månadsarkiv: januari 2011

Skidfest i Jämtland

I helgen var vi i Jämtland. Det var första gången som Hampus åkte regional-/fjärrtåg, alltså ett tåg som går längre än till Mälardalen. Nedan kan ni se hur kul han tyckte det var!

IMG 0569

På lördagen var vi ute i semisnöstormen

DSC 0680

… och hälsade på Mormor

DSC 0684

På vägen hem stannade vi till vid en väg-livsmedelsbutik för att köpa te. Det fanns ett ganska smalt utbud, dock två paket Lipton citron. Sånt är livet i glesbygd.

IMG 0573

Under lördagen passade vi även på att kolla in lite furudetaljer i mammas hus, där jag är uppvuxen. Vi är lite småsugna på att köra ett fururace i vårt hus, men fatta – det kommer vara det senaste ute hos folket om något år. Här med furutak, furupanel, furugarderobsdörr.

DSC 0667

Eller, så kan vi ju helt enkelt bara passa på att njuta av bastun som vi redan har.

Senare på kvällen åkte jag in till ÖSK (Östersunds skidstadion) för att möta upp kusinen Anders och provåka mina skidor som han vallat. På söndagen var stod det nämligen livets första skidtävling på schemat.

Väl inne i ’stan’ så upptäckte jag till min fasa att jag varken var kapabel till att åka utför (farligt vingligt, nära att slå ihjäl mig flera gånger) eller uppför (dålig teknik och bakhalt). Dessutom var spåren som en isgata; stenhårda och ljusblå. Det började genast kännas som en mycket dålig idé att ställa upp i ett skidlopp.

Anders, vallateamet, svor dessutom över dåligt före och svårvallat underlag och det funderades på vilken kombination av två olika klistervallor och kallvalla som skulle bli den bästa mixen.

Söndag morgon kom. Spåren var nyfrästa och vallningen satt perfekt! Här är några bilder från när jag och Anders provåkte skidorna innan start.

DSC 0710

DSC 0725

Gott om tid att fläta håret. Det hör till.

DSC 0711

Sen dags för start. Nervöst.

DSC 0734

Så gick starten och alla bara kastade sig fram.

DSC 0740

Och hjälp vad fort det gick. Första milen körde jag på 40 minuter. Sen blev det lite segare och lite segare. Någonstans vid 20k trodde jag att ryggen skulle gå av men i övrigt kändes allt toppen (skidorna, kläderna, vädret). Jag hade bestämt att jag skulle ringa Hampus när det var 10k kvar så det var en bra morot att bara fortsätta åka, och efter det så var det bara att kämpa sig i mål. Sista fyra kilometrarna var riktigt tuffa och det hela avslutades med en superbrant backe in på stadion där släkten gjorde vågen och hejade lång väg.

Gipsrace

Idag har vi hämtat ut 8 rullar vardagsrumstapet. Vilket flyt, det tog inte de befarade 10 arbetsdagarna.

Här hemma verkar killarna ha fortsatt sitt gipskalas, nu även med spackel.

DSC_0629.JPG

DSC_0632.jpg

 

DSC_0635.JPG

Och i det här rummet verkar de jobba varje dag, fast vi fattar inte riktigt vad de gör. Det luktar starkt så det är nog något med taket.

DSC_0636.JPG

Förberedelser för mediaenhet.

DSC_0640.JPG

Också badrummet har fått gips i taket nu. Killarna bredspacklar för att få till det jämnt. Tydligen så var det snett och krokigt som det var.

DSC_0641.jpg

Här kan man också skymta att de gjort om lite. Kapat av snedväggen och gjort den lite grundare. Det blev betydligt bättre.

DSC_0648.JPG

Igår städade vi ur gästrummet på kartonger, det blev riktigt bra.

DSC_0653.JPG

Killarna har också städat här hemma. Det ser man tydligast på vår interimssoptipp utanför dörren. Det här är fördelen med hus!

DSC_0654.JPG

Vidare har Hampus bakat det här speciella knepigbrödet idag. Vilket jobb att få degen att flyta ut och hänga bakom bakstenen. Det går inte att köpa för pengar. Brödet ser dock ut som något som skulle kunna vara en programidé på TV5, om det hade suttit på en människa vill säga.

DSC_0659.JPG

Foder och lister

Vi passade på att beställa nya dörr-, fönsterfoder och golvsocklar idag också. Jag försökte hitta några som var så lik de gamla profilerna som möjligt och efter lite letande hittade vi de här från Veckebo Såg & Hyvleri.

130 meter foder blir det, så att vi kan byta runt de fönster och dörrar som hade modernare, enklare, profiler. Dessutom ska vi rama in de nya platsbyggda bokhyllorna i samma foder.

Veckebo Såg, Foder #43 Bäckan

Till det blir det 80 meter S-sockel, specialbeställd med höjden 16 cm för att matcha de befintliga socklarna.

Skärmavbild 2011-01-26 kl. 22.59.54.png

Dessutom såg vi att de har en golvsockel som liknar den höga varianten som sitter i vardagsrummet. Vi kommer att behålla den ursprungliga sockeln i detta rum, men det är ju bra att veta att det går att hitta ”reservdelar” till den också om vi skulle behöva.

Tredelad Sockel

Kakel till köket – check

Först så skickade vi vår byggledare till Franska Kakelbutiken för att hämta fixtur, kakel, toa och allt annat vi köpt. Detta var egentligen bara bonus för det vi ville var att låta Rolf på Franska ge honom en omgång – att i detalj gå igenom hur man sätter upp just vårt knepiga buckliga kakel, kombinerat med halvmålade väggar och en fixtur som ska sitta på exakt nio plattors + kantlists höjd.

Sen var vi dit på kvällen och valde vårt kökskakel, eftersom det är lång leveranstid så blev vi lite illa tvungna att komma till beslut. Lika bra, man jobbar bäst under press osv… Vi hade dock egentligen redan bestämt oss, Hampus sen första gången vi var där och jag ganska nyligen, för vilken typ så nu behövde vi bara räkna bitar och välja färg.

Det område som ska kaklas i köket är 1350 x 710 mm stort. Det innebär att i vårt kakel så blir det 5,5 plattor på höjden och 10 på bredden. Det kommer nästan gå ihop, vi kommer behöva ta in intilliggande spont ca en centimeter på varje sida. Hellre det än att beskära bitar.

I huvudsak kommer det bli detta kakel:

Skärmavbild 2011-01-26 kl. 22.42.39.png

Men med inslag av nio plattor mixade hus.

Skärmavbild 2011-01-26 kl. 22.42.53.png

Färgen blir gråaktig (matchar bänkskivan) på den vitaste botten.

 

Badrummet verkar ok

Pust lång dag på jobbet. Stack före hantverkarna och kom hem efter 22, vi hade kvällsaktivitet med jobbet. Och det tar lite tid att pendla. Medan jag gjorde det så hann Hampus ha två byggmöten med killarna.

 

Tydligen så ska det vara lugnt med badrumstaket. De murkna plankorna är bytta och nu sitter det en ny platta över.

DSC_0616.JPG

DSC_0613.JPG

Det är även förberett för spotlights, antar jag av hinkarna att döma.

DSC_0619.JPG

Sen har duschväggen börjat ta form. Hoppas det inte blir för tajt mot toan då den blev djupare än jag föreställt mig.

DSC_0607.jpg

Vidare så har gipsandet fortsatt in i vardagsrummet. Här använder killarna så kallat renoveringsgips som är mycket tunnare. Det blir riktigt bra till lister och socklar som fortfarande sticker fram.

DSC_0595.JPG

DSC_0597.jpg

I gubbrummet har de kommit långt med spackling.

DSC_0600.JPG

 

Och här följer ett par omgivningsbilder. HallenDSC_0592.JPG

Gästrummet. Jäkligt dumt att vi fyllde upp det med alla bokkartonger och diverse annat oplacerbart skräp, eftersom det bara är en tidsfråga innan allt behöver bäras upp på övervåningen.

DSC_0604.jpg

Fukten, husägarens värsta fiende!

Nu har hantverkarna kommit igång med badrummet nere. Innan vi flyttade in så gjordes ett jobb för att ta bort badrummet och återställa det till ”klart för våtskikt”-status.

Våra hantverkare har idag gjort vissa justeringar. Dels så är avloppsröret till toan flyttat närmre väggen för att spara lite plats åt duschen vilka båda kamperar på den västra sidan av rummet. Dels så har golvet under duschen gjorts om så att duschavloppet kommer ner djupare i golvet, eller rättare sagt, så att vi ska slippa bygga upp det nya golvet så högt.

Toa-avlopp och rör upp till övervåningen.

DSC_0558.JPG

På besiktningsmannens rekommendation så har vi också beställt att få en ny ventilation till badrummet. En fuktstyrd fläkt. Hampus är helt överlycklig eftersom denna med el kommer driva ut all fukt.

DSC_0570.JPG

Dessvärre, eller hur man ska säga, så fick killarna riva bort befintligt innertak i obehandlad furu… och de skivor som sitter där gör att man minst sagt anar oråd…

DSC_0560.JPG

Inte alls vad man vill se… Vår lekmannaanalys säger dock att detta måste vara något gammalt då allt trä vi kommer åt är torrt och knaprigt. Tidigare var det ett badrum rakt ovanför. Vi hoppas det är en rest från gamla badrummet och inte något nytt.

DSC_0566.JPG

Mhm… imorgon blir det till att ringa försäkringsbolaget samt be killarna att börja jobba bort allt skadat trä och försöka spåra läckan.

Annars då? Jooo….. kommunikationscentralen i huset är på god väg att etableras.

DSC_0575.jpg

Kopparsladdar som ska transportera fett ljud integreras i väggarna. Här kommer någon slags förstärkare stå.

DSC_0578.jpg

Gubbrummet har nästan gipsats klart

DSC_0580.JPG

Grymma bokhyllan. Bästa idén!!

DSC_0583.JPG

Och slutligen så har något ospec gjorts med taket i matsalen. Nu är de gamla spackelspåren utjämnade och något har rollats. Det luktar tapetklister men är väl någon slags spärr för något.

DSC_0586.JPG

 

Lördagsmys och köpa lastbil

Mmmm äntligen lördag, då kan man sova länge, ligga kvar i sängen och mysa, äta frukost sakta, läsa tidningen, och sen dricka elvakaffe långsamt.

Nej.

Klev upp 7.30, klädde på mig träningskläder. Vid åtta kom hantverkarna, som igår frågade om de fick komma och jobba även idag. Visst sa vi. Äter lätt frukost till det rogivande ljudet av elektriska verktyg och hamrande människor. Mmm mysig lördag. Sen vada runt i stökigt hus och ta en massa mått för att kunna köpa golvlister, fönsterlister, dörrlister, tapeter, väggfärg… sen ut och springa, som för övrigt gick sådär. Hjälp vad sakta man springer på Lidingö. Bara springer och springer och springer och tänker, nu måste jag ju ha kommit upp i två mil snart, men så visar klockan 5 km på sin höjd.

Medan jag var ute passade Hampus på att fortsätta sin nät- och musik-infrastrukturdesign. Det är en hel del att tänka på om man ska få in alla kablar i väggarna innan gipset kommer upp.

Tillbaka hemma blev det fortsatt planerande, lunch och en snabb kaffe. Sen for vi till Alvik där följande punkter kunde bockas av

– Beställt två rullar kökstapet från Sanderson i England. Två veckors leveranstid.

– Köpt tio liter grön gubbrumsväggfärg

– Köpt tio liter ljusrosa matsalsväggfärg

– Köpt fyra liter ljusblå färg till badrummet

– Köpt 56 meter, 28 stycken tvåmetersbitar, av takstuckatur

– Köpt två takrosetter att sätta i gubbrummet respektive matrummet

(Åtta rullar Vardagsrumstapet beställdes igår)

 

När vi lastat in allt i bilen var det ingen tvekan om att vi behöver skaffa en större bil. En lastbil.

IMG_0557.JPGIMG_0554.jpg

Sen var tanken att vi skulle åka till Nacka byggnadsvård och beställa lite golv-, fönster- och dörrlister. Men eftersom vi fick åka hem med stuckaturschabraket så hann inte riktigt med det idag. Det får bli en telefonbeställning istället.

Idag i dagsljus så passade jag även på att ta en bild på fornlämningen av bergvärmeborraren.

IMG_0549.JPG

I övrigt så har boysen jobbat vidare med att fräsa ur spår för kablar. Vi kommer sätta ethernetkopplingscentralen i garderoben i gästrummet. Det, nu mycket smalare, utrymme bakom bokhyllan.

De har även fått upp gips i taket i gubbrummet.

DSC_0551.JPG

Nu efter en vecka kan vi bara konstatera att livet med hantverkare funkar bra. Över förväntan så långt. De beter sig civiliserat. Jobbar väldigt hårt. Är många. Långa dagar. Jag reflekterar över hur j**la jobbigt och hur lång tid det skulle ta om vi skulle ha gjort detta själva. Nu får vi leva det bra livet bakom plasten istället.

IMG_0560.jpg

Dagens renovering

Imorse när vi gick mot tåget så stog bergborraren och jobbade ute på gården.

IMG_0547.jpg

Och eftersom det enda som var kvar när vi kom hem idag var ett litet rör med lock, så utgår vi ifrån att allt gick bra.

Här kommer dagens bildskörd från renoveringskaoset.

Nu är även den västra väggen i vardagsrummet ansatt. Det djupa hålet är visst resultatet av en beställning av integrerade sladdar.

DSC_0527.JPG

Sladdgömma

DSC_0530.jpg

Här hittade vi en spännande hemlig lucka i väggen.

DSC_0528.JPG

Bokhyllorna tar form

DSC_0538.JPG

Matsalen lika så

DSC_0543.JPG

DSC_0544.JPG

… och så här god middag lagade älsklingen idag medan jag var på gymmet och sprang. En svennechili med både köttfärs, bönor och tomater (vilket då alltså är totalförbjudet i originalreceptet).

DSC_0525.JPG

Rätt grönt

Det är inte det lättaste att hitta den perfekta gröna färgen men efter två turer till Måleributiken i Alvik, fyra provburkar och lika många provmålningar tror jag att vi har en vinnare för väggarna i gubbrummet.

Rätt grönt

Vinnaren är NCS S 5030-G30Y till höger. Inte för mörk, lagom varm och lagom grön.

Bergvärme och allmänrenovering

Livet med hantverkare betyder för vår del att det kommer in två glada killar strax innan sju varje morgon. Eftersom de har egna nycklar så öppnar de bara dörren och ropar ”gomorron!”. Så även idag. Fast en kort stund senare hörde vi ett tredje ”Gomorron” och ytterligare en, och en femte.

En av dem som var hit var nog bara semi-projektledare eller liknande för han var med även igår på byggmötet. Han pratade även lite svenska vilket var väldigt lägligt då jag kunde informera killarna om att det någon timma senare skulle komma en bergvärmeborrarkille och köra sitt race utanför gubbrummets fönster.

Eftersom vi båda närmar oss release på jobbet så var det inte precis läge att vara hemma och fota allt som händer i ett hus med fyra-fem arbetande killar och en bergvärmeborrartraktor. Därför får vi nu nöja oss med att beskåda dagens dagsverke i efterhand.

Maskinen. Kommer plockas ihop och hämtas i morgon bitti.

DSC_0475.JPG

DSC_0477.jpg

200 meter

DSC_0478.JPG

DSC_0481.JPG

Kontrollpanelen och husets granitgrund.

DSC_0485.jpg

En av slangarna som slingrade sig ner till stora lastbilen nere vid vägen.

DSC_0494.JPG

Och här kommer en annan bild på fördelen med att ha hus med tomt. Man kan etablera en helt egen soptipp utanför bron.

DSC_0500.JPG

Och här kommer lite bilder på dagens nya vardagsrum.

DSC_0501.JPG

Rejäla träväggar. Bra. Det passar oss. Man ser spår av något som troligtvis var dörren in till vardagsrummet förr i tiden.

DSC_0506.JPG

Matsalen. Lite mer nyrenoverad. Här sitter redan gips sedan tidigare.

DSC_0508.jpg

Och så här ser resultatet ut av ytterligare en dags arbete med bokhyllan. Nice!

DSC_0514.JPG

Nedan kommer motsvarande bild från igår.

DSC_0468.JPG

I övrigt så har vi bestämt oss för att inte riva ner taket i vardagsrummet. Vi kommer heller inte köpa antikrundan-elprylar utan gå på någon masstillverkad sort men med gammaldags touche.

Sen var vi ut till måleributiken i Alvik igen. Nu har vi två nya provfärger i grönt att sätta i gubbrummet. Det blev betydligt bättre den här gången! Vi har även valt tapet till vardagsrummet och köket. Samt bestämt färg till matsal. Vad skönt. Nu gäller det bara att mäta och beställa och hoppas att killarna kan hålla sig sysselsatta med annat så länge.