månadsarkiv: november 2010

Julgransutklädnad

Byltar på mig alla kläder jag har och ser ut som en julgran: pannlampa, reflexväst och fotlampa förutom då att jag har toppluva och en buff. Sticker ut och springer. Fördel att träna under dessa förhållanden är att det inte direkt är trängsel på trottoarerna plus att man känner sig otroligt duktig.

Efteråt firar vi lillonsdag och äter världsgod micrad söndagsmiddag och rödvin. Min kille är verkligen bäst på att laga mat. Och jag är verkligen bra på att städa tvättstället.

Hantverkare – håll i hatten!

Vi hade bokat in två olika firmor att komma ut till huset denna eftermiddag. Den första var inbokad sedan flera veckor, vilken jag sökte upp på internet. Jag hade pratat och mejlat med dem ett par gånger och hade stora förhoppningar. Tack och lov hade Hampus bokat in ytterligare en firma samma kväll. Det är det gäng som just nu håller på hemma hos Robert och Erika, och efter att ha sett resultatet där så tänkte vi att vi skulle ge dem ett försök också. Mycket lyckat!

Mötet började med en liten fadäs med internkommunikation och SL-trafik så vi var nästan 15 minuter sena till mötet. Jättepinsamt. Vi gick runt i huset tillsammans med en byggledare och en person som sannolikt var firmaägare. Firmaägaren pratade på väldigt mycket och verkade ha som sport att hitta fel och anmärkningar. Vi fick bland annat höra att det kommer ta typ oändligt många dagar att göra en spegeldörr perfekt samt att ”det är omöjligt att få till ett gammalt hus bra” ”allt är snett” ”kolla här från sidan vad krokigt det är” ”fyfan, den här elinstallationen är brandfarlig” ”det här var det fulaste jag sett någonsin” osv osv. Underförstått var de väldigt tydliga med att det här minsan skulle bli ett helvete. Det hela slutade i alla fall med att de ska ta fram någon form av projektförslag samt ta fram någon slags prisidé för etapp ett, enligt deras förslag. Jag överväger på fullaste allvar att ta tjänstledigt och göra renoveringen själv istället. Visst, jag är perfektionist, men skyr verkligen folk med dålig attityd och gnäll.

När vi sen träffade firma nummer 2, visade vi runt byggledaren/firmaägaren och två anställda samma varv så fick vi mycket bättre återkoppling och feedback. Bara en sån sak som att de började med att säga att vi köpt ett jättefint hus värmde oss. Ja vi är lättköpta. Han kom med ganska exakt samma åtgärds- och lösningsförslag som den förra fast sa ”..och så snyggar vi upp dörrarna” isället för att under en kvart tjafsa om att det är bättre att köpa en ny dörr än att försöka fixa till dem. Slutligen gick vi ner i krypgrunden för att titta på vatten- och avloppsrören och då kom han med en massa förbättringsförslag plus att han kröp in under bland ormarna och drakarna, lyste med ficklampa och hade sig. Totalt sett kändes det väldigt bra. Det kommer dock bli svårt att få ut någon slags offert/kostnadsuppskattning eftersom vi har ett… hrm.. ganska odefinierat projektscope.

Gemensamt för båda firmorna är att deras lösning på allt är att sätta gips och att det är billigare att byta ut gamla lister mot nya istället för att slipa. Jag är tveksam, tycker det känns fegt, men antar att det är en bra idé. I alla fall med avseende på gipset.

Vi har oändligt många saker att bestämma, närmast till exempel kring om vi ska ersätta det spända papptaket med gipsskivor. Nackdel: Onödigt, det som sitter är helt ok. Fördel: Framtidssäkrat och vi kan sätta upp stuckatur

… Sätta spotlights i taket på vardagsrummet. Nackdel: Typ inte sekelskiftesmässigt. Känns lite 90-tal. Kostar mer. Fördel: Bra ljuskälla, kommer lysa upp fönsterpartiet bra. Blir snyggt.

Kvällen räddades helt av Robert och Erika som hämtade oss i huset, lagade mat åt oss och körde hem oss till lägenheten. Som bonus kommer här en bild på min fina glädjeman.

Världens bästa har fixat en blogg!

Detta medan jag själv var ute och sprang ett långpass i mediumdjup drivsnö, enligt beprövad Stockholmsstandard saltad och omdömeslöst undanföst till trottoarerna. Helt värdelöst, faktiskt, både Stockholmarnas snöhantering och träningspasset som sådant. Att springa på slirigt underlag gör att kliven blir minst hälften så korta som vanligt (man känner sig som en shettlandsponny) och man måste springa helt i lod för att inte få snedvikt och halka. Snittade sannolikt 7-8-tempo. Lovade mig själv att inomhussäsongen måste starta imorgon! SATS ringde förresten för flera månader sedan för att ”kolla läget” med avseende på att jag inte varit där på ett tag. Inte helt optimalt att oanvända ett årskort mellan tidpunkten för då de stora vägarna sopas och till snön ligger tjock och slipprig. Gäller att träna ikapp det på övriga fyra månader.

Hur som helst, bloggen är tänkt att bli en dagbok som dokumentera det helvete som vi utsätter oss för genom att vi köpt ett skitdyrt, stort renoveringshus…

Eftersom vi redan hunnit med en del så kommer ett antal inlägg komma i efterhand.

Pepparkaksbak

Efter en hög dos av ambivalens på Sabis, att vi inte kunde bestämma oss för vilken pepparkaksdeg vi skulle köpa så rafsade jag istället ner ett extra paket smör, ett paket grädde plus ett urval julkryddor i korgen. Tänkte att det kunde vara kul att testa koka pepparkaksdeg, vi har aldrig gjort det förut och har ju som bekant en speciellt dragning till allt som är extra krångligt… Resultatet blev mycket bra, vi körde extra allt med kryddorna, tillsatte lite cognac och tog lite mindre socker.

Efter gräddningen så var det dags att pröva dagens nya pryl: spritsmojen. Den levererade över förväntan, som syns!

Översnöade i Arninge

Spontant bestämmer vi oss för att åka till Stenbolaget och kolla lite ospec sten. Enda butiken som är söndagsöppen är den i Arninge, Täby. Vi åker dit med hjälp av den charmiga transportapparaten SL. Det är riktigt kallt att pulsa i djup snö mellan busshållsplatsen och butiken, speciellt då vi går en rejäl omväg. På stenbolagets utställning jagar vi runt en försäljare som visar Carrera-marmor, Jämtländsk kalksten, Granit, Offerdalsskiffer med mera.

Svårt att välja. Dagens överraskning var de vita golvplattorna i marmor, som var väldigt snygga. Minus då för den slipade granitbänkskivan som inte alls var snygg utan bara blaffig, vilken vi trodde att vi bestämt oss för att ha i vårt kök. Nu är vi försiktigt intresserade av att ta både bänkskiva och golv i marmor. Frågan är bara om det blir osmakligt? Lite som att ett hus som är en kopia av Versalles?

Vi har ett par bitar slipad respektive polerad grå granit hemma som vi tittar på som goda kandidater också.

Som bonus fick vi gå ett varv på Granngården också medan vi väntade på bussen. Just nu är vi storspekulanter på en fågelholk med webcam. Eller inte.

Kakelbutiken på Karlavägen

Efter en omgång halkig träning så ger vi oss ut. Siktet inställt på en kakelbutik på Karlavägen, som alltid utan undantag brukar vara stängd när vi passerar. Inte denna gång, och vi får frossa i kakel. Tittar på alla möjliga sorter. Jag var försiktigt intresserad av målade betongplattor i coolt mönster men hittade inte något som ser ut så som jag hade tänkt. Bytte spår.

Hittade dock diverse stenliknande material som var riktigt snygga. Vi har en arbetsidé om att ha grått alternativt grå-brunt golv i hall och kök. Här fanns några bra nyanser i olika glanser. Hampus pushar för stenbolaget istället för att få riktig sten. Mhm.

Bäst den här dagen var att vi hittade ett toksnyggt handgjort kakel. Finns i diverse ljusa dova färger, och i olika former. Både kvadrater och rektanglar. Jag vill ha till badrummet nere! I vanlig ordning var det sannolikt bytikens dyraste produkt? Den här kostar i alla fall 1 700-1 800 kulor per kvadratmeter. Får se hur det blir.

Efter detta så gick vi vidare mot en målaributik där vi passade på att ställa tusen frågor om hur man målar ett trägolv. Vi har tänkt måla hela övervåningens träplankor i vitt eller ljusgrått. Bäst känns att ta något lätt brutet mot grått. Halvmatt. Starkast är att ta lackbaserad färg.

Innan dess gick vi ett varv i Bohem och tittade på en röd gubbfåtölj för 25 000 – 30 000 kr. Den ska vi inte köpa. Tyvärr.

Köksdesign + spisar x3

Hampus och jag bestämmer lunchdejt för att hinna kolla ett varv till på spisar innan kvällens möte på Kvänumbutiken. Vi har kvällen innan surfat efter franska spisar, eftersom italienarna inte kan laga mat som ni kommer ihåg.

Börjar på Cordon Bleu och blir visade Godin och La Cornue av en förtroendegivande expedit. Försiktigt intresserad. Efter en tokstark Lamm Vindaloo åker vi till Zinkensdam och går på Exergon, där de enligt uppgift ska sälja Lacanche – som vi också har spanat in. Väl i butiken klaffar allt och vi har efter ungefär två veckors letande äntligen hittat en spissort som vi verkligen gillar! Vi gillar alla! Och väljer mellan en på 100 cm med två lika stora ugnar och en på 110 cm med en stor ugn och ett sidoskåp. Alla tjugo färger är intressanta dessutom. Väljer mellan standard som är svart med mässingsvred, tokläcker är också den i Provencegul, lite mer neutral men spännande är mörkblå eller grön och så fortsätter det…

Möte med Kvänummannen på kvällen. Under knappt två timmar pratade vi kök och det var hur kul som helst. Kvänummannen ritade och skrev på vår otroligt kassa köksritning, vi trodde inte han ville se den utan jobbade lite mer… digitalt… Vi gick igenom allt ifrån bänkskivor. Marmor och kalksten är snyggast men mest känsliga (spiller man vin eller citron på bänken är det kört, det blir ett helvete!). Vi pratar om att köket ska skala för flera personer som står och jobbar samtidigt (tex en vid spisen, en vid vasken och en vid diskmaskinen).

Kvänummannen föreslår bland annat att vi ska binda hop de köket till en helhet, med hjälp av krönlister. Jag som hade sett fram emot att få ett fett hörnskafferi fick ge mig på grund av utrymmesbrist. Vi hade så sent som kvällen innan helt ändrat design av köket, en rockad, att flytta spisen från hörnet där den står idag till centrerad på väggen samt flytta vattnet till fönstret.

Helt överväldigade av mötet på Kvänum känner vi att vi omöjligen kan bli besvikna. Jag har dessutom hittat mitt drömyrke – köksförsäljare – tänk att få bo i en lokal helt fylld av svindyra kök! Hampus försöker lura i mig att Kvänummanen inte bor i butiken utan har ett helt vanligt hem. Ha! Ungefär som om jag skulle gå på det. Nähä.

Möte med hantverkaren i huset

Börjar med att åka ut till huset för att träffa den hantverkare som ska fixa vattenskadan åt säljaren. Jag har svårt att hålla mig för skratt då han ser lite ut som en av ”vaffödåfö”-gubbarna i Ronja Rövardotter. Vi pekar i alla fall ut vart toa, tvättställ och dusch ska sitta i nya gästbadrummet. Hantverkaren har börjat bila upp golvet men ännu inte hittat vart läckaget är.

Efter jobbet tar vi en ny äventyrstur, till Sundbyberg den här gången. Letar upp Stenlunds Spisar för att kolla in deras sortiment av Ilve. Vi är försiktigt positiva men i övrigt ganska besvikna på att säljarna av livsstilsprodukter av spiskaraktär inte har så mycket livsstil att förmedla.

All in på banken!

Har möte med vår bankman på Tegnérgatan, vi är där och förbereder alla papper i god tid.

168 000 kr får man ge för ett pantbrev + lagfart idag. Det tycker jag är prisvärt… Eller?Dock fick vi ytterligare två punkters ränterabatt, alltid något. Bankmannen berättar att allt kommer gå bra. Känns ganska betryggande. Fast jag är skärrad och skrattar nervöst åt allt han säger.

När jag mot slutet försöker lätta upp stämningen lite genom att fråga lite huruvida vårt lån är ganska normalt till sin storlek eller inte, får jag ett tydligt svar på att ”detta är ett betydligt större lån än vad de flesta tar”… och framför allt ett ovanligt stort lån för två så pytteunga människor… Jaha, tack för den. Lätt stressade går vi hem och delar en flaska vin.

Spis spis spis

Målet är inställt på att hitta en spis. Hampus är helt fast på en AGA, fast har börjat mjukna något i att åtminstone kunna tänka sig så kallad Kall-AGA istället för en sådan som står på (och drar el) 24-7-365.

Vi startar på Cordon Bleu, kollar runt lite. Tveksamt. Går vidare mot ospec spisaffär som Hampus sett på Torsgatan. Får träffa en säljare som berättar grundligt om ett 10-tal olika Bertazzonis. Jag ganska imponerad. Hampus hävdar att italienare inte kan laga mat (till skillnad från britterna dårå…).

Avslutar spiskvällen med ytterligare ett besök i Kvänumbutiken för att känna lite på Kall-AGAn. Går molokna hem. Överväger på fullt allvar att köpa en inbyggnadsspis respektive inbyggnadsugn från Miele istället. Ägnar resten av kvällen åt att surfa spisar. En smula dålig stämning.