månadsarkiv: mars 2013

Orkidéfingrar

Vi har nog aldrig köpt egna orkidéer med dock ärvt av andra som gett upp alternativt flytt landet. Av någon outgrundlig anledning så lyckas vi (läs: jag) hålla bra liv i dem och till råga på allt, få dem att blomma på nytt. Jag har nu minst sex plantor stående i hallfönstret, och det är alltid någon av dem som blommar. Nu har vi en ny på g. 

IMG 2709

Orkidéframgång

När det gäller inomhusblommor i övrigt så försöker jag få dem att föröka sig. Även om det skulle misslyckas så är det fint så länge det varar.

 DSC 0947

Sticklingar av kökspelargon

Sommartider hej hej, sommartider!

Här kommer en laddning bilder från årets första dag i sommartid. 

På förmiddagen tog vi vårens första varv runt huset för att kolla in status.

DSC 0921

Kallt och snöigt på norrsidan

DSC 0923

Den mesta snön har smält i backen mot garaget

DSC 0925

Rosenrabatten ser inte helt hundra ut. Med tanke på hur mycket jobb det var att arrangera den så håller vi verkligen tummar och tår för att alla plantor har överlevt (speciellt de som inte syns längre).

DSC 0926

Syrenhäcken till vänster i bild är illa medtagen efter all snö och tillika vårdslös snöskottning

DSC 0929

Törnrosas taggbuskar väller över staketet och håller eventuella friare borta

DSC 0930

Snötipp-plats

DSC 0931

Smutsigt, grusigt och dammigt där vi lassat snö

DSC 0934

Inte så mycket kaos på nedre västra

DSC 0935

Dock inte ett tecken på liv i övre västra

DSC 0942

Permafrost/istid på nya gräsmattan dit solen aldrig når

DSC 0941

Svartvinbär- och krusvinbärsbuskarna är dock på gång

Senare på dagen hade vi sommartids-kickoff genom att bland annat göra följande aktiviteter:

1) Lunch och säsongspremiär på uterummet. Vi har knappt varit där sedan julgranen dumpades över bord, men idag insåg vi att det blev riktigt hett i solen.

IMG 2723

Matrester i gassande sol. Inte så illa.

2) Lövkrattning och skräpjakt 

DSC 0961

Jag krattade ihop fyra plastsäckar med löv och en hel matkasse med gammalt byggskräp på den bråkdel av tomten som syns på bilden

2) Rensa buskage

IMG 2715

Hampus jobbar med stora sekatören, utöver det fick vi även ta fogsvansen

 IMG 2720

Begynnande majbrasa

3) Timer-tuning

DSC 0944

Hampus vred fram alla timers från kl 15 till kl 20, det är ett tydligt tecken på vår!

4) Grillpremiär och utställning av förra årets sommarblommor(…)

DSC 0948

DSC 0956

DSC 0958

Mums, indisk kyckling som du hittar här.

Champinjonsoppa

DSC 0663

Den här soppan har jag lagat flera gånger under vintern och den kan klart rekommenderas! Receptet kommer från Sibiriens Soppkök och publicerades i tidningen Buffé.

 Recept (6 personer)

  • 500g champinjoner
  • 1 gul lök
  • t tsk torkad timjan
  • 1/2 dk konc grönsaksfond (jag brukar använda 1 msk av Renée Voltaires lantbuljong istället)
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 msk Maizena
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Börja med att grovhacka hälften av champinjonerna. Skala och hacka löken. Fräs champinjonerna och lök i smör i en stor kastrull i 5 minuter. Tillsätt timjan, fond eller buljong, grädde och mjölk. Koka under lock i 10 minuter.

Skär resten av svampen i tunna skivor under tiden. Ta sedan soppan från värmen och mixa den slät med mixerstav. Tillsätt sen 2/3 av den skivade svampen i soppan och koka i 3 minuter. Red med Maizena utrörd i 2 msk kallt vatten. Låt sjuda i 2 minuter.

Stek resten av den skivade svampen i smör. Smaka av soppan med salt och peppar och servera toppad med den skivade svampen.

Soppan blir ganska mastig pga all grädde och det går utmärkt att experimentera med proportionerna grädde/mjölk. Senast tog jag 4/6 dl och det blev kanske ännu bättre.

Vid säsong kan man naturligtvis också experimentera med andra svampar.

Storhelg = avloppsproblem

Helgkurs-konceptet Hanna och Hampus husskola har fått ett utökat storhelgsprogram vilket innebär att vi går igenom grunderna vid avloppsstrul. Jajamänsan, sist vi hade avloppsproblem var i julas, då vi fick cykelrummet fyllt med ****. Den här gången hade vi en mellankritisk issue i nya fräschbadrummet. Redan för några dagar sedan märkte vi att det rann undan dåligt i toan, igår blev det jättetydligt att vi knappt kunde spola vatten i toan och handfaten. Första bilden som dyker upp i huvudet är ett uppbrutet badrumsgolv och en ny hantverksperiod, vilket inte direkt ger en positiv association. 

Efter att ha kollat på foton på rören så kunde vi konstatera att det sannolikt var en propp mitt på golvet, efter förgreningen mellan toa och tvättställ men innan förgreningen mot badkar och tvättmaskinen. Detta kunde vi lista oss till eftersom det gick hur bra som helst att spola vatten i badkarsavloppet och det gick också bra att köra en tvätt. Men när vi spolade vatten i tvättställen bubblade det i toan och tvärt om plus att vattnet steg i toan när vi spolade i tvättställen. ”Inget” var synligt, så det var inte direkt äckligt, inte ens för en kräsmagad person. 

Idag har jag varit hemma och spolat på nytt vatten så fort det gamla sjunkit undan med intentionen att den förmodade proppen någon gång borde ge upp av vattentrycket. Med färskt minne av vad det kostade att anlita Spol-och-Rens i julas så var både Hampus och jag lite öppna för att avvakta högtidshelgen och testa alternativa lösningar innan den s k  ****mannen skulle kallas in. Efter att ha konsulterat pappa så föll valet på ett så kallat rensband (49 kr på Ohlsson). Pappa föreslog även högtryckstvätten men det kändes lite väl stor risk för kaos. 

Hampus fick köpa ett rensband på väg hem från jobbet och vi (läs han) har just löst problemet med hjälp av pappa som guidade på telefonen. Först körde han in det i toalettstolen och kunde säkert trycka igenom fem meter vajer innan han fick stopp. Mycket oklart om det var en propp eller röret som kröktes, det hände liksom inget. Efter att ha grejsat en stund fram och tillbaka (var nära på att ge upp) så började det bubbla i badkarsavloppet vilket var något nytt. Då prövade han att gå in med vajern från det hållet, alltså badkarsavloppet, och efter en stund så sa det slurp. Problemet löst!  Vi har också verifierat cykelrummet och krypgrunden och det ser okej ut. 

Nu har vi fått tydliga instruktioner av pappa att spola ordentligt i avloppen så att inga rester kan bli liggande. Avloppet går horisontellt i typ fyra meter så det kanske inte räcker med lilla miljöspolningen för att skjutsa ”leveransen” fram till vattenfallet. 

Vi känner oss mycket nöjda med dagens insats och funderar på hur vi kan spendera de insparade 4 600 kr. Anmäl dig till husskolan du med så kan du också tjäna pengar nästa storhelg! Om inte annat kan vem som helst få låna rensbandet framöver när det kör ihop sig.

DSC 0684

Problems, vattnet rinner inte undan

DSC 0685

A och O är att skydda sina kontorsfingrar från bakterier

DSC 0688

Hampus med rensbandet, peppad

DSC 0691

Jobba jobba

DSC 0693

Hampus och pappa jobbar. Tur just idag att vi inte hunnit skaffa något badkar ännu. 

DSC 0334

Avloppet till toan och tvättställen

DSC 0333

Samma avlopp mot badkar och tvättmaskinen

Deklarerade

Deklaration 2013

 

Det är en gång per år jag känner mig jublande glad över att ha höga lån och betala mycket ränta. Det är när det är dags att deklarera. Eftersom vi inte jämkar skatt löpande så blir det en rejäl månadslön extra tillbaka på skatten varje år. 

Både Hampus och jag har nu satt personliga rekord, aldrig tidigare har vi gjort klart deklarationerna innan de ens skickats från Skatteverket. Nytt för i år var att jag inte längre har mitt företag kvar plus att jag varken sålde eller köpte något anmärkningsvärt förra året – så jag slapp jag bilageträsket. Tjoho! Hampus hade en del att kämpa med, men jobbade undan dem tidigt i morse. 

Jag antar att jag kommer få min skatteåterbäring till sommaren så resten av kvällen ska vi fantisera om sommarens utsvävningar. Som socker för själen i tider när det råder totalt konsumtionsstopp. 

En trevare mot det ljuva livet

Som jag skrev om tidigare i veckan så fick jag en akut längtan efter långfrukost och lata dagar, precis så som det var förr i tiden när vi bodde i lägenhet. Vi har sedan dess peppat oss själva för att göra en trevare mot det gamla ljuva livet, och idag slog vi till på en riktig brakbrunch med efterföljande oplanerad dag. Det låter banalt men ack så sällan förekommande.

Vad ska jag säga, det blev succé! 

DSC 0634

Välförtjänad långfrukost, fixad av min underbara man

DSC 0635

Till och med croissanter!

Folk som inte är träningsfolk kanske inte ser en klockren koppling mellan långsam mysig brunch och tidiga träningspass, men jag kan avslöja att det är best practice. 100% av alla tillfrågade i vår familj tycker det är optimalt att först träna tidigt, komma igång, prestera bra och sen ta en lat dag. Det är aldrig så skönt att vila och att äta gott när man verkligen ”förtjänar” det.  

DSC 0626

Magiskt trött

Hampus som tränar på gymmet hann dessutom göra klart sin extremt trixiga deklaration här på morgonen medan jag kom iväg på första riktiga distanspasset på cirkus hundra år. Det är några på jobbet som är i full färd med att träna inför maran så jag har blivit lite peppad att komma igång själv med löpträningen, trots att jag inte har något lopp planerat. 

Tricket för att få ihop det här med långpass innan brunch är att gå upp tidigt och äta en low-effort-frukost innan träningen för att sen köra den riktiga frukosten efteråt. I mitt fall blev det fet yoghurt och ett ägg, följt av 30 km löpning på 2:38. Allt avklarat innan 10.40. Därefter var det trötta ben, kurrande mage och fortfarande förmiddag – mycket bra brunchförutsättningar!

Nu finns det inga mer måsten idag förutom att slumra lite på soffan. Det kommer bli en bra dag!

**

Nedan lite mer uppgifter om träningen, för den som är intresserad:

Dagens träningspass blev en runda ut mot Elfvik. Det var inte helt smält längs Kyrkviken, en hel del is och snö kvar på promenadvägarna som ligger i skugga. Vid ett parti så korsas ett stort fält och där låg skaren tjock. Det var helt fantastiskt väder idag, -7 när jag stack iväg och -1 när jag kom hem. Under hela passet strålade solen  och det var riktigt vårlikt. 

Bild 1

Dagens pass på karta

Bild 2

Dagens pass i sammanfattning

Totalt sett gick det väldigt bra, trots att jag inte sprungit långt på länge. Jag har roat mig med att gå igenom träningsdagboken och hittar inget lika långt pass sedan maran 2 juni 2012. Från september 2012 har jag sprungit över 20 km tre gånger, varav inte en enda gång sedan november. Eftersom jag var osäker på hur mycket jag skulle orka hade jag med mig sportdryck och vatten för att kunna få lite energi och vätska under passet. 

Utmaningen idag och ofta annars är när man exempelvis är uppe 25 km, men har tre kilometer kvar hem och därför inser att det fattas, låt säga, två km. Då behöver man, när man är som tröttast/hungrigast/kissnödigast/skavsårigast och minst upplagd för tjafs hitta på en extra slutknorr på rundan. Då är det bra om man kan plocka fram sin lilla ipod och köra på lite Kanye West som energistöd sista biten. I övrigt försöker jag springa mestadels utan musik med motiveringen att jag har större behov av fritt tankeutrymme än ljud i mitt liv. 

Idag fokuserade jag bara på att njuta och tänka, typ låtsas som om jag var ute på en cykeltur och tittade på träd… (ja, om man nu skulle komma på att göra det). Ingen fokus på tid och hastighet utan sprang som det kändes. Kroppen kändes bra ända mot slutet då det blev lite slitigt mentalt, i övrigt var det smärtfritt. Det är väl i och för sig typiskt för när man gör något första gången och har lågt ställda förväntningar (nästa gång kommer det garanterat bli ett helvete).

Arbetsro

Idag har jag kopplat in min skärm och satt mig tillrätta i mitt nya kontor. Det är ännu lite spatiöst inrett med endast två temporära fällbord och de jättebra lådhurtsarna som förra ägaren gav mig när vi flyttade in i huset. 

DSC 0611

Arbetsro i sken av våra nya balkonglampor som kan kommunicera med flygtrafiken

DSC 0620

Arbetsbord. Den trådlösa musen fungerade otippat bra på linneduk (vilket är ett konfortmåste för att inte få spel på fällbordets klibbiga plaststruktur)


Ett inredningsmål med 2013 är att fixa klart det här rummet. Jag tänker mig något i stil med följande:

Stor (minst 300 x 400 cm) sliten, kanske starkt infärgad, matta

Livly vintage modern mix randig tapet matta

Bild Residence Fastighetsmäkleri

Tre ganska stora industrilampor, typ den här från Country style.

15751industrilampaS75

Jättestort bord och ett par Eamesstolar, ungefär som nedan, fast vi kommer bygga ett bord av en svart måttbeställd skiva. Kanske blir det turkosa eller vita stolar till. 

Madamstoltz 160845986

Bild: Madam Stoltz

Sen inser jag redan nu att vi behöver fixa någon slags förvaring också, man blir ju sugen på att köpa något från Superfront som säljer fronter till Ikeaskåpstommar. Mer om det kan du läsa om här hos Studio Karin.

Superfront for ikea gallery 0001 1

Bild:  Superfront

I mina tankar just nu

1. Vasaloppet 2014

Trots att jag lovat att aldrig åka tillbaka till Dalarna och att jag vill dö av all vinter, så råkade jag idag anmäla mig till nästa års Vasalopp (öppet spår). Japp, jag skyller allt på min kollega Jimmy som påminde mig om att vi kommit överens om detta på jobbet vid en tidigare tidpunkt. 

2. Balkonghäng och semesterfeeling

Längtar efter det härliga bekymmerslösa livet vi hade när vi bodde i lägenheten i stan. 

Nu har vi aldrig tid att äta långsam söndagsrukost. Alltid är det något som ska städas, rensas, slängas fixas, köpas, åkas…. Nu ska det blir skärpning på det området (om bara våren kunde komma och bättra på känslan också). 

IMG 1124

Söndagfrukost

DSCN1929

Mysiga balkongen

IMG 1204

Minigrill och elddrink

DSC 0155

Lunch i tomatbusken (med min jättegamla telefon).