månadsarkiv: mars 2012

Grill- och utomhuspremiär

Till lunch idag bjöds på grillpremiär och hamburgesa

DSC 1153Grillpremiär idag

Senare på kvällen när vi skulle äta middag så kom vi på att vi har ett uterum. Tänk vad man kan glömma när det är vinter.

DSC 1181Uterummet där det var 30 grader varmt strax efter att solen gått ner

DSC 1193Där satt vi i värmen medan mörkret föll

En krokodil

Inte nog med att Caroline kom hit och jobbade en hel dag så hade hon dessutom med sig en present från Afrika. En krokodil, att lägga till djursamlingen i Gubbrummet.

DSC 1178Krokofants

Hampus och Hannas husskola

Vi håller på att utveckla ett affärskoncept där vi tänker oss att personer som funderar på att köpa hus, kan komma till oss en helg för att delta i ”Hampus och Hannas husskola” för ungefär 1 600 kr exkl moms per person och dag (mat och eventuellt husrum ingår). Under den helgen erbjuds både trädgårdsjobb, råttfälla-vittjning samt surdegsbakning. Som deltagare kan du komma till insikt om att du, istället för det största huset, ska köpa ett radhus med fyrkantig platt tomt istället. I annat fall har du en kvalitetsstämpel på att du klarar av det värsta.

Vi är fortfarande i det man på mitt jobb kallar för konceptfas, så vi får se vad det blir. Men håll med om att det är en bra idé.

Idag hade vi trädgårdshjälp av fantastiska Caroline, min relativt nya kompis förvärvad genom jobbet. Som hon jobbade! Och dessutom fick hon oss att jobba på ännu bättre än vanligt. Win-win kan man säga.

Nytt för den här säsongen är att vi jobbar på husets västra sida, den vi inte lagt ner någon energi på sedan i höstas (ni kommer ihåg muren).

DSC 1149Caroline som rensar upp hela återstånde området i höjd med vår nya blivande gräsmatta

DSC 1151Hampus hittade nya buskar att fortsätta klippa

DSC 1154Jag grävde lite här och där

DSC 1160

DSC 1157Caroline fortsatte sen att kratta hela slänten

Resultatet kommer här:

DSC 1183En av dagens (nya) rishögar

DSC 1184Ris-gräset (det risiga gräset) längst upp är bortrensat. HURRA!!

DSC 1185Perfekt krattat

DSC 1188Lite mer rensat och rötter bortrivna nedanför stenmuren, det går framåt. Frågan är hur långt vi ska fortsätta eller om det nu bara är läget att strö frön från vildblommor.


Hoppsan Kerstin, vi har köpt en badrumsmöbel!

I dagens tidning följde det med en reklambroschyr från Bygg-Oles i Nacka, där de trumpetade ut att det var kampanj på badrumsinredning. Bland annat skulle det vara 20% på allt badrum, även Aspenmöblerna vi spanat in när vi var på Badrumssafari för en månad sedan.

Tankarna sedan dess har varit lite fram och tillbaka, vi har valt mellan att köpa tvättställ med kommod eller att köpa tvättställ och komplettera med ett gammalt skåp. Det säljs mängder med snygga vitrin-, bok-, och klädskåp på Bukowskis och Stockholms Stadsauktion. Hum hum, fram och tillbaka. Fördelar mot nackdelar. Men så idag, då, vi tänkte, kanske lika bra att åka till Bygg-Oles och kolla om det nu är sjyssta priser.

IMG 1565Dagens glada mupp

Det blev som Hampus mest av allt ville. Vi har nu köpt en badrumskommod, en ny fräsch pratisk möbel.

60515 64130Solvik från Aspen. Bredd 130 cm med grantiskiva och två underlimmade tvättställ.

När vi spånade sist så tänkte vi ta en vit porslinsöverdel vilken var lite billigare än granitskivan, och sätta den på den svarta underdelen. Men nu blev det ändå så att vi tog vit kommod och grantiskiva (”det är ju så bra pris…”). Vi köpte till extra eluttag som kommer sitta inbygt i mittenlådan. Blandare kommer vi köpa från Franska Kakelbutiken.

När vi ändå var i farten så försökte vi köpa en duschvägg som vi blev kalasförtjusta i, men enligt säljaren var det oprofessionellt att köpa en sådan innan väggen satt på plats och man kunde mäta millimetrarna. Hoppas det kommer en ny kampanj. Nu vet vi i alla fall exakt vad vi vill ha!

Dock slog vi till på en handdukstork från Svedbergs. Vi tog den vi tyckte var snyggast, cirkamått 51 cm bred och 120 cm lång. Det kommer nog bli bra. Gäller bara att hitta någonstans att sätta den. Vi hoppas och tror att vi ska kunna sätta den på den vattenburna golvvärmen och köpte helt sonika inte till någon elkoppling. Om hantverkare eller föräldrar protesterar så får vi komplettera med detta innan renoveringen startar.

Nu ska vi fira dagens impusköp och räkna alla pengar vi sparat…:-)

Best practice-Boeuf bourguignon

Ojoj, det här blev riktigt bra! VI har lagat Boeuf bourguignon många gånger förut, men så här bra har den aldrig blivit. Dags att uppdatera best practice med andra ord.

Detta recept är en fortsättning på den långkokta högreven som jag skrev om och kommer från samma artikel i DN. Hälften av köttet blev sjömansbiff samma dag och hälften har stått i kylen några dagar. Samma sak för buljongen. Fördelen med detta är att man får en väldigt kraftig och mustig smak samtidigt som matlagningen är klar på en halvtimme!

DSC 1138

Recept (4 portioner) Källa DN

 • 700 g långkokt högrev, skuret i bitar
 • 100 g champinjoner, i kvartar
 • 100 g bacon, strimlad
 • 8–10 schalottenlökar, skalade
 • 2 vitlöksklyftor, hackade
 • 1 msk smör
 • 1 msk färsk hackad timjan
 • 2 msk vetemjöl
 • 2 msk tomatpuré
 • 3 dl rött vin, gärna kraftigt
 • 7 dl buljong från långkoket
 • 2 små morötter, skalade och skivade

Fräs champinjoner, bacon, lök och vitlök i en djup stekpanna eller kastrull en stund. Häll på timjan, mjöl och tomatpuré och fräs en stund till.

Häll på vinet och koka en stund, häll sen på buljongen och morötter. Låt koka ca en kvart. Tillsätt sedan köttet och koka upp.

DSC 1131

Långkokt högrev

Långkok är ju otroligt smart. Mycket smak för lite arbete är onekligen rationellt!

Det här receptet stod i DN i helgen och det var kul att se att de använde ungefär samma teknik som jag trodde att jag hade hittat på när vi lagade Chili, dvs att låta köttet sakta koka sönder i grytan genom att låta den stå i en 90-100 gradig ugn över natten.

När man sedan har sitt högrev börjar det riktigt roliga. Då kan man laga mustiga långkok (såsom Boeuf bourguignon) på 30 minuter. Eller som idag, sjömansbiff!

Jag började med detta recept i morse, så att högrevet var klart till middagen.

Recept, långkokt högrev för två måltider för vardera fyra personer

 • 1,4 kg högrev
 • 1 gul lök
 • 1 palsternacka
 • 1 bit rotselleri

Dela köttet i två bitar och bryn i grytan. Lägg i lök, palsternacka och rotselleri, skalade och delade i grova bitar.

DSC 1114

Fyll på med vatten så att köttet täcks och ställ i 100 gradig ugn i 10-12 timmar.

DSC 1118

Sedan ikväll lagade jag sjömansbiff på hälften av köttet och buljongen enligt följande recept.

DSC 1127

Resultatet blev riktigt bra. Framförallt köttbuljongen blir fantastiskt bra… och helt utan att använda fonder eller buljongtärningar.

Tisdagskavalkad

Idag är det tisdag! Veckans bästa dag.

Varannan tisdagsprojektet fortsätter trots att vi inte alltid har varit så bra på att generera bloggar om det.. innan jag skriver ner receptet på dagens sjömansbiff kommer här en rätt från några veckor sen..

DSC 0866

Vitlök- och chilimarinerad scampi, spenat och mangosallad, senap-honungsvinägret med surdegskrutonger

 

 

Äntligen nytt objektiv

 

Idag har jag äntligen kommit till skott och köpt ett nytt objektiv till kameran. Det krävdes väl bara ungefär ett år av funderande och bollande med kollegor (på tre olika jobb) och vänner. Det blev ett fast 50 med skärpedjup 1.8. Detta ska passa särskilt bra till porträttfotografering så jag ser mycket fram emot att få träffa Lillskruttis snart och ta lite bilder på honom.

IMG 1557Ny objektivet på väg hem

Eftersom fantasin efter en dag på jobbet är ganska begränsad så har jag i princip bara tagit bilder på Hampus och bröd än så länge.

DSC 1056

DSC 1079Hampus med sin nya bok

DSC 1050

DSC 1063

DSC 1105

DSC 1083

DSC 1092

 

 

Den nakna hälsan

I onsdags var vi på Jonas Coltings föredragsturné Den nakna hälsan.

ImagesInte så tokig och inte helt olik Hampus

Jonas är en av sveriges bästa triatleter. Han är känd för att vara ganska extrem och inte bara tävla i ironman utan har även vunnit ultraman på Hawaii. För att påminna alla som glömt det så tänkte jag bara nämna att en ultraman är vad man kan kalla en tredagars ironman bestående av följande moment

Dag 1: 10 km havssimning och därefter 140 km cykel

Dag 2: 276 km cykel

Dag 3: 84 km löpning

Förutom att Jonas tränar och tävlar så har han en populär blogg som jag följer, skriver böcker som handlar om träning, hälsa och ren kost, samt twittrar. Förutom då att han åker Sverige runt och pratar om träning, hälsa och mat.

Föreläsningen startade 17:30 och pågick hela kvällen. Vi laddade upp med kebab innan vi for dit. Kändes väl sådär senare men det var ruggigt gott där och då.

ImageJag äter den bästa kebaben, i Hötorgshallen

IMG 1548Hampus på plats redo att lära sig allt om stenåldersträning och ren mat

ImageColting, längst fram. En av de korta stunderna han stog still.

Så, vad tycker vi då. Det var en en härlig energigivande föreläsning, även om det blev jobbigt för lilla jag att vara borta hemifrån så sent på kvällen. Jag tog framför allt till mig avsnitten kring mental inställning och träning. Jonas tryckte mycket på att framgång är inte en gudagåva utan bara hård träning. Enbart hård träning, vilket i och för sig bygger på rätt inställning.

När han springer och cyklar där på Hawaii, runt hela ön faktiskt, på raka svarta vägar omgiven av lavalandskap då kan han inte tänka på att han har 83, 82, 81 km kvar. Då gäller ett steg i taget, en liten bit till, bara fram dit, lite till, ett steg till…

Vidare pratade han om att skoindustrin är förkastlig och han rådde alla till att successivt gå över på tunna skor där man känner marken under sig. Han rekommenderade alla att prova springa barfota (på gräs) eller i barfotaskor (gärna i skog och mark), vilket vi bara måste pröva någon gång. Sin vältränade kropp får han ifrån timmar efter timmar med funktionell styrketräning och pilates. Själv tänker jag att jag borde börja börja träna så jag i alla fall klarar två armhävningar.

 

När det gäller kosten så förespråkar han den rena sunda maten. Naturlig mat, ekologisk och oprocessad, som inte har framställts på kostgjord väg. Han kallade margarin för hudkräm och förkastade allt som är traditionell sportmat i form av kolhydrater. Han kallar sig själv för liberal LCHF-kille men erkände att han var kolhydratnjutare.

Genom att han inte äter så värst mycket kolhydrater men tränar hårt och länge så har hans kropp en god förmåga att omvandla fett till energi. Sedan, när det verkligen gäller vid tävlingar så pangar han på med allt vad gele och sportdryck heter. Men alla de övriga 360 dagarna harvar han på med bara vatten.

Inspirerade testade vi (Hampus) att laga både lunch och middag enligt Coltings recept i söndags.

DSC 1003Bananpannkaka (snudd på omelett) med grädde och frukt. Inte en gnutta socker.

DSC 1047Lax med sallad