månadsarkiv: september 2011

Fikon och aprikosmarmelad

Dags för ett nytt marmeladkok! Den här gången blir det fikon och aprikoser. Efter att förgäves ha letat efter färska fikon och aprikoser till bra pris i några veckor bestämde jag mig för att använda torkade istället. Det visade sig fungera mycket bra!

Börja med att lägga de torkade fikonen och aprikoserna i blöt. Lägg dem i en skål och fyll på med kokande vatten. Låt stå över natten.

DSC 0136

Nästa morgonen, skär frukten i skivor. Väg frukten och tillsätt 2/3 så mycket strösocker. Rör ihop i en kastrull och låt stå i en 90-gradig ugn över dagen.

DSC 0146

Låt sedan koka upp i ett par minuter.

DSC 0152

Jag använde stavmixern för att göra en jämn puré av halva satsen.

DSC 0157

Färdig, puréad, fikonmarmelad i burk.

DSC 0161

Fikon och aprikosmarmelad, icke-puréad.

Toppdress och stenåker

I efterhand kändes det verkligen inte särskilt värdefullt att lägga på fyra säckar toppdress på vår enda hyfsade gräsmatta. Känns liksom bortkastat…

DSC 0149Uppriven gräsmatta där trädet stod. Längre bak gräsmatta med toppdress. Till höger ligger ett par dagars stenfångst.

Idag är jag satans less på att gräva.

Funderar på om det inte skulle vara smartare att spola bort jorden med högtryckstvätten än att försöka sortera ut all sten. En annan lösning skulle kunna vara att alla som läser bloggen träffas här på lördag kl 10 och kör ett par timmar. Då skulle vi raskt nå resultat.

DSC 0151Ingen brist på sten och lera

Ingen mening att vara rädd för spindlar

Ingen mening att vara rädd för spindlar när man bor här.

Källarrummet där värmepannan står är renstädat. Förrådet under balkongen lika så. I garaget dammsög vi upp säkert ett kilo med nät. Nu kan man börja fundera på om det är dags att ge sig i kast med trädgårdsboden.

IMG 1285

Jag har fått höra att spindlar är bra för de håller smådjur borta. En sån här best borde käka råttor till frukost.

Skoproblem

Jäkla problem att köpa skor i höst.

Köpte först ett par ridstövlar för typ 28 dagar sedan. Känns inte hundra, en halv storlek för stora. Blir säckiga runt anklarna, bla bla. Fast jättesnygga när de står i hallen.

Med tre dagars marginal på returrätten så har jag köpt ett nytt par idag. De är bättre i skaftet, ser bättre ut på foten/benet. Men är de kanske en halv storlek för små?

Gaah! Problem. Ska jag göra som jag brukar att köpa för små skor? Fast varje gång jag inte gör det brukar skorna bli för stora och därmed oanvändbara.

DSC 0111Till vänster är de jag köpte först, till höger ett par bubblare

Tre tur

Jag har haft tre tur idag.

Tur att det var Lidingöloppet i helgen så det är vilovecka. Istället för ut i spåret är det gruvan som gäller, kul!

DSC 0092

Tur att vi bor på Lidingö och sluppit träna på Djurgården igår, snudd på träningsvärksfri dag. Vi rusar upp och ner för trappan närmast oberörda.

Tur att jag fick bästa husmanskonst-husmansmaten av min husman till middag.

DSC 0107

 

Dags att köpa nya löparskor

Wow, jag har slitit ut ett par löparskor!

DSC 0091

De här skorna köpte jag nästan på dagen för två år sedan i San Francisco. Då var jag säker på att jag inte kunde springa 3 km, men med de nya skorna gick det bra på löpbandet i hotellgymmet.

Några dagar senare lurade Hanna mig att springa 7,5 km på stranden i Santa Monica. Sen dess var det kört 🙂

DSC00184

DSC00187

Dagen efter, nu och för ett år sedan

Vid den här tiden för ett år sedan så bodde vi i lägenheten i stan. Hampus hängde med mig ut till Lidingö och hejade på när jag sprang. Någon dag senare ertappade jag honom liggande i soffan med min medalj runt halsen.

DSC 0001Hampus för ett år sedan, tjyvlånade min medalj

Idag ligger han i soffan med sin egen medalj. I vårt hus!

DSC 0085Hampus idag med sin egen medalj. Vad mycket som har hänt på ett år!

I övrigt är det två slagna hjältar här hemma idag. Det var mycket värme som ville lämna våra kroppar i natt så det var varmt och svårt att sova. Jag har fått gå upp och kissa och dricka vatten var tredje timma hela natten och Hampus kunde inte vända sig på grund av sendrag och/eller muskelvärk. Inte mycket sömn med andra ord. Fast vi är lyckliga och nu efter frukost så börjar vi komma igång.

I dag kommer det bli en lugn och skön softardag. Kanske vi ska försöka komma ut på en liten promenad snart. Alla svettiga äckliga kläder är tvättade och skorna lika så.

DSC 0081Snabbaste och tunnaste skorna tvättade och redo för nästa lopp

Hampus är lite inriktad på att inte springa igen förrän nästa sommar och jag är peppad på att anmäla mig till Stockholm Marathon i vår för att få en fjärde gången gilt även där.