månadsarkiv: december 2012

Provmålar golvfärg

Vi var till tapet- och måleributiken för några dagar sedan och köpte två provburkar med golvfärg. Idag provmålade vi lite på en kartongbit för att kunna se och jämföra.

Hampus målar den mörka nyansen NCS 2000-N och jag den ljusare NCS 1500-N

DSC 0246

DSC 0248

Senare på eftermiddagen var jag uppe och matchade tapeter mot golv.

DSC 0254

DSC 0257

 

Nytt år, förbättrad uppföljning?

I dagens DN kan man få tips om hur man får koll på sin privatekonomi inför den stundande lågkonjunkturen. Det ligger lite i tiden och jag har själv ägnat några dagar åt blandat ekonomijobb inför stundande årsbokslut i bolaget Familjen. När det gäller uppföljning av min och vår gemensamma ekonomi så har jag hög ambitionsnivå, dock mycket begränsat med strul-tålamod och med en energi som kommer stötvis. Inte helt optimalt och lätt att bli besviken med andra ord. 

För att inte hamna i bankrutt eller behöva lägga alltför mycket fokus på att ha en löpande likviditetsbudget har vi en bra basrutin som säkrar upp att det alltid finns pengar när det ska på rätt konto. Jag tycker också det är befogat då många utbetalningar är höga och fördelar sig ojämnt över året (tenderar att komma samtidigt). Dessutom finns stora osäkerhetsfaktorer att ta hänsyn till, allt ifrån att en väsentlig del av min lön är provisionsbaserad, till att har vi helt rörlig ränta som gör att våra räntekostnader kan hoppa upp och ner med flera tusen kronor från månad till månad.

Vi har löst det genom att ha ganska många konton som var och ett har sitt syfte. Vi har båda automatiska överföringar från våra lönekonton till de gemensamma kontona, lika mycket varje månad för varje person. Oavsett om det är vinter eller sommar, hög eller låg ränta. Dessa överföringar är högt satta, klart krävande, för att vi ska vänja oss vid en levnadsstandard som håller över en tioårscykel… typ. Jag skulle säga att det är best practice och något jag verkligen kan rekommendera för att slippa magsår och onödiga diskussioner. 

Som bonus nu så slipper vi ha insyn i varandras privatekonomi, en tydlig gräns mellan privat och gemensamma förehavanden. Det som är bestämt är bestämt så det är heller inget snack runt ekonomin. Eller ja, bara när den glade kocken gör för mycket utsvävningar på mataffären, men det är ingen större katastrof egentligen…

(En liten passning till alla ekonomiutbildade är att jag kallat det mesta för kostnader, egentligen är det väl en mix av kostnader och utbetalningar)

NewImage

Nu när basrutinen med fungerande konton är på plats så har vi en utökad rutin som är mer nice to have. Det är främst för att kontrolltrollet i mig gillar att följa upp, jämföra och ha exakt koll eftersom pengar har en tendens att gå upp i rök. Sedan några år använder vi en halvmanuell excel-mall som hjälper oss att följa upp mer precis vad vi konsumerar, främst händelserna på konsumtionskontot. Den mallen har nu lappats, lagats och utökats allteftersom vår privatekonomi har utökats med fler och fler konton, aktiviteter och händelser. 

När jag satte mig för att sammanställa 2012 insåg jag att det är dags att göra total refaktorering av mallen. Den vi har är på tok för komplicerad, korrupt, innehåller för mycket felkällor och har ingen inbygd verifiering så det kan egentligen vara hur fel som helst. Den är utbyggd, lappad och lagad av oss båda i omgångar så det har varit omöjligt för mig att fatta hur Hampus (a. k. a. dataingenjören) regler funkar och tvärt om. 

Därför har jag nu byggt en sprillans ny mall för nästa år. Skillnaden den här gången är att jag har gjort alla formler själv så jag tror att jag också kommer kunna underhålla den, istället för som idag, fått ropa in Hampus  varje gång någon regel blir knas. Jag skinande stolt över min insats och därför vill jag pusha lite för att alla ska göra en likadan. 

Eftersom mallen kommer ha sin premiär först en bit in på 2013 så har jag hittat på lite exempel för att testa och illustrera funktionerna.

Mallen är alltså gjord i excel och består av tre flikar

1. Data, här klipper man in in alla kontons kontohändelser genom att exportera dem från internetbanken plus gör själva hästjobbet med att kategorisera upp alla kontohändelser för att de ska beräknas korrekt.

2. Beräkningar, innehåller magiska formler som summerar och räknar ut allt jag vill veta. Här ska man inte göra något annat än skriva in ingående saldo på kontona första januari och därefter endast titta.  

3. Kategorier, innehåller bara referenser till datafliken och ska som regel inte ska uppdateras

 

DATAFLIKEN

Nytt för nu är att alla kontohändelser klipps in i samma datafil. Tidigare har vi haft en för varje konto. Det var inte så bra när man gör femtioelva överföringar mellan kontona för det är som gjort för att bli fel. Kontohändelserna hämtas som sagt från Internetbanken och beroende på hur ofta man gör jobbet så är det noll eller hundratals händelser som klipps in varje gång. Mitt mål inför nästa år är att göra detta månadsvis istället för typ tre gånger per år som nu. Man glömmer snabbt vad man köpt och det är ganska trist att försöka lista ut vad gamla otydliga kontohändelser är för något. 

NewImage

Allt eftersom man fyller i ”Konto” och ”Kategori” så uppdateras Beräkningsfliken automatiskt.

 

 

BERÄKNINGSFLIKEN

Här får man bara fylla i en grej, det är ingående värde för respektive konto i början av året. I övrigt är det förbud att ändra något. Det blir helt fel om man exempelvis börjar byta namn på konton och kategorier.

NewImage

På kanten så har jag definierat två typer av grafer ifall jag kommer vilja använda dem framöver. De ser helknasiga ut än så länge när jag bara har exempelsiffror för en månad att räkna på. Dessa kommer också uppdateras automatiskt allt eftersom siffror kommer in.

NewImage

Här kommer några formler (se bokstäver i bilden ett steg upp)

A) ”Alla händelser inom kategorin som är större eller lika med första januari 2013 och mindre än första januari 2014”. 

=SUMMA.OMF(Data!$F$2:$F$4939;Data!$I$2:$I$4939;$A2;Data!$A$2:$A$4939;”>=”&D$1;Data!$A$2:$A$4939;”<”&P$1)*-1

NewImage

B) ”Alla händelser inom kategorin som är större eller lika med första januari 2013 och mindre än första februari 2013”. 

=SUMMA.OMF(Data!$F$2:$F$4939;Data!$I$2:$I$4939;$A2;Data!$A$2:$A$4939;”>=”&D$1;Data!$A$2:$A$4939;”<”&E$1)*-1

Formel B

 

C) ”Summera alla händelser oavsett kategori som är större än eller lika med första januari 2013 och mindre än första januari 2014”

=SUMMA.OMF(Data!$F$2:$F$4939;Data!$A$2:$A$4939;”>=”&D$1;Data!$A$2:$A$4939;”<”&P$1)*-1

D) ”Kontrollera om det är någon skillnad mellan C) och alla delsummor

=B30B5B9B19B26B28

Formel D

Tips!

Genom att ha dollartecken med i formlerna enligt exemplen så låser man väsentliga regler och kan dra ut formeln för att det ska bli rätt över alla kategorier och alla tidsperioder.

 

KATEGORIFLIKEN

Anspråkslös flik som bara innehåller två listor av giltiga val som kommer upp som drop-downs i datafliken.

Vidare har jag inte ”hårdkodat” några kategorier i beräkningsfliken utan hämtar namnen härifrån för att undvika framtida problem när man börjar uppdatera kategorierna. 

Om man vill uppdatera ett eller flera val så görs det i kategorifliken, då slår det igenom på drop-downs. Dock måste man manuellt uppdatera redan gjorda kategoriseringar i datafliken.

NewImage

Instruktioner för att definiera en lista:

NewImage

 

Jag kanske ska avrunda med att säga att jag tycker att excel är grymt, jag använder det till allt möjligt, både privat och på jobbet. Det mesta lär man sig genom att hålla på och göra fel, fast man blir galen.  Visst, det har underlättat att vara gift med en mjukvaruutvecklare som är hundra gånger bättre på tålamod, felsökning och på att söka information (på internet). Men jag kan trösta alla med att man lär sig snabbare än vad man tror.

Hoppas någon fått lite nya tips idag! (om inte annat kommer jag kunna hitta igen mina egna instruktioner om ett halvår när allt är glömt…)

Pizzaafton

Idag firar vi vår tredje pizzaafton och uppmärksammar att vi klarat av att bo i huset i ännu ett år. Det var exakt två år sedan som flyttlasset gick från lilla lägenheten i stan och ut till Lidingö. Nu håller vi för fullt på att göra pizza av årets julskinka och tre sorters hemliga ingredienser (ledtråd: Hampus har ostfobi). Lite senare hoppas jag på fem avsnitt av Arrested Development.

DSC 0244

Work in progress, idag.

IMG 0376

Pizzaafton och trevligt, 29 december 2010

DSC 0932

Pizzaafton och trevligt, 29 december 2011

Tapetprover

Eldprovet är att vi måste bestämma alla rums färg- och tapet innan vi går tillbaka till jobbet. I förrgår var vi ute på tapetaffären och lånade hem tre tapetböcker som vi tittar i nu, tillsammans med alla tapetprover vi samlat på oss sedan tidigare.

Diskret eller panga på är frågan. Vi har ju varit mer för det senare hittills…

DSC 0238

DSC 0239

DSC 0240

En tjuvtitt på årets julbak

Vi har tagit det ganska lugnt inför jul i år. Verkligen skönt. Här kommer några glimtar från vårt, främst Hampus, julstök. Själv har jag mest skottat snö och är lika glad för det. 

DSC 0879

Fruktbröd som närmast liknar en vulkan med utvällande fikon och aprikoser

DSC 0884

DSC 0898

Ny variant av vörtbröd

IMG 2278

DSC 0888

Jag gjorde Körsbärsknäck med Amarenasirap

IMG 2282

DSC 0890

Praliner, gjorda i formar med chokladhölje och med två sorters fyllningar, en med snapsganache och en med lakritschoklad. 

Som tur var, är mesta av brödet och godiset är uppätet eller fruset – imorgon startar den traditionsenliga nyårsbantningen?!

Äntligen ny dörrmatta

Nu har vi äntligen bytt ut den gröna plastgräsmatte-dörrmattan mot en riktig tidsenligt fotskrapa i gjutjärn. Vi fick den av tomten igår, la ut den direkt och idag har den börjat rosta. Enligt beskrivningen så kommer den fortsätta rosta ett tag till tills den får en jämn fin patina. Det ser vi fram emot.

IMG 2306

Hej mitt vinterland

Här kommer en vinterhälsning från juldagen 2012. Som det snöar. Som vi skottar. Pappa som har bott hos oss i natt fick även han hjälpa till. Buskarna viker sig och staketet nere vid uppfarten har ramlat ihop av snötyngden.

DSC 0943

DSC 0961

DSC 0966

DSC 0965

DSC 0945

DSC 0950

DSC 0951

IMG 2304

Fågebuffe

 DSC 0876

Begränsad isbildning på det här huset…

Badrummet fogat

Igår var vi uppe i dagsljuset och fotade lite. Purfärskt är att det nu är fog i badrummet.

Det var en del trubbel att få till kakelsättningen på kortsidan av duschväggen. Vi hade missuppfattat beställningen från Franska Kakelbutiken och således instruerat killarna att göra något som inte matchade de plattor vi hade fått. Snabbt fick vi hjälp av samma butik att hitta en lösning och killarna fick åka dit för att bli instruerade. 

Håll med om att det blev bra! Plattorna längst fram är gersågade i 45 grader för att bilda perfekta hörn. 

Alla tak är klara, nästan alla väggar är gipsade och killarna har framförallt städat bort allt löst skräp. Skönt att få ta jullov och känna att det blir bättre. Vi har nog sett det värsta och nu kan det bara bli bättre. Killarna kommer tillbaka om drygt en vecka och tills dess har vi ett antal viktiga uppgifter att lösa. Vi har fortfarande inte bestämt färg eller tapet till något av rummen och det är börjar sannerligen bli akut. 

DSC 0834

Badrummet nu både kaklat och fogat

DSC 0831

Nya duschväggen med lite trixig framkant

DSC 0822

Speciallösning som innebar att killarna fick gersåga varje platta för att få glasyr på alla synliga delar

DSC 0823

DSC 0836

Vardagsrummet

DSC 0838

DSC 0840

DSC 0841

Prylgarderob till vänster och klädkammare till höger. 

DSC 0842

Tre-fyra förpackningar (á typ 5 meter) med pärlsponten vi satt i taket. Är det någon som vill ha?

DSC 0843

Fina fina murstocken och golvet i vårt gamla sovrum. Vi ska försöka köpa likadana stenar till alla rum.

DSC 0846

Arbetsplats

Hygienklass återställd

Med tanke på gårdagens lilla avloppsincident har teamet idag ägnat någon timma åt att hygiensäkra cykelrummet. 

Från igår hade det torkat upp ganska bra så det gick ganska bra att sopa och skyffla upp det som var kvar. Sen gjorde vi helt enkelt så att vi kopplade in vattenslangen och spolade så försiktigt det gick utan att blöta ner gipsväggarna. Därefter skurade med sop och diskmedel så löddret yrde. Jag kan rapportera att det var bra drag i avloppet och inga problem att röja. Alla grejer som vidrört golvet tvättade vi av med diskmedel och varmvatten i vattenkannan, stående i snön. 

Även om det fortfarande känns lite rysligt så är det nog renare än vad det någonsin varit därnere. För att skynda på torkprocessen och undvika isbana så har vi kört igång ett element. 

Vi har varit lite försiktiga med att packa in grejer på golvet. Fällborden står på pallar av förbrukade yoghurthinkar. Om någon månad när den här incidenten är glömd så lär det krypa in mer och mer grejer. Jag har dock försökt få igenom en gemensam överenskommelse att göra ett ryck och sätta upp fler krokar till våren så exakt inget kommer förvaras på golvet i framtiden. 

IMG 2274

Rent plus element

 IMG 2275

En uppochnedvänd turkgrek är värsta hygiensäkringen….

Julfix i god tid

Idag har vi haft en blandad dag, som jag skrev om tidigare. Förutom att ha löst avloppsproblem så har vi storstädat och fixat inför julafton idag.

För en gång skull så ligger vi bra till i tid. Med en dag till godo har vi både julhandlat, köpt gran, klätt granen, slagit in alla julklappar och griljerat skinkan.

Bortsett från en medelkrävande saneringsaktivitet i förrådet så blir det bara softish mys imorgon. Gött! 

Idag fick jag också ett paket från mamma innehållande bland annat mina gamla julbonader som mormor gjort. Vi har hängt upp den ena på kakelugnen tills vidare så den syns ordentligt.

DSC 0856

Julmys i god tid

DSC 0855

Julbonad mormor broderat

DSC 0853

Julgranen och alla paketen

DSC 0847

Hampus med skinkan som ska in i ugnen