månadsarkiv: maj 2013

Hemmarenovering: Balkongdörrar och fönster

Nu när hantverkarna var hos oss och renoverade övervåningen så var det en uppgift som de inte gjorde, och det var att fixa i ordning fönster- och dörrpartiet mot balkongen. Det finns flera anledningar till detta, bland annat därför att det var midvintertid när de var här, dels för att de var mer än övertydliga om att det var ett hopplöst jobb (läs: extremt dyrt) samt att enda rimliga vägen framåt var att byta samtliga dörrar och fönster (bra pris kunde fixas(?)). 

För att slippa tjafs och hålla igen lite på renoveringsutgifterna gjorde vi en avgränsning i kontraktet och lät jobbet vara. Varken insida, mellansida eller utsida gjordes. På utsidan var det superruttet men även på insidan var det inget vidare snyggt. Bland annat så har alla springor tätats med någon form av fönstertejp för att minska kalldrag och denna bruna tejp satt kvar och syntes rätt väl mot alla övriga nyrenoverade snickerier i rummet. Sedan renoveringen blev klar och våren gjort sitt intåg har vi därför börjat ladda för denna delikata hemmafixaruppgift.

För ett par helger sedan, Kristi Himmelsfärdshelgen, tog vi ledigt på klämdagen för att få fyra efterföljande dagar för att göra en massiv insats. Vi jobbade från morgon till kväll samtliga dagar och hade hjälp av både pappa och Caroline. Det var minst sagt skitjobbigt men bra blev det. Där och då undrade vi vad vi höll på med, men nu i efterhand när vi räknar på hur mycket pengar vi sparat och vad bra det blev – så känns det värt. Även om dörrarna fortfarande är i dåligt skick så tänker vi att vi har köpt oss minst 5 år innan det är dags att byta dörrarna helt och hållet. 

Efter fyra dagar hade vi bytt ut trasiga delar, skrapat, slipat, spacklat, kittat, grundat och målat alla delar två gånger. Med ett undantag, det yttre dörrparet var bara målat på en av sidorna och låg på tork i garaget. Efterföljande två veckor har det varit lite ströjobb i form av målning och torktid. 

Vi gjorde så att vi tog bort innerfönstren och ytterdörrarna och jobbade med dem i garaget. Den andra halvan av delarna satt kvar på plats. Det som var mest utmanande var att ytterdörrarna var i extremt dåligt skick. När vi började plocka bort de gamla lagningarna så såg vi att det var både ruttet och ihåligt. På utsidan var dörrarna lagade med plåtbitar, som senare visade sig vara en gammal emalj(?)-skylt från tiden fastigheten var en lanthandel.

Pappa och Hampus bytte ut båda trasiga speglarna mot ny panelskiva som vi hade kvar från renoveringen, vilket blev jättebra! Vi var rätt oroliga innan och undrade hur vi skulle få ihop det där utan att behöva åka till en snickare och hosta upp en månadslön. En annan utmaning var att vi använde traditionell linoljefärg på alla delar som sitter utåt, det besvärliga där att torktiden kan driva vem som helst gråhårig. Det dröjde minst en vecka innan dörrarna kunde vändas och målas på andra sidan och ytterligare en vecka innan vi kunde hänga tillbaka dem, vilket vi gjorde idag. Trots detta hade färgen knappt torkat och det blev några märken. 

Från och med idag är allt jobb klart, hurra! Eventuellt kommer vi måla på lite mer på färgen som gick sönder men det blir som ett tilläggsjobb i så fall. Det som återstår i övrigt är att städa av balkongen som fortfarande är rätt risig sedan hantverkarna kapade kakel, olja in golvet samt städa garaget som ser ut som den värsta sortens rövarverkstad (om vi skulle köra in bilen skulle den få punka på en gång). 

Håll i hatten för här kommer en kavalkad med bilder. 

FÖRE

DSC 0414

Insidan. Inte så krispigt vit som övriga snickerier, sprickor och rester av gammal tätningstejp

DSC 0417

Mellansidan. Ytterdörren är lagad med en masonitskiva och innerdörren är sprucken och ful. 

DSC 0419

Utsidan. Tja, lite sprucken färg. 

PÅGÅENDE ARBETE

DSC 0424

…så vi skrapade

DSC 0435

… och körde med varmluftspistol

DSC 0433

… och började bända bort skivan på utsidan.

DSC 0436

Som visade sig vara en gammal skylt från tiden då det var en lanthandel

DSC 0438

Den ena halvan av skylten

DSC 0446

När skyltarna och masonitskivorna var borttagna, var det tydligt att vi hade en ihålig dörr…

DSC 0454

När vi tog kväll första dagen var allt renskrapat och grundmålat på utsidan

DSC 0457

Dag två kom pappa och började med att ta bort hela spegeln och sen åkte dörrarna ut i garaget

DSC 0468

Där de satte igen hålen med panelskiva

DSC 0460

Snälla Caroline kom över och gjorde mig sällskap inne. Vi började skrapa och tvätta.

DSC 0475

Tredje dagen kittade jag om fönstrens utsida

DSC 0510

Fjärde dagen, dörrarna är målade på en sida

EFTER

Och som sagt, idag skruvade vi tillbaka dörrarna. Det var lite trixigt eftersom det inte gick att lyfta av/på dörrarna utan gångjärnen fick skruvas av/på.

DSC 0059

Tadaa! Vitt, fint, fräscht och helt. 

DSC 0055

Innerdörrarna målade med vattenbaserad lackfärg och ytterdörrarna i linoljefärg

DSC 0065

Krispigt vit insida

Vinterstängning med stil

Som kanske någon uppfattat så har jag ett särintresse för persedelvård. Troligtvis är det en kvarleva från tiden som hästtjej när en inte gjorde annat än smörjde lädersaker, polerade mässingsdetaljer och handtvättade ridbyxor med skinntvätt.

Idag har vi officiellt gått från vintertid till sommartid, ur ett prylperspektiv. Jag värnar om att avsluta en säsong på ett bra sätt. Igår lämnade vi in tre par vinterskor till skomakarn för att fixa sulor och klackar inför nästa vinter. Idag har jag fräschat upp våra dunjackor och sytt fast den där halvlösa knappen i cashmerekappan. Alla övriga vinterskor som inte är hos skomakarn har rengjorts, och smörjts (skinn) eller impregnerats (mocka). 

Min ständiga följeslagare på vinterträningspassen, ullpolotröjan är handtvättad och en annan av Hampus ulltröjor som jag använder följde med på köpet. 

Klart det kräver en ansträngning och är lätt att skjuta upp (”knappen är ju inte helt lös/skorna ska ju ändå bara stå i garderoben och bli dammiga/…”). Det enda som motiverar är känslan av att i oktober slippa leta fram en vinterjacka med förra säsongens smink på kragen och inse att skorna man är i akut behov av har trasig dragkedja och hål i sulan. 

DSC 0409

Tvättade ulltröjor, redo att packas upp igen om ett halvår

DSC 0411

På återseende!

Ikapp

I samma omfattning som bloggen har halkat efter ligger vi bättre till än någonsin med trädgårdsfixet. Idag var vi ute några timmar, plockade lite och kan konstatera att vi är i fas. Vi är i fas med vår trädgård, HALLÅ, hörde ni det?!

Alla anlagda rabatter är rensade, alla prioriterade ytor är krattade, det värsta – tillika årets mål – av kvistar i fulhörnet är kapade och bortforslade. Det känns riktigt bra. Förra året fick vi styr på rabatterna först efter midsommar.

Bara för att rabatterna är rensade betyder det inte att vi är klara, och ogräset, det har förstås redan börjat växa tillbaka. Det finns fortfarande fler idéer och mer ambition än vad det finns kapacitet, prioritet och fokus. Det sköna nu är att vi inte behöver känna något tvång utan kan ta tag i saker allt eftersom det känns kul. Allt ifrån nu är förbättringar och förbättringar är roliga. 

Här kommer lite bilder från idag när vi bokstavligen kunde se hur grönskan spred sig för varje timma. 

DSC 0379

Kryddträdgården, där gräslöken växer för varje dag. Det är lite mer grejer där som verkar ha överlevt och som kommer få en ny chans i år även om vi behöver åka och köpa en del nya kryddor. 

DSC 0381

Planterade penséer förra helgen. Ungefär en sekund efter att jag hade gått in så hade rådjuren ätit upp det mesta… men, några blommor finns kvar…

DSC 0383

Krusvinbärsbuskarna är på hugget och var avsevärt mindre gröna i morse

DSC 0384

Platten krattad och vattnad, om en vecka hoppas jag att den är grön också

DSC 0385

Västra sidans rabatt verkar ha klarat sig. Jag tjuvläser bloggen från juli 2012 för att minnas vad som är planterat (”Den övre rabatten. Här är daggkåpa överst, akleja både i blålila (ärvd) och röd/vit (köpt). I nedre delen är det bonpion, där sitter plantorna mer glest”)DSC 0391

Appropå överlevt och bloggen från i fjol så har, hör och häpna (vilken lättnad!) alla rosenbuskar visat tecken på livsgnista. 

DSC 0396

Rosenbuskar på hög, det finns alltid ett nästa släpvagnslass

DSC 0394

Rhubarben blev flyttad i höstas men verkar inte vantrivas på sitt nya ställe så vitt jag kan se. För en vecka sedan syntes intet blad!

DSC 0398

Grönska i slänten. Inget rådjur har (peppar peppar) vågat sig ner till den här delen av tomten ännu.

DSC 0388

Vitsippor överallt

DSC 0389

Hav av påskliljor

DSC 0402

Första tulpanerna börjar komma längs uppfarten

DSC 0399

Syren

DSC 0401

Hassel

DSC 0407

På gräsmattan

DSC 0406

 Någon som tröttnat på att det växer ut träd ur källaren

Fulhörnet, not so much anymore

Igår var det ledig dag och vad kan vi då ha tänkas gjort?

– Hörde jag ”rensat i trädgården”?! Hörde jag ”kört släpvagn”?!

– Oh yes!

Området vi talar om kallas till vardags för fulhörnet på grund av att det är så oerhört risigt efter vintern då Kommun (läs: Lidingö Stad) dumpat hundratusenkilo snö, numera grus, där. Ytan är till hälften Kommuns eget (därav snödumpningen) men det ser ut som att det hör till oss, därav vår ansvarskänsla. Hörnet har varit med på bloggen tidigare, bland annat här

Här kommer några bilder hur det såg ut innan vi började.

DSC 0345

Alla delar där det går staket är vår del av tomten, här kan man se en tät växtlighet av ädelträd såsom lönn och hassel mixat med fulalm. 

DSC 0347

Kommuns del. Snögrusdumpplats till höger i bild. 

Vi gick ut vid halvtio på morgonen, hämtade grannarnas släpvagn och jobbade på fram till lunch, efter lunch hann vi ytterligare en halvtimma, innan vi var tvungna att kasta oss i bilen för att hinna två vändor till trädgårdsdumpen innan stängning. Vi jobbade på en yta på ca 30 kvadratmeter och fick till en hel släpvagn med ris och ytterligare en med löv. Här kommer resultatet!

DSC 0354

Ingen kvist vidrör stängslet!

DSC 0358

Krattat

DSC 0359

Här har Hampus tagit bort ett massivt Törnrosabuskage av den stickigaste rosenbusken som någonsin suttit i mina lår, hår, jacka, staketet, trädet….

När vi var uppe i varv och hade lite eld i baken så så tog vi och gjorde en sista spurt igår mellan 15 och 16. Vi packade ihop ytterligare ett släpvagnslass och for till vanliga tippen med allsköns gammalt skrot. 

– Förra ägarens gigantiska plastkompost, trasiga skottkärra, skidstav, sittbänk….

– Byggrester från renoveringen – för udda för att användas igen – vattenrör, hyllplan, skåpdelar, täckskivor, gipsskivor…

– Blandat garageskräp som gamla toadörren, elementreglage, tusen tapetprover, rostigt järnskrot hittat i rabatten osv…

DSC 0356

Allsköns skrot, inte längre i vårt garage