månadsarkiv: oktober 2011

Drömmen om ett orangeri

Sedan vi flyttade in i huset (eller ja, egentligen, sedan jag och Elin i typ högstadiet hängde i trädgården på Gripsholms Slott) har jag drömt om ett eget orangeri.

För några veckor sedan köpte vi en bok: Drömmen om ett orangeri: växterna, maten, skötsel, byggtips, historik. Boken har varit rolig att läsa, ger tips och råd samt innehåller en massa bilder.

Nedan kommer några fotobilder från boken. Det här orangeriet är murat och har putsad fasad, glastak och ”riktiga” fönster.

DSC 0750Foto från boken Drömmen om ett orangeri

DSC 0747Foto från boken Drömmen om ett orangeri. Vilket ljus tackvare glastak.

DSC 0745 2Foto från boken Drömmen om ett orangeri. Fint i vinterskrud. Dock lite väl knepig design.

Egentligen skulle vi väl helst ha något hundraårigt i trä med flagnande färg, exempelvis dessa två som syns i inspirationsmaterialet på Sweden Green House. När Hampus fick se denna bild var vi överens om att det var helt rätt sort för oss. Lagom shabby chic.

OrangeriInspirationsmaterial från Sweden Green House

PulpettakInspirationsmaterial från Sweden Green House

Tidigare i somras läste vi ett reportage på Byggahus.se. Det handlar om en kille i Skåne som själv byggt ett orangeri med överblivet och upphittat. Enligt artikeln hade han en budget på 55 000 kr.

Lennart perfekt 0Orangeri med plåttak och murade väggar

Lennart12aVilka detaljer!

Om man inte har möjlighet att bygga själv gratis och leta upp materialet på allehanda gratisställen kan man ju vända sig till exempelvis Rexton som har de mest fantastiska växthusen till försäljning. Om pengar inte vore en begränsning skulle jag lätt kunna tänka mig nedanstående.

PICT0006Orangeriet ”Fredrik” på 21 kvm från Rexton

Enda baksidan är just att byggsatsen kostar 245 000 kr plus moms och att få det monterat går på 35 000 kr plus moms. Tillkommer gör då grund, sockel och golv.

Troligtvis är växthuset som står på Zetas också någon form av byggsats då det såg enkelt ut i sin konstruktion. Bilderna är tagna från i somras när vi var där.

DSC 0703Hampus inne i den stängda delen

DSC 0705Öppningsbart fönster

DSC 0706Hampus i den öppna delen, tak upptil och längs väggarna men öppet framtill

DSC 0708Från andra hållet. Fina hängrännor i zink-aktigt material

DSC 0711Glasrutorna sitter endast fast med små vinklar

DSC 0713Glastak och glasväggar

Vidare finns en hel uppsjö med bilder på orangerier på google om man söker, exempelvis nedanstående med vackert plåttak. Dock är det en förminskad bild så det går knappt att se, ingen vidare källhänvisning finns heller.

Images

Marmeladmums

Igår vid 18-tiden drog Hampus igång med att omsorgsfullt skiva blötlagda aprikoser och apelsiner samt starta igång ett 12-timmarspass i ugnen. I morse stod han lättklädd i köket, kokade upp, rörde och körde med mixerstav.

Medan jag väntade på att han skulle komma hem idag så tog jag mig en smakbit.

Det var värt att komma sent till jobbet imorse.

Mums vad gott det blev!

DSC 0753Surdegsbröd med aprikos-apelsinmarmelad innan middag

Årets bästa dag med en timme helg extra!

Årets bästa dag är idag – en timme helg extra!

DSC 0683

Jag har firat söndag genom att ganska tidigt i morse sticka ut på långpass. Sprang ut på Lidingöloppet-banan och sprang de två första milen, med undantag för att jag tog en lite annan väg till Trasthagen. Trots att benen och var tunga och stela sedan igår var det en fin tur. Massor av folk, barn, löpare och cyklister ute i naturen. Perfekt klimat också med +7 grader och fuktig luft.

Nästan varje gång jag springer där så kan jag inte låta bli att tänka på att vi bor på världens bästa ställe. I ett hus på lilla berget, med 3 mil terrängspår någon kilometer bort, omgivna av hav, närhet till en sjö och mindre än en mil in till city-city. Även om vi emellanåt har sug efter att flytta till the Bay Area, så skulle det aldrig slå detta.

När jag kom hem så möttes jag av en glad kille i pyjamas som ställde sig och gjorde Eggs Benedict medan jag duschade.

DSC 0686Hampus bygger Eggs Benedict på ett surdegsbröd, med serranoskinka, porcherat ägg och hollandaise-sås

DSC 0691Dagens lunch på Karolineborg

I övrigt har jag gjort ganska många av de småsaker jag hade tänkt, men att övervintra pelargonerna och darlian som står ute verkar bli uppskjutet tills nästa helg. Hampus har också haft en bra dag, fortfarande i pyjamas sträckläsandes Steve Jobsboken. Det är weekend det!

Kinesiska dumplings superenkelt och galet gott

I fredags åt vi lunch tillsammans och gick då till delikatessdisken på Cloud Nine. Där rekommenderade Hampus husets dumplingtallrik och det var galet gott. Där och då bestämde vi oss för att pröva göra våra egna. Ingen mening att vänta, vi slog till redan idag.

Receptet kommer ursprungligen från tasteline.com men vi gjorde om det lite.

Deg:

 • 270 gram vetemjöl
 • 200 gram vatten

Fyllning:

 • 300 gram lammfärs
 • 10 cm purjolök, strimlad
 • 1 cm ingefära, riven
 • 2 klyftor vitlök, hackad
 • 1 röd chili utan kärnor, finhackad
 • 2 msk sojasås
 • 1 msk sesamolja

Dipsås:

 • 3 msk japansk soja
 • 2 msk vitvinsvinäger
 • 1 msk sesamolja
 • 2 cm purjolök, finhackad
 • 1 cm ingefära, finhackad
 • 1 nypa socker

1. Gör degen. Häll mjölet i en bunke, gör en grop i mitten. Häll i vatten, lite i taget, i gropen och blanda ihop degen. Vi behövde inte använda allt vatten så var lite försiktig.

 

DSC 0616

DSC 0619

2. När degen är blandad så rulla in den i en fuktig handduk och ställ åt sidan tills att fyllningen och dippsåsen är klar.

3. Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen

4. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen

DSC 0621

5. Ta fram degen igen, dela den i fyra delar och jobba med en del i taget. Kavla ut tunnt och skär kvadrater som är ca 7-9 cm stora.

6. Lägg på en liten klick fyllning och forma till dumplings

DSC 0624

DSC 0626

DSC 0628

7. Koka ett fåtal åt gången i en stor gryta. Stoppa dem i det kokande vattnet, från det att de flyter upp till ytan ska de koka i fem minuter.

DSC 0658

Dekorera dumplingsarna med skivad purjolök. Doppa dem i den salta dippsåsen och njut av att det är fantastiskt gott!

DSC 0676

 

Miniförstudie: badrummet uppe

Idag har vi haft kick off och initierat en miniförstudie kring en av nästa års major release: ”Badrum uppe 2012”.

Vi har så smått börjat fundera på hur vi vill ha det och syftet med förstudien är att vi ska få fram beslutsunderlag med minst ett förslag, inklusive estimat, för att kunna ta ställning till om vi kommer ha råd att göra renoveringen 2012 eller inte (…!)

Det första vi gjorde var att åka till Franska Kakelbutiken.

IMG 1312Kakel för alla smaker på Franska Kakelbutiken

IMG 1315Hampus detaljstuderar

Ägarna kom ihåg oss från förra gången, frågade hur vi hade det etc. Vi förklarade på ett ungefär vad vi letade efter den här gången. Vi blev visade en katalog med den nya kollektionen och det tog ungefär tre sekunder innan vi bestämt oss. Det var så nytt att provbitarna inte har kommit till butiken ännu, så officiellt är vi fortfarande öppna för andra förslag.

Vi pratade även golv, disponering av badrummet, tvättställ och kommod-/skåplösningar. Här är vi fortfarande ganska osäkra vad vi vill ha. Det senaste (?) inom avlopp var dock något som vi verkligen fastnade för. Istället för en rund/kvadratisk golvbrunn så lägger man en avlång sil längs väggen. Detta gör att man kan ha stora golvplattor utan att behöva göra kuvert-utskärningar för att få till fall. Supersmart!

Vi tog även en tur till kakelbutiken Centro där de lagt fram ett liknade avlopp/sil.

IMG 1316Avlång sil invid väggen för att slippa göra en vattengrop mitt i duschen

Samt tittade i utställningen

IMG 1317Snygga färger

IMG 1319Spännande mosaik

IMG 1320Plockgodis för badrumsinredare?

Vi passade även på att ta en fika på tantfiket Tössebageriet. Det kändes som vi var på storstadssemester, härliga dag!

IMG 1322Semesterkänsla att gå på fik i stan

Intervaller på bana – man tror knappt att det är sant

För första gången sedan typ 2008 så har jag tränat intervaller på bana idag. Jag slängde upp det som ett skämtförslag i morse och när Hampus sa att han skulle haka på så fick jag stå mitt kast.

Att springa på bana är egentligen perfekt, det är optimalt underlag – slätt, platt, mjukt och perfekt fäste. Den enda baksidan är att det är så SCHUUKT mentalt och fysiskt jobbigt. Hela syftet är att det ska vara rätt hårt… Idag körde vi tusingar, det vill säga 1 000 meter, det vill säga två och ett halvt varv på en friidrottsbana. För att inte utmana kroppen alltför mycket så blev det åtta omgångar med tilltagen vila, 1:15 minuter, emellan.

Bana

Lidingövallens bana utmärkt med GPS-klocka. Dock så är det viss felmarginal på GPS-klockan, speciellt när man springer i kurvor, så den missade ca 60 meter per varv.

Mellantiderna för respektive kilometerintervall var enligt följande:

Nummer 1: 3:40 min

Nummer 2: 3:38 min

Nummer 3: 3:36 min

Nummer 4: 3:34 min

Nummer 5: 3:33 min

Nummer 6: 3:29 min

Nummer 7: 3:28 min

Nummer 8: 3:24 min

Jaha, vad betyder det här då kanske någon undrar. Jo. Om man springer en kilometer på 4 minuter så springer man milen på 40 minuter och håller ett tempo på 15 km/h. Springer man på 3:30 så gör man milen på 35 minuter och… borde därför hålla 17,5 km/h-tempo.

Hampus sprang på i delvis eget tempo och jag är som alltid imponerad över hur oförskämt bra han är relativt det han tränar.

Här kommer för säkerhets skull också några pulsdata:

PulsÅtta tydliga intervalltoppar. Den nioende blev när jag klev upp från backen där jag var tvungen att läga mig och pusta, de återstående kom från när jag försökte stretcha… Man kan se att återhämtningen blev sämre och sämre för varje intervall. På sista vilan gick pulsen ner till 130 bpm jämfört med 110 bpm som på första.

Bra jobb, det där gör vi aldrig om.

Dagens Önytt

IMG 1308

Under rubriken Önytt, i Lidingö Magasin, som droppade ner i brevlådan, kan vi läsa att 88% av öborna mellan 16 och 84 år motionerar regelbundet.

Javisst. Idag blev det dubblepass för undertecknad. Ett morgonpass i vanlig ordning innan en enda människa vaknat, och ett till efter jobbet med älsklingen. Tänkte vinna jobbets stegtävlingen storartat.

Nu är det plockgodis på agendan.

In i berget

Imorse när vi åt frukost såg vi i tidningen att DN idag hade eventet Stockholm under jord. Här kunde man med DN-kort få visning av ett antal olika bergrum och tunnlar över staden. Ett av dem var nummer åtta i listan, AGA:s stora bergrum om 6 000 kvm.

Eftersom det är nästgårds så gick vi dit spontant. Vi blev guidade runt av två guider och två tidigare anställda vid AGA.

DSC 0536Hampus utanför tunnelns ingång. Det gula tornhuset användes för test av de periskop som tillverkades i bergrummen under andra världskriget. Enligt uppgift så var det mycket debatt kring tornhusets vara eller icke vara då man ansåg att det var ett tacksamt mål vid eventuell bombning av Stockholm. Gasverken hade vid tidpunkten täckts över så att de inte skulle synas varken uppifrån eller från vattnet.

DSC 0540Inne i berget, här med Maria och Dan.

DSC 0544En av lokalerna där tillverkningen av periskop skedde. De som arbetade där hade vita rockar och hårskydd för att damm kunde förstöra optiken, därför kallades stället för finbageriet.

DSC 0556I det gröna rummet gjorde man kalibrering och tester

IMG 1354Längre in fanns riktigt bergrum

DSC 0564Märkt av det MC-gäng som hade lokalen som föreningsgård

DSC 0565

IMG 1357Gången ner till Dalénum som kommer upp vid SATS ungefär. Vore toppen om den kunde öppnas igen, vi skulle spara flera hundra meter för att slippa gå runt järnvägsövergången.

Idag står alltså alla lokaler tomma och används inte. Man kan ju inte låta bli att fundera på vad man skulle kunna använda dem till istället. Jag tänkte inomhusskidspår året runt, någon annan i sällskapet föreslog skyttebana eller garage…

 

Dunderhonung och prestationsköttbullar

Hampus började lördagen med dunderhonung!?

DSC 0533Hampus lagar äntligen ringklockan som varit trasig typ senaste kvartalet

DSC 0534Redan till elvakaffet fick vi fira uppnått resultat och han fick flytta sin ”Fixa ringklockan”-lapp från pågående till slutfört. Vi firade det stort!

Nu när det har hunnit bli söndag kväll så har några fler lappar hamnat på slutfört. Klungan till vänster är dock fortfarande pågående.

DSC 0589Lappar för inte glömma bort allt som behöver göras.

Medan jag sen var ute och sprang i lördags så bytte Hampus till vinterhjul på bilen – jag är mäkta imponerad över att det bara sa swosch! Själv så har jag nu officiellt kickat igång min Stockholm-Marathonträning och gjorde första backintervallpasset. Det var en månad sedan jag såg Abborrbacken senast, och det var inte ett kärt återseende.

I övrigt har vi pysslat på denna helg enligt lapp-bilden ovan. Hampus kommer strax ha tvättat och strykt hela tio skjortor, själv har jag tre och några handdukar/dukar på kö.

DSC 0590Hampus välstrukna ingenjörsskjortor

Vattenslangen är ihoprullad och inställd.  Alla halvfulla säckar med jord och gödsel är tömda i rabatten.

DSC 0570Rabarbern och persiljan fick dela en halv säck kogödsel

DSC 0576Den andra halvan av säcken gick till rosorna, säkert helt fel för att få dem att gå i ide

DSC 0581Nu helt klart. Småstenen är utlagd längs fasaden på hela norra sidan och ansluter till rabatten längs östra fasaden. Grymt att ha ett eget cykelställ hemma, eller hur?

DSC 0579Trädet har tappat nästan alla löv och vi har skapat oss världens största kompostberg att ta hantera nästa säsong

DSC 0580Fin rot

DSC 0578Alla säckar och annat grejs som stod ute är undanstökade

DSC 0572Muren står kvar, härligt. Gräsfröna visar ännu inga tecken på att gro

DSC 0586Baby-pelargonerna är ompysslade

Övrigt annat som hänt i helgen – har planterat 50 tulpanlökar (man måste ju mata rådjuren i vår), kört ett antal tvättar, varit iväg med återvinningen samt hämtat sju kalkstensfönsterbrädor som Robert och Erika inte längre ville ha. De kommer sitta fint i vårt blivande orangeri.

Just ja, för någon månad sedan så hittade vi en massa spinn på murgrönorna i köket. I samband med detta så ställde vi ut dem utomhus för åtgärd. De glömdes bort. Igår tog jag in två torra frusna plantor och schamponerade dem med såpa. Med lite flyt så har det tagit knäcken på skadedjuren.

IMG 1362Dagens samtalsämne till middagen var hur man bygger en ”Time lock” i en routerprocessor… och så vidare…