månadsarkiv: november 2011

Stressig vecka och internleverans

Ojoj, vad stressigt det är. Vi har inte mindre än sex releaser att fixa den här veckan.

Igår höll jag och en kollega ett seminarium på ett konsultföretag. Vi hade pratat om upplägget på en övergripande nivå för länge sedan. I förrgår kväll/natt satt jag med slides och det var så sent som en timma innan det skulle starta som vi faktiskt gick igenom vad var och en av oss skulle säga. Jag var rätt stressad hela dagen eftersom jag aldrig hållit i något liknande tidigare. Det var 57 personer som hade anmält sig, tack och lov så var det ganska många som inte kom så vi blev drygt 40 til slut. Därmed fick alla plats och kunde ha en öppen dialog med åhörarna. Skönt att det gick bra och skönt att det är över. Det var nummer ett.

Imorse byggde Hampus en releasekandidat av senaste mjukvarutvecklingen på sitt jobb. Det verkar ha gått bra hittills, inga fel än så länge. Det var nummer två.

Hampus har köpt ett par nya jeans idag med hjälp av min 20%-rabatt-check på Åhlens, sista giltighetsdagen. Fynd. Det var nummer tre.

Hampus nya projekt: Skaffa musikanläggning till vardagsrummet. Nu var det sista delen, en subwoofer, som bars hem i en Ikea-kasse av oss båda. Den var stor som ett vardagsrumsbord men tydligen en schuukt bra affär? Nummer fyra.

Samtidigt som detta inlägg skrivs så håller vi på att avsluta en mycket viktig intern milstope som har att göra med julklappsinköp. Att vi gör det just idag är ingen slump, vi hade satt upp en deadline att köpa alla gemensamma julklappar innan december. Tackvare sista insatsen idag kommer vi uppnå det i betydande omfattning. Kvar är nu bara att försöka komma på vad Hampus ska få och tvärt om? Det var nummer fem.

Imorgon så kommer jag, alltså egentligen inte jag utan en motsvarande Hampus på mitt jobb, bygga en releasekandidat av vår senaste mjukvara för att gå in i test. Det är jättestressigt och lite väl spännande. Det var nummer sex.

Gissa om vi längtar efter helg!? Då ska vi äntligen ha tid att julpynta klart och städa upp mossan på golvet sen förra helgen. Jag längtar också väldigt mycket efter ett liv i framtiden då jag kommer ha tid att sova ordentligt. Sarkasm.

 

 

 

 

Surdegsbröd

DSC 0270 8

Nu i vinter har jag bakat surdegsbörd varje vecka i ett och ett halvt år. Det har blivit ett antal olika bloggar på vägen och jag tyckte det var dags att sammanfatta och uppdatera best-practice. Så här brukar jag göra.

Dag 1, morgon:  Mata surdegen

Jag har surdegen i en glasburk i kylskåpet och matar den en gång i veckan enligt följande.

 • 50 g surdeg
 • 90 g Saltå rågmjöl
 • 150 g vatten (enligt Sebastièns metod med temperaturen på mjöl + luft + vatten = 55°C)

Jag brukar mata surdegen på morgonen och låta den stå framme över dagen. Sen åker den in i kylen igen.

Dag 2, morgon: Förbereda för-degen

Nästa morgon blandar jag följande i Assistentens skål.

 • 60 g surdeg
 • 240 g ekologiskt vetemjöl
 • 200 g vatten (tempererat som ovan)

Skålen får stå framme över dagen under lock.

Dag 2, kväll: Förbereda och baka ut degen

På kvällen samma dag gör man den riktiga degen. Detta gör man genom att blanda:

 • 750 g ekologiskt mjöl (jag brukar ta 1/3 rågsikt och 2/3 vetemjöl)
 • 400 g vatten (tempererat som ovan)
 • för-degen från morgonen

Kör i Assistenten 1-2 minuter på låg fart och låt stå i 30-60 minuter innan salt tillsätts för att låta autolysen verka. Tillsätt sedan 3 tsk salt och kör 2-3 minuter till i Assistenten.

Efter detta brukar jag dessutom knåda degen för hand på ett mjölat bakbord enligt följande metod.

Dukna degen i bordet och sträck ut den något i en ledd, vik över en gång och rotera 90 grader. Fortsätt denna procedur ett antal gånger (typ 20-30) och mjöla ytan vid behov.

Sedan mjölar jag ytan rikligt och lägger degen i en jäskorg (eller salladsskål) draperad med en linnehandduk.

Degen får sedan vila i kylen i två dygn.

Dag 4, kväll: Baka!

Nu är det äntligen dags att baka brödet! Jag börjar med att värma ugnen till 250°C en timme innan för att bakstenen ska hinna lagra mycket värme. Sedan vänder jag upp degen ur jäskorgen på brödspaden, mjölar ytan en andra gång och snittar den i något snyggt mönster. Sen åker det in i ugnen.

Jag har en långpanna stående i botten av ugnen och direkt efter att brödet är i ugnen häller jag en halv deciliter varmt vatten i långpannan som omedelbart förångas.

Efter 20 minuter i ugnen öppnar jag och vädrar ut ångan och sänker temperaturen till 220°C (eller 230°C om jag vill ha en mörkare skorpa).

Efter 55-60 minuter är brödet klart. Innan man kan äta det måste det dock stå och vila på galler i minst 45 minuter. Sedan kan man skära upp det, men jag tycker ofta att brödet smakar ännu mer om man låter det svalna innan man äter det.

DSC 0519

Några bilder från Dalénum

Förra söndagen var det öppet hus hos JM nere i Dalénum. Vi passade på att kika lite när vi var ute på promenad med Skruttis.

DSC 0352 10

Modell av strandparken från vattnet.

DSC 0354 11

Kul att de har gjort en modell av vårt hus i trä

DSC 0355 10

Mycket hus kommer det bli när det är klart

DSC 0372 9

DSC 0373 9

Mossa och första advent

Äntligen!

DSC 0496

Igår var vi ute och plockade mossa. Det är en mysig tradition som jag är uppvuxen med, den här gången var det kanske mest ett svepskäl att få komma ut och cykla lite MTB.

Jag hade spanat in massor av vitmossa vid Killingebacken (känd från Lidingöloppet) så vi körde dit. Mycket riktigt kom vi hem med både mossa, lingon- och blåbärsris. Frågan är bra vad man gör med de senare två, än så länge har jag bara ställt riset i en vas med vatten.

Här kommer några bilder från igår.

DSC 0450Hampus i sol vid Stockbysjön

DSC 0460Fina skogsvägar att cykla på

DSC 0468Trixar

DSC 0481Massa mossa

Lite udda första advent dock, det är 10-11 grader, ösregn och storm.

 

Knäck

Igår kväll gjorde vi ett provskott på julen genom att koka knäck. Följde ett recpet från boken Chokladfabriken.

Hård chokladknäck

 • 300 g grädde
 • 400 g ljus sirap
 • 225 g socker
 • 50 g osaltat smör
 • 18 g kakao

 

Blanda ihop alla ingredienser.

DSC 0420

Koka tills smeten klarar kulprovet.

DSC 0422

Häll upp i två engångsformar

DSC 0429

Hacka sönder knäcken när den stelnat.

DSC 0432

Nu gäller det bara att gömma allt godis i spindelkällaren så det inte är uppätet innan lucia.

Julförberedelser och exekvering

Vi har en strikt lista över saker som ska fixas innan advent. En sak varje dag som ska köpas eller fixas.

I måndags var vi på Clas Olsson och köpte två elljusstakar. Tanken var också att det skulle bli en timer till utomhusbelysningen men den var slut.

I går köpte jag två uppsättningar lackljus, en kvartett röda och en kvartett gröna. Dessa ljus är inte helt lätta att få tag på så jag passade på att köpa för nästa år också. Helst ville jag förstås ha vita, men det fanns inte.

Idag var köpte jag ytterligare en elljusstake. Också detta enligt plan. Vi har en likadan (stor) sedan lägenheten som vi tycker mycket om. Tanken är att det ska stå en i gubbrummet och en i matsalen så det ser symetriskt ut.

Vi är väldigt fokuserade just nu, vilket är skönt.

DSC 0401

Förberedande planering julafton

Idag gratulerar vi Torgny som firar ett år som officiell pensionär!

Nu är det bekräftat och bestämt att vi ska vara här hemma i jul. Alla kommer hit. Det ska bli superkul och vi ser mycket fram emot det!

Nu håller vi på och inventerar behovet av ljusstakar, pynt, matporslin, knäck-pappersformar etc etc. Parallellt så har vi påbörjat förberedelser och inköp av julklappar. Än så länge är det bara Hampus som har köpt en julklapp (till sig själv) sen den stora tyska firman hade kalasöppningserbjudande igår.

Här kommer en bild på en liten tomtenisse som var hos oss i söndags.

DSC 0326Tomtenisse

DSC 0395Matgubben

DSC 0398Mattant