månadsarkiv: februari 2013

Tapet-issue löst

Igår skrev jag om att det var lite illa gjord mönsterpassning på ett ställe. Jag hann åka hemifrån innan killarna kom imorse, så jag lämnade en lapp. Tydligen var vår SPOC (läs: lokal teamledare) som kan svenska bra borta på kurs, som per sms svarade att det inte gick att göra bättre pga krokiga väggar. När jag väl kom hem sen så var det ändå fixat av den andra snickaren. Hallelujah!

DSC 0367

Tapetpassat

Dock så blev det en liten incident i samband med att en larmdekoder skulle tas ned för att möjliggöra väggtapetsering. Larmet tjöt och Hampus fick ringa och stoppa väktarna som var på väg. Skönt att snickarn som var ensam hos oss idag och fick kämpa med tapethörnet, slapp bli nedklubbad av Securitas som grädde på moset. 

Garderobspyssel

För att hantverkarna skulle kunna rikta garderobsdörrarna har vi idag haft lite press att bygga ihop all garderobsinredning till hallen. Pust, klart jobbigare än man tror. Nu längtar vi efter att stoppa in saker och grejer.

DSC 0368

DSC 0376

Här ska jag ha en låda för tränings-tshirts, en låda för träningstajts, en låda för långärmade träningströjor, en låda …. 

Pyjamastapet i hallen

I fredags kom garderobsdörrar och skåpluckor på plats i garderobsväggen i hallen. Samma dag målade de golvet, alla lister samt målade om taket i trappan som blivit skadat i renoveringen.

DSC 0311

Garderobsvägg med dörrar. Vad bra det blev till slut (efter sju svåra år). Skåpen i mitten är fläktskåp med skåpluckan Lidingö, garderoberna är i PAX-serien. Tänk att de kunde vara så lika, rena flytet att det var samma färgnyans exempelvis (det var inget vi kollade upp).

DSC 0306

DSC 0323

Nymålat golv

DSC 0309

Nymålat tak, fixade taklister, gersågsmys

Idag har killarna börjat tapetsera och kommit ganska långt. Dessvärre har de gjort en mönsterpassningsmiss och jag är därför sjukt irriterad. Nu har vi dessutom i minsta laget med tapeter så det känns som ett vågspel att kräva att de gör om. Tur i oturen så är det främst ett ställe där det är fel, och där är det bara en våd satt ännu så länge. 

DSC 0357

En sån här steg-makapär är bra att ha om man ska hantverka i en trappa

DSC 0358

Det känns lite som att vara i en jättestor pyjamas, eller hur? (Ojojoj…)

 

Vårsol i studion

Idag har vi haft strålande solsken hela dagen. Underbart, nu närmar sig våren!

Här ett par bilder från övervåningen där solen strålade som mest. Golvet är målat en gång, tapeterna är uppe, hälften av elen är inkopplad och de mesta av snickerierna är färdigmålade. Dörrar och fönster mot balkongen är något som vi kommer fixa senare i år som hobbyprojekt.

DSC 0349

DSC 0353

Stordåd på fyra timmar

Tidigare i veckan hade vi bestämt oss för att ta tag i den något segdragna aktiviteten ”Åka till Ikea”. Denna aktivitet syftade till att dels returnera den överblivna garderobsstommen, samt dubbla dörrpar och lådfronter som inte blev hundra. Istället skulle vi köpa en annan sorts dörrar och en bänkskiva till badrummet. 

Som jag berättade om tidigare, den bänkskiva i borstad granit som vi först tänkt köpa drog i väg i pris och kommer tas upp till CCB för nästa års budgetbeslut. Tills dess kommer en laminatskiva räcka fint. 

Som grädde på moset har Ikea just nu en kampanj på garderobsinredning där man som medlem får 25% rabatt på alla lådor, hyllor etc. Guldläge för oss som behöver inredning till inte mindre än fem meter garderober. 

Igår kväll innan middagen gick vi ut och provpackade bilen för att se att det skulle få plats. Jajamän, tänkte vi tills vi insåg att vi inte packat allt. De långa garderobsstommarna gick inte in. Vi utvärderade alternativ med att inte lämna tillbaka de delar vi hade hemma och beställa hemkörning av de nya delarna, till att packa på taket till att hyra en lastbil. Det fanns en lastbil ledig på Preem så så fick det bli. Att vara hemma från jobbet för att ta emot grejer på dagtid är inte så lätt för oss just nu. 

Under kvällen igår satt vi också och bestämde garderobsinredningen för samtliga garderober samt fixade en plocklista för att det skulle gå så smidigt som möjligt i butiken.

Garderober

Garderobsinredning vald med hjälp av Ikeas garderobs-designverktyg

IMG 0005

Plocklistan redo i iPhone

Hur som helst, vi hyrde lastbilen i fyra timmar. Det var bra att ha lite tidspress eftersom man tenderar att sega ut på tiden när man kan det. 

IMG 2585

Hampus lastar över garderobsdelar från vår bil till lastbilen

IMG 2587

Fånigt att behöva ha en lastbil för att köra sex platta paket.

IMG 2590

Kul att köra lastbil tycker den här chaufförn

Väl framme var det snabba ryck. Ikea är ju fantastiskt bra på service så returmomentet gick jättesmidigt. Helt otippat fick vi igen en avsevärd mängd pengar dessutom, när hände det senast? (saker är ofta dyra att köpa men det man lämnar tillbaka verkar det aldrig så billigt).

På drygt en timma hade vi gått igenom hela varuhuset och stod åter vid lastbilen med inte så lite grejer heller. 

IMG 2591

Tillbaka på parkeringen. Tur att vi hade en stor bil, allt detta hade varit svårt att få in i vår bil

Vad lär man sig på det här då, jo, det krävs en hel del inredning för att få till en funktionell garderob… Idag åkte vi hem med, inte mindre än tre garderobsdörrar, en bänkskiva, sex trälådor, tio hyllplan, TJÖTVÅ (22) trådbackar i varierande storlek, tre hängstänger, två skohyllor, tolv gångjärn, tolv dörrknoppar, fyra plastbackar till vinden, två påskliljor inklusive nya ytterkrukor samt servetter och sånt där som man alltid köper. 

DSC 0303

Alla grejer inlastade i hallen, inte småpotatis. Notera också att luftsluss-/plastdörren är borttagen. 

Totalt sett fick vi skarva på med drygt tre hundra kronor, förutom lastbilshyran, så vi är extremt nöjda. Vi fick nästan tusen kronor rabatt tackvare att vi skaffade oss ett Ikea Family-medlemsskap idag. Tackvare högt tempo och inte en massa spankulerande så lämnade vi tillbaka bilen 3,5 timmar efter hämtning. Nu är det fri aktivitet resten av den här dagen. Hampus spenderar den med läsa och jag ska sticka ut och springa. Sweet!

En varmkorv och en pucko tack!

DSC 0302

Hampus (som inte törs passera förbudsspärren) kränger varmkorv i kafeterian. 

Själv tittar jag mest på dagens nyheter

– Golvlister

– Taklister vid garderoben

– Första lager golvfärg i hallen

– Nästan klar tapetsering i stora rummet

DSC 0280

Förbud att passera

DSC 0281

Favorit i repris. Garderob integrerad med elskåp. Elskåpsintegrerad garderob. Tydligen var det ruggigt tajt att få plats på bredden.

DSC 0287

Som jag sagt tidigare, det är detaljerna som gör det. Gersågning när den är som bäst?

DSC 0298

Taklister

DSC 0288

Första lagret färg

DSC 0290

Ny tröskel, förresten, mot vardagsrummet. Ni som kommer ihåg den gamla skålformade?

DSC 0295

Vika tvätt-belysning

Bilderna på tapeten kommer en annan dag när det är dagsljus. 

Det går framåt

Som utlovat i förra inlägget så ska jag visa lite bilder från ovanvåningen. Det händer mycket på en vecka och jag vet knappt var jag ska börja.

 

Vårt nya sovrum

Status är att nya sovrummet är klart sånär som på att garderobsdörrarna (och garderobsinredningen) inte är på plats samt en liten detalj med att kakelugnshörnet inte är målat. Det är ett parti av betong som också ska målas i golvfärg som övriga trägolvet. 

I övrigt är rummet mest lagringsrum just nu. Beträffande garderobsdörrar och – inredning så har Hampus och jag en action på att åka till Ikea och fixa det. Vi har köpt en uppsättning dörrar som vi inte är helt nöjda med och ska byta, enkelt, men frågan är om det får plats i bilen. Måste ringa pappa och kolla.

DSC 0218

Vy in mot sovrummet, bilden togs i helgen. 

Vårt gamla sovrum

Vårt gamla sovrum är nu färdigmålat vad jag kan se. Väggarna är ljust ljust gråa, lister och dörrar kritvita högblanka och taket är kritvitt halvblankt. Återstår gör att fixa lamporna i garderoberna och putsa upp hörnet med sten och betong. I det här rummet, till skillnad från övriga, ska stenen vara kvar synlig men snyggas till lite. 

DSC 0232

Rundad taklist där murstocken svänger, fint hantverk. 

DSC 0230

Vårt gamla sovrum, bild tagen i söndags. Sedan dess har elementrören snyggats till. 

DSC 0272

Det bästa med våra hantverkare är att de gör specialare där det så krävs. Här exempelvis var rören för tajta mot väggen för att en ny list skulle kunna sättas dit. Fast de fixade de genom att fasa ut listen så den passade.

DSC 0274

Mysigt inne i garderoben


Sovrum 3

Status i Gunnelrummet är att väggarna är färdigmålade, dörrarna lika så. Troligtvis så återstår något med elementrören och/eller golvsocklarna för det är fortfarande tejp kvar. I garderoberna ska lamporna kopplas in också. 

DSC 0235

DSC 0238

Bild från i söndags. Nu tror jag de flesta lister är färdigmålade.

DSC 0236

Elementrör med mera

DSC 0240

Det bästa är att killarna satt resterna av våra specialbeställda lister i garderoberna istället för att de ska ligga i garaget i tio år. Det blir fina detaljer.

DSC 0275

Inplastad dörr. Intilliggande rum har sprejmålats idag.

Vardagsrummet/Studion

Studion har, efter månader av icke-progress varit föremål för storslam i veckan.

DSC 0225

DSC 0227

Studion i söndags. Delar av väggarna är grovspacklade. Tydligen var det bara för ojämt trots att de redan satt gipsskivor. 

DSC 0241

Nu är äntligen sista fönsterbrädorna fixade och monterade. Najs. 

DSC 0256

Hampus igår, inspekterar finspackel, taklister och varv-ett-målade träsaker. 

DSC 0269

DSC 0277

Idag, tadaaa —>Tapet!


Hallen

Så slutligen har turen kommit till hallen. Här händer det också mycket. 

Grovspackel har blivit finspackel och tapet-ready. Garderoberna har satts upp idag och tidigare i veckan fixade de till insidan av trappan som tidigare varit masonitskiva. Just det, slutligen har de också målat golvet en eller två gånger. 

DSC 0263

Den nya väggen är klar mot trappan. Återstår målning av träbiten och tapetsering på insidan

DSC 0265

Kolla, garderober! 

DSC 0267

High-end elskåpslösning. Dessvärre så gick vårt bredband och dog i samband med denna operation. 

DSC 0258

Fina fixade högblanka dörrar redo att hängas tillbaka. 

Tja, det var nog allt för nu. Det är inte mycket kvar nu. Någon vecka kanske?

Fest och bröllop i Stockholms Stadshus

 

Hampus hävdar att folket rasar på grund av att det inte kommit någon ny blogg på en hel vecka. Eftersom han är den mest trogna läsaren så har jag ingen anledning att tvivla. Det har förstås hänt massor sedan sist.

I söndags var det fest och bröllop. Det var våra fina vänner A och F som gifte sig i Stockholms Stadshus. Hampus och jag var med på uppvärmningen och bevittnade kalaset. Jag hade ett självpåtaget sidouppdrag som bröllopsfotograf, vilket var lättare sagt än gjort då tidpunkten för fotograferingen var halvfem en tjockmulen dag i februari. Resultatet? 95% av alla bilder är suddiga om ni förstår.

Den här blev dock väldigt rolig.

DSC 0144

Alla golv är slipade!

Igår nådde vi en milstolpe inom delfas golv. När vi kom hem så var alla golv färdigslipade, halleluja! Ett av golven hade till och med hunnit grundmålas. 

Idag har vi fått lister, foder och skursocklar på plats i Sovrum 2 och Sovrum 3. Jag tror, att döma av lukten där uppe, att även väggarna har fått sig en omgång. Oh my…  dessa rum är snart klara!

DSC 0718

Vardagsrummet igår, återigen fyllt av grejer

DSC 0720

Vårt gamla sovrum igår, nyskapade golv.

DSC 0724

Väggarna är minst grundmålade, bild från igår

DSC 0727

Nivåskillnaden på översta trappsteget är nu utjämnad

DSC 0728

Sovrum 3 idag, golvet är grundat och målat en gång (tror jag). Frågan är om inte väggarna börjar på att bli klara (det är svårt att se i mörkret)?

DSC 0732

Golvlister, skursocklar och dörrfoder. Inuti garderoberna är det så breda springor att de inte kunde tätas med mjukfog. Därför får de vara som de är. 

DSC 0733

Sovrum 2, grundmålat och en första strykning gjord idag. 

DSC 0734

Även här har det blivit lister, foder och skursocklar idag. 

Snökaos!?

Igår började det snöa igen efter en tid med vårtro och hopp.

I stan är det mest sörja men här i förorten kan inte förnekas, är det vackert. Snön som kommit är nollgradig och tung att skotta. Men vi kämpar på, igår tog vi säkert 10 cm. Imorse tog jag på mig träningskläderna och körde ett pass innan dusch och frukost. Det var smart. När vi kom hem hade snälla grannen kört en omgång till med snöslungan. Härligt. Nu får det räcka.

Vi gick lite senare i morse, ca halv åtta. Som ni ser är det nästan ljust!

IMG 2537

IMG 2540

Mycket tung blötsnö hänger i träden, vackert!

Som alltid, ska något gömmas i snö och komma fram i tö. Killarna städade ur hela övervåningen för två dagar sedan och nu står säkert 20 sopsäckar övertäckta med snö utanför entrén.