnet, där är det inga stubbar men dock mycket rötter, både stora och små. Det är helt omöjligt att använda spade och grep, men den lilla minigaffeln, ni vet den med tre fingrar som ingår i handspadekittet, funkade riktigt bra. Det tog dock en bra stund att skrapa bort jorden omväxlande med att bryta, hugga, klippa och dra bort rötterna. 

Efter en stund kom Hampus ut och hjälpte till med stubben.

IMG 3744

Hampus med dagens stubbe

Hampus började sen gräva ut för rabarberlådan. Efter att en liten despyt uppstått kring kvalitets-  och ambitionsnivå så kan man säga att han inte gjorde helt klart utan gick in och gjorde middagen istället. Eftersom jag fick grillad rostbiff, potatisgratäng och bea så det slutade som win-win trots allt, även om det verkar som att jag kanske måste slutföra alla mina projekt själv fortsättningsvis… 

IMG 3747

Utgrävning för rabarberlåda

Dagens höjdare var att jag äntligen blev klar med den arkeologiska utgrävningen där lådorna ska stå och jag hann till och med såga upp virket till första lådan, för att kunna placera ut bitarna på prov. Jag hade dragit till med odlingslådans mått helt godtyckligt och ville se om det fick plats över huvud taget. Vi tyckte båda att det ser lovande ut och även om det blir lite trångt upp/nertill så känns det som rätt avvägning att ha en decimeter mer odling än en decimeter mer framkomlighet. 

IMG 3751

Såga låda

IMG 3760

Test av mått och avstånd, det verkar funka!

IMG 3762

Längs överkanten, till höger i bild så var det mest arbetskrävande partiet att gräva ut. Trots att jag bara tog bort några centimeters jord så gick det lika snabbt som om jag skulle ha borstat bort jorden med en svampborste.

Avslutningsvis kommer en bild på dagens fötter, och resultatet av att trädgårdsjobba med luftiga träningsskor istället för svettiga stövlar. Med lite god vilja kan man säga att jag dagen till ära hade lite minispa i duschen då jag tvättade fötterna med peelingtvål. Lyxigt tycker en annan! Till middagen tog jag även på mig mina ringar för första gången i veckan och började mentalt förbereda mig på att byta jordfot och bylsiga kläder mot smink och arbete i kontorsmiljö.

IMG 3763

Smutsfot

Inte klart men platt

Jag håller på med ett nytt trädgårdsprojekt. Idag har jag fått till nästan hela ytan platt som en pannkaka. Det återstår lite jobb längst ner mot grannen och med hjälp av Hampus armar så tror jag vi kommer få bort den stora stubben med rot vid kanten.

Den höga högen som ligger på stenen är jord av lite matigare typ och ska användas till rabarberlådan som nu är klar. Vi har dock inte helt bestämt var den ska stå ännu så den står bara lite här och där just nu. 

DSC 0144

DSC 0143

En ny lampa

När vi var på utflykt till Grasse i Frankrike för någon vecka sedan så köpte vi en ny lampa i stadens inredningsaffär. Det är en lampa gjord i papper, samma sorts material som man filtrerar (filtrerade?) parfym i, i Fragonards parfymfabrik.

Eftersom den är i papp och kom förpackad i en papplåda så var det inga större problem att få plats med lampan i väskan. Sedan några dagar är den på plats i sovrumstaket. Fin och mysig tycker jag. 

 DSC 0116

DSC 0114

Ojoj – ytterligare ett urspårat trädgårdsprojekt?

Ett av många haveriområden på tomten är ytan mellan garaget, trädgårdsboden och uppfarten till huset. Här står idag två äppelträd, varav det ena nästan dog förra vintern när vi hade ett kraftigt tallras. Nu är dock båda äppelträden fulla av äpplen så allt grönt på den fronten.

Hela området sluttar ganska mycket och är delvis terrasserad på gammaldags sätt. Alltså det ligger ett antal rader med stenar som bildar någon form av trappsteg. Förutom att det lutar från norr till söder såsom hela tomten lutar, så har det också varit brutalt ojämnt i tvärgående riktning. Man kan misstänka att det var en grävmaskin här och grävde ur för garaget när det begav sig och lastade upp all bortgrävd massa i lite varierande högar på ovansidan av garaget.

Sedan i fjol när vi skaffade en kraftfull gräsklippare har Hampus mer och mer kunnat klippa ytan och vi slipper höggräset i alla fall. Fram tills nyligen hade vi ingen bättre idé än att temporärt låta komposten stå där. 

IMG 0967

Bild från vår första vår i huset, april 2011, här är Maria på besök och vi försöker kratta ytan för första gången

DSC 0213

Senare på sommaren 2011 när Hampus är ute och kör trimmer

DSC 0258

Ytterligare en gammal bild, men bortsett från att självlysande lampan inte längre finns med oss är den ganska verklighetstrogen 

DSC 0124

Från i förrgår. En mix av torr jord och högt ogräs

Eftersom det inte är så mycket vare sig matjord, jorddjup eller frodig växtlighet här så blir det en ganska vass och torr yta. Det som växer där idag är grovt och man går inte gärna dit utan stövlar. Vi har hållit på och trixat lite med lite extra jord och fått till det lite grönare runt äppelträden men ytan som helhet är fortfarande hopplöst knölig och stenig. Vi har spånat på massor av idéer som de flesta innebär en stor investering, markarbete av proffs och stora mängder sten till stödmur. 

Det vi nu har bestämt oss för är att åtminstone tills vidare anlägga ett litet trädgårdsland här. I höjd med garaget kommer det passa bra då det är lite plattare och det är inget ställe man ändå vill göra något annat med. Trädgårdslandet kommer skuggas av garaget som står mot söder men jag har bestämt att det kommer gå bra ändå. 

För ett par dagar sedan gick jag ut och började provgräva lite med intentionen att jämna ut just området mellan syrenhäcken och garaget. Förresten så började jag med att storgallra i syrenhäcken, men det finns inget bildbevis på, så jag skyndar vidare. Japp, efter att ha satt grepen i backen så insåg jag att det skulle bli trubbel. Det var verkligen stenhårt, som cement. Det vi talar om är lite lite lerjord blandat med fyllnadsmassa dvs stora och små stenar samt glasbitar.

Redan innan jag provgrävde hade jag bestämt att vi skulle ha en eller flera odlingslådor istället för ett traditionellt odlingsland. Efter att ha blivit varse aktuell jordkvalitet så är alla andra alternativ uteslutna. Min plan är dessutom att ha dubbla lager heltäckande markväv från syren till garage som skydd mot de stora elaka ogräsplantorna som klarar av att leva under dagens förhållanden.

Till idag hade jag samlat kraft och har stått där ute och grävt mest hela dagen. Det blev naturligtvis mycket mer omfattande än vad jag tänkte från början Fram emot eftermiddagen kom Hampus ut och hjälpte till. 

IMG 3699

Grep i småsten

Man kan säga att det går betydligt bättre ju högre upp i slänten jag är. Det är mer sten och stenhårt mot garaget, vilket jag antar är den massa som bygger upp slänten mot garaget. Till min stora glädje (en av dagens topp tre) hittade jag en grunt liggande bergsklippa mitt i den så kallade gräsmattan. Jag tycker stenhäll i trädgård är det bästa, underhållsfritt, snyggt och inte ens det segaste ogräs kan växa där. Helt perfekt för en annan!

Nu kommer jag skala fram stenen och ha den som en naturlig avgränsare mellan ”trädgårdsland” och ”gräsmatta”. Det blir nice. 

IMG 3707

Arbete pågår med att gräva upp tuvor och ta fram stenklippan

När jag var där och grävde runt rabarbern så insåg jag att jorden där den växer inte är speciellt djup och att den inte stod så bra där (den har varit stor och fin även om den nu är både uppäten och vissen). Då fick vi en idé om att göra en annan odlingslåda att ha rabarber i. Eftersom vi hade lite obehandlat golvplank kvar i garaget sen renoveringen så började Hampus jobba med det. Vilken kille va!?

IMG 3705

IMG 3712

Hampus bygger en helt vanlig rabarberlåda

När vi gjorde kväll idag så var status enligt följande:

En halvklar rabarberlåda och en halvuppgrävd gräsmatta. Vid nästa tillfälle ska jag fortsätta gräva lite bredare och platta ut jorden så att en lite större låda kan stå platt. Har lovat Hampus att inte gräva mer mot huset då det inte är rimligt att gräva upp hela tomten för hand, även om han själv just föreslagit att vi ska gräva upp hela framsidan och så nytt mjukt gräs där. Det är en separat historia. 

IMG 3714

Dagens arbete. Under jordhögen ligger en fin bit stenklippa

Det största frågetecknet är vad vi ska göra med lilla slänten. Den är brant och stenhård, vilket innebär att det knappt går att rensa bort det som växer här just nu. Det är för brant för att odla (klippa) gräs och för trångt/jobbigt för buskar. Vi väljer mellan två huvudalternativ,

1) Täcka slänten med två lager täckväv och därefter tusen stenar eller

2) Plantera murgröna

Det lutar åt alternativ två, eller möjligen en mix av sten och murgröna. Troligtvis i kombination av minst ett lager täckväv. 

IMG 3715

Strulig slänt mot garage. Inte mycket plats och ingen jord för annat än mossa, tistlar och almar att växa i.

 

Sista med komposten fixad

Precis innan semestern så byggde vi klart den nya komposten. Nu efter några dagar hemma så har jag gjort klart det sista, rättat till marken runt om och flyttat det som var i den gamla komposten. Jag är mycket nöjd med konstruktionen och med att ha en ordning-och-reda-kompost.

Så här såg det ut innan. En sorglig gallerhage från Plantagen.

DSC 0117

Vår förra kompost, dock hade det förmultnat bättre än man kan tro på 1-2 år.

DSC 0119

Arbete pågår

DSC 0121

Till slut var all icke förmultnad kompost stoppad i ett fack. Den jord som låg i botten på den gamla som är nästan redo att användas hamnade i facket bredvid. Jag tänker mig att den här jorden kommer vara redo att användas om ett år när jag också har ett trädgårdsland.

Nu har jag satsat på att vattna ordentligt för att försöka få igång förmultningsprocessen och kanske locka dit en och en annan mask. Allt nytt ogräsrens jag genererat de senaste dagarna har hamnat i fack nummer tre. Detta beräknas vara klart sommaren om tre år alltså. 

Frankrikeresan etapp 4 – Cap Ferrat och Monaco

Här är fjärde och sista inlägget från vår sommarsemster i Frankrike. Det finns ett sammanfattande inlägg, därefter beskrivs etapp 1, etapp 2 och etapp 3 separat.

Då har vi kommit till fredag den 26 augusti, den trettonde dagen på vår semester och vi skulle lämna Antibes och påbörja semesterns sista del – en lyxsemester på fint hotell i Cap Ferrat. Cap Ferrat är en halvö som ligger norr om Nice och när jag kollat runt bland vänner och bekanta så verkar den vara mest känd för att Bono och Madonna kanske har ett hus där. Vi var begränsat intresserade av att kolla på kändisar men såg fram emot att hänga på hotellet som hade både pool och egen strand. 

Först skulle vi klara av att transportera oss och allt bagage dit i hettan. Vi hade laddat och fasat innan, eftersom vi hade provgått sträckan mellan lägenheten och tågstationen ett par gånger i stark sol redan och såg inte fram emot att göra det igen med massor av bagage. Det är inte så värst långt, mellan 500-1000 meter men delar av vägen ligger helt öppet till och saknar alltså skugga. Om det redan i skuggan är +33 grader så kan det bli ganska påfrestande rakt under solen. 

Trots, eller tackvare, vår uppladdning så gick det förvånansvärt bra att ta sig till stationen den här dagen. Tågresan till närmsta ort utanför Cap Ferrat gick också bra, vi fick sittplats och gott om plats för vårt bagage. Resan tog ungefär 20 minuter med tåget som går via Monaco till Italien.

IMG 3618

Hampus med allt bagage för att jag ska kunna fota hur jobbigt det är 😉

IMG 3621

Bra tåg längs Rivieran, vi sitter där man kan hänga cyklar (se krok vid taket)

Det var en liten promenad från tågstationen till hotellrummet. När vi kom fram uppstod nästan kaos bland alla servicemänniskor som började slita för att ta hand om oss. En tog väskorna, en annan letade papper och en tredje pratade med oss och sa säkert ”Madam” och mitt efternamn i varannan mening. 

Vi bjöds även på en liten guidad rundvandring på anläggningen av killen i repan innan han visade rummet, även den här gången var det återkommande ”After you Madam..” varje gång vi skulle passera en trapp eller dörr. Väskorna kom upp något senare av en väskbärarkille som svettades så det skvätte pga värmeslag och möjligen även för att våra väskor innehöll en del vinflaskor…

DSC 0983

Rummet på hotellet, utsikt mot berget, som i själva verket betyder utsikt över järnvägen. Dock rejält isolerade glas så Hampus blev inspirerad att göra något här hemma. 

DSC 0986

Badrumsvåg, gratisprodukter inklusive duschmössa och nagelfil samt det typiskt utländska inte så praktiska med blandarhandtag en bit upp på stenskivan (blir vattenkaos runt tvättstället). 

Direkt när vi installerat oss gick vi ner på stranden och badade lite. Det visade sig nämligen att stället hade en ny poolkille som råkat göra en felaktig klor-cocktail och orsakat att poolvattnet var en rödbrun sörja för dagen. Senare på kvällen fick vi se poolen tömmas på vatten och återfyllas med nytt turkost vatten. 

Innan middagen gjorde vi ett högst pliktskyldigt besök i hotellgymmet där vi lyfte lite slumpvis utvalda vikter. Vi promenerade sen söderut på Cap Ferrat för vi hade hört talas om en hamn med restauranger. Vi gick ganska länge och var nära att ge upp, men hittade till slut. Middag blev det på en italienare där vi båda tog en skaldjurspasta som var god. När vi väl fattat hur hamnen och alla restauranger låg så kunde vi smidigt gå hem längs stranden istället för den lite mer krångliga väg vi gått dit. 

IMG 2876

Efter middagen första kvällen på Cap Ferrat.

På lördagen bestämde vi oss för för att göra semesterns sista utflykt, till Monaco. Men först skulle hotellets badrockar provas i skarpt läge.

DSC 0990

Dusch och en stunds valsa runt med likadan morgonrock på hotellrummet

Vi tog tåget till Monco Monte Carlo och det tog kanske 15 minuter. Det var ganska trångt så tydligt att det var poppis bland turister. När vi kom fram så gick vi runt lite längs hamnen och letade oss därefter upp mot ett museum som Hampus valt ut: Oceanographic Museum of Monaco.

DSC 0997

Lite varstans i stan såg man anspelningar till Monaco Grand Prix.

DSC 1008

Utsikt över hamnen som kunde bjussa på en hel del gigantiska båtar

IMG 2878

Panoramabild

DSC 1011

I övrigt ser Monaco ut som Franska Rivieran, mycket berg mot stad mot hamn. 

Det var jättekul att gå runt på museet som hade många olika akvarium och en torr våning så att säga, med skelett och liknande. Vi fick se medelhavets alla fiskar såsom murenor, humrar, och spättor. I en annan del fanns en hajlagun och en tredje avdelning med tropiska fiskar. 

IMG 3661

En mycket lustig bläckfisk

IMG 3664

Färdigpanerad spätta?

 DSC 0039

Hajlagun

DSC 0043

Ett myller av mini-clownfiskar

DSC 0062

Hammarhaj-nosar

Efter akvariet och en salladslunch började vi en ganska långsam vandring (i hettan) mot Casinot som var dagens andra mål. Det som gällde där var 1) röda låga bilar 2) svarta låga bilar 3) vita låga bilar. Mycket turister, som precis som vi, hade fullt sjå med att fota spektaklet. 

DSC 0063

IMG 3669  

Inne på Casinot fick man inte ha kamera eller använda sin mobil så jag får sammanfatta besöket med att vi tittade lite på de människor (turister) som spelade roulette medan vi tog en drink vid baren. Lokalen var pampig med högt i tak, stora kristallkronor och gulddetaljer. Dock kändes hela stället inte så flärdfullt efter att vi sett området med maskiner av typen ’Enarmade Banditer’. Istället för klassiska spelmaskiner med spak och snurrhjul var det istället spännande spel som ’klä på dockan kläder’, ’kör rally’ eller ’lägg pussel’. Man betalade inte med mynt utan kunde smidigt sätta in sitt kreditkort i automaten. Vi tyckte det hela kändes sunkigt och gick därifrån ganska snart. 

Vi hann också med några besök i stadens lyxbutiker men istället för slå till på en Louis Vuitton-väska så åkte vi hem till hotellet och badade. 

När vi gick ner mot hamnen för middag så passade jag på att ta lite mer bilder på Cap Ferrat.

DSC 0072

DSC 0087

DSC 0089

DSC 0096

Vi följde guidebokens rekommendation i valet av restaurang och beställde bouillabaisse. Som extra service så knöt servitören snitsiga haklappar på oss. Jag kände mig som en femåring och är glad att Hampus såg lika dan ut.

DSC 0097

DSC 0099

Hampus tyckte fiskgrytan var en av semesterns topp fem-rätter, själv så fick jag på den här 14 dagen av fransk fiskmat totalt nog och klarade inte av att mer än smaka på fisken. På kvällen fick vi se det finaste fyrverkeriet och det var varmt och mörkt när vi promenerade hem i natten.

DSC 0104

Båthamnen i Cap Ferrat

IMG 3634

Vid hotellet

Söndagen vek vi helt åt sol- och bad. Som tidigare dag så åt vi frukostbuffé för 35 Euro per person på hotellet med utsikt över både pool och hav. Det var en av de finare hotellfrukostarna vi ätit, med ägg, bacon, broccoli, ost och bröd som varv ett. Nedan bilder på varv två och eventuellt tre för den starke. 

IMG 3674

Hampus omgång två av dagens frukost. Frukt plus gateau tigre och tjockpannkaka (jag höll mig till en mer återhållsam portion, vilken gör sig sämre på bild)

IMG 3677

Hampusens varv tre av dagens frukost

IMG 3680

IMG 3673

Utsikten från frukostbordet

Resten av dagen utspelade sig enligt följande:

IMG 2932

Poolhäng med sin äkta hälft

IMG 2910

Undertecknad har nu gått över på 100% köttdiet pga kräkkänslor av fisk/skaldjur

IMG 2908

Hampus hade inga skrupler från gårdagens besök på akvariet utan beställde in en bläckfisk

IMG 2927

Drink, bok och slummer

På kvällen åt vi på en italiensk restaurang nere i hamnen. Jag kött (förstås) och Hampus tog paella inklusive ostron till förrätt, ost till mellanrätt (som jag fick, hurra!) och lilla efterrätt bestående av… vadå? Crème Brûlee!

På måndagen som var vår sista dag och resdag vaknade vi ganska tidigt av att det dånade och small i huset. Jag tittade ut och kunde skåda ett helt brutalt oväder med blixtrar, orkan (min lekmannamässiga bedömning), ösregn och eldklot (gissningsvis en elledning över järnvägen som lossnat). 

Vi spenderade dagen på samma sätt som föregående dag men tog sovmorgon och fick äta lunch inomhus. Vid elvatiden såg man inte en skymt av ovädret utan det var klart, soligt och varmt. Vi låg vid poolen till tvåtiden, hann sen duscha och packa ihop. Taxin kom vid tre och flyget mot Stockholm gick vid halvsex på kvällen. 

Om vi ska summera våra topp tre på lyxhotell-vistelsen så måste det vara

1. Dag- respektive kvällsbäddning. Varje morgon bäddades sängen med sängöverkast och kuddar. När vi var tillbaka efter middagen var sängen uppbäddad, kuddarna undanstoppade och det var lätt att dyka ner under täcket. 

2. De andra gästerna, total avsaknad av svenskar och andra skandinaver på hotellet känns skönt för man kan prata ostört. Rika människor beter sig diskret och håller låg profil, så det är lugnt, skönt och behagligt. Gästerna på det här hotellet var i huvudsak ryssar med inslag av amerikaner, inga skräniga typer.

3. Klimatanläggning. Jesus vad skönt det är att kunna gå undan på rummet och sova gott utan värmeslag på nätterna. 

(Bonus) 4. Varje kväll fick vi en liten lapp på sängen med morgondagens väder. Helt värdelöst egentligen men ändå roligt att se hur servicefolk jobbar. (Vädret var detsamma varje dag och prognosen var felaktig).

DSC 0107

Morgondagens väderprognos, på ett papper på sängen, varje kväll

Frankrikeresan etapp 3 – Antibes och Juan Les Pins med utflykter

Det här är fjärde bloggen i vår Frankrikeföljetong. De tidigare återfinns här, här och här

Så då var det fredag och dags att lämna den trevliga familjen med kvarnhuset i Saint Laurent des Arbes och åka mot kusten och den lägenhet vi hyrt i Antibes söder om Nice. Vi kom iväg ganska tidigt på förmiddagen för vi hade en ganska lång körning framför oss, istället för att köra snabbaste rakaste motorvägen så ville vi passa på att åka längs kusten och se några kuststäder.

Vi ställde in GPS:en på Marseille, Saint Tropez och med slutmålet Antibes, en resa som mätte cirka 37 mil totalt med tre nästan lika långa deletapper. 

Körningen ner till Marseille gick på ett kick kändes det som, raka fina betalmotorvägar, dock var det lite knivigt att köra sista biten in i stan och hitta parkering. Det var vägarbeten och långa köer innan vi till slut tog första bästa parkeringsplats vid ett marknadstorg. Det var nog egentligen ingen parkeringsplats utan mer en tom asfalterad yta mellan torget och vägen, insåg vi senare, när vi i samband med hemkörning blev helt inparkerade (och fick stå och vänta på att någon skulle flytta sin bil så vi kunde köra igenom och ut på gatan). 

Nåväl, i Marseille gick vi längs vattenkanten i förhoppning om att hitta mängder med fina fisk- och skaldjursrestauranger, men utan resultat. Vi var nog på fel sida av staden för det var mer som att gå längs Värtahamnen än någon trevlig gågata. Så här i efterhand hade vi kanske fått en bättre upplevelse om vi hade kollat upp lite bättre innan, men nu blev det som det blev, och vi hittade ett litet torg med flera restauranger så småningom. Jag åt kokta musslor, Hampus dagens lunch med två fiskar och pappa tog en sallad. Det var på det hela en ganska okej lunch även om mina musslor var både trasiga och smakade dy (man har ju järnmage så ingen matförgiftning här inte). 

DSC 0765  

Nere vid piren i samband med att vi letade efter trevliga lunchrestauranger med samma resultat som att gå längs Värtahamnen

DSC 0781

DSC 0780

I Frankrike äter man inte gärna marängtoppar utan snarare maränglimpor

Ivriga att komma vidare på vår tur så hoppade vi åter in i bilen, och efter att vi kommit ut från parkeringen enligt incidenten ovan, så körde vi mot St Tropez. Den här resan gick bitvis snabbt men motorvägen upphörde vid varje stad som skulle passeras och ersattes av snigelkörning i stadsmiljö. 

Framme i St Tropez parkerade vi i ett parkeringshus och gick ett varv runt stan, såg både hamn och lyxiga butiker. Behöver jag säga att det var stekhett?

DSC 0804

En hel del stora båtar i St Tropez

Sista etappen på fredagens resa var ganska seg. Vi satt i långa bilköer för att komma ur St Tropez och igenom St Maxime innan vi kunde köra lite mer fritt mot vårt slutmål Antibes. Vi kom i alla fall fram vid 20-21 tiden på kvällen och efter att snabbt ha burit upp allt bagage och hittat en parkeringsplats så gick vi ner till stan för att äta middag. Valet föll på en italiensk restaurang och alla tre tog en linguine vongole som var god, om än svåräten. 

På lördagen, första dagen på vecka två i semestern, så tog vi en lång härlig sovmorgon. Dagen i övrigt spenderades i makligt tempo, där vi bland annat handlade frukost och lunch – som vi åt hemma i lägenheten. Hampus och jag gick ner till en av de allmänna stränderna och låg där en dryg timma och jag blev verkligen överraskad över att det var så varmt i vattnet. I solen var det stekhett och jag tror jag badade fyra gånger på en timma, inte illa för en badkruka som jag. Medan vi solade och badade så tog pappa en promenad. 

Antibes är en stad som ligger mellan Cannes och Nice, och Antibes består av två delar kan man säga. Dels Antibes då som är mer av gamla stan med en hög ringmur, gatsten och smala gränder. Åt andra hållet ligger Juan Les Pins som beskrivs som lite mer modern och hipp. Mellan orterna är halvön Cap Antibes, där ligger mest villor brant ner mot havet. Vår lägenhet ligger precis mitt emellan dessa områden och på tio minuters promenad kunde vi nå det ena eller andra stället.

Karta Antibes

Där nålen för (A) sitter är Juan Les Pins och Antibes är utmärkt på kartan lite till höger. Vi bodde på den lite större gatan mitt emellan och kunde lätt gå ner till båda stränderna. 

Det vi kunde förstå efter ungefär 15 minuter på stan är att Antibes är poppis för svenskar och andra skandinaver. Det kan vi förstå för det var ett jättehärligt ställe som var tillräckligt stort för att ha ett ordentligt utbud av både shopping och matställen. Vi stannade här en vecka och kände oss aldrig instängda eller uttråkade plus att vi kan absolut tänka oss att åka tillbaka. Det moderna och hippa till trots, så gillade vi Antibes betydligt mer än Juan Les Pins. 

IMG 3540

Utsikt från vår terrass. Sandstrand och hamnen i Antibes i bakgrunden.

Söndagen fick jag vika av till en i-sängen-på-grund-av-migrän-dag. Senare på eftermiddagen var det dags att vinka av pappa och Hampus åkte med honom och hyrbilen till flygplatsen. På kvällen var alla pigga och glada så det blev en trevlig middag på ett skaldjursställe på torget. Hampus åt semesterns godaste ostron och jag fisksoppa till förrätt. Till huvudrätt tog vi båda en skaldjursrisotto som var bra enligt mig och okej enligt Hampus. Slutligen en världsgod äppelpaj till mig och för Hampus en av semesterns hundra crème brûléer. 

IMG 3548

Semesterns godaste ostron, no 2. 

IMG 2810

Bästa äppelkakan

Måndagen inleddes som de flesta dagar med att vi gick ut och köpte frukost och lunchmat. Idag var det stora stranddagen hade vi bestämt. Vi gick ner till samma strand som vi tidigare besökt och hade med oss jättegoda baguetter. Vi hade det jätteskönt, riktig semesterkänsla, badade massor och läste/slumrade i solen. Vi körde med solskyddsfaktor 30 som alla andra dagar men var kanske inte jätteduktiga på att fylla på löpande. Resultatet blev en varsin grillad baksida, där jag överlägset vann tävlingen ’Veckans klant’ och fick sova med blöta handdukar på rumpan, ryggen och låren. Middagen åt vi hemma på terrassen, en fin tonfisksallad.

DSC 0832

Tonfisksallad hemma

Jahopp, tisdag-onsdag-torsdag kan man säga att vi båda var rätt ömma och trasiga i skinnet och valde därför andra aktiviteter än sol- och bad.

På tisdagen tog vi bussen till Cannes. Det är ingen filmfestival den här tiden på året men dock mycket turister och hela staden hade lite flärd över sig. Vi gick längs strandpromenaden, tittade på Casinot och tog några timmar på stan. Mycket behagligt att vara inne i luftkonditionerade butiker som omväxling. På grund av ansträngd packsituation blev det inte något köpt förutom en hudkräm. 

DSC 0862

Sandstrand i Cannes, här bakom Casinot

DSC 0844

Hamnen

DSC 0871

Carlton hotell, en symbol för lyx i Cannes

Till lunch åt vi den maträtt som kallas Aioli. Vi hade hoppats att det var det lokala namnet för bouillabaisse, men det var kokt fisk och kokta grönsaker med just aioli till. Inte så konstigt kanske. Maträtten såg tråkigare ut än vad den var, för fisken var fantastisk!

DSC 0879

Aioli med tre sorters fisk, potatis, harricot verts, kronärtsskocka med mera

Onsdagen som också går till minnet som en dag med ömmande solbränna spenderades som turist i Antibes. Vi vandrade runt lite mer ordentligt i staden och besökte både Picassomuseet och katedralen.

IMG 3582

På väg ner mot stan fastnade vi lite i ett bagerifönster

IMG 3596

Smala gränder

IMG 2835

Museet hade utställning både inne (tavlor) och ute (statyer). Utsikten härifrån var fantastisk, rätt ut över havet.

Eftersom vi var ute på förmiddagen så fick vi se Antibes marknad. Åh, vad allt såg gott ut!

IMG 2821

IMG 2825

IMG 3592

IMG 3595

Vi besökte en liten affär som bara sålde fiskkonserver, sardiner och makrillar. 

IMG 3570

Fiskkonserver

DSC 0882

Jag som är förtjust i makrill köpte ett kitt

IMG 3576

Även 100 gram fransk nougat med körsbärssmak fick följa med hem

DSC 0887

Dagens lunch hemma i lägenheten

Efter en stunds slappande hemma så vandrade vi ner till Juan Les Pins och tog en drink och kollade runt lite bland butikerna. Middag åt vi på en italiensk restaurang bestående av förrätt sniglar respektive fisksoppa, huvudrätt med pizza respektive köttbit och inte helt otippat åt Hampus en crème brûlée till efterrätt. Det var på det hela ganska sådär men prisvärt. 

Torsdagen fick bli ytterligare en utflyktsdag då vi bestämde oss för att åka till parfymens mecka – Grasse. Grasse ligger inåt landet och vi tog oss dit med tåg från Juan Les Pins tågstation. Resan gick snabbt, max 45 minuter, och vi åkte tidigt på morgonen för att hinna promenera lite på plats innan hettan slog till. När vi väl kom fram till tågstationen uppstod viss förvirring, det var allt annat en en mysig småstad med parfymfabriker och trevliga restauranger vi såg. Mer typ en… vägkorsning. Efter lite orientering och en ganska lång promenad brant uppför berget i, ja just det, tokhetta (trots att klockan var nio) så hittade vi fram. Förutom att alla världens parfymer tillverkas Grasse så fanns det en katedral att besöka. 

DSC 0902

Smala gränder och genvägstrappor upp mot stan 

DSC 0906

 Katedralen i Grasse 

DSC 0912

Till skillnad från andra städer var många av husen rätt så slitna. Fönsterluckorna hade inte mycket färg kvar. Dock väldigt charmigt.

Efter en god förmiddagsfika där jag tog en croque moisier med lax och Hampus en av oräkneligt antal pain-au-chocolat. Medan vi satt där började staden att öppna. Vi gick runt ett varv och tittade in i lite butiker och hamnade så småningom på parfymmuseet. 

DSC 0921

Hampus utanför en planschaffär, vi gick tillbaka hit senare och köpte tre stycken att hänga upp här hemma 

DSC 0927

Parfymmuseet. Hela huset var oerhört vackert, vilket fasaden avslöjar (mer pasteller åt Sverige!).

Det lustiga, men ändå självklara så här i efterhand, är att på ett parfymmuseeum så är fokus på dofter. Förutom att den historiska utvecklingen för parfymer och skönhetsprodukter beskrevs så fick vi alltså lukta på allt möjligt. Från vanilj till sandelträ till gödsel. Nu för tiden så blandar man ut naturliga dofter med kemiska, och först ut med att göra detta var Chanel no 5, år 1921. 

DSC 0930

Hampus är ute i växthuset och tittar på plantor och luktar på deras dofter

DSC 0950

Andra sorters dofter

DSC 0948

Gamla kärl för utvinning av dofter 

Till lunch åt Hampus en salade Niçoise (sallad från Nice) och jag tog lammkotletter och potatisgratäng. Innan vi åkte hem så passade vi på att köpa en taklampa i en av intredningsbutikerna och tre planscher att sätta på väggarna här hemma. 

Eftersom det var sista dagen i Antibes och vi fortfarande inte hade varit in till Nice så tänkte vi att det var lika bra att slänga in en andra utflykt under torsdagen. Vi åkte dock hem emellan för att lämna de inköpta grejerna och vila lite. Till Nice kan man åka både tåg och buss, och vi bestämde oss att ta bussen som bara kostar 1,5 Euro per person, går oftare och har hållplats närmre lägenheten. Efter att ha utvärderat tidtabellerna kunde vi heller inte så någon väsentlig tidsskillnad. Det var dagens stora misstag. Istället för 10 minuter så tog det 1,5-2 timmar att åka buss i rusning till Nice i överfull buss. Jag fick en sittplats efter en stund och tyckte i och för sig att det var ganska trevligt totalt sett. 

När vi kom fram var det ganska sent på kvällen och hög tid för middag. Vi gick runt lite på en av gågatorna och valde till slut ett typiskt turistställe som serverade det mesta. Jag tog en Paella Royal (dvs paella med extra stora/fina skaldjur) och Hampus tog en boullabaise. Lite otippat så var bådas mat otroligt goda och vällagade, och vi kunde gå därifrån mycket mätta och belåtna. Efter middagen passade vi på att promenera runt i centrum och längs strandpromenaden i den varma sommarkvällen.

IMG 2850

Hotel Negresco, vilken fantastisk färgsättning med laxrosa, vitt och koppargrönt. 

IMG 3617

Kvällspromenad längs stranden i Nice

Dagens klantar var vi som inte hade kollat upp när sista bussen tillbaka till Antibes gick, så vi missade den med 15 minuter. Därefter gick vi tillbaka mot stan för att hitta tågstationen, gick fel och blev osams innan vi hittade rätt. Då hade vi precis missat sista tåget tillbaka (nästa tåg gick 05 dagen efter). Vi hittade en taxikö, men hade inga kontanter på oss så vi fick gå några extravarv runt kvarteret för att få tag i pengar. Taxikön var lång och inte en bil syntes till. Precis när en annan blev lite gråtmild och började fundera på att ta in det sunkiga hotellet på andra sidan gatan började det komma bilar. Vi hade tur i oturen och fick tag i en taxi som körde oss tillbaka till Antibes för det som då kändes väldigt prisvärt, 62 Euro (550 kr).  

Vi gillade Nice och kommer absolut åka tillbaka dit för att se mer av staden nästa gång som tillfälle ges. Till skillnad mot Antibes så är det stenstrand i Nice, vilket gör att det är en klar fördel att bo i Antibes och åka in till Nice som dagsutflykt.