månadsarkiv: oktober 2012

Mysigt i gästrummet

Nu har vi flyttat ner det med det mesta till vårt nya sovrum tillika garderob. Exakt, vi har ingen garderob så våra varsinna kattvindar är nu grovsållade och rationaliserade till en varsin rullstång och 1,5 Elfa-trådbackar i vårt gästrum där vi också sover sedan två nätter.

DSC 0221

DSC 0220

Jättetomt är det i min kattvind uppe

DSC 0216Min kattvind, nu tom och redo för total make over.

DSC 0213Desto mer grejs i vardagsrummet uppe. Hjälp vad mycket grejer vi har som ska vara ”nånannanstans” de kommande två-tre månaderna.

Förresten kan jag nämna att vi har identifierat inte mindre än nio olika enkelsängstäcken i vårt gemensamma bohag. Minst lika många kuddar.

DSC 0206Många täcken och många kuddar

Själva sover vi gott under ett dubbelsängstäcke. Vi har nu enats om att kasta tre av dem som kommer från landet och resten har fått sig en omgång av Claes Ohlssons vakuumpåsar. Wow vilken grej!

DSC 0208Till vänster – två kuddar före, och till höger – två kuddar efter.

Saker, boxar och inbyggda garderober

Att jag gillar saker, boxar och ziplockpåsar vet ni redan. Men en annan sak som jag verkligen gilar med vårt hus är de två inbyggda garderoberna i mitt arbetsrum.

De är både praktiska (för jag får plats med jäääättemånga prylar och boxar) samt att de är urgulliga med sina pärspontsklädda tak och anktapeter. Jag har två garderober i mitt rum, en med hyllor och en med klädstång. I den senare har jag mina träningskläder och familjens o-säsongsskor.

DSC 0178Min bästa prylgarderob. Rymmer allt ifrån fem boxar med tyg, till målarfärger, symaskin, kollegieblock, mönster, paketpapper, tapetprover, inspirationslådan, kvittomappen…

Dessvärre kommer vi inte kunna ha kvar dessa gardrober efter renoveringen då vi ska göra om rummet till vårt nya sovrum och behöver plats för sängen mot samma vägg. Men, jag har övertalat Hampus att garderoben med hyllplan ska få återuppstå i ett varsitt exemplar i de andra två sovrummen. Gött det ska bli att kunna fortsätta ha alla mina pysselgrejer på samma sätt. Jag antar att Hampus kommer ha osorterade minnessaker (typ disketter och en jättegamla dator), vinflaskor och elsladdar i sin. (En framgångsfaktor för vår relation är att slippa dela förvaringsytrymme.)

Vi har till och med varit och tittat på roliga tapeter som skulle passa i våra nya garderober. Ungefär som anktapeterna fast lite nyare. Kanske lite mer rosa?

DSC 0180En humörhöjare att få ha en anktapetsgarderob

Överlevnadslinne och ziplock-kärlek

Jag är inspirerad av Charlotta som kör Projekt 16 kvartar vilket går ut på att hon och hennes familj fixar saker som tar max femtion minuter lite då och då. Hon har identifierat 16 sådanna aktiviteter och de tar en och en.

Här har vi inte 16 kvartsprojekt att ta tag i, eller jo, det är klart vi har, men nu är det snarare 16 nittiominuters. Yes, det ryktas om att hantverkarna börjar nästa vecka.

Dagens område för fokus var garderoben i badrummet. Den åker ut och dess innehåll kommer flyttas över till nya garderober som kommer sättas upp om ett halvt sekel (eller i alla fall om två månader). Fast eftersom livet inte stannar eller vi flyttar in på hotell under perioden så det behöves någon slags action.

Ett minimum av handdukar, bäddlinne, bordsdukar som kan tänkas behövas är nu packade i två sänglådor. Kommer passa bra under sängarna i gästrummet (där vi alltså kommer bo).

DSC 0167Sänglådor med överlevnadshanddukar och bordsduken med tomtemotiv

Resten, overflowet, åker upp på vinden.

DSC 0162Överflödeslakan och dukar som ska upp på vinden

DSC 0168… och handdukar som vi klarar oss utan

Och här kommer resultatet. Nedersta hyllans småkem ska mergas in i städskåpet och boxen med småel av hårvårdskaraktär får väl stå i vardagsrummet eller något.

DSC 0169Garderob på sista versen

Lite annat smågrejs har sorterats och kommer packas ihop med andra lådor til vinden, exempelvis dessa hårrullar. Älskar inte alla människor ziplock-påsar?

DSC 0171Ziplock-kärlek

Äntligen gifta

Idag kom äntligen vårt intyg från myndighetskontoret i New York, vi är alltså formellt gifta! Det var inte påhittat! Hurra! Hurra!

DSC 0157Vårt alldeles egna Wedding Certificate

Nästa, inte obetydliga steg, är att få in en kopia av intyget till Svenska skatteverket så det blir giltigt här också…

Som ett paket på posten fick vi också ett paket med posten idag. Det var ifrån min morbror Lennart och hans fru Lisbet. Vi fick bland annat två fina böcker med Jämtlandstema.

DSC 0159Bröllopspresenter från Lisbet och Lennart

Den röda som heter Kärlek och käk ur La Stellas skafferi, är faktiskt tryckt på min kusin Lars fru Saras eget förlag Förlag 404 och hennes mamma är en av författarna. Inte illa!

Nu har vi lite ny inspiration till höstens matlagning. Fast jag är inte helt säker på att jag får Hampus  att göra Getmese!?

Gissa råttan

Nu är det äntligen dags för den omåttligt populära tävlingen Gissa Råttan.

En annan har alltså varit ute och laddat fällorna med ostbricka för första gången den här säsongen och bjuder därför in familjemedlemmar och annat folk att betta på hur många pyttesöta möss vi kommer fånga i källaren under vintern.

DSC 0154Ostbricka. Obs vårt källargolv ska inte förväxlas med bänkskivan även om de nu på bild framstår som snubblande lika

För att kunna ge er (och mig själv) några ramar inför vadslagningen så har jag letat här på bloggen för att hitta hur många vi tog i fjol. Dessvärre verkar jag inte ha dokumenterat någon statistik men kommer ihåg det som att det var fler än tre, kanske fem. Men då satte vi ut fällorna 19 februari.

Frågan man kan ställa sig är då om det kommer bli fler möss den här gången då vi har fler månader på oss, eller tvärt om, om man tar en av musföräldrarna så kanske det motverkar klanbildning. Eller, ytterligare en aspekt, det finns alltid en risk att fällorna åker ner i prio och intresse och helt glöms bort. Om man inte fyller på ostbrickan så blir det ingen fest så att säga.

Efter kort övervägande så bettar vi enligt följande:

Hanna – 4 st

Hampus – 8 st

När undertecknad ändå var ute och hade lite flyt så åkte den eländiga ensamma iskalla och stela vattenslangen in i källaren. Vattenkannan som endast använts ett par tre gånger i sommar, lika så. Jag kom också ihåg att stänga av vattnet till garaget med allt vad det innebär med kranar som ska stängas och ventiler som ska öppnas, i synk, i båda ändar. Fast det finns en liten restpunkt kvar som inte ska glömmas.

DSC 0145Eländig vattenslang, nu slipper den ligga ute

Som bonus blev också uppfarten krattad och lövhögen fylldes på med tre fulla skottkärror av blandade löv. Så enkelt att bara göra, men ändå så enkelt att bara skjuta upp när det regnar varenda helg. Nu är jag helnöjd och inspirerad att fortsätta!

Rensa rensa rensa!

Vi ska snart börja renoveringen som jag tjatat om sen årsskiftet eller motsvarande. Hantverkarna kommer starta någon gång mellan närsomhelst och tre veckor. Därför är det hög tid att börja utrymma övervåningen.

Idag har vi börjat rensa och packa ihop lite overflow.

DSC 0130Tio kartonger från vinden

DSC 0132Hampus med två ouppackade klädkartonger i sin garderob (ja, vi flyttade ju ändå för snart två år sedan så det var ju ingen brådska)

DSC 0135Sen hjälptes vi åt att prova igenom alla hans kläder. Här är jag med hans björnjacka

DSC 0138Medan Hampus hade nostalgistunder med gamla kläder packade jag ihop några av mina väskor

DSC 0140Vi har fått ihop ett par kartonger var ikväll. Tur vi har gott om arbetsyta och inte så mycket möbler på övervåningen

DSC 0143Avslutningsvis blev det ett ryck med alla sladdar som upptagit två kvadratmeter golvyta i Hampus garderob. Man kan aldrig få nog med plastbackar, eller hur?

Det försvunna Foccacia-receptet

IMG 2363

På min födelsedag förra året bakade jag en foccacia på en överjäst poolish-deg som blev en succé och flera frågade om receptet. Tyvärr så skrev jag aldrig upp receptet så jag kunde inte svara på frågan.

Igår gjorde jag ett nytt försök utifrån de detaljer som jag kom ihåg från receptet.

Recept:

Poolish-deg

  • 2 gram jäst
  • 500 gram ljummet vatten
  • 500 gram vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och vispa ihop med mjölet till en slät smet. Låt stå i en övertäckt bunke i rumstemperatur i 12 timmar.

Deg

  • Poolishdegen från ovan
  • 250 gram vetemjöl
  • 10 gram salt

Efter 12 timmar bör polishdegen ha bubblat och jäst till ca dubbel storlek. Blanda den med mjöl och salt och knåda i degblandaren i 5 minuter. Låt stå övertäckt i en timme och knåda sen 5 minuter till.

Häll ett tunt lager olja i botten av en ugnsform och tippa sedan ner degen. Mjöla ytan ordentligt och täck med plastfolie. Låt stå framme i 6 timmar.

DSC 0090

Dekorera med färsk rosmarin, flingsalt, olivolja och urkärnade oliver i någon typ av Chesterfield-mönster.

Baka i varmluftsugn på 230 grader i 25-30 minuter. Skär upp i bitar och servera omedelbart.

 

 

Wienersmåkaka

Som jag hintade om i fredags så hade jag bakplaner för helgen. Jag skulle visa Hampus hur man gör lyckad smördeg. Min form skulle vara av typen wienerbröd och inte croissanter som han brukar göra.

Som jag också skrev så var det inte helt enkelt att hitta ett recept som var äkta wienerbröd och inte en lättjans genväg med hjälp av halvfabrikat. Till slut valde jag receptet i Sju sorters kakor men bytte margarinet mot smör (någon måtta får det vara).

Med, till synes god framfart började jag baka.

DSC 0059Viktigt med kvadratisk deg, med tanke på mitt resultat trodde jag i princip att jag var yreksbagare när jag stod där och kavlade.

DSC 0060Ut med massor av smör

DSC 0065Vik ihop och försegla.

Det som hände därefter var att jag vek, tre gånger tre treslag. Enligt Hampus var det upphöjt till 3 gånger för mycket men det framkom för sent. Hur som helst hade jag vikt och vikt, låtit degen vila däremellan samt hunnit med ett springpass också. Hampus bistod genom att göra vaniljsås, hallonsylt fanns i kylen sedan tidigare. Jag som är svag för mandelmassa gjorde lite sånt med en godtycklig mängd av skållade sötmandlar + en bittermandel + florsocker + vatten.

Därefter bakade jag ut mina fina wienerbröd enligt receptet på blötsköljda kalla plåtar.

DSC 0067Mmmums, wienerbröd med Hampus hallonsylt och Hampus dagen till ära tillagade vaniljsås

DSC 0069… och en annan variant med min egen mandelmassa

Inte så snygga bilder tänkte jag men gnuggade händerna inför det som komma skulle. In i ugnen med underverken och 12 minuter senare insåg jag att jag bakat mördegskakor.

Inte ett spår av frasig skiktad smördeg!

DSC 0073En bra kamera kan lura de flesta. Wienerkakorna, ser onekligen mumsiga ut – eller hur?

Så här såg det ut egentligen:

DSC 0076Failiure. Om ni undrar vad det är som ser ut som fingrar så är det degrester som jag föreställde mig skulle bli ungefär lika frasiga och fina som riktiga smördegskammar.

DSC 0077Är det inte smördegskammen lite väl platt ändå?

Trots misslyckandet så har kakorna gått åt. Jag får väl se när jag slickat mina sår tillräckligt för att ta smördegsrevanch.

I övrigt är vi tillbaka där vi började. Hampus äter croissant till kvällsfikat och hävdar att de smakar precis som wienerbröd. Grrr!

DSC 0102Croissant, delad och fylld med vispad grädde, hallonsylt och chokladhack. Till hans försvar får jag säga att han är mager och behöver lite extra kalorier efter dagens cykeltur.

Cykeltur

Idag har vi cyklat runt hela Lidingöloppet med transfer. Tror det blev 37 km och det tog 2,5 timmar, inte så illa pinkat.

Wow, vilken härligt dag!

IMG 1939

IMG 1941

IMG 1946

IMG 1960Direkt från Instagram. Jag bara älskar mina nya barefoot-shoes

IMG 1956Lerrumpa (Ja – Robert, jag har cykelbyxor under)

Nu är vi helt klart lite slitna både här och där (öm rumpa och gamnacke) och redo att sova djupt.

Komplicerade wienerbröd då?

Hampus som gjorde croissanter för ett tag sedan äter dem med hallonsylt och hävdar att det smakar wienerbröd. Igår var det kanelbullens dag, jag åt ingen bulle då och känner att jag har en bulle tillgodo.

Dessa både spår har gjort att jag är sugen på att baka wienerbröd, sitter nu och letar recept.

Fuskbrod

Men kom igen – jag vll inte ha de falska, enkla eller fuskarens – jag vill ha ett recept på klassiska komplicerade och äkta wienerbröd.