månadsarkiv: juli 2012

Chilisar

Bild från tidigare i veckan.

DSC 0027

En chili har ätits upp i form av chili-mayo. Här ihopvispad av Oscar och Hampus.

DSC 0020

I skrivande stund har vi även två lätt orange tomater. Har även köpt biobakt (ekologisk gödning) och kört på idag så det blir nog raketutveckling på tomaterna snart.

Rosenrabatten uppdateringen

För ett tag sedan så planterade vi klart rosenrabatten som jag berättade om här. Idag gjorde vi en insats för att stänga sista punkterna som gällde att täcka upp med täckbark. Vi åkte till Plantagen.

BildBil med 12 x 50 liter täckbark och lite annat smått och gott.

Hemma igen så la vi först ut täckväv över hela rabatten och klippte hål för plantorna.

DSC 0034

DSC 0028

DSC 0042

Täckduken fästes med fästklämmor och där de var svåra att få i tog jag spik vilket funkade väldigt bra.

DSC 0030

DSC 0046

Slutligen på med bark.

DSC 0049

Det behövdes bara nio säckar till rosenrabatten så de övriga körde vi ut på vinbärsbusk-ön och nya perennrabatten. Det tror jag blev riktigt bra eftersom barken är jordförbättrande och om det är något som behövs hos oss så är det bättre jord.

DSC 0053

Hur resultatet blev i rabatten får ni se i den uppdaterade bloggen som jag skrev tidigare idag. Den återfinns här.

Hundra procent rabatt

Som jag bloggat om tidigare så har vi gjort ett litet ryck på västra sidan. Det var inte alls planerat eller igenomtänkt, utan som vanligt när vi gör trädgårdssaker – helt spontant. Det vi brukar konstatera är dock att det är just våra spontana oplanerade projekt som blir de bästa. Vår nya rabatt är inget undantag och det blev ett riktigt lyft.

Det området jag pratar om är längs husväggen och det angränsar till det området där vi fixat med stenmur och gräsmatta. Jag har slängt lite stenar mot husväggen under tidigare arbete så det var ett blandat tjorv av ogräs och sten. När nedanstående bild togs så hade Hampus kört bort det halvmeterhöga gräset med trimmern så man blir nästan lite lurad.

DSC 1549Huskanten på vänstra sidan före vi satte igång. En ensam rhodedendronbuske står i den befintliga rabatten nertid.

DSC 1547Stenläggningen följer inte med runt hörnet

Projektet startade med en tur till Zetas då vi blev vi väldigt inspirerade och fick ny trädgårdsenergi. Där köpte vi rosor för att fixa till rabatten på motsatta sidan av huset. Där stod det redan ett antal perenner så då behövde vi hitta på ett ställe att sätta dessa.

När vi ändå var på Zetas så passade vi på att skaffa några nya perenner också för att lyxa till det lite.

DSC 1566Här står de nya plantorna uppställda framför kaoset som pågår i bakgrunden

Utmaningen med den nya rabatten var att det inte alls var mycket jord utan mestadels fyllnadsmassa i form av sten, grus och tegelbitar. Fördelen var att ogräs och gräs satt ganska löst och det var inte så mycket jobb att få bort det. Det ligger en hel del småsten kvar som jag successivt försöker lägga till rätta närmast huskanten med en gång.

DSC 1567Inte mycket jord i den nya rabatten

DSC 1569Här är de uppgrävda plantorna som ska flyttas.

Trots rubriken som antyder att rabattprojektet gick på ett ögonblick så har arbetet fördelats över minst en vecka. Därför tog jag och satte ner plantorna successivt allt eftersom det blev möjligt. Först satte jag ner irisarna tillsammans med roddan i den nedre delen av rabatten. Daggkåpa och akleja trängs i den övre delen. Daggkåpan satte jag överst där det var bara 10 cm i jorddjup, vilket jag hoppas den kommer klara. För att förbättra jorden har jag skeppat på både kogödsel och planteringsjord.

I bilden nedan kan man se att jag har kört fast på en stubbe som bredde ut sig under jorden. Det var ett gammalt ruttet träd och i stubben bodde både det ena och det andra. Jag tror förresten att jag skulle ha legat bra till i en tävlig när man ska kryssa av olika arter av insekter. Jag har sett dem alla längs husväggen.

DSC 0014Många plantor redan planerade. Arbete pågår med näbbar och klor för att få bort den eländiga stubben.

Efter att ha kämpat mig trött så ropade jag på avlastning. Vi hjälptes åt med spett och yxa och vips var problemet löst.

DSC 0016Skönt att vara två när man går på en rot

När roten var borta så byggde jag klart den lilla stenmuren nertill i den övre rabatten (ja, tänk att det ska behövas byggas stenmurar överallt). Jag satte också i de sista köpta plantorna av vit bondpion. I pionråden från Zetas stod att man skulle gräva 50 cm djupt och lika brett innan man planterade. Pyttsan säger jag – på berget i Bergsätra är vi glada om vi har 20 cm jorddjup. Går det så går det.

Slutligen tog jag och grävde ner lite sten längs kanten på rabatten för att få en snygg kant mot gräsmattan och för att man (läs Hampus) ska kunna klippa gräset ända emot. Nu får vi bara hoppas att gräset på själva gräsmattan återhämtar sig efter all tumult.

Här kommer bilder på resultatet.

DSC 0025Den övre rabatten. Här är daggkåpa överst, akleja både i blålila (ärvd) och röd/vit (köpt). I nedre delen är det vit bondpion, där sitter plantorna mer glest. All uppgrävd småsten blir bra dekoration mot husväggen.

DSC 0022Avslutningen på övre rabatten, ytterligare en hemmagjord stenmur. Den stora stenen längst ner i bild är berget så det var liksom inte läge att försöka jämna ut och sammanlänka de båda rabatterna.

Den nedre rabatten hade bäst jorddjup och därför åkte irisarna ner där. Detta är förresten det enda stället jag grävt på som jag inte behövt hacka mig fram igenom sten och sten. Den var istället fylld med finfin planteringsjord. Kan jag tacka Ida för det måntro? 🙂 Rhodedendronbusken har äntligen fått lite sällskap och kommer kanske innebära att vi kommer ihåg att vattna fortsättningsvis.

Idag när vi fixade täckbarken till rosenrabatten så blev det tillräckligt mycket över för att vi skulle kunna köra ut lite även här. Det blir bra och barken sägs vara jordförbättrande allt eftersom den förmultnar.

DSC 0058

DSC 0056Roddan med kompisar. Nu med bark.

Nördkaffe, del 2

OK, två dagar har gått sedan jag rostade kaffet. Idag på eftermiddagen efter träning och gräsklippning var det dags att testa resultatet.

 Vi provade det mellanrostade kaffet. Det visade sig vara ljusare både som malet och bryggt kaffe.

DSC 1574

DSC 1581

DSC 1585

 En riktig kaffedrickare skulle antagligen inte späda kaffet med 4 delar mjölk innan provsmakning, men det är så jag vill dricka det och det är smaken i den blandningen som avgör för mig.

DSC 1587

Och resultatet? Faktiskt riktigt gott! Betydligt mildare än det hårdare rostade kaffe som vi brukar köpa annars. Vi var båda överens om att det var utmärkt som omväxling. Det ska bli intressant att prova den mörkrostade varianten härnäst.

Trädgårdspepp

Ibland när vi är trötta och urleda på trädgårdsjobb så brukar vi tänka tillbaka på hur det såg ut på husets västra sida för ett år sedan.

DSC 0812Här håller Maria och jag på att gräva fram lite sten invid köksträdgården

DSC 0549Ut i gräset ville ingen gå

DSC 0550En mix av dött brunt grös, tuvor och hö

Arbetet härifrån har dokumenterats i ett oräkneligt antal bloggar som den här, här, den här och favoriten, bara för att nämna några.

Nu ser det ju ändå ut så här

DSC 1573

DSC 1420

DSC 1001

DSC 1004Här är en gammal bild på krusvinbär och rödvinbär, de är betydligt större nu

Nästa trädgårdsprojekt småstartat

Börjar redan ångra mig, innan jag knappt börjat, men jag har bestämt att anlägga en ny rabatt på västra sidan av huset. Det är ett ställe som inte ser något vidare ut idag med halvhögt ogräs men där det samtidigt inte verkar torka i första taget tackvare att allt regnvatten rinner ner där.

DSC 1549

DSC 1550Husets västra sida som består av halvhögt ogräs och en tom rabatt och en ensam, bortglömd rhodedendronbuske

Jag kom på idén när vi bestämde oss för rosenbuskarna, eftersom vi där hade några ärvda och självsådda perenner som behövde flyttas undan. Det skulle helt klart bli ett lyft att få till något som blommar här, och jag har sedan tidigare tänkt lägga ut en stenkant invid husgrunden som på övriga sidor av huset.

Det som är flyttat från rosenrabatten som behöver sättas ner är iris och akleja. Tidigare har jag flyttat upp någon ospecificerad pion och daggkåpa.

DSC 1569Iris och akleja som ska ner på nya stället

Idag var vi och köpte några fler plantor. Vit Bondpion och röd-vit akleja. Jag hade några fler grejer jag letade efter men tålamodet tröt på den stora handelsträdgården. Får se hur mycket det här blir och om jag ska komplettera med fler plantor sen. Planen är dock att jag ska köpa minimalt med nya plantor och istället försöka nöja mig med det som redan finns.

DSC 1566Nya plantor. I bakgrunden ser man lite kaos efter att jag börjat provgräva

Jo, anledningen till att jag börjar ångra mig nu, redan jag börjat, är för att jag satte grepen i marken tidigare i kväll och fann inget mindre än ännu sämre jord jämfört med andra sidan. Stånk och stön. Nu blir det till att skotta bort det här och åka skytteltrafik för att köpa säckar med jord. Igen.

DSC 1567Ställe där det snart ska vara rabatt. Det som är positivt är att ogräs inte växer så hårt i fyllnadsmassa utan kan lyftas upp ganska enkelt tuva för tuva med händerna.

Rosenrabatten färdigplanterad

Eftersom experimentet med rosenbuskarna verkar falla väl ut. Jag syftar på att det har gått två dagar sedan vi planterade de första fem buskarna, de verkar fortfarande leva och vi tycker fortfarande att det är en bra idé. Därför tänkte vi att det var lika bra var att gå all in och köpa ytterligare fyra av samma sort för att fylla upp hela rabatten.

Idag åkte vi förbi Zetas handelsträdgård och köpte som sagt fyra rosenplantor men även två krukor grönmynta, fyra plantor röd-vit akleja och tre vita bondpioner.

IMG 1787En skottkärra dyrgripar på handelsträdgården

Styrkt av en rejäl lunch på ett världshus i Södertälje, där vi firade Margits 88-årsdag, så satte jag igång och började gräva.

DSC 1546Så här såg rabatten ut när jag började

DSC 1569Iris och akleja grävdes upp och står nu på kö för att bli planterade i min, hör och häpna, nya perennrabatt

Pust, det är ingen lätt sak att gräva i den där rabatten. Det är nästan bara sten och fyllnadsmaterial (typ gamla tegelpannor), resten är brunlera. Satan vad jag fick hacka och lirka för att få till ett djup på 60 cm, som rekommenderats. För att förbättra jorden tog jag en mysig mix av kogödsel, benmjöl och planteringsjord. Alla stenar som syns på bild och som ligger utlagda runt hela husgrunden är uppgrävda, för hand, ur våra rabatter.

DSC 1563Slutresultatet från sovrumsfönstret

DSC 1568Från marknivå. Nu har vi nio nya rosenbuskar och fyra gamla i vår rosenrabatt. Om ett par år hoppas vi att det är stora fina buskar.

Det som kvarstår här är nu att

1. Göra något åt dagens uppgrävda stenar som ligger och torkar på asfalten

2. Flytta undan de stenar som ligger upptill på ytterkanten av rabatten

3. Lägga täckduk (redan införskaffad)

4. Fylla upp med täckbark (måste köpas när den är åter i lager)

Förhoppningen är då att jag aldrig mera ska behöva rensa ogräs just här…

Hemrostat Kaffe, direkt från Grillen

IMG 1822

Några gånger under våren har jag bollat den briljanta idéen om att rosta egna kaffebönor med Hanna. (Jag hade för mig att jag läst om någon som rostat kaffe i en varmluftdriven popcorn-maskin…)

Förra månaden när jag fyllde år fick jag en liten påse råa kaffebönor av Hanna! Hurra, nu var det bara att sätta igång och rosta, men hur?

Den enda jag känner till som rostar sitt eget kaffe är Marco Armant och han rekommenderar inte heller att man ska göra det egentligen.

Jag hittade inte igen artikeln och att rosta i popcornmaskin. Dessutom slängdes min gamla popcornmaskin för länge sedan, troligtvis i samband med någon flytt. Eftersom den därförinnan hade stått oanvänd i många år var jag inte sugen på att köpa en ny sådan pryl för det här experimentet.

Efter att ha gjort mer lite research om kafferostning hade jag lärt mig att det enklaste sättet var att köpa en dyr maskin som gör jobbet. Typiskt! En billigare lösning är att rosta kaffebönorna på en plåt i ugnen eller i stekpanna på spisen. Nackdelen med alla tre lösningarna var att det skulle ryka väldigt mycket under rostningen. Öppna fönster och avstängning av eventuella överkänsliga brandvarnare rekommenderades.

Någon gång under sommarens grillningar slog det mig att istället för att rosta på en plåt i ugnen borde man kunna lägga en gammal plåt på grillen och rosta där. Inget problem med röken där. Trädgården är välventilerad.

 Igår när Rolf, Mona och CE var på besök skulle vi grilla och då gjorde jag slag i saken. Jag hittade ingen plåt eller ugnsform som jag var beredd att offra. Istället tog jag vår 49-kronors wok-panna från IKEA (som för övrigt är en utmärkt wok-panna, framför allt för gasspis. Kan klart rekommenderas…).

DSC 1562

 Rostningen börjar, över en glöd på kol och björkved.

DSC 1560

Wok-pannan visade sig vara det perfekta verktyget för att vända bönorna. 

DSC 1558

Sen är det här ju inte direkt någon precisionsmetod, så resultatet blev något varierat.

IMG 1817

Två olika rostningar blev det. Hampus mellanrost och Hampus mörkrost.

Enligt Marco blir det rostade kaffet bäst eftter att ha vilar i 2-3 dagar så i morgon ska vi provmala och brygga.

Minisemester i Uppsala

Igår gjorde vi något riktigt kul, vi åkte och hälsade på Elin och Vinod i Uppsala. Det var en härlig dag med våra fantastiska vänner och massor av god mat. Det är alltid lika kul att träffas även om det blir alltför sällan nu för tiden.

Det blev inte många bilder, men några.

DSC 1506Katten Gunde ligger och solar på balkongkanten

IMG 1793Promenad i Botaniska trädgården

IMG 1798Nu när man är rosenägare så var rosenträdgården intressant


DSC 1511Hampus och Vinod kör lite pausspel innan maten

DSC 1500Elins fantastiska chokladtårta med lemon curd

Rosplantering

Idag har vi planterat rosorna som vi köpte på Zetas i måndags. Pust. Jag blev helt mörbultad av denna synnerliga kraftansträngning. Hampus ryckte in och hjälpte till att gräva mot slutet, annars hade jag nog varit ute fortfarande.

DSC 1516Alla nödvändiga prylar uppradade

DSC 1519Alla befintliga plantor är uppgrävda och rosenbuskarna är preliminärt placerade

DSC 1530Började längst ner och grävde två djupa vida hål i riktigt stenig skitjord. Sen insåg jag att rabatten behövde ett bättre avslut än bara jordslänt mot gräs.

DSC 1536Så då började jag trixa med storastenar för att få till en (visuell) mur. Hade lite tur som hittade en del stora stenar i jorden samtidigt som jag grävde.

DSC 1534Plantorna fick stå i vattenbad

DSC 1541Jorden förbättrades med både benmjöl, kogödsel och planteringsjord

DSC 1543Första två rosorna på plats

Hur resultatet blev får jag visa en annan dag då vi helt glömde bort att ta bilder när det var klart. Kan ha att göra med att det började regna och armarna värkte.

Här kommer istället två pausbilder.

DSC 1525Hampus kör trimmer

DSC 1523Våra ärvda klätterrosor som redan står i rosenrabatten blommar fint

DSC 1522