månadsarkiv: december 2011

Äta-pizza-framför-SVT-på-TV:n-dagen

Idag är en speciell dag. Det är den 29 december tillika den officiella ”Äta-pizza-framför-SVT-på-TV:n”-dagen.

DSC 0934Officiella pizzadagen 2011

IMG 0373Officiella pizzadagen 2010

Medan vi idag väntade på att, den här gången hemgjorda pizzan, skulle bli klar passade vi på att dricka lite champagne. Det är nämligen exakt ett år sedan vi tog vårt pick och pack och flyttade från lägenheten i stan till huset i busken (som Torgny skulle förneka att han har sagt).

För den som behöver fräsha upp minnet kommer här några bilder från 29 december i fjol.

IMG 0371Hampus framför öns sunkpizzarestaurang 2010 då traditionen startade, idag är det lite mindre snö och liter mera grönt

IMG 0358Vardagsrummet och alla femtiosjutton flyttkartonger

DSC 0056Köket nästan packat

DSC 0061Flyttfirman som blockerade hela innergården i stan och sen var sura för att vi missat att berätta om mördarbacken vid huset

Dagens superklipp

Tanken var att vi skulle vara lediga idag och bara vara hemma och mysa. Istället blev det lite jobb och ett varv på melladagsrean på eftermiddagen.

Högst upp på vår inköpslista över grejer vi verkligen behöver till hemmet är punktbelysning till vardagsrummet. Det blev väldigt tydligt på julafton när vi alla satt i sofforna och skulle öppna paket – det var för mörkt. Vi kollade runt lite sporadiskt på några butiker typ Svenskt Tenn och Asplund utan att hitta något vi båda gillade inom rimlig budget.

Det vi letade efter var i två i första hand snygga stilenliga läslampor att ha stående på golvet vid respektive soffa mot väggen.

Sista stoppet innan hemfärd gick vi in på butiken Bohem som inte alls är kända för sina låga priser. Där ramlade vi över ett supersjysst lampbord som var nedsatt från 4 950 kr till 500 kr. Anledningen till detta var att ett av tre ben hade delvis brutits loss från mittpelaren. Plättlätt att fixa tänkte vi och slog till.

Resultatet = Vilket fynd! Vilket lyft!

DSC 0923Vardagsrummet med nya lampbordet och en vanlig fönsterlampa som fixar hörnet

DSC 0924Närbild av vårt nya lampbord

DSC 0912Tur att Ernst kom förbi och fixade det lossnade benet med lite trälim

Juläppelmos

DSC 0812Juläpplena vi fått av grannarna som tagits in från källarrummet till julbordet

Av julens vackra juläpplen var det inte någon rasande åtgång. När de för fjärde dagen låg i skålen och såg mer och mer ledsna ut tänkte jag att det var dags att agera med kraft.

DSC 0916Skalas och tärnas grovt

DSC 0917Gött mos. En burk som jag stoppar i frysen och en burk med mos till frukosten som går till kylskåpet

DSC 0919Skruttarna får göra sitt i komposten tillsammans med både pepparkaksdeg och torkade brödbitar

Årets julklapp från oss

Under stort hemlighetsmakeri sista veckan i november så fixade vi årets julklapp från oss. En bloggbok. Lite självgott kanske, men samtidigt smart om man vill slippa köpa julklappar till alla föräldrar och övriga släktingar.

DSC 0897Nästa års storsäljare? Vårt första år i Karolineborg

Vi hade lite halvt om halvt googlat lite efter en bloggboksleverantör sedan i somras när idén dök upp, men det var inte helt lätt att hitta någon som verkade bra. Till slut hittade jag amerikanska Blurb (www.blurb.com). De har som affärsidé att ”make your own book”.  Under inspirationsfliken såg jag snygga exempel på både bloggböcker, fotoböcker, receptböcker osv, vilket ingen annan boksleverantör hittills visat.

När det var en vecka kvar av november så bestämde vi oss för att gå all in och göra vår bok. Eftersom leveranstiden estimerades till tre veckor eller liknande så satte vi upp sista november som absolut deadline. Detta samtidigt som jag skulle hålla föredrag på jobbet och vi både hade releasevecka på jobbet. Det var lite körigt kan man säga, samtidigt bra att inte dra ut på det. Tid är en bra begränsande faktor.

Vi valde en bok i formatet standard-portrait med standardpapper. Först tänkte vi att 120 sidor skulle räcka, sen 160, slutligen fick vi radera oss ner till 200… Vi tog också en glansigt omslagspapper för det skulle se fint ut.

Vi är jättenöjda med resultatet, det blev bra tryck och de flesta bilderna blev också bra. Bilder tagna inomhus med iPhone visas bättre på en stor Mac-skärm än vad de gör i tryck, men det är väl bara att gilla läget.

Det enda som jag vill flagga lite för var att det var ett helvetes jobb att få till det. Trots att alla texter var skrivna en gång, så var det nästan jobbigast att läsa igenom alla bloggens inlägg för att välja ut de som var tillräckligt bra och ta kopior på dem. Därefter blev det en del redigering då bloggen inte är riktigt skriven i bokformat.

För att konstruera boken så laddar man hem ett program från Blurb som man kör lokalt på sin dator. Det var ungefär som man kan tänka sig att ordbehandling var på 80-talet. Segt, segt segt och galen-varning om man behövde ändra något därefter (typ byta sidmall). Sen fick man manuellt dra eller infoga varje bild till mallen. Det hade gått lite bättre om vi inte hade bilder, texter på min dator men gjorde slutresultatet på Hampus dator… jaja, vi får väl skylla oss lite själva?

Efter att boken var klar lokalt så laddades den upp, det tog ett par timmar för all text och strax under 500 högupplösta bilder. Vi beställde tio böcker när vi ändå var i farten och en e-bok till iPad slank också med då den bara kostade 2 Euro. Blurb har vår bok sparad så vi kan också beställa fler framöver ifall vi skulle behöva. Skönt att veta att allt arbete inte bara försvinner bort.

Hur som helst. Blurb och bloggbok rekommenderas alla som vill komma ihåg vad man gjorde för längre tid tillbaka än vad närminnet kan erbjuda. Vi är jätteglada för vårt eget exemplar!

DSC 0890Hampus surdegsbröd på ett uppslag. Två stora bilder illustrerar

DSC 0887Lussebullar-bak, en avlång bild och nio småbilder på motsatt sida med instruktioner

DSC 0892Uppslag med sommarens renoveringar, superkul att läsa i efterhand

DSC 0894Ooh den här får vi lite ångest av. Det var när värmepannan gick sönder. Jag fick en kul bild på det brända kretskortet till höger, den är tagen med iPhone i mörka källaren men blev ändå helt ok uppförstorad.

Stormen Dagmar och fågelmat

I natt befarade vi att de stora tallarna skulle falla över huset. Det gjorde de inte som tur var, fast det blåste så det ven och knakade. Det hände inte så mycket förutom att en av trädgårdsmöblerna som står ute välte och fågelhuset åkte på sniskan.

Nu har vi solrosfrön över hela jordplätten. Undrar vad som är värst, att det lockar dit tusen möss eller att vi får en solrosåker istället för gräsmatta.

DSC 0882

Annars kan jag berätta att årets julklapp till oss var fågelmat och fågelmatare. Vi fick två set till som vi var ute och hängde upp i går.

DSC 0876En fågelmatstation i äppelträdet. Mysigt för fåglarna att få stjärnhimmel (med tanke på att ljusnätet hänger över)

DSC 0881En annan fågelmatstation i stora eken på kommunens

Pyntade burkar

Det är säkert någon som blir provocerad men här kommer ändå två bilder från vår mos-marmelad-och-senaps-kavalkad.

Yes, vuxna har ett uppdämt behov av att göra pärlplattor och gipstavlor. I vårt fall tar det sig i uttryck av att Hampus kokar tre sorters senap och jag pyntar brukarna. Lite nuts kanske men kul.

DSC 0845Äppelmos, Mild senap, Sötstark senap, Aprikosmarmelad och skånsk senap.

DSC 0846Skånsk grov senap

Under kontroll

Det har varit lite körigt med jobbet i veckan. Vi gjorde en stor release i torsdags förra veckan och har jobbat med driftstörningar och uppföljande releaser fredag, måndag, tisdag, onsdag… det var dessutom bara en hårsmån ifrån att det blev en ny release igår. Men den sköts till mellandagarna istället. Pust!

Trots detta har det har gått hyggligt bra att få till julen. Räddningen var att

1) Dela upp maten som ska lagas så det inte blir så hysteriskt mycket jobb, det blir också bättre kvalitet om flera gör lite med stort fokus

2) Ha en strukturerad plan för vad som behöver göras när och vad som kan göras i förväg för att slippa tänka och vara stressad för att man glömt något.

Utöver detta var vi lediga från jobbet igår vilket gjorde att vi kunde städa och fixa all lagad mat då. Nu på julaftonsmorgon har vi bara ett fåtal punkter kvar att göra

– Koka ägg och dekorera ägghalvor (majonäsen gjordes igår)

– Ta ut surdegsbrödet från ugnen

– Grädda vörtbrödet när det jäst klart

– Duka klart bordet

– Koka potatis

– Lägg upp smör på liten tallrik

DSC 0832Dag-för-dagplan inför GoLive julafton. Ungefär som på jobbet…

Japp, på den nivån är det. Väldigt lugn och behaglig julafton framför oss! Vi tänkte börja dricka glögg strax efter lunch.

Igår hände det desto mer.

DSC 0803Jätteknepiga mandelmarrängkakor (aka alternativa Macaronger)

DSC 0793Reducera 1,5 liter svagdricka till någon deciliter för att göra vörtbröd av

DSC 0812Ta fram vinteräpplena från källaren

DSC 0814Kolla att alla får plats

DSC 0807Göra köttbullar och steka prinskorv

DSC 0824Göra vörtbröd, som nu ligger och jäser sista timman.

DSC 0825Uppdukat i utekylskåpet

DSC 0829Inslagna paket

DSC 0830Potatis redo att kokas och gröt som snart är kla

DSC 0836Hyacinterna jag köpte i torsdags har inte hunnit slå ut ännu, men det gör inte så mycket

DSC 0837I brist på bättre kruka tog jag vad jag hade

Våra snälla grannar kom med en amaryllis i onsdags. Den ska jag titta på nu.

DSC 0835

GOD JUL från oss!

Väl alternativa macaronger

Idag prövade vi att göra macaronger för första gången. Med tanke på stundande jul så tänkte vi att det skulle passa att göra en variant med saffran och vit tryffel.

Resultatet?

Man kan säga att de blev på gränsen till väl alternativa i sitt utseende. Dessutom funkade inte den vita tryffeln som bara rann iväg. Fick komplettera med mörk chokad som helt tog över den vita.

Dock tror jag att det kommer vara nästa års största trend att göra knepiga mandelkakor.

DSC 0822

Fågelfrö fail

Idag såg vi vår första fågel!

… men också två möss som kalasade på fröna som låg under buffébordet.

DSC 0789Fågel och två springande möss kalasar på våra frön

DSC 0791Två möss som sprang skytteltrafik mellan fröhögen och något musskafferi