månadsarkiv: augusti 2011

Höstbanta med Hanna och Hampus

… eller förresten, låt bli, om du vill försöka gå ner i vikt. Det går uselt faktiskt.

DSC 0820Dagens kvällsfika. Jamen, jag var ju tvungen att göra något med den hallon-nötmassa som blev över efter Hampus briochepizzor. Nu blandat med vispgrädde och stoppat i små formar av choklad. Mmmums!

Jag har förresten haft sista semesterdagen idag, imorgon börjar nya jobbet. Fast smygstarade med en jobbfrukost imorse. Det kändes hyfsat ambitiöst att lämna hemmet vid 06.20 för att hinna till stan klockan 07.00 på en ledig dag.

 

Knäckiga äpplen

DSC 0701

I helgen fick en av mina barndomsefterrätter en revival. Det är en form av äppelpaj utan värst mycket pajskal så det är väl egentligen mest gratinerade knäckiga äpplen.

Så här gjorde jag:

Skalade ett par köpta röda svenska äpplen och en handfull från kommuns mark stulna gröna små vilda äpplen. Klyftade. La i form, ringlade över sirap och strödde på ströbröd och hittade en öppnad påse med mandelspån som fick hänga med. Klickade i ett par klickar smör. Om jag inte hade glömt det hade jag kryddat med kanel och om jag hade velat vara mer moderna hade jag säkert tagit muscovadosocker istället för sirap.

Hur som helst, in i ugnen ”ganska varmt ganska länge” (citat receptmakaren, dvs pappa). Jag tror det blev typ 220 grader i en halvtimma minst.

För succe: Servera vaniljglass till.

Personlig frisör

”Hampus – ta bort papiljotterna!” Instruerar jag

Kort därefter uppfattar jag hur Hampus kliver ur sängen, går runt till min sida och försöker lite tafatt och sömnigt hjälpa mig samtidigt som jag ger några ytterligare ofullständiga instruktioner. Medan han lyfter bort en extra kudde under mitt huvud börjar även jag vakna till, inser att jag inte alls har papiljotter i håret utan bara har pratat i sömnen. Försöker släta över mitt misstag och tackar för hjälpen med kudden.

Efter lördagens cykelvurpa fick jag chansen att vara ynklig och hjälplös i hela ett och ett halvt dygn. Den vänstra axeln värkte och den högra armbågen var svullen och gick varken att sträcka ut eller böja. Det var natten mot söndagen som jag pratade i sömnen och det berodde väl på att jag fick ligga blickstilla med armen placerad som i en mitella över bröstkorgen (enda positioinen som inte gjorde ont).

Förutom att det gjorde mest överallt så var det en mysig dag igår när Hampus tvättade, borstade och satte upp mitt hår (jättetuffa rörelser om man inte kan lyfta axlarna eller böja armarna). Själv så ägnade jag mig mest åt att läsa bok, kombinerat med att sova i soffan. När vi gick till mataffären så gick jag runt, pekade och han fick bära korgen ensam. Senare på kvällen fick han också köra bilen i båda riktningarna. Han är rar min älskling!

Idag har jag semester och Hampus är på jobbet, armarna är nästan helt bra så det är ingen mening att jobba vidare på konvaliscensspåret. Idag har jag både städat badrummet och löptränat utan problem. Har dock fotat mina (pyttesmå) blåmärken och kommer visa upp dem för alla som vill se…

Plommonmarmelad med ingefära och citron

Inspirerad av massor av matlagningsbloggar så har jag testat att göra plommonmarmelad. Att det blev just det, var rätt mycket en slump då mataffären hade billiga plommon i kombination med att Bonniers kokbok inte hade något specifikt plommonsyltsrecept – utan bara plommonmarmelad. Så det blev det. Jag hade dock inte tillräckligt med plommon för att föja kokboksreceptet utan gjorde halv sats med en twist.

Så här gjorde jag vår plommonmarmelad

  • 750 gr hela plommon
  • 1/2 citron
  • 1 msk färsk ingefära
  • 3/4-dels dl vitt vin (enligt receptet skulle det vara 1/4-dels dl vatten, jag tog lite extra)
  • 500 gr strösocker

1. Kärna ur frukten och dela i större bitar

DSC 0745

2. Dela citronen på längden och skär tunna kvarts-skivor

DSC 0747

3. Blanda citron, riven ingefära och plommon i en kastrull. Tillsätt vinet och koka upp. Låt koka mycket försiktigt under 35 minuter, se upp så att det inte bränner vid.

DSC 0750

4. Blanda i socker, lite i taget och rör om emellan. Koka ytterligare 15 minuter fast lite livligare.

5. Marmeladen är klar när den klarar marmeladprovet: Klicka lite marmelad på en tallrik och ställ in den i kylen några minuter. Dra sedan en sked eller motsvarande igenom syltklicken. Om massan flyter ihop så ska den koka en stund till och om den ligger kvar som två öar är det klart.

6. Häll upp på rengjorda burkar. Jag stoppade två i frysen och behåller den tredje i kylen.

DSC 0775

Provsmakade i morse på Danskt rågbröd och är mycket nöjd med mitt första marmeladkok.

DSC 0789

 

Brioche

Idag har jag snöat in mig fullständigt på Brioche! Briochedegen är en riktigt fet deg (massor av smör och ägg) som kan användas till diverse olika bröd och bakverk. Perfekt återhämtning efter ett långt träningspass med andra ord?

Jag kollade igenom massor av recept igår men valde till slut att utgå ifrån Riddarbageriets.

Första steget var att blanda ihop degen. Det gjorde jag igår kväll.

  • 4 ägg
  • 1/2 pkt jäst
  • 400 g vetemjöl special
  • 40 g socker
  • 270 g smör

Från vad jag hade läst så verkade det vara två saker man skulle tänka på för att lyckas med briochedegen. Alla ingredienser ska vara kalla och smöret måste portioneras i långsamt. Annars kan degen skära sig och då finns det ingen räddning.

Mitt trick var att mäta upp mjöl och socker i degbunken och sen ställa den i kylen en timme innan jag blandade ihop degen. Sen hade jag i äggen och jästen och körde 6-7 minuter i assistenten. Därefter hade jag i smöret i små klickar under ytterliggare 10 minuters körning i asistenten. Efter det såg degen ut så här:

DSC 0697

Sen fick degen vila i kylen över natten.

DSC 0710

På morgonen såg den ut så här…

DSC 0713

På morgonen tog jag halva degen och formade en limpa. Andra halvan av degen fick ligga kvar i kylen.

Limpan fick jäsa under en bakduk medan vi var ute och cyklade (nästan tre timmar).

DSC 0719

Sen penslade jag den med ägg och bakade den på 180 grader i 40 minuter.

DSC 0730

DSC 0726

Passade perfekt till brunchen!

 

Jag hade för mig att jag hade läst om en amerikansk restaurang som använde briochedeg i sina hamburgerbröd, så till middag provade vi det…

DSC 0757

En skiva rostad brioche-limpa, med hamburgare, bacon och lök från grillen, toppad med guacamole. Otroligt gott!

Halva degen låg alltså kvar i kylen sedan förmiddagen, och som efterrätt bakade jag efterrättspizzor av dem.

DSC 0752

Toppade med en blandning av mandelmjöl, florsocker, apelsinjuice och hallon. Baka på 220 grader i 10 minuter.

DSC 0774

Cykeltur

Idag har vi varit ute och cyklat, hela Lidingöloppet inlusive sträckan till start och från mål. Det blev en fin och härlig tur i solskenet!

IMG 1211

 

IMG 1213

Allt gick jättebra ända fram till slutet, då jag ett par hundra meter från mål bara tvärdök rätt i backen med cykeln på plan fin väg. Resultatet blev att västeraxeln och högerknät fick käka grus, med motsvarande skrubbhål i tröjan och cykelbyxorna. Hela vänsterarmen blev väldigt spännande peelad i storgruset och jag har en begynnande blånagel på handen. Klockans armband gick sönder och ringklockan blev repig, så styret fick nog också äta grus… Ondast gör dock, den intet rispade högerarmen (fantomsmärtor?) så jag tror inte jag kan delta hushållsarbetet ikväll.

Sen när vi kom hem blev det brunch med omelett, kaffe, Hampus senaste bröd (brioche), grapefrukt, yoghurt och tidning.

Förbereder mig för nytt jobb

På torsdag byter jag jobb, samma bransch, samma roll men ett annat företag. Det ska bli kul och spännande! I torsdags blev jag avtackad på nuvarande jobbet, och jag kommer ha semester till och med onsdag nästa vecka.
DSC 0744
Installation av officepaketet pågår på nya jobbdatorn
Jag har varit och hämtat ut alla nya grejer och har lämnat tillbaka de gamla.
Tackvare fina Hampus så gick bytet av telefon så smidigt att man inte kan föreställa sig det. Vi tog en säkerhetskopia av hela telefonen och sparade den i iTunes. Sen tog vi den nya telefonen, uppgraderade programvaran, återställde den och la in säkerhetskopian. En exakt kopia uppstod, med bakgrundsbild, appar, mejl och inte minst – adressboken. Fantastiskt!
Nu har jag dock nytt nummer så det är en utmaning att få alla man känner att växla till det nya.

När Hampus lagar mat blir det aldrig kaos

Igår var det väldigt tydligt varför Hampus oftast lagar mat hemma hos oss. Jag var hemma ensam och skulle fixa mat till mig.

1. Jag glömmer bort att ta fram köttfärsen ur frysen i tid

2. Jag orkar inte vänta på att micron ska tina frysklumpen utan

3. Tänker ”Äh, spelaroll, jag smälter den i pannan, det kan man väl göra?

4. Jag brassar på alldeles för hett och köttfärsskorpan hinner bli bränd innan jag hinner cirkulera köttpaketet

5. Oj, vad det skvätter olja på spisen, jag tog nog lite för mycket, och oj vad varmt det är!

6. När det bara är en medelliten isklump kvar så försöker jag dela den med stekspaden, tar i allt jag kan (det är ju hårt) och slinter så det skvätter köttfärs över hela spisen och ner på golvet.

IMG 1202

Om att alltid göra allt direkt och avsluta varje projekt

Idag har jag hivat några av de plantor på balkonen som fått ge vika för ålder och/eller vanskötsel. Gurkan exempelvis, en gurka kom och växte och växte – tog nästan formen av en limpa… Med färskt minne hur den förra smakade var det ingen mening att låta den stå kvar.

Det gäller att alltid i alla lägen hålla undan, göra det där sista, hur less eller trött man än är. Man blir aldrig piggare och det är aldrig roligare.

DSC 0690Fixa direkt istället för sen

Det som däremot är roligt, är att påbörja nya projekt när alla förutsättningar finns på plats och det är förberett.

DSC 0692Rena krukor redo för nya projekt