månadsarkiv: januari 2012

Badrumsdesignen fortsätter

Det här arbetet fortsätter fast det har gått dåligt ett tag. Väggarna krymper och blir sneda av misstag. Fönstret fylls igen och dörren är helt borta. Men nu är i alla fall alla möbler utställda i rätt proportioner. Badkaret har jag försökt göra tredimentionellt men det går inte!?

Frågan just nu är väl mest om det är för mycket luft mitt i badrummet samtidigt som det är för mycket snedvägg. Antingen skulle vi kunna ställa ut badkaret mot rummet eller göra arbetsbänken 20 cm djupare. Det är ju ändå en fördel om även Hampus kan stå raklång vid arbetsbänken…

Badrum 1

 

Badrum 2

Lördagsmys

DSC 0374När det är lördag då tar vi fram Hampus fina gröna koppar och tar en enkel cappuccino efter middagen. Just i går fick kaffet sällskap av semlor.

DSC 0378När vi dricker ur de gröna kopparna då brukar vi också sitta på samma sida av bordet. Som pensionärer. Det är lördagmys det.

Snickarparty

Ett av våra huvudintressen nuförtiden är gamla hus. Lidingö är en guldgruva. Varenda gång vi är ute och promenerar så går vi och kollar på andra hus för att se snygga, genomtänkta detaljer och bil inspirerade. Vi tittar på allt ifrån fönster, till vindskivor, till färgsättning, till balkongräcken, staket, stenmurar, garage – ja allt! Det är så roligt och mina gamla arkitektdrömmar väcks till liv.

DSC 0485Det här huset är inte alls i samma stil som vårt men ändå ett av de vackraste. Tomten syns inte så bra i bild men den är terrasserad på ett bättre sätt än vår så det blir inte alls lika brant.

DSC 0491Det här huset ligger invid Apelsinvillan (som vi skrivit om här och som har en Wikipediaartikel här). Detta hus är inte fullt så smakfullt färgsatt, är hudfärgat och har ingen ytterligare accentfärg än den engelskt röda runt fönstren. Alla uthus, bodar och lusthus är i samma färgsättning. Bara växthuset bryter av och är grönt.

DSC 0492Snyggt växthus som står på en rejäl mur

DSC 0494Villa Finedal är det vackraste av alla sekelskifteshus.

 

DSC 0501Kolla in den här snickarglädjen på husets kortända, den här rundad och i flera lager. Helt fantastisk! Detaljerna kring fönstren är också något extra, lite mer tredimentionella än de som sitter på vårt hus. Dock har vi inga målade fejkfönster.

DSC 0503Ett torn skulle man också kunna tänka sig att ha på Karolineborg

I en artikel på Wikipedia kan man läsa följande

Villa Finedal ligger väster om Stockbysjön på Lidingö och byggdes 1886 som sommarresidens åt fyrverkaren Adolf Rickard Törner. Namnet syftar på Törners hustru Josephine.

Huset uppfördes enligt schweizerstilen med lövsågeriarbeten. Nästan alla förändringar som byggnaden genomgick under åren återställdes vid en restaurering mellan 1980 och 1985. Villans panel är nu åter grönmålad och den stora verandan i två våningar som tidvis var inglasad är åter öppen. På västra sidan har byggnaden ett sexkantigt torn.

Villa Finedal är sedan 1979 byggnadsminnesmärkt.

Törners produktionsbyggnader för fyrverkeripjäser som ligger mellan villan och Stockbysjön ingår inte i byggnadsminnet men de betecknas på lokala vägvisare som kulturminne. Av anläggningen finns idag en verkstad, ett laboratorium, tre krutbodar och flera grundmurar kvar. Även dessa hus renoverades 1985.

Slutligen gick vi förbi Högsätravillorna. Det är två stycken som vi ofta kollar på och jämför vårt hus med.

DSC 0505Det gröna huset med den stora balkongen. Här är det inget uterum under balkongen utan det verkar vara vardagsrummet som går hela vägen fram.

DSC 0508Det gula huset är också större än vårt. Både det gula och det gröna är flerfamiljshus. Räknar man brevlådorna så verkar det som att det bor fyra familjer i varje hus. Även här går vardagsrummet ut hela vägen under balkongen.

Under senaste året har vi gått och tittat på det gula husets fönster som ser gammaldags ut men som verkar nya. Efter att ha sett Finedalshuset idag så är vi fast beslutna om att behålla de nuvarande fönstren fast renovera dem (t ex så alla delar går att öppna) och sedan måla dem i en avvikande färg. Troligen mörkgrön då vi sett spår av den färgen här.

Djupark och söndagspromenad

Vår tomt är som en djurpark. Det syns tydligt nu när det är snö.

DSC 0417Diverse spår på framsidan. Både katt och eventuell varg.

DSC 0427Hopp- och klövdjur

DSC 0416Fast vi ser mest fåglar

Idag var det läge att fylla på fågelmaten.

DSC 0422Dagens Hannatips är att använda engångshandskar när man ska hänga upp nya fetkladdiga talgbollar. Då slipper man gå tillbaka in och tvätta händerna.

Sen gick vi ut på söndagspromenad, så himla trevligt tycker jag som annars bara springer långpass på söndagar.

DSC 0462Nere vid havet så var det en tjej som matade fåglarna

DSC 0473Isklädda stenar

DSC 0475Rakt fram är piren där det ska byggas badstrand så småningom. Djurgården och Värtan i bakgrunden.

Vi gick ner förbi Dalénum och passade på att ta lite bilder åt Eva och Torgny

DSC 0476

DSC 0478

DSC 0480

Sen kom vi fram till dagens huvudmål, Kottlasjön. Det var säkert 500 personer ute på isen denna strålande söndag.

DSC 0487

DSC 0488Blir lite sugen på att köpa skrillor

DSC 0493Skidspår och skottad skridskobana

På vägen tillbaka gick vi förbi ett antal vackra inspirerande hus men de beskriver jag separat här.

Balansen

Noterar att det numera på bloggen alltid tycks handla om mat. Det beror på att det inte händer så mycket annat som har direkt nyhetsvärde. Jag kämpar på med badrumsritningen och lite diverseplanering men det går för sakta mellan genombrotten värda att nämna.

Så, här kommer ytterligare en matbloggis. Som motreaktion gårdagens hälsosamma tonfisk med spännande sallad och massa spännande såser så kommer här en bild på dagens middag.

DSC 0354Spännade kreation baserad på en blodpuddingsbas dekorerad med bacon på höjden ackompanjerad av lingonsylt

För att uppskatta livets goda måste man lika ofta utsätta sig för sånt som är rent ut sagt förjävla äckligt. Dessutom var den köpt innan vi kom på att vi skulle gå över på en fisk- och grönsakskost så då var det vara att bita ihop för idag. För balansen.

Maguro tataki

Efter att i söndags ha läst senaste larmet om köttcancer så blev det outtalat, men underförstått, nya direktiv för varannan tisdag. Jag kunde också se möjligheten att få äta korv igen (bubblare till varannan tisdag) segla bort eftersom artikeln satte likhetstecken mellan chark och cancer.

Jag hade planerat kalops men fick tänka om och det var inte det lättaste. Efter lite googlande blev det Maguro tataki, eller som man säger utanför japan – halstrad tonfisk.

DSC 0352Halstrad tonfisk med sallad, sparris och soyasås

Tonfisken halstrade jag ca 1 minut på varje sida på stekhett (höhö) stekjärn.

DSC 0339

Salladen gjorde jag på mango, avocado, ruccola och tomat.

Till det två såser.

  • Soyasås på Japan-soya, vårlök, vitlök, riven ingefära
  • Parmesansås  på parmesanost, äggula, rapsolja, vitlök, salt och peppar

Det blev fantastiskt jättegott! En lärdom till nästa gång är dock att man kan dra ner på fisken då den är väldigt mättande. Hälften hade nog räckt för oss om man istället hade brassat lite pilgrimsmusslor eller räkor till.

Tom Kha Gai

DSC 0304

Det här blev veckans bonus. Eftersom vi hade en massa kycklingbuljong i kylen passade jag på att koka en soppa som behöver just en bra kycklingbuljong.

Tom Kha Gai

  • kycklingbuljong (jag använde 4 dl av den hemlagade)
  • 1 citrongräs
  • små thailändska chilifrukter (jag tog 7 st och det var nog ingen bra idé, soppan blev så stark att man inte kände så många andra smaker, börja med högst 1-2 istället!)
  • 1 burk kokosmjölk
  • kycklingfilé i strimlor
  • champinioner
  • 4 limeblad
  • 3 bitar galagarot, skalad och finhackad
  • 1-2 msk fisksås
  • juice från 2 lime
  • färsk korriander, finhackad

Krossa citrongräset i en mortel och lägg det åt sidan. Krossa sedan chilifrukterna på samma sätt.

DSC 0299

Häll kokosmjölk, kycklingbuljong, limeblad, citrongräs och galangarot i en kastrull. Låt sjuda i 10 minuter. Lägg sedan i kyckling och svamp och låt koka upp och sedan fortsätta koka tills kycklingen är klar. Tillsätt sedan chili och smaka av med fisksås och limejuice. (Vill man inte ha en så stark chilismak kan man ha i chilin tidigare, ju längre den kokar desto mindre stark blir den.) Garnera med korriander.

Dom Dom Noodles

Här kommer receptet på förra veckans tisdagsrätt!  Krångligare och krångligare blir det. Snart kommer väl pendeln att svänga tillbaka och vi börjar laga klassisk husmanskost, men tills vidare får ni hålla till godo med den här nudelrätten från Sichuan.
DSC 0285
Originalreceptet innehåller fläskfärs, men det fanns inte på T-jarlen. Däremot var det extrapris på lammfärs, och det är ju dessutom godare!
Nudlarna, chilioljan och sichuan-pepparn finns i Thai-butiker. Tahini finns nog i de flesta vanliga matbutiker, bland mellanösternvarorna.
  • Udon-nudlar
  • 3 msk olja
  • 500 g lammfärs
  • 3-4 cm färsk ingefära, finhackad
  • en skvätt kycklingbuljong
  • 2 msk chiliolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk soyasås
  • 4 tsk tahini
  • 1 tesked Sichuan-peppar, mortlade
  • lite socker
  • 4 msk grochackade jordnötter
  • några salladslökar, skivade
Börja med att koka nudlarna. Koka dem tills de är nästan färdiga och ta sedan upp och spola av dem med kallt vatten.
I en wok, eller stor stekpanna, hetta upp oljan och stek färsen med lite salt och peppar.
DSC 0278
Tillsätt ingefäran och stek och rör om tills färsen är genomstekt. Rör ihop kycklingbuljong, chiliolja, rödvinsvinäger, soyasås, tahini och den mortlade sichuan-pepparn och tillsätt. Smaksätt med strösocker.
DSC 0279
Låt koka upp och koka i ca 10 minuter tills såsen har tjocknat. Ha i nudlarna och rör om ordenligt. Garnera med jordnötter och salladslök.
DSC 0281

Galen!

Ett dygn senare sitter jag fortfarande kvar med nosen vid datorn. Jag började med att kolla några filmer på Youtube för att få tips om hur man ritar hus och inredning… och efter det var det lika bra att börja om på nytt. Det har gått både bra och dåligt, jag blir galen med jämna mellanrum.

Nu kan man säga att jag är tillbaka där jag var igår kväll fast med lite bättre kvalitet. Jag måste fortsätta jobba lite på att få till de rundade sakerna, men de yxiga modeller duger för känslans skull. Den platta rektangeln är ett badkar som vi funderar på om det ska stå där det är rirtat nu eller om vi ska ställa ett mindre längs väggen (åt andra hållet).

Badrum3

Badrum4

Badrum5

Kycklingbuljong

Gryt och buljonghösten kom tyvärr av sig lite grann. Jag som hade planer på både lammlägg och oxfondskok. Hur som helst. Det är fortfarande vinter, ute snöar det, så det finns ingen anledning att inte fortsätta med det mustiga köket. Som första steg gjorde jag den här enkla kycklingbuljongen.

Kycklingbuljong

  • 1 skrov från en grillad kyckling
  • 2 små lökar, eller 1 stor
  • 3 morötter
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk hela svartpepparkorn
  • 1 msk tomatpuré

Dela kycklingskrovet i mindre bitar och täck med vatten. Jag hällde på ca 1,25 liter.

DSC 0273

Ställ grytan i ugnen på 90°C och låt stå i 12 timmar, förslagsvis över natten.

DSC 0288

På morgonen, häll i hackad lök, morot, lagerblad, svartpeppar och tomatpuré. Låt koka upp på spisen. Ställ sedan tillbaka grytan i ugnen en timme till.

DSC 0291

Sila den färdiga buljongen och förvara i kylskåp, eller frys.

DSC 0292

Beroende på hur mycket vatten man utgår ifrån blir buljongen olika stark. När man lagar mat utifrån recept som innehåller kycklingbuljong är det bäst att provsmaka för att det ska bli lagom.

DSC 0294