månadsarkiv: juni 2011

Halvårsdagen firas med körsbär

Idag har vi bott i huset exakt ett halvår. Hurra för oss och för Karolineborg!

Hjälp vad tiden flyger! Tänker jag å ena sidan, å andra sidan så kan vi ju konstatera att det hänt lika mycket det här halvåret som vanligtvis skulle ha rymts under massor av år. Därför är det också helt ofattbart att det bara var ett halvår sedan som vi satt hos mäklaren. Det är en hissnande känsla.

Idag har vi gjort ett nytt körsbärsplockar-race. Vi jobbade i team där en klättrade så högt upp det gick och den andre höll i stegen.

DSC 0671Ospec körsbärsefterrätt bestående av en gammal rulltårta, vispad grädde med körsbär i och dekorerad med bär och choklad.

DSC 0676En burk med inlagda körsbär.

Energibloggen – så energikrävande att ingen orkar läsa?

Livet som husägare verkar innefatta ett intresse av energiberäkningar. Därför kommer här ett första och förhoppningsvis sista inlägg med bismaken av energiförbrukning.

När vi flyttade in i huset i mellandagarna 2010 så tog vi rätt och slätt över säljarens elleverantör. För enkelhetens skull gjorde vi enligt Fortums rekommendation och band elavtalet på ett halvår. Nu har det halvåret gått och vi har fått alltför många påminnelser om att göra ett nytt val av energiavtal. I går tog vi äntligen tag i det.

Med Fortum som är vår nuvarande leverantör så fick vi välja mellan tre olika bundna avtal (1 år, 3 år och 6 månder) samt en rörlig. Dessa fyra alternativ fanns både för ”Stor” och ”Liten”. Alltså totalt åtta alternativ. Ok, när vi kommit så långt så började det klia lite i fingrarna att börja göra lite beräkningar.

En väsentlig inparameter här är förstås att känna till vilken årlig energiförbrukning vi har. Inte helt lätt att veta. Det enda vi vet är att vi inte är i närheten av ett passivhus (där enbart mänskligt liv värmer huset) utan att vi snarare bor i en värmeprutande vulkan till hus.

Så här såg siffrorna ut i mäklarprospektet:

NewImageHusets energideklaration enligt mäklarprospektet

Mhm.. Ok, 36 249 kWh för ett hus där var en ensamstående boende, som troligtvis inte konsumerar i närheten av lika många duschminuter och datorminuter och dubbla-ugnar-igång-samtidigt-minuter som vi…. Jobbigt läge!

Men vad sa egentligen offerten från Bergvärmemannen?

BergvarmemannenEnergikalkylen från Bergvärmemannen. Här säger alltså han att vi borde komma ner till en energiförbrukning för värme och varmvatten om 10 280 kWh.

– Han sa Guld och gröna skogar!

Om det stämmer så det skulle det alltså innebära att vi går ifrån 30 765 kWh till 10 280 kWh tackvare att vi bytt uppvärmningssystem. Ovanpå detta kommer då hushållselen, vilken vi tror är betydligt högre än förra ägarens 5 493 kWh.

Nog med teori, hur ser det ut när vi loggar in på Fortum? Nedan är grafen över hur energiförbrukningen sett ut sen vi flyttat in.

Fortum

Skärmdump på våra uppgifter hos Fortum.

Skönt att se att det rasar i alla fall. Höga siffror i januari när vi fortfarande låg kvar på det gamla uppvärmningssystemet. Från ganska exakt första februari kopplades bergvärmen in, som sen visserligen krånglat i både februari och i mars (och då växlat över helt på el).

På vår första och hittills enda faktura har vi också kunnat se hur förbrukningen sett ut historiskt. Här har jag kompletterat med utfall till och med maj 2011. Och ja, om någon undrar så är jag lite förtjust i det kraftfullaste verktyget excel.

NewImage

Härliga grafer uttagna i excel. Den här visar energiförbrukningen bakåt i tiden och fram till och med maj 2011.

Efter en stunds funderande så kom vi fram till ett antagande att vi borde kunna gå ner till 15 000 kWh för uppvärmning och 6 000 kWh för hushållsel. Alltså totalt 21 000 kWh. För ett normalår. För kalenderåret 2011 lägger vi på ytterligare minst 4 000 kWh för att kompensera för januari som var en rövarmånad och all extraström som renoveringen dragit.

När vi kommit så här långt så är vi rätt uppslukade, vrider, vänder och funderar på hur vi ska kunna göra de vassaste formlerna för våra beräkningar. För att få känsla för lite spridning har vi också tagit med två ytterligheter för jämförelse, den ena 18 500 kWh/år som ligger i linje med bergvärmeberäkningarna och den andre, 36 000 kWh, som står för hur det var innan vi flyttade in. Inte så krispigt kanske, mer som kul.

Ett annat antagande vi gjorde var att räkna på tre rörliga priser. Efter att ha surfat runt lite så verkar man kunna köpa el just nu för 1,04 kr/kWh. För att få lite jämförelse så tog vi även med 1,10 kr/ kWh och 1,5 kr/kWh.

Nedan framgår resultatet:

NewImage

Beräkningar av vad olika energiförbrukningar i kombination med olika bundna respektive rörliga taxor skulle innebära i årskostnad. Det som inte alls syns i dessa siffror, är något slags påslag för elöverföringsavgiften. Eftersom den är samma oavsett avtal så är den helt exkluderad. Notera särskilt min automagiska trafikljusformatering, så nöjd:-)

Så, den tolkning vi gjorde av dessa beräkningar är att, så länge som vi tror att genomsnittspriset för en rörlig kWh ligger runt 1,10 kr (t ex fördelat över ett år) så är kostnaden likvärdigt som att binda elavtalet på tre år. Enligt vår mening är det nästan uteslutande dåligt att binda något över huvud taget och enligt dessa beräkningar ser vi inga skäl till att göra ett avsteg från den i övrigt vinnande principen. De positiva effekterna av att ha möjligheten att enkelt byta både leverantör och avtal är också mycket värt. Vi resonerar exakt likadant när det kommer till banklånet. Det är också helt rörligt, och där talar vi om lite andra siffror!

Därmed är saken klar, rörligt gäller tills annat sägs.

Familjeträning och körsbär

Vi for hem från landet i Södertälje i går kväll och pappa sov över hemma hos oss i natt. Det innebar att han fick följa med på de obligatoriska lördags-backintervallerna.

DSC 0604Pappa och Hampus står supertaggade på Grönsta Gärde inför dagens lördags-backintervaller.

Puls 20110625

Det blev 12 gånger uppför Aborrbacken idag. Två mer än för en vecka sedan. Man kan också se att jag spurtade i mål – precis allt jag kunde. Som bäst noterade klockan 3:04-tempo, vilket innebär att man springer en kilometer på 3 minuter och 4 sekunder. Vilket i sin tur borde innebära att man tar milen på 31 minuter och 10 sekunder. Tja… det är väl ungefär vad svenska dam-eliten klarar av. Jag höll det alltså antagligen i en sekund…

Jag har gjort mitt första körsbärsjobb.

DSC 0598Fast å andra sidan så har jag gjort annat också, här står jag på stege på gatan för att nå upp i vårt stora körsbärsträd

DSC 0602Resultatet blev nästan en och en halvlitersbytta plus några smultron

DSC 0611Körsbären urkärnades och kokades med lite potatismjöl och socker. (Och cognac förstås, fast det är underförstått)

DSC 0615Pappa fixade körsbärspaj

DSC 0621Som vi åt i uterummet med grädde. Pajen blev kanon, och kommer definitivt göras igen.

Massor av midsommarbröd

Medan somliga sov klev jag upp klockan sex i morse och förberedde midsommarens bröd.

Två limpor på dinkel, råg och vete, två olika sorters baguetter och några portionsbröd blev det.

Limporna är bakade med den levain som jag har bakat med de senaste veckorna. Principen är att spara en liten del av degen från det föregående baket och använda som jäsmedel i nästa deg. För att komma igång använde jag lite av min vanliga deg med surdeg.

Jag startade igår morse med:

  • 1 liter vatten
  • 750 gram fullkornsdinkel
  • 250 gram grovt rågmjöl
  • 500 gram vetemjöl special
  • ca 125 gram levain
  • 25 gram salt (efter en timme)

Degen fick jäsa i bunken över dagen för att sedan knådas ut till limpor på kvällen. Sen lade jag limporna i jäskorgar och ställde ut dem över natten (ca 16 grader).

I morse bakade jag bröden på 240°c i 45 minuter.

Baguetterna och portionsbröden är bakade med poolish enligt samma recept som jag brukar använda.

Poolishen startade jag igår kväll med 1,5 gram jäst, 1 liter vatten och 1 kg mjöl. Den fick i vanlig ordning jäsa 12 timmar över natten i rumstemperatur. I morse tillsatte jag 500 gram mjöl, 25 gram salt och körde den i degmaskinen några minuter.

Sen fick degen fortsätta jäsa i rumstemperatur i 4 timmar, för att sedan bakas ut och gräddas i 15-20 minuter, 220°c.

Slurp! Sa snigeln

DSC 0440För där försvann vår sista babytuva av plocksallad

DSC 0442Dock har vi persiljan och kryddlandet kvar. Den rad med spröt som vi klurat mycket på tycks vara spenat. Också den verkar ha klarat sig från sniglarna.

DSC 0446Vårt stora härliga körsbärsträd!

DSC 0445Är rött av bär. Typiskt bara att man inte når ett enda av dem. I helgen är det nog vi som går ut med stegen…

DSC 0448Så här ser förresten den något… hrm… otämjda.. hm.. helvilda trädgården ut från gatan. Huset syns knappt bakom all växtlighet. Det är toppen!

Idag har vi sprungit halvlångpass. Efter det firat arbetsframgångar med skaldjur.

DSC 0450Hampus jobbar sig in i ett ostron

DSC 0453Ostron, två var räcker mer än väl

DSC 0457En hummer från Amerika, passar bra nu när vi inte kommer ha råd att åka dit på många år 🙂

DSC 0459Grymmaste hemgjorda majonäsen! Har aldrig ätit en så god majonäs någon gång! Hemligheten: Dubbelt allt utom olja. Då blir den rejält kryddig och tjock som smör.

DSC 0465Några skördade smultron från kryddlandet.

Inspirerad av Eva har jag nu startat ett buljongkok. Hampus, han bakar bröd, i vanlig ordning..

DSC 0467Samlade ihop alla matrester som var kvar efter skaldjursmiddagen och hällde på vätska.

DSC 0468Nu har det kokat en stund så det är väl dags att göra något?

Hallen

Hallen har stått klar länge nu, men jag har helt glömt att göra fotosammandraget.

När vi just flyttat in så såg hallen ut så här:

DSC 0437Hallen efter att vi flyttat in. Det första som hände var att elementen togs bort i samband med att badrummet intill renoverades. Laminatklickgolv och sladdar precis överallt. Lågt hängande lampor som vi slog sönder dagligen.

DSC 0438Hallen kändes rätt trång och mörk. Troligtvis mycket på grund av städgarderoben som gjorde att det inte gick att passera om badrumsdörren stod halvöppen. Mörkt golv och relativt dov belysning.

Hallen var nog det sista rummet som påbörjades på allvar. Däremot så fick den utgöra lagringsplats vid övrig renovering. Här ser man hur kopplingen till köket såg ut när köksväggen just rivits (till höger).

DSC 0087Hallen med allt stök som inte kunde stå i de rum som hantverkarna jobbade med. Den obefintliga innerväggen i köket skymtas till höger.

DSC 0144När golvet revs bort så var det stora höjdskillnader. Som mest fick vi höra att det skiljde fyra centimeter i höjd.

DSC 0167Ganska snart blev det gamla proppskåpet utbytt. Det nya sattes in i väggen och sticker knappt ut alls.

DSC 0207När alla tapeter mm revs bort så såg man något så fantastiskt som äkta pärlspont. Nästan överallt.

DSC 0170Kanalen man ser i taket är ventilation från badrummet.

DSC 0220Denna kanal plockades bort helt och ersattes av en tunnare ventilationskanal

DSC 0219Alla väggar skrapades ner till träet för att få det jämnt.

DSC 0225Väggar gipsades och vattenburet värmegolv lades. Notera tapeten i gästrummet.

DSC 0397Samma marmor som i köket

DSC 0419I skarven mot vardagsrummet kan man se hur golvet har sjunkit ihop mot mitten.

DSC 0507Reglar för att sätta nytt tak

DSC 0586Vi förlorade någon decimeter takjhöjd men slapp ventilationskanalen och stoppade in alla kablar.

DSC 0726

Panelskivor, nya fönster- och dörrlister och helt ny el

DSC 0758Grundmålat. Här kändes det nära färdigt

DSC 0500Spottarna kopplades in. Dörrarna har slipats och målats sen dess.

DSC 0510Vår hallmöbel byggs efter min skiss

DSC 0319Den fristående hatthyllan sätts upp och målas, hyllplanet är en överbliven täckskiva från köket.

Och här kommer slutresultatet, bilderna togs i helgen:

DSC 0394Ljust och luftigt. Vilken effekt golvet har!

DSC 0396In mot badrummet och gästrummet

DSC 0401Ytterdörren till höger. Fotot taget från trappen

DSC 0400Kvällssol från lilla fönstret i hallen. Lådor som rymmer smågrejs.


Spritskåpet är öppet

Nyss lyckades Hampus öppna spritskåpet som gick i baklås det första det gjorde efter att han fyllt det. Här demonstrerar han drinkbrickan som hör till.

Hampus med det numera öppna barskåpet. Brickan sitter som halvfast installation i nedre delen av skåpet

För egen del har det varit väldigt mycket jobb och jobb-relaterat den här veckan.

Det enda konkreta, vad jag kan komma ihåg, som gjorts här hemma utöver det vanliga är att Hampus bytte hårddisk i sin dator i går. Jag var på jobbet så jag missade att fota. Enligt uppgift så var det en hel del pyssel att skruva isär iMac:en. För att få loss glaset så använde han bland annat sugproppskrokar (för badrum) från Clas Ohlsson. Runt armleden hade han ett jordat armband och en matta kopplad till jorden i uttaget.

För den som vill läsa mer kan han rekommendera denna manual.

 

 

 

Tomatbänken

För exakt en vecka sedan fick vi en trädgårdsbänk av Hampus föräldrar. Idag har den äntligen kommit på plats. Det blev bra, lite mer plats åt tomaterna som nu står lite luftigt.

DSC 0420Nu är uterummet delat i två delar, en för växthus och en annan del med stolar och bord.