månadsarkiv: maj 2011

Nya auktionsfynd

Igår lyckades vi vinna två auktioner på Stockholms Auktionsverk. Vi var där och tittade i lördags, la buden på internet i går morse. Idag kunde vi hämta prylarna.

DSC 0488Lampa till köket i glas och mässing. Vi behöver montera en stickkontakt innan den går att ansluta.

DSC 0495Emmafåtölj från 1800-talets andra hälft. Omklädd i modern tid i ett (lite väl) gult tyg, men dock fräsch. Inga fläckar eller konstiga lukter. Små hjul fram vilket känns helt i linje med alla howardsoffor och howardfåtöljer vi är spekulanter på. Pris, blott 600 kr plus administrativa avgifter. Snacka om fynd! Tanken är att den på sikt ska bli i lila sammet.

I övrigt så har jag jobbat min sista dag inför kommande långhelgen. Eller ja, det blir några timmar imorgon, men inte mer än nödvändigt. Skönt och stressigt – det är så mycket att göra nu när nedervåningen ska städas och ställas i ordning!

Inför Hampus födelsedagskalas till helgen gör vi nu ett par testskott på mördegs-tarteletter-bottnar. Ska bli spännande att se hur det blir.

 

Två punkter lämnas över till förvaltningen

Jag tror jag glömde säga det, men i fredags blev vi officiellt klara med Husrenoveringen med stort ”H”. Inget projekt utan en restlista. Det som återstår är att

1. Kvänummannen ska komma hit och ta en titt på två luckor i köket

2. En kille med specialverktyg ska komma och koppla in alla ethernetuttag.

Vi har i helgen haft fokus på att städa och packa upp grejer. Det känns som att vi är nyinflyttade. På allvar! I lördags när pappa, Robert, Erika och Skruttis var här så tog vi och firade en mycket lyckad genomförd renovering med lite bubbel. Här kommer några bilder från helgen.

DSC 0397Skruttis provsitter soffan som numera står i nya vardagsrummet

DSC 0402Han har blivit en stor kille nu

DSC 0431Sent om natten packade vi upp alla böcker i gubbrummet. Dessutom var vi tidigare under lördagen ute och tittade på Stockholm Marathon, och i samband med det gick vi in på engelska möbelbutiken och kollade ut en supermysig soffa.. som vi dessvärre inte ska köpa…

DSC 0454Taxen blev under söndagen en fönstertax. Passar perfekt i gubbrummet.

På söndagen så fick jag pappa att byta parkeringsljus på bilen. Detta upptäcktes trasigt vid besiktningen senast.

DSC 0441Pappa byter parkeringslampa på bilen

Samtidigt ägnade jag mig åt att inspektera dammet i garaget. Laddar, hoppas och tror att det nu till långhelgen kommer bli guldläge att städa ur garaget

DSC 0438Det blev visst en del damm i garaget när hantverkarna fräste fönsterbrädor och slipade dörrar.

DSC 0451Vi har hittat blommor i rabatten!

DSC 0452Och rosenbuskarna växer på

24 fönster senare

Idag har städracet fortsatt hos oss. Fokus vardagsrum.

DSC 0354Först wok till middag på vår power-spis, som vi längtat!

DSC 0385Som rubriken antydde är det tre par fönster gånger två glas gånger två sidor att putsa. Tur vi var två som hjälptes åt, pust, lite knixigt att få tillbaka rutorna som sitter fastskruvade på gammalt vis.

DSC 0382Samtliga fönster i vardagsrummet är renoverade. Därför kunde vi nu sätta fast tätningslister rakt av.

DSC 0386Därefter bar vi ner mattan. Den är otymplig och tung och fick därför åka rutschkanan nerför trappen

DSC 0387Hampus säkerställde att det skedde kontrollerat och kaosfritt förstås.

DSC 0395Även teven är inkopplad. Soffan försöker vi bära ner i morgon, än så länge känner vi på vardagsrumsborden.

Trappan är färdig (så när som på ledstången som inte är uppsatt)

Nu är trappan färdig, så när som på att ledstången inte är tillbakasatt.

Först den historiska tillbakablicken.

DSC 0753Hudfärgade strukturtapeter och väldigt slitna trappsteg var det som ledde oss upp till övervåningen

DSC 0746Eftersom lacken var så ojämnt sliten så såg trappstegen alltid smutsiga ut.

DSC 0750Rätt trasiga trappsteg som hängt i ett bra tag.

Så, vi bestämde oss att trappan skulle bli det sista vi skulle fixa, som en förlängning av hallen nere. Trappstegen slipades medan vi var på semester och senare sattes gips på tak och väggar.

DSC 0516Slipade trappsteg, nygipsade väggar och tak

DSC 0517Vi körde hela väggen upp till övervåningen men där tar det slut sen och rummet övergår i en riktig fulhall

DSC 0730Vi valde att ha halv panel på den höga väggen (till höger) och ta hel panel på väggen som är lite oregelbunden i sin form (till vänster).

DSC 0827Det var inte det lättaste att göra trappstegen trärena inom rimliga arbetsinsatser. Det blev ett mellanting. Sponten grundades en gång, och jag tror den blev målad tre gånger efter det. Inget fusk här inte!

Ja, och som jag skrev om för några dagar sedan så är trappen nu mörkbestsad för att bli någorlunda jämn i färgen. Vi valde att inte låta den slipas mer, eller att lägga på nya trappsteg. Så här blev i alla fall resultatet.

DSC 0337Fortfarande mycket ljus från fönstret. Vi är jättenöjda med att köra rätt mycket med vita panelskivor kombinerat med ljusgråa väggar.

DSC 0343Till höger kommer ledstången som är nymålad blanksvart. I taket sitter numer två spottar som man kan tända/släcka både nerifrån och uppifrån.

Det blev inte riktigt som det var tänkt, men det blev bra ändå. Och, det hade inte varit så kul att behålla trappan som den var när resten av nedervåningen är så fin.

Vardagsäventyr

Idag har det hänt mycket spännande. Vi for och handlade mat, men istället för vanliga Willy:s, så blev det PrisXtra i storängsbotten. Hampus hade en lång dragning om att det är omväxlingen man vill åt.

Dagens renoveringsblogg kommer innehålla tre bilder från ute som försöker visa hur igenväxt trädgården är. Mysigt och definitivt begränsad insyn.

 

DSC 0333Smala uppfarten, snart igenväxt

DSC 0335Syrener är det vi har som blommar

DSC 0336Jättelångt gräs på ängsmattan


Gästrummet

Gästrummet har stått klart i säkert två veckor och här kommer lite bilder från det äventyret!

Inleder i vanlig ordning med en mäklarbild

IMG 0016Mäklarbilden av vårt blivande gästrum. De näst värsta tapeter man kan tänka sig (de värsta hade vi i trappan). Se vad mycket sol som kommer in genom fönstren!

DSC 0837Ganska snart blev det husets risigaste rum och allmänlager

DSC 0887Vi kom på att golvet skulle slipas samtidigt som vardagsrumsgolvet slipades. Senare visade det sig att det var alltför breda springor mellan golvplankorna att det inte var värt att jobba vidare på det spåret.

DSC 0431Därtill var det världens risigaste element med tillhörande vattenledningar. Vi tog ett hastigt beslut att lägga in golvvärme istället, det skulle ju ändå göras i köket och den angränsande hallen.

DSC 0512Tidigare var det en mycket spännande hemligt rum mellan gästrummet och gubbrummet, som man nådde från en dörr i gästrummet. Detta hemliga rum fick lite på foten då Hampus integrerade bokhylla byggdes från andra hållet. Vi beslöt därför att riva hela väggen från gästrumssidan och få ett lite större rum.

DSC 0802Taket som var av väv var helrisigt, så det åkte också ut.

IMG 0876Här börjar medieskåpet ta form

DSC 0822All el byttes ut och har integrerats i väggen

DSC 0907Nytt gips i taket

DSC 0731Gipsade väggar. Helt nya golv-, dörr- och fönsterlister samt fönsterbrädor har också satts upp

Och så här ser det ut idag

DSC 0304Solen lyser in från fönstret även efter renoveringen. Tvåstavsparkett i mattlackad ek. Stickkontakter för fönsterlampor. Typiskt bara att man behöver göra ett fönsterputsjobb…

DSC 0311Mot den här väggen kommer gästsängarna att stå. Eller våra sängar ifall vi bestämmer oss för att flytta ner.

DSC 0308Man kan inte få nog av stickkontakter! Nya fönsterbrädor, garderobsdörrarna har fixats upp och blivit kanonsnygga.

Nu återstår bara att fixa lite möbler, så det faktiskt går att hysa in folk här.

Det officiella bröllopsbrödet

Till söndagens dop/bröllop hade jag erbjudit mig att baka bröd till alla 55 gästerna. För säkerhets skull gjorde jag fyrdubbel sats, vilket innebär 108 st småfrallor.

Att baka mycket bröd är inte så mycket svårare än att baka som vanligt. Tricket är att ha många behållare att jäsa deg i. Jag har två rejäla backar från Nordiska Plast som är praktiska (och dessutom livsmedelsklassade).  Många plåtar är också bra att ha. Totalt 12 plåtar blev det igår.

Att ha dubbla ugnar underlättar också.

Receptet var detsamma som jag har gjort några gånger förut nu. En enkel vetedeg av poolish-typ som formas till småfrallor med pumpa-, solros- och linfrö på.

Eftersom jag ville att brödet skulle vara klart kl 12 på söndagen började jag klockan 17 på lördageftermiddagen med att göra poolishen. Fyra behållare blandades med vardera:

  • 1 kg Saltå kvarn vetemjöl special
  • 1 liter vatten
  • 1,5 gram jäst

I det här läget räcker det att vispa ihop degen och låta den stå i rumstemperatur. Efter 12 timmar (dvs klockan 05.00 på söndagmorgonen, pust) såg den ut så här:

Då blandade jag in ytterligare 500 gram mjöl och 25 gram salt i varje deg och körde ett par minuter i degblandaren på långsam fart.

Sen lade jag tillbaka degen i mjölade behållare för att jäsa vidare.

Efter ytterligare 5-6 timmar hade degen jäst tillräckligt mycket och det var dags att forma bröden. 12 plåtar och 108 stycken blev det som sagt.

Degen är väldigt lös så det är enklast att använda en degskrapa i mjuk plast för att forma bröden. När bröden väl är på plåtarna behöver de inte jäsa mer, stö bara på lite frön (jag brukar ta pumpa-, solros- och linfrö) och grädda brödet på 220°c i 12-15 minuter tills de ser lagom brända ut. För att på en frasigare yta på brödet kan man kasta in en halv deciliter vatten i underdelen av ugnen direkt efter att man stoppat in plåten.

Det blev lite stressigt på förmiddagen igår, men resultatet blev i alla fall rätt så bra!

Den båtigaste trappan på hela ööön

Idag har trappan blivit färdigskrapad och färdigslipad – och också betsad. Som jag berättat om tidigare så var den tidigare rätt mörk i träet men väldigt sliten fläckvis. Det var därför tvunget att bli något gjort. Våra hantverkare försökte slipa den trären för att kunna lacka. Men det tycktes vara ett tidskrävande (dyrt) projekt. Därför enades vi om att de skulle slipa lagom mycket och sen försöka betsa träet och därmed uppnå en homogen färg.

Det har de lyckats med idag. Men hjälp vad båtig den blev, det ser ut som mahogny…! Vi har nu stått och skojat om både att byta ut den vita panelen mot liggande teak, sätta upp roder i mässing, rep eller varför inte dekorera med en skepparmössa eller två.

Nu återstår ett par-tre lager lack. Kanske det ordnar upp sig.

En annan avgörande sak som hänt idag är att hantverkarna har tagit med sig sin tupp-inspirerade vattenkokare. Verktygen har de successivt tagit härifrån senaste veckan. Men nu, nu tänker de inte ens dricka kaffe här något mer. Hur ska Hampus och jag klara oss?

Dopet som också blev ett överraskningsbröllop

Idag var dagen då lille Skrutt skulle bli Adam.

Dopet var bokat till idag, söndag eftermiddag den 22 maj, i Lidingö kyrka.

DSC 0061Tulpanerna i storform denna dag

Vi alla var på plats och fick beskåda när den lille sprattelkillen döptes.

DSC 0096Prästen med dopvattnet över Adams huvud. Dopskålen är densamma som användes vid både Hampus och Roberts dop.

DSC 0099Sen fick han flyga lite till publikens förtjusning

DSC 0102Robert och Erika skötte sig bra och stod stilla som ljus. Vid närmare eftertanke har man nog aldrig sett Robert stå så stilla någon gång. Vi trodde det berodde på glädjen att ha fått ytterligare ett dopljus, men de var nog bara nervösa inför det som komma skulle.

DSC 0103Stolt och stark gudfar

Sen hipp-som-happ kom det en brudbukett, nästintill flygande, och bröllopsmarschen började spelas. Jag började se mig omkring för att dubbelkolla att jag såg rätt. Tittade på Eva som hade tårar i hela ögonen. Vände mig om mot Hampus och berättade att de skulle gifta sig, som om han inte fattade det. Jag blev så överraskad.

DSC 0108Det blivande brudparet gjorde en helomvändning och gick några steg fram och tillbaka upp till altaret.

DSC 0114Löftena avgavs med stadiga röster. Själv hade jag så mycket tårar i ögonen att jag inte såg något.

DSC 0117Prästen sa ”…Och som man säger på film, You may now kiss the bride!”. Och så blev det.

DSC 0120Sen återgick alla till dopceremonin och Vår fader

DSC 0134Väl ute på kyrkotrappan kom det stora moln med risgryn flytande, vissa fick värja sig rejält (och senare tömma skjortan från ris).

DSC 0135Det såg väldigt kul ut i alla fall

DSC 0149

Brudparet strålade i solen

DSC 0182Adam, han var lite sur för att han inte fick vara i centrum…?

DSC 0196Brudparet på kyrkogården

Efter vigseln åkte alla hem till Robert och Erikas trädgård där det var mottagning.

DSC 0261Adam övar på att säga ”mjauu” med Farmor

DSC 0277Fyrvåningstårta i vit marsipan skars upp gemensamt. Allt bevakat av paparazzis.

DSC 0290Gemensamt smakprov på tårtan

Nu, flera timmar senare är jag fortfarande helt överväldigad. Vilken överraskning!

Tack för en jättefin dag Robert och Erika, fantastiskt att vi fick dela den med er!

Middag i köket!

Här kommer ett par bilder från vår dag

IMG 1079

Sköldpaddans kartong var fylld med pack-jordnötter som vi försökte hälla över i plastsäckar. Vi fick hålla till i garaget för att de inte skulle blåsa bort. Nu är allt slängt på återvinningscentralen.

DSC 0932Jag försökte imponera på Charlotta med hjälp av dymo och godislådor

DSC 0934Vi har packat upp och sorterat hela köket. Det känns som att vi har flyttat!

DSC 0936Knivigt att få plats med en bagares alla mjölsorter

DSC 0938Pysslade med kameran medan vi satt i uterummet och fikade. Hittade blommor på gurkan.

DSC 0972Börjat tvätta fönster. Stort behov av renovering, massa gammal tätningslist från 1800-kallt som bara smulade och fastnade på golvet.

DSC 0020Hela köket är städat och alla möbler är nerflyttade. Hampus invigde grillhällen.

DSC 0990Tomater

DSC 0017Tomathalvor, kammusslor, räkor och sparris blev det till middag.

DSC 0003Funktionstest av klädhängaren.