månadsarkiv: november 2012

Byggavstämning

Igår hade vi får första ekonomiavstämning med hantverkarna. Svettigt. Om ni tror det är dyrt att ha hantverkare hemma för att renoverar ett halvt hus… så är det inget mot vad det material de köper kostar. Det är värmegolv, gipsskivor, slangar, rör, muttrar och isolering. Lägg därtill det material vi köper som är allt som syns såsom kakel, duschväggar, badrumsporslin och kranar.

Nåväl, min prognos pekar på att det blir ett budgetöverdrag med 5 000 kr, detta trots att vi inte kommer köpa 100 kvadratmeter nytt parkettgolv. Hum hum. Den som lever får se om vi överlever detta. 

För övrigt har det inte gått så snabbt i veckan. Vi har bara en kille här just nu men väntar förstärkning inom någon dag. Han som är här jobbar uteslutande med badrummet där det nu har kommit upp gips nästan överallt och värmegolvet skulle kopplats in i dag enligt hörsägen. Vi vet också att han har varit och hämtat alla grejer på Franska Kakelbutiken så de kanske börjar kakla och bygga nischen snart.

Här kommer lite bilder som jag tog i badrummet igår kväll.

DSC 0454

DSC 0455

DSC 0468

Den nya duschväggen känns verkligen hög då det är lite högre i tak här uppe än där nere.

DSC 0466

DSC 0469

Det bästa med vårt nya badrum blir nog det avlånga avloppet i duschen

DSC 0470

Värmegolvs-pryttelmojar som behövs för att sprida bergvärmen runt i badrumsgolvet och till handdukstorken

Ankbröst med apelsinromsås

DSC 0439

Idag inför lunchen konstaterade vi att frysen var en enda röra. Smockfullt och omöjligt att hitta. Medan Hanna gjorde en hjälteinsats och städade ur och sorterade hjälpte jag till genom att ta tillvara på två ankbröst som vi haft i beredskap i frysen sedan januari. Jag ville laga ett klassiskt recept på anka à l’orange och hittade det här receptet från Allt om Mat.

Börja med att sätta ugnen på 150°C. Plocka fram två ankbröst (800g) och snitta ett rutmönster i fettsidan ner till köttet. Stek i het stekpanna i två minuter. Det behövs inget fett för ankfettet smälter fint. Lägg sedan i en ugnsform med fettsidan upp och stek i ugn tills innertemperaturen är 66°C. (ca 15-20 minuter). Ta ut formen, täck med folie och låt vila i 20 minuter.

Gör såsen under tiden.

Recept: Apelsinromsås

 • 3 msk råsocker
 • skal från en apelsin
 • 1 dl mörk rom
 • 3 dl pressad apelsin
 • 2 dl vatten
 • 3 msk kalvfond
 • 1 msk maizena

Smält socker med rivet apelsinskal, tillsätt rom pressad apelsin, vatten och kalvfond och koka ner tills 5 dl återstår. Red med maizena utblandat i lite vatten. Koka tills såsen tjocknar.

Skär ankbröstet i tunna skivor och servera med såsen och t.ex. en sallad med ruccola, lättkokt broccoli och avocado.

Hampus Köttfärsrullader

IMG 2371

När jag var liten var mormors köttfärsrullader det godaste som fanns. Tyvärr är det ingen som kommer ihåg receptet så det var väl ungefär 20 år sen jag åt dem sist. Härom veckan kom jag och tänka på dem och att det borde gå att hitta ett liknande recept ändå. Sagt och gjort, efter lite googlande hittade jag det här:

 • 1,2 kg nötfärs
 • 5 dl grädde
 • 5 skivor dagsgammalt smulat bröd med kanterna bortskurna (jag tog en Stockholmslevain)
 • 3 ägg
 • 3 tsk salt
 • svartpeppar

Smula brödet och häll på grädden. Låt stå i en kvart eller tills brödet är mjukt. Blanda i köttfärs, ägg, salt och peppar och rör till en jämn smet. Forma lagom stora rullader och stek i brynt smör. Eftersom det här receptet ger rätt många rullader så brynte jag bara köttet i stekpannan och efterstekte alla rulladerna i en långpanna i ugnen i 10-15 minuter på 175°c.

Eva påstår att det dessutom ska vara lök och kryddpeppar i orginalreceptet, men jag tyckte att det här påminde väldigt mycket om det jag kommer ihåg.

Uppdatering från badrummet

I badrummet har vi nu fått ett vattenslangsformat golv, en tegelstensvägg samt en vägg har blivit av med lite tjock gul väv.

DSC 0401

Golv som gjutet för värmeslingor

DSC 0404

Hur skulle det vara om vi behöll tegelstensväggen i duschen – coolt men med tveksam hygien

DSC 0403

Inte längre någon tjock svampig gulmålad väv i hörnet. 

Murkna takbjälkar

Jag har ju helt missat att uppdatera bloggen med den senaste bygg-pucken. Det gäller taket i vårt nya sovrum. Som ni kanske minns så syntes där en stor fläck i taket som indikerade en vattenskada.

DSC 0214

Det gamla taket i vårt nya sovrum. 

Under den gångna veckan så har killarna plockat ner innertaket som bestod av vita plattor. Under kom, som på alla andra ställen, pärlspontspanelen fram. I just det här hörnet. En morgon när vi hade lite genomgång där uppe så demonstrerades takets nuvarande status genom att Arnas körde in en skruvmejlsel i träet. Poröst och mjukt är adjektiven jag väljer att använda för att beskriva det. De har nu ägnat några dagar åt att riva bort allt skadat trä. 

IMG 2075

Lager på lager av porösa innertak

DSC 0358

Senare samma dag

DSC 0363

Det gamla taket som ligger under det nya taket syns från insidan

DSC 0364

Det är inte utan att man undrar över vad de isolerade med förr i tiden

 Idag har de stöttat upp en av bjälkarna och det ser stabilt ut. Nedan är bilder är från idag. Det ser onekligen rejält ut. 

DSC 0393 

 DSC 0395

 DSC 0399

Ny isolering upptill

Nu blir det spännande att se hur rättningen av den här buggen fortskrider.  Förhoppningsvis blir det inte mycket dyrare. 

 

 

Hitta ut-checkpoints

I Lidingö och på många andra städer i Sverige så finns något som heter Hitta ut (hittaut.nu). Jag vet inte så mycket om projektet men på hemsidan kan man läsa att det är tre projekt som har till syfte att få ut skolbarn och övrig folk i skogen. Det är typ helt vanlig orientering med ett antal checkpoints fördelade över orten med olika svårighetsgrad.  Om man registrerar sig på hemsidan så kan man delta i tävlingar och vinna priser. 

Vi har varit lite försiktigt intresserade av att testa under säkert 1,5 år, och igår hände det äntligen. Kartorna som skickats ut med posten till oss och alla andra invånare, hade vi dessvärre städat upp till vinden. Vi fick därför börja med att promenera till Brevik för att hämta nya på mataffären och i samband med detta passade det bra att ta två kontroller på vägen hem.

På Lidingö finns det totalt 100 checkpoints, de har släppts lite löpande under perioden. På den tryckta papperskartan vi har är det 50 och det är fullt tillräckligt för oss. 

Det började inte helt lätt. Vi stod där i Brevik och försökte orientera oss men det var ju närmast omöjligt när det saknades gatunamn på kartan…. Efter en stunds kliande i huvudet så gav vi oss ut från samhället och rätt ut i skogen. 

IMG 2081

IMG 2083

Det är inte helt lätt att leta efter stigar när hela området är uppkört av en skogsmaskin.

IMG 2085

Hampus verkar samlad

IMG 2089

Eeeh åt vilket håll är egentligen norr…?

Vi irrade runt i något som kändes som timmar, men till slut fann vi första kontrollen. Glädjen kan man inte ta miste på! Den här var dessutom svart som stupet i Åre och det var med stor skicklighet (rena turen) vi hittade den.

IMG 2092

IMG 2093

Orienteringsämne

Därefter irrade vi vidare mot nästa kontroll, den gick vi först förbi, men eftersom vi inte fattade exakt vart vi var fick vi gå en omväg via vägen på ett par kilometer för att orientera oss tillbaka med kartan. Glädjen var stor även den här gången.

IMG 2097

Men sen började det bli mörkt och kallt, jag hade ingen känsel i fingrarna och inget kaffe hade vi druckit heller… så vi påbörjade den långa vandringen hemåt. Som bonus tog vi ytterligare en kontroll på vägen men den var så lätt att den knappt räknas. 

IMG 2101

Udda kontroll 

Livet med hantverkare

Killarna jobbar på, de har nu varit här i två veckor. Det syns ute, vårt tomt har nämligen förvandlats till en återvinningsstation.

DSC 0390

Sedan igår har det tillkommit en hög vid äppelträdet. Vi antar att de släppt ner skräpet från fönstret ovan

DSC 0391 2

Här var det korvstroganoff-färgat golv, skönt att slippa det!

DSC 0392

Här är lite gamla möbler som vi slänger, toalettstolen, tvättställ och alla säckar med skräp

Isolering i badrumsgolvet

Nu har alla avlopps- och vattenrör dragits ut i badrummet på plats. Dubbla nya reglar och fullproppat med isolering. Imorgon kanske man kan se ett helt golv däruppe. Killarna har också köpt hem prylarna för värmegolvet så det kan vara nära nu.

DSC 0355Vattenkaos?

DSC 0353Badkars-avloppet syns högst upp till höger

DSC 0354Nya reglar och isolering

Kniviga golvval

I söndags tog vi med oss pappa och åkte till Bygg-Oles för att kika på golv.

Egentligen hade golv-scoutningen börjat redan på lördagen då vi var ute på Hornbach och spanade men på grund av att deras leverantör av trägolv gått i konkurs så var utbudet minst sagt magert. Dock, hade de en god kandidat som vi tog med oss till utvärdering. Det var ett ek-plankgolv gjort av typ spillbitar. Alltså plankorna var mellan 30 och 150 cm långa och låg med fallande längder. Aha tänkte vi som hade budgeterat för furu men skulle få ek för nästan samma pris.

I lördags, på Bygg-Oles, så fastnade vi för tre seriösa alternativ. Ett tjockt brädgolv som var lite behandlat, vitvaxat tror jag. De krävde inte så avancerat underhåll utan man ska bara moppa på ett medel cirka en gång per år på de mest slita ytorna.

IMG 2066Vitvaxad furu, riktigt snygg

Det vi trodde att vi åkte ut för att köpa var ett mer traditionellt furugolv, ganska tunnt. Det fanns några olika leverantörer i olika tjocklekar och bredder. Fördelen med att köpa ett sånt här golv är att det läggs på plats, slipas, lackas och behöver inte underhållas mer. Förrän om x antal år då det är dags att slipa om golvet och börja om.

IMG 2068Massivt furugolv i en tunnare och smalare variant

Det fanns förstås en uppsjö oljade golv som var fina men de gick bort direkt eftersom de är underhållskrävande big time.

Sen ramlade vi över det golv som vi redan har lagt in i gästrummet. Fast som vi inte varit helt nöjda med. Fast som ändå är snyggt och praktist. Det var i alla fall på kampanj och framstår helt klart som en enkel väg ut. Om än dyrare än vad vi hade budgeterat.

DSC 0303Bild från gästrummet. Golvet är en tvåstavsparkett, borstad och mattlackad.

Det var svårt och vi fick åka hem villrådiga. Vi kunde helt enkelt inte bestämma oss själva och fick ta ett byggmöte med killarna för att få råd. Det blev inte direkt bättre av det. Alla alternativ hade sina tydliga nackdelar. Killarna suckade.

Den största problematiken är att golvet som ligger är ojämt, knarrar och sviktar. Oavsett typ så kommer det nya golvet läggas ovanpå det gamla golvet. Alla varianter utom det tjocka trägolvet (överst) kräver dessutom att en spånskiva eller motsvarande läggs ut emellan för att inte golven ska svikta i takt. Möjligen skulle man kunna få ut parketten utan mellanlager efter att ha flytspacklat de värsta svackorna.

Spånskiva + nytt golv innebär en förhöjning av golvet på ett antal centimetrar. Det får i sin tur följdeffekter såsom att alla lister och dörrkarmar behöver bytas/justeras/anpassas runt och dörrarna behöver kapas nertill. Är det många centimetrar som ska bort så behöver de kapa både upptill och nertill för att behålla balansen. Om man gör det så måste ju även alla gångjärn, och låsanordningen flyttas för att dörren som helhet ska passa in i dörrposten.

Det fanns även ett alternativ att ta bort alla gamla golvplankor och lägga nytt golv direkt på bjälkarna, men det var tydligen mer jobb än att fixa till åtta dörrar.

Vi hade en kväll i måndags där vi vägde för- och nackdelar. Arbetstid mot känsla. Kostnad för inköp av material. Resultat på kort och lång sikt. Framtida underhåll och åldring.

Inget kändes hundra men det av ovanstående alternativ verkade ekparketen bäst. Enkel att lägga, hållbar och bygger inte upp så mycket på höjden. Men känslan!? Utebliven.

Vi stod uppe och tittade på golvet mycket den kvällen. Kolla in detaljerna med spegelmönster längs alla kanter.

DSC 0342Här har det stått en kakelugn

DSC 0351Mot kattvinden

Ni kanske förstår vartåt det lutar. Vi funderar på att inte välja något av golven alls utan behålla det vi har, lappar, lagar, slipar nåta och måla. Som ett brev på posten har, jag sett massor av snygga vita eller grå golv sedan vi började smaka på den här iden. Fast det blir nog ljusgrått och inte vitt. Det känns som rätt.

42F2EL19JLDST7J8 42I2N2B6B0F2AGDB resize s 800 0Bild från Svensk Fastighetsförmedling. Här är ett vitt golv från ett av de vackraste husen på Lidingö som nu är till salu.