månadsarkiv: februari 2012

Busunge

Igår hade vi besök av en busunge som kröp så snabbt att det blev helt omöjligt att ta skarpa bilder.

DSC 0775

DSC 0776

DSC 0770

DSC 0777

Sen så ramlade han ner rätt på pannan. Men det gick ju bra det med.

Härliga vår!

Inte för att vi, som Eva i Spanien, plockar hinkvis med citoner så går det framåt. Från vinter mot vår.

Det har varit mildväder hela veckan och nu strålar solen fast klockan är 16.30.

DSC 0799Sitter på bänken och solar mig

DSC 0788Fåglarna kvittrar och i princip all snö är borta nu

DSC 0795Det börjar grönska, om det ens slutade innan vintern kom.

Badrumssafari

Idag var det dags att rasta bilen lite så vi for bland annat till Alvik för att kolla lite badrumsgrejer. Vi besökte Badrumsgruppen, vilket är en stor butik med många uppbygda badrumsmiljöer och tillbehör.

IMG 1506Hampus testar kranen i någon modern skapelse som inte kommer på fråga

IMG 1508Vedums variant av sekelskiftesmöbler. Skulle kunna funka…

IMG 1510Eller den här, av en just nu okänd tilverkare, givet att den finns i en annan färg? Nja..

IMG 1513Svedbergs klassiska variant. Fint skåp, men prisvärt?

IMG 1514

Äh, summa summarum så kan man säga att jag inte är värst imponerad. Jag lutar åt att vi skippar det här med badrumsmöbler helt och hållet.

De enda möblerna som föll oss i smaken var en kommod från Aspen som hette Solvik. Den kändes snygg och stabil, inte lika skramliga och skeva som övriga skåp och kommoder vi provkörde.

Här är några bilder från hemsidan där serien Solvik visas.

Solvik1Bilder Aspen

Eftersom den mörkgrå granitskivan var så hutlöst dyr (nästan häften av vad vi gav för all sten till köket) så kommer den aldrig komma på fråga. Istället skulle den här svarta serien med vitt porslin vara lite mera prisvärd.

Solvik4Bilder Aspen

Förvånande pulskurvor

Igår när jag kollade igenom senaste veckans träningspass så såg jag att mina pulskurvor är lite överrasknade. Alla visar att jag går upp rätt högt i puls under de första sex till tio minuterna. Detta är inget jag uppfattat själv, jag brukar snarare känna mig mer ansträngd mot slutet. En förklaring till pulstoppen skulle kunna vara att det är just att det är tidig morgon och att jag vanligen springer mot Gåshaga där vägen lutar svagt uppåt i början.

Förra lördagen då jag sprang långpass på förmiddagen.

Puls 18

 

Måndag morgon

Puls 20

Tisdag morgon

Puls 21

Torsdag morgon:

Puls 23

Fredag morgon:

Puls 24

Lördag (igår) långpass, den här gången sprang jag åt andra hållet. De högsta topparna runt tvåtimmars-markeringen är när jag springer över Lidingöbron i full storm….

Puls 25

Chili 2: North Texas Red

DSC 0759

Om man ska ha en middagsbjudning och vill vara säker på att lyckas med maten kommer här två enkla regler:

  1. Laga något som du har lagat förut
  2. Följ receptet

Eventuellt skulle man kunna komplettera denna lista med ”laga inte någonting väldigt kryddstarkt utan att fråga gästerna först”, men men…

Hursomhelst. Eftersom det idag var tisdag var vi tvugna att bryta mot den första regeln. Vi har lagat chili förut men den gången var det enligt ett försvenskat recept som bland annat innehöll tomat. Helt fel får man lära sig om man läser receptet för världens bästa chili. Vi fick höra om det här receptet för några år sedan men har aldrig prövat att faktiskt använda det. Men idag var det dags! Efter att Hanna besökte den latinamerikanska disken i Hötorgshallen hade vi alla spännande ingredienser vi behövde.

IMG 1593

Mmm, sju sorters chili

För att chilin skulle hinna bli klar till middagen idag började vi koka redan i går kväll. Vi förberedde alla ingredienser (utom tequilan som utgick den här gången) och lät grytan koka ca 2 timmar. Sedan fick den svalna på balkongen över natten.

I morse hämtade jag in grytan och ställde den i kylskåpet, men när jag kikade i grytan var jag inte alls nöjd. Köttet var inte i närheten av sönderkokt. En ordenlig chili ska ju vara som en trådig röra som man kan äta på majschips, inte som kallops. Den här grytan skulle behöva koka flera timmar till för att bli klar… men det skulle vi inte hinna med i kväll.

Då fick jag en idé. Man kanske kan använda samma teknik som vid buljongkoket. Alltså låta hela grytan stå i ugnen över dagen/natten i 90°C. Efter att ha ägnat några minuter att övertyga Hanna om det briljanta i denna idé, väga uppsida mot risker, bla bla bla… så bestämde jag mig för att göra så. Och vips så hade vi brutit mot regel två ovan.

Under eftermiddagen på jobbet började jag bli lite orolig över vad som egentligen skulle hända med grytan. Eftersom temperaturen var under 100°C var jag inte så orolig för att det skulle koka torrt, men när jag har gjort kycklingbuljong så löses fettet upp i köttet och resultatet blir just något som man vill sila och kalla för buljong snarare än en gryta. Hur skulle detta gå?

När vi kom hem visade det sig att det hade gått jättebra. Köttet var ännu inte sönderkokt, men efter ca en halvtimme uppkok på spisen börade köttet falla sönder och bli trådigt (se bilden överst). Det här såg helt rätt ut!

Sammanfattningsvis blev chilin jättebra, inte jättestark men väldigt smakrik och god!

 

Tygfestival

Idag hängde jag med Erika och hennes mamma på Älvsjömässans tygfestival. Det var kul och utställarna som var där sålde både tyg, pärlor och garn.

IMG 1489Massor av pärlor

IMG 1491Erika och Adam kollar på barntyger

IMG 1493Adam är en stor kille nu som äter helt själv

Jag kom hem med åtta meter vitt linnetyg att sy bland anant köksgardiner av och ett lass med pärlor.

DSC 0758Pärlor till halsband, att sy på kläder och lite tillbehör för smyckestillverkning

Takludd i förrådet

För några veckor sedan upptäckte vi takludd i källarförrådet. Det var i början av köldprioden så vi hoppades att det mest var frost. Nu har vi haft ett element igång där nere i ett antal veckor men dessvärre ser det likadant ut.

Mest troligt/förhoppningsvis är det vatten som kom in när vi målade om balkongerna i somras, vi använde nämligen hötryckstvätten då så det är inte helt otänkbart att det kom in fukt då. Värre är om det kommer in fukt av sig själv.

DSC 0752

DSC 0754