månadsarkiv: maj 2012

Godisråttan

 

DSC 0830

På lördag smäller det och jag har laddat upp med en stor lösgodispåse.

Det har nu gått typ sex veckor sedan jag slog vad med Hampus om att jag inte skulle äta någon sötsak innan Stockholm Marathon. På lördag är maran och det verkar som om jag kommer klara mitt mål. Inte en fikabulle, kaka, pyttegodisbit, tårta, efterrätt eller minsta chokladbit har slunkit ner. Jag har avstått mumsigheter på konferens och middagsbjudningar, på jobbet eller hos föräldrar.

Endast ett par glas saft i sommarvärmen, marmelad till ost-efterrätt och kanske några skorpor har jag fallit offer för. Har jag inte varit stark så säg!?

Det som också händer på lördag är att vi ska ha after run med pizza, öl, coca-cola och rabarberpaj. Något ska man ju belöna sig själv och fancluben med efter en heldag ute på stan.

Hurra är första rullgardinen är klar!

Nu när solen strålar intensivt på våra vinterbleka kroppar och ljuskänsliga ögon så steg behovet av rullgardiner till kök och uterum.

Jag hade sedan tidigare försökt komma undan genom att köpa färdiga gardiner men då inget var bra nog och/eller i rätt storlek och/eller tillräckligt prisvärt så slutade det ändå med att jag googlade ”1700-talsrullgardin” och bestämde mig för detsamma.

Vi körde igång intensivt i fredags när vi hann in på tygaffären och senare byggaffären fem minuters margial. Här kommer lite bilder från integrationsarbetet.

BildHampus portionssågar rundstav strax efter stängning

DSC 0779Eva och Torgnys drinkvagn i teak fick tjänstgöra som sågbord när alla stavar skulle kapas i exakt rätt storlek. Jag fick springa in och mäta, såga, prova, mäta, såga, mäta… Tills det blev helt perfekt. Eller ja, en av pinnarna blev alldeles för kort men det blir nog bra ändå.

DSC 0781Mitt nya syrum. Här skarvar, fållar och kapar jag tyget i rätt storlek

DSC 0818Hampus hjälper till med krokar när jag har trötta armar

DSC 0822Jag häftar fast tyget upptill och nertill

DSC 0824Ändarna målade sedan tidigare

DSC 0828Manuell draganordning på plats med hjälp av naturlina och oregelbundna glasringar. Allt köpt på Gysinge Byggnadsvård avsett för detta.

DSC 0827Resultatet på plats och Hampus vattnar basilikan.

Vi är väldigt nöjda med konstuktionen och upplägget, är dock lite tveksamma till tyget. Typiskt. Nu återstår dock att göra klart de två till köket i vitt linnetyg innan något görs om.

Stenjobb

Ännu en dag har gått till historien då vi ägande oss åt stenjobb på berget i Bergsätra.

Igår hämtade jag tusen blandade stenar från tomten och ramade in jordhögen med buskar på berget. Hampus hjälpt till genom att spetta loss och lyfta bort stora stenar ur vår blivande gräsmatta vid äppelträden. Jag la markduk runt hela kanten för att förhoppningsvis avhjälpa framtida ogräsattack samt hålla fukten kvar.

BildBlandade stenar

DSC 0812Busk-ön omfamnad av blandade stenar och lilla gräsmattan börjar ta sig (igen).

Annat som har hänt i helgen är:

DSC 0806Gräset är klippt och utemöblerna framme

DSC 0799

Snart kan man klippa hela den här ängsytan med gräsklipparen!

DSC 0785Hampus vadar i höggräs

DSC 0791Helgens bonus var att bilen blev tvättad och vi tog och målade igen repan i lacken, ett år senare.

 

 

 

Rationell matlagning

Till skillnad från ”Varannan tisdag”-konceptet så har vi nu jobbat upp en mer rationell matlagningsstil. Senaste veckorna har vi allt mer lagat mat parallellt. Resultatet blir dubbelt så mycket mat för nästan samma tids- och diskinsats. Vi försöker också göra fler portioner och frysa in mer för att slippa laga mat varenda dag.

 

En riktig favorit har blivit att göra lasagne, det är perfekt att göra dagen innan man ska äta det och det tar alltid för lång tid att göra mellan man kommer hem och det är dags att äta. Vi är inne lite i ett lasagne-flow. Idag gjorde jag två formar av grönsakslasagne och en form med köttfärslasagne. För två veckor sedan gjorde jag på kyckling och grönsaker vilket blev riktigt bra.

DSC 0763Köttfärslasagne på väg in i ugnen till vänster. I mitten och till höger är det färdiggräddad grönsakslasagne.

Imorgon kommer Hampus göra två Quiche Lorraine (paj med rökt fläsk stekt i ankfett) på samma rationella tema. Riktigt smarrigt att ha i frysen eller ta till lunch på jobbet.

Bland syren och äppelblom

Det var ett glatt återseende att gå ut i trädgården idag. Vi kom hem sent från Jämtland i natt och då såg vi inte ens huset bakom alla löv i mörkret.

DSC 0754Syrenen blommar

DSC 0749Äppelträden blommar som galningar

DSC 0744Mot kommunens är det helt grönt och eken har fått sina löv

DSC 0743Vart man än tittar så är det ljusgrönt höggräs

DSC 0760Och huset, som sagt, det syns knappt från vägen (och vise versa).

Vilken underbar årstid!

Hej lilla rhubarb

I helgen har vi varit hemma hos mamma i Jämtland och med oss hem hade vi fyra nya minirabarbers. Vi kom hem sent igår kväll och planterade dem bland den andra rabarberplantan i morse.

DSC 0739Minirabarber

DSC 0737Hampus vattnar efter att ha planterat kryddor och rabarber

Grön explossion

I helgen har jag varit i skärgården på konferens och jag kände knappt igen mig när jag kom hem.

DSC 0698Äppelträdet är på gång

DSC 0731Huset är nu helt dolt av en grönsaksvägg mot vägen – bästa ljud- och insynsskyddet

DSC 0717Den här busken har blivit en gigantisk vit boll

DSC 0722Körsbärsträdet står i blom

DSC 0723Inte japanska körsbärsblommor men vackra ändå

DSC 0725Alla dessa lönnar i staketet kör på i ytterligare ett år

DSC 0719Prydnadsrabarbern har snart blommat över

DSC 0733Förra årets mest avgörande insats var att sätta lite tulpanlökar längs uppfarten. Vilket lyft, vilken energi man får av att komma hem

DSC 0720

DSC 0721

Foton från ikväll

Tog lite bilder här ute när jag kom hem från jobbet idag.

Tulpaner längs uppfarten har inte blivit rådjursmumma ännu, det är veckans bonus!

DSC 0683

DSC 0669

DSC 0678

DSC 0658

 

DSC 0663

Och även ett par tulpaner inne som jag råkade trampa på i helgen

DSC 0687

Trädgårdsexperiment

Idag fortsätter experimenterandet på stenen.

Efter en tur till Plantagen så stod vi redo med två buskar krusvinbär och två buskar röda vinbär. Krusvinbär var för oss en nyhet, det är typ krusbär som smakar svartvinbär och busken saknar taggar. De ska enligt uppgift vara perfekta för sylt, saft och gelé. Hur ska man kunna motstå?

Det rekommenderade djupet om femtio centimeter klarar vi knappast på vår jordö, men vi chansar lite. Här har jag grävt ur fyra hål, hällt på planteringsjord och står och vattnar.

DSC 0643Jag vattnar i hålen

Sen planterade vi buskarna och hällde på ännu mer jord.

DSC 0648Hampus lägger tillbaka jord

Nu återstår bara att fixa till kanterna på jordön och vattna järnet samt hoppas att buskarna både klarar sig och växer upp till 1,5 meter.

DSC 0649Två krusvinbär nederst och två rödvinbär överst

Årets julklapp

Idag har vi varit och löst ut 2011 års julklapp från pappa: en gräsklippare.

Vi var på plantagen i andra ärenden och när vi ramlade över en modell som stämde nästan helt in på vår kravspec så slog vi till.

DSC 0639Pappa och Hampus monterar

DSC 0641Vrrooom!!

Det fina med den här modellen som heter multiklipp är att den hackar sönder och trycker tillbaka gräsklippe-joxet i gräsmattan så att man slipper kratta och det istället blir gödsel.