månadsarkiv: augusti 2012

Äpplemos

Våra två äppelträd har inte haft ett lätt år. Trots detta ser de oförskämt friska ut och har för första gången som vi bott i huset levererat frukt i mängder. (Förra året fick vi exakt ett äpple, som dessutom fåglarna åt upp innan vi hann plocka det…)

I några veckors tid nu har vi varje morgon tittat bort mot äppelträden och konstaterat att det verkligen är dags att göra ett ryck och plocka äpplena innan de alla faller ner på backen.

DSC 0008 2

 Och den här bilden tog jag efter att jag hade plockat äpplena nedan…

DSC 0011 2

Sagt och gjort! Idag efter jobbet hämtade jag en plastback och plockade så många äpplen jag fick plats med. Medan jag stod under äppelträdet funderade jag på om det skulle gå att använda assistentens passersats för att göra äppelmust, men bestämde ändå för att göra mos den här gången. Det var också ett utmärkt tillfälle att prova den gigantiska buljongkastrullen som jag fick av Eva och Torgny.

Recept

  • Äpplen
  • 1/2 dl vatten per kg äpplen
  • Socker

 Börja med att tvätta äpplena noga, dela dem i kvartar och trimma bort skaft och blomfästen.

DSC 0015 2

Ganska många äpplen. Jag vet inte exakt hur mycket det blev för hushållsvågen klarade inte den här tyngden…

 Tillsätt 1/2 dl vatten per kilo frukt.

DSC 0019 2

 Koka upp och låt koka under lock i 5-15 minuter. Rör om då och då. Äpplenas skal bränner lätt fast i botten av kastrullen.

 Under tiden är det dags att montera ihop assistenten!

DSC 0021 2

Sen är det bara att börja passera!

DSC 0022 2

 Det här momentet kommer jag ihåg från min barndom…

DSC 0030 2

Fem liter äppelmos senare

Blanda sedan de passerade äpplena med 1 dl socker per liter äpple, rör om och låt svalna och häll sedan upp i burkar.

Man kan ha i askorbinsyra för att undvika att äpplena oxiderar (och får en mörkare färg), men jag tycker inte det behövs. Jag lägger de flesta burkar i frysten, så jag använder inte heller något konserveringsmedel.

Baby bumps

Igår hade jag fotostund med systrarna Erika och Linnéa, de väntar båda barn och vad passar väl bättre än att ta lite bilder.

Vi hade bestämt att köra på morgonen för att slippa skarpt solljus. Men just igår morse var det snarare regn i luften och rejält fuktigt i gräset. Åh nej, tänkte jag som hade sett framför mig att jag skulle skicka ut tjejerna i gräset.

Nåväl det torkade upp medan vi höll på och solen tittade till och med fram. Jag tog knappt 500 bilder på ungefär 90 minuter och några av dem blev riktigt bra. Är man amatör får man lång tid och många chanser på sig. Vi lyckades hitta bra platser här hemma och tackar grannarna för att deras gräsmatta är så välartad.

Här kommer några av bilderna.

DSC 0468

DSC 0440

DSC 0485

DSC 0674

DSC 0658

DSC 0756

DSC 0766

DSC 0864

DSC 0832

DSC 0646

DSC 0640

Dagens geting

DSC 0251Ett stycke getingbo på backen

Vi inser att det är en trend i livet som husägare, att kontinuerligt (mot-) agera på skadedjur. I vårt fall är det myror och getingar sommartid och möss vintertid.

I fjol hade vi Nomor, som är skadedjurssaneraren som samarbetar med vårt försäkringsbolag, här två gånger för att få bort getingar som bosatt sig i husfasaden. Detta skrev vi om här och här. Idag var de här igen, trots att det varit en mycket lugn getingsommar så har vi lyckats få ett ganska stort bo under den mest svåråtkomliga taknocken på huset. Ni vet, den som sitter sju meter upp i luften ovanför en rabatt/gräsmatta som lutar både utåt och nedåt.

Hum hum tänkte vi och undrade stilla hur det skulle gå att få bort det där boet. Det är fullkomligt omöjligt att nå upp dit med stege. Om någon skulle komma på tanken, så kan jag förtydliga att det inte går att köra skylift dit heller. Dessutom skulle skyliften köra sönder vårt staket, på väg upp till huset, men det är en annan sak.

Hur som helst, vi har börjat jobba den här veckan men jag höll mig på hemmafronten i förmiddags för att ta emot en getingman. Jag hade röjt undan i tvättstugan och tänkte att han kunde hänga ut ur ett fönster där. Han skulle åtminstone spara en sidodär fyra meter, även om det fortfarande var lång bit kvar.

Det var dock inga problem, vi hade oroat oss och tjejen på telefon i onödan. Han byggde nämligen ihop det längsta teleskopskaftet med slagklubba framtill. På en stege, iklädd full rymdmundering så boxade han ner getingboet. Plättlätt. Sen gick han fram samtidigt som han sprejade med en sprejburk i vardera hand.

BildGetingmannen i sin getingmössa, extra tjocka handskar och två sprejburkar i bakfickan

Efteråt fick jag veta att vi skulle hålla undan barnen från den här sidan av huset ett par dagar samt hålla fönster och dörrar stängda då det kommer vara ett antal arga getingar som leter efter sin lya. Tydligen var det ett bo som var på väg att självdö, drottningen hade dragit och det 20-tal getingar som var kvar var rätt sömniga, så det var nog rätt lung. Fast det var ändå bra att få bort själva bollen eftersom den drar till sig nya djur.

Hur som helst, nu ligger det ett krashat getingbo på stenen i rabatten.

DSC 0259Bottenhålet och ingången

DSC 0253Getingboets tak

Vi blev också påminda om att vår försäkring täkte alla former av skadedjursaneringar. Det var bara att ringa så kom de och tog bort alla myror, möss eller vad som helst. Sen passade han på att ge Torgny credd för de blåa myrdosorna som han köpt till oss, de skulle vara det bästa som fanns att tillgå på konsumentmarknaden.

När vi ändå talar om Torgny och getingar så kommer jag in på Dagens Bonus. Jag ska visa er de här bildernn från Spanien, våren 2011, när han gjorde ett getingsaneringsjobb på terrassen. Heja Toggan!

DSC 0280Förberedelser är viktiga

DSC 0278 2Stridslysten

DSC 0284In action