månadsarkiv: juli 2011

Kriterier för att det är semester på riktigt

Idag var det semester på riktigt,
– Vi har tappat räkningen totalt på vilken veckodag det är. Kommer dessutom inte ihåg det fast det berättats
– Vi är inomhus och fördriver tiden med ospecificerade aktiviteter trots att det är fint väder ute
– Slutligen, har vi i sann semesteranda, börjat spåna på nästa semester. Ringar in resmål vi lockas av och har kollar priser. I mycket god tid, eftersom det är 12 Q2 som avses.

Nu åker jag till mamma i Jämtland några dagar. Hampus stannar hemma och laddar krafterna inför onsdagens anstormning av min brorsa med familj. Själv har jag stora förhoppningar på ”Hampus – Singelbloggen”

Dagens livskvalitet

Före:

DSC 0893Cykelkaoset fullkomligt flyger på en i förrådet

Efter:

DSC 0895Racrarna upphängda i taket, jajjemänsan! Ok, inte någon extrem skillnad på bild, men mycket stor känslomässig effekt.

Vi var idag iväg till växthuset och köpte ytterligare marktäckare, så nu är det (för nu) färdigt i stenklippan. Vilken skillnad. Jättesynd att jag inte har någon bra före-bild.

DSC 0900Nu har vi planterat tre revsugor i de djupaste stenfårorna.

Nu har Maria åkt hem efter en toppenkul trädgårdsepisod för den här gången. Vi har redan förlängt abonnemanget och bokat in en ny omgång i höst när det är dags att höststäda. Det ser vi fram emot!

Le confit de canard

Hurra, äntligen dags att konfitera anklår! Det här har varit en av de rätterna som jag har gått och längtat efter att göra medan vi renoverade köket. Nu när Maria är här passade vi på att göra slag i saken. I onsdags begav vi oss till hörtorgshallen och köpte tre anklår och två burkar ankfett. Vi fick också massor av värdefulla tips om hur vi skulle gå tillväga och hur vi skulle göra för att återanvända fettet efter konfiteringen.

Dag 1: Onsdag kväll

Första steget var att salta köttet ordentligt och låta det vila i kylen över natten. Det här momentet ska egentligen inte vara nödvändigt om man ska äta köttet direkt, utan är främst till för att öka hållbarheten om confiten ska lagras. Lagad, konfiterad anka kan tydligen lagras flera månader utan problem om man ställer den i den i kylen, täckt med ankfettet.

Först lade jag två av anklåren med skinnsidan nedåt i en form och lade på ca 1 matsked havssalt, 7 krossade vitlöksklyftor, 4 lagerblad och lite timjan.

DSC 0630

Sen lade jag det sista anklåret ovanpå med skinnsidan uppåt, plastade in och lät stå i kylen över natten.

DSC 0644

Dag 2: Torsdag förmiddag

Nu börjar det riktigt roliga! Först måste man dock borsta bort saltet från köttet. Vitlöken och lagerbladen spars i botten av formen. Jag kompletterade med lite hemodlad rosmarin.

DSC 0646

Sen är det bara att smeta på med ankfettet. Mums! Ankfettet hade stått i kylen också och var rätt så trögflytande så jag fick använda slikepotten.

DSC 0653

Jag fick byta till en mindre form. Det är viktigt att köttet täcks av fettet…

DSC 0662

Sen åker formen in i ugnen på 90°C.

DSC 0753

Efter en stund hade fettet smält och det luktade riktigt gott i köket.

Dag tre: Fredag kväll

DSC 0821

36 timmar senare var konfiten färdig. (De flesta recept verkar tycka att 6-7 timmar är fullt tillräckligt, men jag vill laga som de gör på Petite France, och där stannar ankorna i ugnen två dygn.)

DSC 0835DSC 0831

Eftersom vi har två ugnar var detta inget problem alls, under tiden passade jag på att baka bröd och rosta rotfrukter i den andra ugnen.

DSC 0834

Det egentliga testet på om ankan är färdig är om köttet lossnar från benen, och det gjorde det utan problem.

DSC 0838

Till den här franska aftonen rekommenderas en Crémant de Loire och Joe Dassin.

DSC 0853

Anklåret blev otroligt mört och smakrikt!

DSC 0875

Hanna envisades med att avsluta kvällen med några ostar…

En miljard myror

Har Maria och jag grävt bort från stenklippan. Men bra blev det!

DSC 0801Vi är uppe vid tallen och gräver fram stenklippan.

DSC 0806Förutom minst tre myrkoloner så var det också mycket rötter från tallen

DSC 0809En riktig trädgårdsmästare behöver inte ha arbetarkläder på sig utan klarar sig ändå utan att bli smutsig (till skillnad från oss andra)

DSC 0880Resultatet, nu en helt frilagd klippa som ramar in uteplatsen. När vattnet (som vi spolade stenen med) har runnit undan så kommer vi plantera något i de djupaste skrevorna.

DSC 0890Från andra hållet. Stenen framför bordet var nästan helt täckt i mossa tidigare. Och där den ensamma pelargonen står var det, som sagt, minst tre myrstackar.

DSC 0884Närbild på blommorna vi köpte igår.

Grillad lax i pepparblandning

Efter en dag på Zetas handelsträdgård så har Maria gjort en insats med stenen mitt emot ingången till huset. Nu är här rensat och städat. Nya plantor av taklök och Backtimjan är planterade.

DSC 0764

Jag planterade en dalia, fem vita pelargonier och två astrar i krukor. Dock finns inget bildbevis på detta i dagsläget. Däremot tog vi som vanligt en bild på dagens middag:

DSC 0778

Grillad lax rullad i en blandning av rosé-, grön- och svartpeppar, timjan och salt. Till detta ett kryddsmör på basilika, citronskal, tabasco. Till fisken serverade vi en sallad med kikärtor och drack en torr riesling.

DSC 0780Till efterrätt blev det inte räkcoctail, utan hemgjord vaniljglass med färska mixade jordgubbar, lite krossad choklad, citronskal och en näve citronmeliss.

En dag på Zetas handelsträdgård

Idag har jag, Maria och Hampus varit på Zetas. Här kommer bilder från vår dag.

DSC 0663Hampus kollar in en kärleksbåge eller motsvarande

DSC 0671Många rosor är det

DSC 0678Maria framför klätterrosor

DSC 0687Plommonträd och många andra fruktträd

DSC 0694Maskrosor för en pyssling?

DSC 0699Rummet för vinterväxter

DSC 0701

DSC 0707Här är ett växthus vi fick span på

DSC 0711Enkel konstruktion

DSC 0713Växthuset från sidan

DSC 0716Mycket blommor i den här Klätterhortensian

DSC 0718Dalior, vi tog med en av dem hem.

DSC 0721Allium som sträcker sig mot skyn

Hallontårta

Idag har vi invigt de för oss nya utomhusmöblerna med fika och senare middag utomhus. I morse anlände Maria ifrån Sundsvall och senare kom även pappa, farbror Rolf och Mona.

DSC 0592

Rolf och Mona provsitter utomhusmöblerna.

Det blev tårtfika för pappa, två dagar i förväg.

DSC 0596Mandeltårta med Hampus hemgjorda vaniljsås, dekorerad med grädde samt Hötorgshallon och tillika blåbär. Mums! Serveras med fördel till guldkantat porslin med pyttekoppar.

Som bonus kommer här även en bild på den mest lyckade hemmagrillade köttbiten ever, det var dagens middag. En lammstek, som gnuggats i salt, peppar, vitlök och rosmarin.

DSC 0614Dagens middag. En lammstek som blev gudomligt god, bland annat tackvare egenodlad rosmarin.

Fina fisken

Idag kom grannarna över med en stor tjock fjällöring, för inte var det väl en fjällröding?,… eeh.. en stor fjällfisk!

DSC 0556

Hampus fixade fisken och det blev supergott tillsammans med gräddsås med vin och gräslök

DSC 0559

Medan han lagade mat så tvättade jag fönster här på entreplanet. Jag som i normala fall har en någorlunda fallenhet för fönsterputsning blev sur och irriterad för jag inte kunde jobba snabbt och lätt. Vissa fönster inte gick att öppna och jag skrapade mig på krokar, nådde inte till översta hörnet på utsidan inifrån… och för att fönstren är i så dåligt skick. Har enhälligt tagit beslut om att vi ska byta alla fönster i huset mot moderna dito, av aluminium som inte går att öppna emellan. Det kommer bli riktigt nice!

Tillsammans har vi ägnat mest hela eftermiddagen och kvällen till att storstäda. Det behövdes, märkligt det där att allt hamnar i drivor på fel ställen så fort man fokuserar på något annat, i vårt fall husmålning. Nu sitter vi ute i mörkret i uterummet och njuter av sommarnatten och lugnet.