månadsarkiv: februari 2011

Eldragning i köket och nya duschen funkar

I helgen som nyss passerat så bodde vi hos Hampus föräldrar och passade på att ha en cityweekend. I mitt fall så innebar det inte så mycket weekend utan kurs på jobbet, både lördag och söndag.

Idag kom vi hem efter ett par dagar alltså och ser att det hänt saker i köket. Killarna har förberett för eldragningar.

DSC 0118

Här ska vi ha ett eluttag, används lämpligen för stavmixer eller elvisp.

DSC 0119

Här, på båda sidor om fönstret kommer det sitta eluttag. Bra om man ska ha fönsterlampor eller ladda mobiltelefoner eller iphonespelare.

DSC 0120

Här… ja, diverse. Elluttag och hyllplan med spots.

DSC 0122

Här förberett för för ospec. Kanske till spisen (ugnen).

För en gång skull kom jag hem i dagsljus så då passade jag på att kolla in gasledningen utvändigt.

DSC 0127

Inte mycket som syns. Om en månad kommer det hit två tuber och ett skåp.

DSC 0125

(Till sommaren behöver vi nog måla de vita detaljerna på framsidan)

DSC 0128

Skrothögen, idag något mindre än i fredags. Bruna kylskåpet borta.

Idag kom leveransen av sten till köks- och hallgolv. Den står här nu. Inte helt optimalt (rädd att den fryser sönder).

DSC 0129

Jag tog även en sväng till garaget. Vem hittar man här om inte gamla farbror spis som Hampus ska spara ”i fall att”.

DSC 0132

I övrigt, måleristuga.

DSC 0133

Vad händer under huset då?

Massor, fast det är svårt att se! Nytt avloppsrör dragit till köket, egentligen väggen mellan kök och hall som hanterar VA till övervåningen. Tidigare var det bara ett tunt rör som gick från avloppet i köket  (det ligger där på sidan, nu ersatt). Nytt rör ska gå från det nya avloppet i köket och förmodligen ansluta till tjocka röret någonstans bakom stenarna.

DSC 0134

Ingen vidare arbetsmiljö?

DSC 0141

DSC 0143

 

 

Ojdå ingen dusch + gasledning check!

Idag var en förkyld Hampus hemma för att understödja fulgasmannen att dra en gasledning mellan yttervägg och spisplats.

Det syns inte helt tydligt men mitt i bild ungefär sitter det en avstängningskran. Från den går en slang innehållande ett rör.

DSC 0103

Vi hade missuppfattat dimensionerna något då vi trodde det skulle gå motsvarande avloppsrör i golvet. Det här är mer typ en dammsugarslang. Inuti är det alltså ett lite mer kraftigt rör.

DSC 0100

Och här sticker den alltså ut ur huset.

DSC 0101

Den här installationen tog enligt uppgift en timma max. I slutet av mars kommer han tillbaka och sätter upp allt med skåpet utvändigt. Däremellan lär spisen levereras och då kommer han bära in och ansluta den härifrån.

Badrummet då.

Badrummskillen har tydligen hittat förbättringsmöjligheter idag. Kanske tackvare mixen av högblank färg och det starka ljusskenet från en temporär lampa. Man tänker att det borde vara klart snart.

DSC 0112

Här kommer lite detaljbilder på nödvändiga småsaker.

DSC 0113

DSC 0114

Penselhållare?

DSC 0115

Som Charlotta så uppmuntrande konstaterade att vi inte hade någon kommod under tvättstället. Nepp, det har vi inte. Dock ett kromat vattenlås som inte gulnar med åren (Franska kakelbutikens tips).

DSC 0116

Tur att en röris varit här idag igen och anslutit VA till alla sanitetsprodukter i badrummet nere. För ungefär någon timma tidigare så lät Hampus dem demontera duschkabinen och grovtvättstället. Så vidrigt!

DSC 0095

Som ett steg i att framtidssäkra badrummet uppe så får killarna dra upp de kraftfullaste vatten- och avloppsrören som finns innan och ansluta dem innan väggen i köket byggs upp igen.

Jättebra att vi kan duscha nere. Tvättmaskinen kopplas in imorgon. Men grovdisken, är den borta för alltid nu eller?

DSC 0105

Det är alltså golvbrunnens vattenlås man ser i hålet i taket. Gasmannen, hade enligt uppgift varit lite tveksam till fuktspärrens beskaffenhet när han från köket tittade rätt upp i badrummet.

DSC 0107

 

 

Badrummet närmar sig

Nya bilder från badrummet.

Det har varit en VVS-kille här idag och anslutit alla vattenledningar under huset, så nu är det nära!

DSC 0086

DSC 0078

DSC 0079

Detta är en vägghängd toa men det syns knappt för den hänger rätt lågt. Dock har Hampus kontrollmätt mot det skiljer bara 3 mm mot den andra.

DSC 0070

DSC 0072

Handdukstorkaren, helt i rätt storlek. Lite av en slump. Alla knepiga ljussken beror på att jag fotar med både blixt och pannlampa.

DSC 0081

Imorse gick vi igenom läget i köket. Gick igenom ritningarna och gjorde el-design. Kvar att bestämma är var och hur många eluttag vi vill ha. Det blir till att fixa ikväll.

De har börjat sätta reglar för att räta upp det nya taket.

DSC 0066

DSC 0063

Här nerifrån ser man vattenlås och den spånplatta som utgör golvet i badrummet uppe.

DSC 0062

Vi har bestämt att alla rör ska bytas ut och att de ska komplettera med rör så det passar vårt tilltänkta nya badrum uppe. Här är rör på rulle?

DSC 0059

Här är det utsågat för gasledning. Eventuellt lite för smalt och grunt? Gasmannen kommer i morgon!

DSC 0064

Så här ser hallen ut nere. Tur vi slipper bo där! (då hade det varit gravt Arga Snickaren-läge)

DSC 0088

Killarna har ju slipat och lackat parketten i de tre rummen nere. Dessvärre är vi inte helt nöjda med det och när vi tittade idag tillsammans med så bestämdes att de gör om det en gång till gratis. Känns jättesynd för det är inte hafsigt gjort, mer otur.

 

Men dra på lister!

Idag har det kommit upp lister i badrummet och väggen har målats ytterligare en gång. Skönt att det blir så himla bra!

DSC 0050

Köket då. Jo, mellantaket i pärlspont har rivits ner. Beklagar dåliga skarpa men det beror på att vi typ inte någon belysning i något av renoveringsrummen,

DSC 0037

DSC 0035

De har börjat riva upp lite i golvet också, tydligen är det ganska mycket vattenskada (mögel) där med.

DSC 0043

Nu ska vi titta på Arga Snickaren. Det här avsnittet skulle visst särskilt handla om fuktskador och halvfärdiga projekt. Konstaterar att Hampus och min uppgörelse om att ”Aldrig renovera ihop” räddar oss från något dylikt.

 

Bästa tidsväxlingen

Nu har polletten trillat ner. Folk har tipsat mig tidigare men jag har inte riktigt kommit mig för det, förrän idag…

Bakgrund:

En vanlig dag så tar resan mellan hemmet på Lidingö och jobbet på Lilla Essingen 50-60 minuter, i värre fall 90 min. För den som inte har rutten glasklar framför sig i minnet, kommer en uppdatering:

1. Klä på mig ytterkläder, kyssa älsklingen adjö och springa till tåget: 3-5 min

2. Gulliga tåget till Ropsten: 10 min

3. Tunnelbana från Ropsten till T-centralen: 10-15 min

4. T-centralen ner i underjorden (till blåa linjen): 5 min

5. T-centralen till Fridhemsplan: 5 min

6. Springa till bussen på Fridhemsplan och åka till Lilla Essingen 15 min

7. Gå från bussen till kontoret 5 min

Det finns ett par moment som är lite mer osäkra och har visat vissa tecken på svaghet, det är dels Gulliga tåget som fick lite vagnfel av den intensiva kylan och dels så är det bussarna som går lite si och så när det är vinter. På det stora hela flyter det väl på helt okej trots att det är många byten och om jag har oflyt så blir det väntetider på varje ställe.

Dock har jag som person en stor svaghet och det är att jag inte står ut med tidsslöseri, typ sitta två timmar varje dag på tåg och bussar. (Visst, jag är inte helt konsekvent eftersom jag kan ägna oproportionerligt mycket tid till att stryka örngott eller blogga, men det är en annan sak enligt min mening.)

Att gå ifrån att ha 30 min promenad till/från jobbet till att ha uppemot det tredubbla inom lokaltrafiken är en typisk sån sak som jag tycker är sådär. Speciellt de dagar jag behöver sitta sent på jobbet och dessutom har bråttom hem för att  träna, t ex inför stundande Vasalopp. Om jag kommer hem vid 19-20 tiden en vardag är jag inte så sugen på att träna hårt innan middag. Då hjälper det inte att man kan använda restiden åt att Facebooka, jobb- och privatmejla eller ringa föräldrar. Så, det har blivit lite sådär med träningen på slutet (vilket är ok med tanke på att hus och jobb är högre prioriterat).

Men, idag så testade jag att springa hem. Det gick klart över förväntan: Genom att investera drygt 15 minuter i tidsgrisen ”Egentransport” så slipper jag

1) Sitta och vara pendlingsfrustrerad

2) Sticka ut/till gymmet och träna när jag kommer hem.

Snacka om package deal. Jag slipper också den eviga cirkeln av packa ner/upp/ träningsväska, hänga upp blöt handduk i efterhand, packa tillbaka den vädra skor, fylla på schampo- tvål-balsam-smikborttagning i småflaskor osv.

Här är en kartbild över hur jag sprang. Det summerar i 15,1 km och är alltså en hygglig träningstur.

Skarmavbild 2011 02 22 kl 21 30 02

Det enda som motarbetar mig lite är iskylan. Luftrören krampar och halsen svider, så det kommer bara bli bättre från nu! Kopplat till det har jag en logistikutmaning då min varma jacka och vinterskorna idag står kvar på jobbet. En annan nackdel är att Frihamen inte är ett sånt charmigt område att motionera i kvällstid samt att jag blev tröttare än förväntat, vilket syns på bilden.

DSC 0002

Dock så har vi fina vårtecken här hemma

DSC 0031

 

Porslinet på plats, murstocken sönderhackad och typiskt dåliga tecken i kökstaket

 

För att vi ska hinna njuta lite av den här dagens renoveringsresultat så börjar jag med att visa bilder från vårt snart färdiga badrum. Kolla in den fina blåa färgen och hur bra den passar mot kaklet!

DSC 0003

Duschblandaren, toastol och tvättställ med blandare är nu monterade. Iiih! Wow!

DSC 0005

Sen är det väl bara att fortsätta in i köket. Här har killarna gått våldsamt fram och helt enkelt rivit bort hela innerväggen i köket. Anledningen till detta var då som jag skrev igår att det var tydliga tecken på fukt i väggen.

DSC 0027

Vad hittar man då, jo pärlspont som jag också bloggat om tidigare, och nya roliga hemliga luckor mellan köket och hallen.

DSC 0008

Vidare kan man se att killarna helt sonika bankat bort all murstock och tagit bort den gamla fläkten, motorn, fläktkåpan, och hela utskjutande kanalen. Shit pomfritt, hann vi ens berätta att vi haft hit en sotare som var lite tveksam till om det skulle gå?!

Men det verkar ha gått bra så vi är ändå försiktigt positiva till att antalet söndersågade köksskåp torde minska och tänker: ”Tur vi inte sa något.”

DSC 0020

Mmmmums… hundratio år gammalt stekfett

DSC 0018

Ja, men sen då. Jaooo, killarna har uppenbarligen hittat skumma saker i kökstaket (som utgör golv i badrummet på övervåningen).

DSC 0009

Typiskt dåliga tecken… (dock pärlspont)

DSC 0011

DSC 0012

Här, eventuellt, ännu sämre tecken…?

DSC 0014

Här en detaljbild på avloppsröret som går upp till handfat och dusch.

DSC 0015

DSC 0016DSC 0024

DSC 0022

Imorgon kommer i alla fall Rimas, byggledaren, hit så vi får prata igenom lite hur vi går vidare. Vi behöver ju ta och bestämma om något ska ändras avseende vatten och avlopp till övervåningen så vi kan dra rör som passar innan väggen byggs samman igen.

Jag vet inte om det är sannolikt, men eventuellt så kommer vi behöva prioritera upp att riva ut golvet (och därmed fixa hela badrummet) uppe efter den här dagen. Det var ju kanske inte helt enligt plan säger vi som ser fram emot en återhämtnings- och inspirationsperiod.

Häftigaste golvet och kökslös sparar tid

Medan jag var hemma och väntade på husbocksbesiktningen så kunde ana jag hur en av killarna snabbt och tyst plockade ner hela köket. Så jag smög ner med kameran.

DSC 0459

Redan där vid 10-snåret hade det börjat bildas en ny sophög utanför dörren (nu, efter dagens slut ligger varenda pinal där)

DSC 0458

Under det tråkiga klickgolvet gömdes de häftigaste linoliumplattorna. Och här, under skafferiet fanns det en och en annan pusselbit och en dammråtta eller två… Jag är jätteglad att inget dött, från smågnagarriket, låg där.

DSC 0465

Här kommer en detaljbild

DSC 0478

Jag som noggrant läst julklappen Stora boken om byggnadsvård kan numer allt om hur man ska beskydda och bevara gamla linoliumgolv. Ett par korta sekunder var jag riktigt sugen på att ställa in väntad stenleverans och bara köra vidare på den nya skatten. Men, nja, ett par skador och den väldigt distinkta färgkombinationen fick mig på rätt spår igen.

Det enda som står kvar i köket nu är kylskåpet som vi använder, spisen som ska flyttas till garaget (?) och fläktkåpan som sitter monterad på murstocken. Jo, höll på att glömma dörren där sopkorgen sitter monterad står lutad mot väggen också. Haha, så grymt!

DSC 0473

Ja, och som den vaksamme kanske märker så är det tydligt att vi har en vattenskada även här.

DSC 0474

Vi blir inte ens stressade längre.

DSC 0476

Utan konstaterar stilla ”Jahopp, då åker den där väggen också.. så får killarna dra upp nya rör till badrummet direkt och sen en ny vägg utanpå. Perfekt!”

Vi har nu snart klarat av vår första dag i interimsköket här uppe. Det går finemang, över förväntan – jättebra! Det är lite mysigt!  Vi har också fattat bästa grejen – om man inte lagar mat så har man oändligt mycket mer fritid, typ tid för egenvård. Förutsatt då att man tycker att havregrynsgrönt är en toppenmiddag vecka efter vecka.

Det enda jobbiga är att vi måste gå ner till kylskåpet. Frågan är om vi inte ska hitta på en temporärlösning för det med som innefattar till exempel balkong och kylväska. Vi får återkomma till detta om någon vecka och kolla läget.

DSC 0480

Lite nya bilder på badrummet som idag fått lite röranslutningar samt grundmålade väggar och tak.

DSC 0490

Kakelplattorna ser väldigt gula mot allt det vita. Tur vi valde en lite mer färgstark färg än vitt då.

DSC 0493

Inga husbockar var det här

I förra veckan skedde viss byteshandel med avseende på vem som skulle vara hemma och ta emot sotaren. Eftersom jag då fick åka till jobbet så var det min tur att vara hemma idag när det var Husbocksbesiktning på agendan. Det var inte vi som hade bokat upp besiktningen utan det var något som ”erbjöds” i samband med att vi tecknade hemförsäkring.

Strax innan lunch kom det en tjej, som bad att få titta på vinden. Jag fixade ner stegen och hon klättrade upp. Sen kröp hon runt på vinden och högg flera gånger i varje bjälke för att kolla att träet var hårt och segt.

Jag passade på att förhöra mig om vad hon letade efter. Trä som var angripet av Husbock skulle vara poröst och närmast ihåligt. Hon frågade om det var ett gammalt hus och när jag svarade att det var det sa hon att det var bra. Husbocken föredrar nytt trä. Tror tusan det!

Efter mindre än fem minuter var det klart och vi har nu ett intyg på att vi genomgått besiktningen med godkänt resultat.

Brödbuffring

Som ett steg i att buffra mat som går att tillaga i micron så har älsklingen idag bakat fyra surdegsbröd. Riktigt fina!

DSC 0412

Och smakade supergott!

DSC 0414

Dock en hel del jobb att skiva och packa.

DSC 0422

Eftersom frysen är full så får duv-balkongen tjänstgöra som frys. Det går ju alldeles utmärkt nu när det är så kallt ute.