månadsarkiv: april 2012

Vetenskap som lösning på trädgårdskonflikt

Det höll på att sluta med osämja igår när vi gick ut för att åtgärda ogräsinvationen som tagit över vår blivande fina gräsmatta. Vi var inte helt överens om hur biffen skulle tas och det slutade med en förlikning. Vi blev nästan färdiga i går och så här såg det ut när vi gick ut i morse för att fortsätta.

DSC 0603

Vår konflikthantering med vetenskaplig inriktning gjorde att vi delade upp plätten mitt i tu. Den ena kröp runt på knä och rev upp alla ogräsplantor mycket grundligt. Den andre körde över ogräset med gräsklipparen, hävdade ogästvänligt klimat, och gjorde annat resten av tiden.

Nu är det olidligt spännande att se vem av oss som får till bäst resultat och därmed har solklar rätt att övertrumfa den andre vid alla framtida trädgårdsdiskussioner.

Idag har vi i alla fall fortsatt jobbet genom att hälla ut 14 säckar ny jord, kratta, trampa, vattna, kratta, så frö, kratta och trampa. Det ser, precis som sist, lovande ut.

DSC 0618

DSC 0617

Förutom detta så har vi tagit emot vår nya tvättställskommod som kom med lyftkran från Bygg-Oles. Här är det stenskivan med underlimmade tvättställ som kommer flygande.

IMG 1648

Notera att Hampus och jag föreslog att vi skulle bära upp grejerna men leveranskillen propsade på att få köra lyftkran för att det var ”säkrare”.

IMG 1646

… Vi har även undvikit att elda upp hus och garage trots minimajbrasa på uppfarten. Vi insåg att det dock var förbannat mycket rök för lite löv och avrundade tämligen snabbt trots att det är massa kvistar och löv kvar i backen.

DSC 0606

Hampus, som också är i semesterstämning proppsade på att få laga mat över eld i dag så nu väntar vi på en smarrig fylld kalkonfilé.

DSC 0613

Spårat ur

Oj, vad hände!?

Det här är ungefär det enda jag ägnat mig åt sen vi var i Paris. Jobba jobba jo-o-obba. Av många anledningar har det varit riktigt fullt upp och jag har suttit med näsan mot skärmen varenda kväll och ibland också till frukost. Dessutom har vi flyttat med jobbet så jag har fått lite längre restid.

DSC 0578

Hur som helst, vi har tagit ledigt imorgon och är alltså inne på dag två av en fyradagars helg. Riktigt fint. Ska försöka göra klart de sista jobbgrejerna idag så vi sedan hänsynslöst kan gå in i trädgårdsläge.

Sist jag tittade ut så var det snö, det var den helgen då tallen rasade och vi sen pysslade med cyklarna. Helt överraskad ser jag att det ser ut så här idag:

DSC 0584Svartvinbärsbuskarna som vi planterade sent i höstas, hurra livstecken!

DSC 0588Rådjursgodiset börjar komma upp längs vår smala uppfart, dessa lökar planterade jag också alldeles för sent i höstas, men det verkar ha gått bra ändå

DSC 0594Pingstliljor och krokus

DSC 0591Fint grönt gräs bakom syrenhäcken

DSC 0592Vildvuxna blommor längs stenmuren

Ok.. det var den fina sidan. Det som också visst har hänt medan jag inte fattade något var att vår lilla fina blivande gräsplätt är helt övervuxen av samma vildvuxna blommor. Det fullkomligt exploderade! Vafan, snacka om misslyckat!

DSC 0581

DSC 0582Ungefär 1% gräs i den här gräsmattan. Lilla svartvinbärsbusken närmast.

Så.. därmed råder inga tvivel om vad vi ska ägna den här helgen åt. Igår var vi och köpte 15 säckar jord och idag kommer vi utrusta oss med spadar och andra rensningsdon.

DSC 0585

En annan grej jag tänkte ta tag i är att fixa lite med inomhusblommorna. Här är fjolårets pelargonskott som börjar magra, ett gammalt jularrangemang och ett påskarrangemang.

DSC 0595Jularrangemang någon?

 

Cykelpyssel

Idag har vi varit ute och pysslat med våra cyklar, tvättat och pumpat däck. Det passade rätt bra när trädgården i övrigt, inledningsvis, var täckt med snö.

IMG 1631

För någon månad sedan så köpte vi nya cykelkrokar, dessa satte vi upp idag för att få lite ordning och reda i cykelförrådet. Fint blev det!

 

Tallras

Igår vaknade vi av att det lät swosh. Ungefär som när snö rasar från taket. Eftersom det är vår så anade vi genast oråd – jag tittade ut ur sovrumsfönstret.

Det var inte snöras från taket vi hört utan det var vår stora tall som höll på att falla i bitar. Den största grenen hade fallit rätt på teleledningen tillika äppelträdet och några andra mindre låg runt omkring. Anledningen till detta trädras var som man kan ana på bilden, massor av supertung blötsnö.

DSC 0409Två eller tre stora kvistar har fallit rätt ner, en knäckte telefonledningen och äppelträdet

Senare under förmiddagen så föll det några grenar ytterligare. När den värsta snön i trädkronan hade smält eller rasat ner så tordes vi gå ut.

DSC 0414

DSC 0416Här har några av grenarna suttit och gått av

DSC 0420Hampus fick hjälp av snälla grannen med att röja

DSC 0422Snart är det kanske läge för oss att köpa en egen motorsåg, den var onekligen bra att ha…

DSC 0429Det blev en liten rishög. Vi hade kanske inte räknat med att åka på tippen så snart igen.

DSC 0430Träden ser lite sneda ut nuförtiden, speciellt det vänstra det har knappt några kvistar kvar.

Här kommer lite övrig dokumentation av förödelsen:

DSC 0426Jättemycket blöt snö och en sjö framför garaget

DSC 0441Påsk-/pingstliljorna hukar under plommonträdet

DSC 0442

DSC 0433Blöta stackars påskfjädrar

Syjunta för perfektion

För att slippa se på Hampus trench med trasiga knappar så bytte jag bort mitt deltagade i dagens matlagning mot ett knappbyte. Elva knappar senare är jag nöjd med resultatet, min kille kommer vara lite snyggare imorgon än igår.

DSC 0403

DSC 0404

Nytt gammalt skåp

I söndags när vi hade pappas bil med dragkrok så körde vi och hämtade ett skåp hos Hampus föräldrar som tidigare tillhört mormor Ingrid.

Bild

Det sitter som en smäck i vår matsal. Än så länge har vi bara ljus i en av lådorna och några tablettet samt servetter i ett av skåpen. Härligt. Må det fortsätta vara tomt i många år.

DSC 0401

DSC 0399Fina detaljer

DSC 0398Hyllspetsen ingick

Till grönsaksåtervinningen

I lördags var pappa här och jobbade med oss. Stora högen på framsidan kördes till Grönsaksåtervinningen. Det blev fyra fullsmockade släpvagnar, ni vet så där fullsmockade att det sticker ut ris 1,5 meter både framför och bakom släpvagnens kanter.

DSC 0385Jättestor rishög

DSC 0387Kvartsfull släpkärra

DSC 0383Det var ett himla kånkande för att få med alla spretiga kvistar

Pust, det var en krävande dag. Två av oss hade grav förkylning och turades om att hosta och snora. Det är lite rishögar och kvistar här och där kvar men de kommer jag med stor behållning elda upp på uppfarten.

Fem dagar i Paris

Lilla bloggen har blivit dåligt uppdaterad här på sistone. Vi har minsan varit på en liten vårsemester i Paris i veckan (vilken då genererat en överlastad förberedelsevecka och ett par dagars efterarbete (som det sig bör)). Men åh vad härligt vi har haft det! Sedan livet 2.0 startade med hus och så, så har vi fått disponera vår resebudget och semsterdagar med omsorg. Den här resan var bokad sedan säkert ett halvår och var första ledigheten sedan i somras. Som vi hade längtat.

I söndags förmiddag så flög vi från Arlanda till Charles de Gaulle, som enligt en artikel DN har utnämnts till en av världens värsta flygplatser. Inte helt otippat  tänker vi som mellanlandat där på väg till Californen, vilket var hyggligt stökigt, men den här gången så var det inga bekymmer att få tag i bagage och göra sorti. Från flygplatsen tog vi pendeltåget, RER, till Paris City och stationen Saint-Michel Notre-Dame som låg nära hotellet.

Hotellet Odéon Saint Germain som vi bokat in oss på ligger i området Saint Germain de Pres, sjätte distriktet. Rummet var pyttepyttelitet, men desto mer charmigt och lite annorlunda. Så som vi gillar, och det kan vara så att vi snappade upp en och en annan inredningsinspirerad tanke. Bland annat var dörrarna utvändigt klädda med stoppat skinn med rumsnumren skrivna i möbelstift. Handfatet satt nedsänkt i en stenskiva och liknar helt klart det vi nyss köpt, även om det i hotellets fall inte var en kommod med lådor under utan en hylla dolt av ett drapperi.

IMG 1703Små lampor som punktbelysning, en stoppad sänggavel och tyg draperat bakom som gav känslan av en sänghimmel.

IMG 1699I den del av det pyttelilla badrummet som inte var duschdelen så hade de satt en (fejk-)panel. Mot tak och golv var det rejäla lister. Lampan känns igen från Karolineborg.

IMG 1695Taket hade synliga bjälkar och den enda garderoben (som också var säkerhetsbox och minibar) såg platsbygd ut med sin krönlist.

Första dagen fortsatte med lunch på ett ställe precis i närheten. Två ljusskygga skandinaviska turister satt och kisade i solen och frös lite lätt – men utomhus satt vi!

DSC 1325Sen lunch första dagen bestående av grillspätt, pommes och grönpepparsås med utsikt över Saint Germain Boulevard

Därefter hastade vi vidare mot Grand Palaise

DSC 0015Hampus beundrar arkitekturen på Grand Palaise

Där pågick vid tidpunkten för vårt besök Paris Art Fair där min föredetta kollega Anna-Lisa Unkuri ställer ut. I utställningen hade hon minst fem stora tavlor. Imponerande!

DSC 0028

DSC 0030

DSC 0033

Vi som också drömmer om ett orangeri blev så klart faschinerade av byggnadens glastak.

DSC 0041Paris Art Fair i Grand de Palaise

DSC 0021Häftigaste taket

Resten av eftermiddagen promenerade vi runt och såg oss omkring.

DSC 1343Fina bron som går över Seine. Grand Palaise i bakgrunden.

DSC 1347Vackra statyer på räcket. Tillsammans med ett japanskt brudpar som inte kom med på bild.

DSC 0050Jag framför Hôtel des Invalides där Napoleon enligt uppgift ska vara begraven. Vi gick aldrig in och verifierade detta.

DSC 0056Eventuellt att vi kommer klippa kokostoppar i vår trädgård till nästa år

DSC 0067Gatsten som såg ut som ett jättestort tangentbord

Till middag senare på kvällen firade vi uppgraderad relationsstatus med champagne.

IMG 1592

Hampus var trovärdig i sina franska fraser vilket dessvärre gjorde att vi fick den franska menyn… vilket i sin tur innebar att vi hade klara svårigheter med att välja mat. Vi kunde plocka ut begreppen för ”lever” ”rosmarin” och ”spegetti” men därefter tog det stopp. Efter lite chansning så blev det som det blev och det blev gott. Jag fick en aborre och Hampus en köttbit. Fast till förrätt den beryktade Foi Gras, själv tog jag en tomatsallad.

IMG 1593En rejäl Foi Gras

Måndagen startade med Fransk frukost på cafe som sig bör.

DSC 0088

DSC 0091”HCLF extra socker inte ett fiber”-frukost

DSC 0087

Därefter promenerade vi runt lite i riktning mot de stora varuhusen på Boulevard Haussmann.

DSC 0109Utanför Palais du Lovre, Lovren.

DSC 0129Fint utsmyckad fasad

DSC 0130Annan möjlig trädklippning om kokostopparna inte känns helt rätt

DSC 0132Ingången till Lovren. Det blev inget besök den här gången, men lika kul att se glasentren.

DSC 0136

DSC 0142Det blev heller inga Louboutin-skor, de kändes inte så jordnära och tillräckligt praktiska.

DSC 0152Min bagare spanar på bakverk

DSC 0151Det blev en briochéfisk till eftermiddagsfikat

För middag åkte vi till tunnelbana till stationen Grandes Boulevards för att gå på restaurangen Chartier (Rue du Monmartre, nästan vid Boulevard du Haussman) som Hampus familj besökte redan på 70-talet eller när det nu var. När vi kom fram så var det lång kö ut på gatan.

IMG 1597Kön till Restaurang Chartier

Det gick dock rätt snabbt, kanske en halvtimma innan det var vår tur. När jag kom in så förstod jag varför det gick så snabbt. Stället var stort som en aula och hade en faschinerande logistik. Vilken ruljans. Alla som är det minsta intresserade av effektivitet och flödesscheman bör gå dit och kolla. Är man intresserad av fransk mat är det nästan ett måste. Man bör dock inte komma hit för att äta sin finaste middag uppklädd till tänderna med förhoppning på stråkmusik och linneservetter. Man ska snarare vara beredd på att kyparna springer i högt tempo och det är ganska bullrig mijlö.

IMG 1629Vi fick dela bord med ett annat utländskt par som, precis som vi, hade vissa svårigheter att tyda menyn. Lokalen var inredd i gul färg, i etage, med speglar och högt i tak.

IMG 1627Serveringspersonalen skrev vår beställning, tillika nota, på bordsduken

IMG 1631Undertecknad prövade escargots, det vill säga sniglar. Upplevelsen och presentationen av maträtten är klart halva nöjet, det var riktigt klurigt där att hålla fast sniglarna med tången. Dessa går väl inte till minnet som den mest smakrika rätt jag ätit.

IMG 1601Till huvudrätt tog vi båda konfiterad anka som var ett klart semestermåste. Jag konstaterar dock att Hampus variant är klart mer saftig och god även om den här också var bra och rekommenderas alla parisfarare.

God morgon tisdag!

Vi hittade en jättemysig bakgata till Boulevard Saint German som heter Rue de Buci eller liknande (den är så liten att den knappt syns på kartan) där vi det på 100 meter låg massor av trevliga små ställen som vi återvände till.

Först, frukost i solen.

DSC 0215

Styrkt av alla kolhydrater gick vi sedan och köpte den där kappan som jag provade ut första dagen.

IMG 1640Trench efter trench

Sen, när den var köpt och lämnad på hotellet så var det bara att jobba vidare mot Monmartre som var dagens turistmål. Vi kom dit genom att ta tunnelbanan till stationen Place de Clichy.

DSC 0224

DSC 0235Finfin lunch på ett ställe längs Rue Caulaincourt, mycket bättre än att fastna på något turisthak uppe vid kyrkan.

DSC 0246Smala gränder

DSC 0250Basilique Sacré Coer

DSC 0263

Därefter promenerade vi ner längs Moulin Rouge och hoppade sedan på tunnelbanan ner till Paris snyggaste rondell – Triumfbågen.

DSC 0277Arc de Triomphe

Hampus som hade goda minnen av frimärksköp i toppen vid cirkus åtta års ålder föreslog att vi skulle gå upp.

DSC 0288

DSC 0297I sydlig riktning fick man en bra blick över Eifeltornet.

DSC 0306Vi fick även chans att studera franska rondellregler som inte var riktigt som de svenska. Här blir en hel hög bilar stående i mitten.

Ja.. sen var det bara att knata ner mot Eifeltornet som ni förstår. Först ner till Place Trocadero för att klippa några bra bilder.

DSC 0324

DSC 0330

Väl där så stod det på skyltarna att det var mer än två timmars väntetid. En baggis tänkte vi, klockan var 17, vi var nyfikade/nykissade, solen sken och allt var toppen.

DSC 0339Gott humör och det är roligt att stå i kö

Efter ungefär tre timmar var vi framme vid biljettkassan. Då började ovädret med stark vind och åska. Då kunde vi ju inte ge upp! Och upp kom vi, till nivå två. Där var det en ny kö. Ni kan ju tänka er hur det är att köa (utomhus) högt upp i luften, i ett ihåligt torn när det blåser storm och åska. Det är kallt. Kallt som fan!

Vid 21-tiden så var vi äntligen på toppen, alltså fyra timmar senare. Då småsprang vi ett varv och for sen ner igen. Det var några tappra själar som stod där uppe och drack champagne i champagnebaren men det skulle vara lite väl kallt för vår smak.

DSC 0357Beundrar utsikten från toppen, vackert i skymningen.

Väl nere på backen var vi något murkna och hungriga men fick se en annan sida av tornet. Väldigt vackert.

DSC 0360

DSC 0361

Mitt tips till alla som överväger att åka upp i tornet är skippa det. 80% av upplevelsen kan man få genom att bara stå under tornet på backen och titta upp. Om man ändå absolut vill upp så bör man vara förberedd på att stå upp i fyra-fem timmars kö och se till att vara klädd för att stå ute och frysa i blåst i lika lång tid. En liten portabel sittpall kan sitta fint.

Efter det äventyret åkte vi hem till vår lilla gata och åt middag enligt Europeisk standard för mattider.

Ny dag – Onsdag

Pust, vi var rätt så trötta efter gårdagens strapatser och vaknade vid 10-rycket. Det fick bli en lugn (shopping-) dag.

IMG 1670På väg mot shoppinggatan så stannade vi till framför Notre Dame

IMG 1681Nästa generations fotbollsproffs tränar i parken

Vi gick från Notre Dame rakt igenom Jardin des Tuileries till Place de la Concorde till Aveny des Champs Élysées. Resten av dagen snurrade vi runt bland butiker och kafeer.

Till middag blev det den största skaldjursplattån, festligt värre, och det var ju ändå tre år sedan vi träffades. Hoppsan, vi verkar ha klarat av den fruktade tvåårskrisen?!

IMG 1686Jag och tre sorters ostron

IMG 1688… gömd bakom skaldjur

Kvällen avrundades med en glass på stan och under torsdagen så gjorde vi inte så mycket mer än att äta frukost och sen resa hem. Hemma möttes vi av iskyla men också av en liten överraskning: Påskris i trädgården, en påskblomma och en flaska champagne i köket. Det värmde.