månadsarkiv: juni 2013

Midsommarafton

 Igår hade vi midsommarfirande hela dagen.

Först träffades vi hos Eva och Torgny för lunch, babbel och bubbel med utsikt. De hade fixat det mycket smart, genom att öppna upp alla glasrutor på uterummet och ställt bord och stolar längs husväggen kunde vi sitta på balkongen med bryggkänsla. Till lunch åt vi bland annat Evas goda plocksaker, räkor i chili, ost, gravad lax, bröd, tapenade, räkkrustader, bröd, sill och potatis med mera.

IMG 3374

Utsikt från Eva och Torgnys balkong

IMG 3375 

Sillprylar med mera

Hampus hade med sig sin hemkryddade snaps, så de hugade kunde snapsa till sillen.

Till middag så var vi hemma hos oss och åt ungefär samma sak som till lunch. På menyn stod fisk- och skaldjursbuffé med tillbehör.

DSC 0297

Midsommarmiddag 2013

DSC 0287

Sparrisfrittata och king-crabs

DSC 0296

Snittar gjorda på Stockholmslevain, färska räkor, avocado, mayo, sallad med mera

 DSC 0292

Löjrom, rödlök, gräddfil, västerbottensost på pappas fröknäcke

DSC 0299

Hela gänget

Senare på kvällen, blev det jordgubbstårta. Dagen till ära fick jag baka två bottnar, där den första kommer bli kvällsfika alternativt arraksbollar under mörka kvällar framöver.

DSC 0310

Jordgubbstårta 2013

DSC 0315

Även guldkopparna fick vara med

Söta rådjur

Rådjuren är inte direkt våra vänner, eftersom de konsekvent äter upp alla rosenknoppar i våra fina rosenbuskar. Dock så kan man inte låta bli att tycka att årets rådjurstrillingar är bedårande söta. 

Bilderna nedan tog jag en kväll när det blåste upp mot ett åskoväder, smådjuren var alldeles till sig och sprang runt som galningar runt tomten. De hoppade, flög, busade och kastade sig fram.  Det var helt omöjligt att få några skarpa foton. 

DSC 0255

DSC 0257

DSC 0266

DSC 0271

DSC 0264

Sachertårta – uppdaterad best practice

DSC 0083

I år, tårtan med fyrverkerier i solskenet

Som den med huvudet på ett skaft kommer ihåg, så var det Hampushelgen ganska nyligen. I år precis som förra och året innan dess så önskade Hampus sig en födelsedagstårta av sacher-typ. 

I år, precis som tidigare år blev det en köksdespyt kring hur länge själva kakan skulle gräddas i ugnen. Hampus tjatar om att kakan måste vara kladdig och har därför, alla gånger, fått mig ta ut kakan ur ugnen för tidigt. Följden av detta är att den knappt går att dela horisontellt, locket går i tusen bitar och därefter sjunker hela kakan ihop som en krater. 

Fast, det gjorde inte så mycket för i år så använde jag chokladganache istället för ren blockchoklad som garnering. Den är tjockare och täckte effektivt alla centimeterdjupa sprickor. Det blev mycket lyckat och blev min klart bästa sacher hittills. Här kommer receptet.

DSC 0072

 

Tårtbotten 

  • 200 g smör

  • 3 dl socker

  • 6 ägg

  • 250 g mörk choklad eller blockchoklad

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 dl mjöl



Aprikospuré

  • 100 g torkade aprikoser

  • 175 g socker

  • 5 dl vatten


Chokladganache

  • 140 g choklad 50-60% kakaohalt
  • 150 g vispgrädde
  • 30 g rumstempererat smör

 

Börja med aprikospurén…

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull
  2. Låt koka i ca 40 minuter eller tills aprikoserna känns mjuka
  3. Mixa med stavmixer eller i blender tills purén är slät

Aprikospurén kan göras flera dagar i förväg. Se till att den är kall när den ska läggas på kakan.


Gå sen över till tårtbottnen…

  1. Smörj en form
  2. Rör ihop socker och rumsvarmt smör med elvisp eller i matberedare
. Rör ned ett ägg i taget

  3. Smält chokladen i vattenbad eller i micro och rör ned den i smeten. Om det är svårt att få röran att blanda sig, använd en elvisp för slätare smet.
  4. Blanda mjöl och bakpulver, och vänd ner det i smeten
  5. Häll upp i formen och grädda på 175 grader i ca 30-45 minuter (30 min enligt recept – men det är för kort tid!), jag har lyckats få till kakan alldeles för kladdig så prova med en provsticka

Låt kakan svalna. Dela kakan i två lager och bred på ordentligt med kall aprikospuré och lägg tillbaka locket. Detta görs lämpligen dagen innan tårtan ska ätas så den blir riktigt saftig.

 

När tårtan har stått i kylen över natten, gör chokladganachen…

  1. Smält chokladen över vattenbad tills den är 50 grader
  2. Koka upp grädden, häll den varma grädden, lite i taget, i den smälta chokladen och rör kraftigt med en slickepott
  3. Låt smeten svalna till 35-40 grader. Tillsätt därefter smöret och använd en stavmixer för att blanda ihop det med ganachen. Undvik att vispa in luft i ganachen.
  4. Täck krämen med plastfilm som ligger i direktkontakt. Låt ganachen stå i rumstemperatur i 2-3 timmar tills den stelnar. Därefter kan den förvaras i kylen.  

Bred ganachen över kakan och låt den stå kallt tills den ska serveras. Servera med vispad grädde. Mums!

 

DSC 0947

Förra året, här hade jag lagt hallon i kakans slukhål

Bilmek

I tisdags kom dagen då vår bil inte ville starta. Vi har varit lite på beredskap sedan i våras, då den trevlige servicemannen på bilverkstan sa att batteriet blott hade en tredjedels kapacitet kvar (trots att det var kul att se en så oerhört välskött [gammal] bil.

Vad gör man när något dylikt händer? Jo man ringer pappa som får komma till undsättning, även om det var Hampus som fixade det mesta. 

DSC 0244

Bilmek, män emellan. 

DSC 0246

Dunka dunka vilken ny power det kommer vara här framöver!

Nya perenner och fixade inomhusblommor

Tiden har återvänt! Tror jag i alla fall, för nu har vi hunnit fixa lite mer saker och bloggskrivandet fortsätter.

För ett par veckor sedan så städade vi garaget, ty det var i skriande behov efter vår snickarverkstad. Kvar var tusen påsar med skräp att omsätta på återvinningsstationen. Igår for vi tid och dumpade en hel bil och kunde därför glädjas åt vårt nystädade garage (en kort stund).

IMG 0051

Nystädat garage. Notera att alla lister och renoveringsrester har hängts upp på väggarna. Kvar är nu bara tre och en halv förpackning pärlspontstak som vi inte vet vad vi ska göra med.

På väg tillbaka från återvinningen for vi förbi Blomsterlandet och handlade på oss bark, barkmull, liter perenner och kryddor. Nu är garaget stökigt igen, även om det är i lite mindre omfattning. 

Hur som helst, vi bestämde oss för att plantera lite perenner i ökenplätten runt plommonträdet. Ökenplätt, därför att det sedan tidigare enbart bestått av stenhård torr lerjord. Enligt instruktion från växthandeln skulle man lämna en yta runt trädet oplanterad för att maxa trädets energi- och vattentillförsel de första året/åren. Tanken var då att vi så småningom skulle så gräs men nu blev det lite blommor istället.

Jag inser nu att det här blir en ganska kass trädgårdsblogg eftersom jag inte alls kommer ihåg vad det var för växter vi köpte och planterade. En av dem hette nånting-nånting-sippa och den andra kände jag igen från Aspås. Men det ger inte mycket information för den utomstående. Det blev dock bra.

DSC 0203

Grävjobb

DSC 0206

Drog i en påse barkmull för att förbättra vår stenhårda lerjord något

DSC 0221

Nånting-nånting och något annat kommer nu växa fint runt trädet

DSC 0222

Slutresultatet i strålande solsken

Efter planteringsjobbet så tog jag tag i en annan surdeg, som vi säger. Jag planterade om i stort sett samtliga inomhusblommor – 25 stycken. Detta var också stort behov av då de börjat se smått genomskinliga ut av all näringsbrist.

IMG 0053

Här står alla blomkrukor uppradade i hallen för åtgärd

Tricket när man planterar om blommor är att göra det utomhus, alla på en gång, snabbt och intensivt. Anledningen till att man ska stå utomhus är såklart därför att det stänker och yr en del jord som resultat av ”snabb” och ”intensiv” arbetsinsats.

DSC 0227

Som avslutning så spolar jag av alla växter från damm och jord och låter dem torka i solen innan de återvänder in på fönsterbrädorna. Igår tog jag också och skrubbade av alla ytterfoder och fat.

DSC 0236

Allt vinterns damm sköljs bort med vattenslangen

DSC 0240

Renskrubbade ytterfoder på tork

Rensningsrunda

Sagt och gjort, efter middagen gick vi ut och körde en snabb runda i trädgården. Hampus klippte gräset och jag fixade rabatterna. Bra jobb, bra fokus och bra resultat på kort tid! Inser att det är best practice att jobba i trädgården på kvällstid när det inte är så varmt och soligt, det är mycket mer angenämt än att stå svettig och varm och ha tusen saker som sticks och kliar längs benen. 

DSC 0192

Kryddträdgården, där även de nya kryddorna börjar ta sig

DSC 0193

Krusvinbärs- och svartvinbärsön växer så det knakar

DSC 0194

Plommonträdet växer det med

DSC 0195

Första året med egna svartvinbär

DSC 0197

Akleja och daggkåpa i rabatten

DSC 0199

Roddan är också med

DSC 0201

Tänk att alla rosenbuskar har överlevt och en av dem har redan börjat blomma.

Hampushelgen

I den allmänna kalendern så är det halvdag på Hampus födelsedag och röd dag efterföljande dag (Hampusdagen). Hela efterföljande helg blir därför Hampushelgen av naturliga skäl.

I onsdags fyllde Hampus år och det firade vi med paketöppning och god skaldjursplock-middag.

DSC 0183

En födelsedagsbukett från Eva och Torgny väntade ute på bron när vi kom hem från jobbet

DSC 0189

Födelsedagspresenten från mig, äntligen ett rakkitt och megaförstoringsspegel som passar en blivande gubbe….

Igår var familjen här och firade med tårta ute i solen. 

DSC 0083

Fika i solen med fyrverkerier

Julie var en solstråle som vanligt trots att hon var förkyld.

DSC 0089

DSC 0091

DSC 0098

DSC 0103

Adam var också han en solstråle och gillade tårtan

Adam och Hampus hjälps åt att öppna alla paket

DSC 0105

DSC 0113

DSC 0117

Vå… jag menar, Hampus nya vattenkokare

DSC 0135

DSC 0143

DSC 0152

DSC 0153

Senare på eftermiddagen stack Hampus och jag ner till Kottlasjön där Hampus hade badpremiär. Själv var jag en stöttande fru som vinkade och fotade från land.

IMG 3266

IMG 3267

IMG 3272

Tydligen var det så pass skönt att han ville göra det idag igen. Hampus och Fredrik simmade nästan ett halvvarv runt sjön. När de till slut kom upp var det två rätt kalla men glada typer.

Äntligen lite tid

DSC 0190

Hum, det har varit några särskilt köriga veckor. Vilket inte minst har fått påverkan på mitt bloggande. 

Förutom att jag fått ett andra projekt på jobbet (mer än dubbelt så mycket jobb) så har jag varit till Barcelona på konferens, till Shanghai på arbetsresa, haft afterwork med projektet, sommarmiddag med arbetsgivaren, kalas för Hampus, mamma på besök, varit förkyld… och ja.. där tog väl ungefär tiden/energin slut.

Idag är första dagen på säkert en dryg månad som jag sitter ner vid skrivbordet och tänker. Äntligen. Det känns väldigt välbehövligt. Jag har en lång backlog med  personlig administration, tankar och hemmapyssel att ta tag i. Jag är glad för att det är en långhelg, vi har tagit ledigt idag och får därför fyra sammanhängande dagar. Igår var det kalas för Hampus, som jag återkommer till, och idag var Alexandra, Fredrik och Charlie här över dagen. 

Vi har några helgmåsten Hampus och jag, ett är bland annat att boka klart allt inför sommarens semester i Frankrike. Resen börjar närma sig och är hittills planerad lite med vänsterhanden. Därtill skulle jag gärna göra en vända i ogräslandet och som alltid finns ett strykberg och en hög med papper på kritiska linjen. 

Det händer också att vi funderar på nästa eventuella trädgårdsprojekt. Är det en kompost eller ett trädäck? Eller en odlingslåda för morötter?

Tills vi har bestämt oss får vi fortsätta titta på lilla haren som skuttar utanför fönstret.

DSC 0174

DSC 0172