Kategoriarkiv: Färg och Tapet

Kottelyan

En annan viktig punkt som står på vår ”Semester: Att göra”-lista är att inreda och fixa Stellans rum. Jag har visat bilder tidigare tror jag men det har ju inte varit mycket till barnrum utan snarare ett kombinerat rum för strykning och förråd. Inte så barnvänligt kan man tycka.

DSC 0886DSC 0885

Förvaringsrum 

Avstampet skedde redan för någon vecka sedan när jag äntligen kom till skott och gjorde mig av med jättemattan som jag köpt spontant på auktion. Jag skrev ett blogginlägg om den för några månader sedan,  där jag ventilerade min obeslutsamhet för hur jag skulle göra. Mattan var fantastisk men alldeles för stor för samtliga rum som redan inte hade en egen matta. In i det sista så tänkte jag att det var en strålande god ide att lämna in mattan hos en mattrenoverare (eller motsvarande existerande yrke) för att få den delad mitt i tu och fållad. Jag kom dock aldrig till skott, och i midsommarhelgen när sömnbristen var som störst och energinivån i botten så insåg jag att jag inte ens skulle orka ringa det där stället jag kollat upp och be om offert. Istället försökte jag sälja den på den lokala Köp-och-säljgruppen på Facebook. Det gick vägen och nu är mattan och problemen borta. Hurra!

Vilken lättnad när det väl var gjort. Därefter har vi bara blickat framåt. Vi har varit på Ikea och köpt en lite grejer även om det fortfarande fattas ganska mycket så tycker jag att vi är på god väg. Nedan bild visar en liten tjuvtitt på vad vi köpt. 

DSC 0890

Grejer till Stellans rum

I övrigt så går det lite sådär med den fortsatta framdriften i projektet. Jag har skaffat det finaste gardintyget, vilket är en stor framgång förstås, men fan för att vara så trögtänkt! Min plan var att lite snabbt sy två längder, stryka och hänga upp dem. Typ under kvällens gång. Icke picke! I morgon är det jag som återigen får lägga en halvdag i slow motion för att komplementhandla banala grejer och sen lägga resten av dagen till att försöka jobba runt det faktum att jag inte insåg att gardinlängderna behöver mönsterpassas – innan jag satte saxen i tyget! Min förhoppning är att jag har tillräckligt mycket marginal för att gardinlängderna ska räcka ner till golvet trots denna fadäs. Men jag kan ju alltid göra något fint av den bit på ca 80 cm som jag klippte bort först…

Som tur är så verkar inte Stellan bry sig nämnvärt om gardiner och röra. Han har nämligen sovit tre nätter i sitt nya rum, med framgång! Fast första natten var katastrof. Stellan sov gott, till och med bättre än vanligt, men Hampus och jag turades om att vara vakna vakande hönsföräldrar med blödande hjärtan (Tänk om han slutar andas när vi inte kan höra alla andetag? Klarar han sig utan oss? Kommer han bli kriminell?). Nu när vi är inne på fjärde natten har vi kunnat börja slappna av lite, kanske beror det på utmattningen, men allt ska ju ha ett syfte.

Vi får anledning att återkomma till Stellan-rummet när det är klart. Om tusen miljarder år, som vi säger. 

Pyjamastapet i hallen

I fredags kom garderobsdörrar och skåpluckor på plats i garderobsväggen i hallen. Samma dag målade de golvet, alla lister samt målade om taket i trappan som blivit skadat i renoveringen.

DSC 0311

Garderobsvägg med dörrar. Vad bra det blev till slut (efter sju svåra år). Skåpen i mitten är fläktskåp med skåpluckan Lidingö, garderoberna är i PAX-serien. Tänk att de kunde vara så lika, rena flytet att det var samma färgnyans exempelvis (det var inget vi kollade upp).

DSC 0306

DSC 0323

Nymålat golv

DSC 0309

Nymålat tak, fixade taklister, gersågsmys

Idag har killarna börjat tapetsera och kommit ganska långt. Dessvärre har de gjort en mönsterpassningsmiss och jag är därför sjukt irriterad. Nu har vi dessutom i minsta laget med tapeter så det känns som ett vågspel att kräva att de gör om. Tur i oturen så är det främst ett ställe där det är fel, och där är det bara en våd satt ännu så länge. 

DSC 0357

En sån här steg-makapär är bra att ha om man ska hantverka i en trappa

DSC 0358

Det känns lite som att vara i en jättestor pyjamas, eller hur? (Ojojoj…)

 

Spegel och tapeter – check

I förmiddags gjorde Hampus ett sista ryck med golvet i sovrummet. Nu är det officiellt spikfritt, Jesus vad skönt! Under tiden var jag på gymmet och körde en mil på en skridskomaskin och därefter mitt vanliga styrkepass (jag fått utprovat av en PT). 

Under eftermiddagen har vi återigen tagit en tur västerut med bilen. Först ett stopp på Måleributiken i Alvik för att hämta, våra sedan tidigare beställda, tapeter (sovrum och vardagsrum/studio) därefter vidare till Ikea för att köpa en badrumsspegel som vi kollade ut förra gången vi var där.

Här kommer lite bilder tagna med min iPhone idag.

IMG 2455

Alla tapeter nu uppradade i väntan på att få komma till användning. Till vänster är de som ska vara i sovrummet, de i mitten ska vara i vardagsrummet/studion och de till höger ska sitta i hallen. Vi känner oss mycket nöjda.

Spegeln har jag ingen bild på och nu är den uppburen till badrummet. Jag kommer visa den när den väl är uppe på väggen.

Det bästa med våra helgturer av den här typen är att det passar så bra att stanna hos pappa på middag. Idag fick vi (enligt önskemål) Biff Rydberg. En delikatess man äter alldeles för sällan. 

IMG 2439

IMG 2441

Biff Rydberg med morötter

Efter middagen så började Hampus och pappa gå igenom pappas barskåp för att hitta något att smaka till marängtårtan

IMG 2443

En glad kille

Lika bra att Hampus blev lite varm innanför jackan eftersom han var tvungen att jobba lite för att vi skulle komma upp med bilen till garaget. På tredje försöket gick det dock, men det var nära att jag körde in i muren eftersom bilen liksom ålade sig upp.

IMG 2449

Vägmannen är ute och sandar uppfarten

En konsumtions- och ”skjuta ner puckar”-dag

Idag har vi kört hårt och bockat av många uppgifter på jullovslistan. Vi har viftat med kontokortet så mycket att det känns besvärande. 

Vi steg upp i ottan och drog iväg mot måleri- och tapetaffären vid nio, där köpte lämnade vi tillbaka de tapetböcker vi haft på prov samt lyckades beställa tapeter till både vårt sovrum och till studion, fem respektive åtta rullar. Den tredje tapeten vi tänkte köpa till hallen fanns inte, utan den kräver en specialtur in till Laura Ashleybutiken i stan. 

När tapeterna var checkade så gick vi en våning ner och köpte färg till badrummet, vi provade ut en färg som skulle vara så lik som möjligt en av färgerna på kaklet. 

 IMG 2337

På måleri- och tapetaffären där vi letar rätt nyans och för att kunna jämföra har färgkillen gjort en färganalys och målat på kaklet. 

Vi passade också på att höra oss för kring väggfärg som matchar med den golvfärg vi valt (1500-N), det kommer bli en ljust ljust grå nyans. Den kommer vi köra både i Sovrum 2 och Sovrum 3. Numret som är värt att antecknas är 0500-N. N:et står för neutral och betyder att det är en neutral grå färg utan inslag av annan nyans. Hade färgkoden slutat på B som i blue eller Y som i yellow hade det alltså varit en grå med inslag av blå respektive gul. 

Besöket på måleri-och tapetaffären tog minst en timma fast vi bara stod vid en kassadisk och fick hjälp, men när vi väl gick därifrån så kände vi oss som vinnare. Det är svårt att välja och svårt att komma överens och tapeter och färger är något av det svårare för det är så besvärligt att göra om. Fast, nu var vi stärkta av självförtroende så vi tog ett bonusstopp på badrumsbutiken i Alvik för att sätta ner foten i ämnet knoppar och krokar. Vi var lite osams men det gick ändå ganska bra att välja. Hem kom vi med följande produkter:

– Tre dubbelkrokar till duschhanddukar/morgonrockar

– Två enkelkrokar till Hampus sida av tvättstället

– En fyrkrok till min sida av tvättstället

– En toapappersrullehållare

– En duschkorg

DSC 0283

Produkter till badrummet

Sen, dagens andra höjdpunkt. Ikea, med målet att välja ut alla garderober och badrumsskåpet samt ett par fotoramar. Jag överraskade Hampus i bilen med att vi hade som målsättning att faktiskt verkställa ett köp istället för som tidigare femtioelva gånger åkt dit för att titta och åkt hem för att fundera. 

Vi började med mat och tog därefter en sak i taget, metodiskt och med stort tålamod från båda två, och lyckades väldigt bra. Vi valde alla grejer utan ett uns av dålig stämning.  

Till hallen kommer det bli två enmetersgarderober på vardera sida av dörren, och dessa kommer bindas ihop av två fläktskåp som ska sitta över dörren. Tanken är att hantverkarna kommer få bygga in hela arrangemanget så det sluter tätt upp mot taket och så det ser hyggligt jämnt ut.

IMG 2330

Blir en garderob på varje sida och två smala fläktskåp över dörren. 

Vi valde också ut en lådhurts som ska sitta i badrummet tillsammans med tvättmaskin och framtida torktumlare. Den här lådhurtsen kommer stå på metallben så det inte blir någon risk för ”murker” vid eventuellt duschkaos i det intilliggande badkaret. 

Och slutligen, håll i hatten. Vi lyckades bestämma oss för en lämplig garderobsvägg i nya sovrummet också. Det blir en mix av smala och breda garderober med hela och delade dörrar + lådor. Tanken är även här att de ska byggas in på något tjusigt sätt så det ser sekelskiftesmässigt ut. Jag kan avslöja att hela garderobsfrågan har varit en surpuck och bidragit till långa diskussioner och funderingar ända sedan vi flyttade in för två år sedan. För kännedom så har vi inte ens börjat prata garderobsinredning ännu, så diskussionerna har varit mest religiösa och inte så praktiska. 

När allt var valt så var det lätt att lägga en onlineorder hemma vid datorn direkt när vi kom hem. Det gick verkligen enkelt. Klart enklast idag faktiskt. Om ett par veckor kommer det komma ett lass med grejer, det blir spännande. 

För att riktigt klämma ur den sista handlingskraften ur sambotuben så åkte vi också till återvinningen med lite gammalt skräp innan vi tog ledigt för idag. Nu känns det som vi verkligen kan vara nöjda med dagens insats och jag är så glad att vi äntligen stängt och knytet en stor rosett runt akten ”Förvaring framtid”.

Provmålar golvfärg

Vi var till tapet- och måleributiken för några dagar sedan och köpte två provburkar med golvfärg. Idag provmålade vi lite på en kartongbit för att kunna se och jämföra.

Hampus målar den mörka nyansen NCS 2000-N och jag den ljusare NCS 1500-N

DSC 0246

DSC 0248

Senare på eftermiddagen var jag uppe och matchade tapeter mot golv.

DSC 0254

DSC 0257

 

Tapetprover

Eldprovet är att vi måste bestämma alla rums färg- och tapet innan vi går tillbaka till jobbet. I förrgår var vi ute på tapetaffären och lånade hem tre tapetböcker som vi tittar i nu, tillsammans med alla tapetprover vi samlat på oss sedan tidigare.

Diskret eller panga på är frågan. Vi har ju varit mer för det senare hittills…

DSC 0238

DSC 0239

DSC 0240

Tapeter

Vi har ökat takten lite i förberedelserna för nästa renoveringsprojekt – övervåningen. Det är snart årsskifte och ska vi hinna nyttja årets ROT-avdrag så gäller det att komma igång snabbt.

I helgen som var för tio dagar sedan så började vi titta på tapeter. Vi åkte ut till Alvik och spatserade runt i tapetaffären.

Vi letar tapeter i första hand till vårt nya sovrum, hallen uppe samt vardagsrummet uppe.

IMG 2292Hmmm… som vanligt fastnade jag för någort rosa. Fast jag tror knappast att någon av nedanstående kan bli aktuella för något annat än insidan av en garderob.

IMG 2297Den här i gråbrun var snygg, men kanske lite väl mörk?

IMG 2310Het kandidat till vårt nya sovrum

IMG 2320Finns även andra färger, här den brunaktiga varianten

IMG 2305Vi skulle vilja ha något maxat i hallen, typ den här

IMG 2302Eller den här…

IMG 2315Dock inte den här Mulberrytapeten som Hampus försöker flörta in

Hem kom vi med några tapetprover, men känner oss lite tveksamma. Idag var jag förbi Laura Ashley-butiken på Karlavägen och tog ytterligare tre tapetprover. Alla sitter nu uppe för allmän beskådan i vardagsrummet uppe.

DSC 0027Vår tapetprovsvägg

Skrap- och målardag nummer 8

Egentligen så skulle jag kunna lägga upp gårdagens bilder. Allt ser samma-lika ut, men här kommer ändå dagens flöde.

DSC 0324Nytt för den här dagen, är en ny burk färg.

DSC 0332Lite längre framåt på balkongen.

DSC 0331Den här balkongdörren ligger på restlista. Det blir nog en ny.

Nu är balkongen uppe färdigmålad första varvet. Uterummet nere är skrapat och tvättat. Så snart det slutar regna och börjar torka så är det redo för färg. Och ännu mera på redan påbörjade fönster.

Nu blir det ”Svenne-tacko” till middag.

 

Fönsterjobbet fortsätter

DSC 0301Pappa jobbar vidare med fönstren.

DSC 0302Nu är det tvättstugan (på övervåningen) som får sig en omgång, efter att köksfönstret (nedervåningen) inte längre är i sämst skick.

Allt går bra men det är ruskigt jobbigt och tråkigt. Det värsta är inte det spruckna kittet eller den flagnande färgen, utan att det sitter lager på lager på lager med gammal vidrig klibbig klistrad tätningslist. Som färgar av sig, fastnar på händerna och golvet, och klibbar. Och all smuts. Och att de inte går att lyfta loss fönstren och hålla till i någon bra arbetshöjd.

Fast jag, har i övrigt fått jobba i bra arbetshöjd idag så jag ska inte klaga.

DSC 0315Hampus och jag har kittat alla sprickor och målat ungefär 40% av den övre balkongen. In- och utsida med hjälp av roller, en uppsjö av penslar och långa armar.

DSC 0310Hampus i den smakfulla flytvästen (säkerhet kan aldrig bli otrendig??) och Robert som ser lite mer normal ut.

Och efter det for vi länet runt för att få tag på vit linoljefärg, som enligt Bauhaus har utgått. Med tio minuters marginal hann vi fånga ett par av deras sista hinkarna.

Tredje arbetshelgen på rad

DSC 0280Undrar varför färgen tar slut så snabbt…?

Av semestern syns inte en skymt, vi har kört vidare på konceptet arbetshelg. Knutar, fönsterlister, fönsterfoder, fönster, dörrkarmen och undertaket på nedervåningen är målat en andra gång idag.

Upptäckte förra veckan att även fönstren på övervåningen var i behov av förstahjälpen, så även de har målats idag.

DSC 0286Målarstuga. Jag står på taket och målar fönster, pappa på insidan langar grejer.

Medan pappa och jag gjorde klart det sista, stående på taket, så fixade Hampus entrecote och majs på grillen, sån här vahettere-sås (bearnaise med tomatpure), potatis och fransk tomatsallad. Mums, vilken lycka!

Till efterrätt var det tänkt att bli glass, men den behöver nog frysa lite längre än vad vi orkar sitta uppe, så det lutar åt förmiddagsglass istället…

DSC 0299Idag när pappa kom hade han med sig en glassmaskin. Den hann nog inte bli riktigt kall för att leverera glass på uppstuds.

Idag har också balkongen uppe gjorts helt ren efter idogt skrubbande. Så snart den är torr är det dags att börja måla där.