Kategoriarkiv: Fest och Bröllop

Namnparty för Frank

Att Hampus är långväga känd som ’partykungen’ och att jag tar varje chans att anordna fest är något som många i vår närhet har missat. Varför? Jo för att det inte är sant förstås. Men i helgen gjorde vi en uppryckning och bjöd in till namnparty för Frank. Ett namnparty enligt vår familjs definition är lunch med bubbel, ballonger och presenter utan vidare ceremoni. 

Även Frank fått två faddrar, de utvalda för detta hedersuppdrag är Erika och Robert. Vi hoppas att dem lär honom att det inte är så noga med högskolestudier (även om farfar säger det), bara han blir rik ändå. Haha. 

Efter att det varit några kalla höstaktiga veckor så såg det ut att bli en väderjackpott till helgen. Vi planerade för långbord utomhus och lånade ihop bord och stolar för att rymma femton vuxna och nio barn. Frank fick en förtida present av farmor och farfar; ett campingbord för barn. Vädret igår var varmt och soligt precis som vi trott men med den lilla detaljen att det blåste storm (-ish). Vi fick duka upp tre bord inomhus och på uterummet istället. 

När vi hade namnkalas för Stellan så var det Hampus som lagade en ambitiös sommarbuffe. Den här gången så testade vi catering för första gången nånsin. Först tänkte vi köpa cateringen från ICA, typ bricka med kallskuret. Fast sen kom vi på att det finns mycket godare och mer spännande mat om man ändå ska betala för den. Det blev därför libanesbuffe från Beirut Cafe. Äntligen fick vi ha årets första libanesafton.

Jag dukade upp välkomstdrinken i trädgården men innan jag ens hunnit få ut alla glas så hade vinden blåst omkull flera av dem så glassplitter uppstod. Kändes som rätt beslut att vara inne med andra ord. Gästerna kom vid halv tolv och maten en halvtimma senare. Det hela blev väldigt lyckat tycker jag. 

Till efterrätt hade jag bakat två tårtor. Dels vanlig gräddtårta dekorerad med jordgubbar, hallon, blåbär och passionsfrukt. Dels en moussetårta på browniebotten med hallonmousse och vit-chokladmousse. Den senare höll på att haverera helt när jag brände vitchokladen i micron, fick kasta hälften vilket gjorde att moussen nästan inte stelnade. 

Främst för mitt eget minnes skull: För receptet till moussetårtans botten respektive fyllningar klicka på länkarna. 

Som vanligt är det svårt att hinna komma ihåg att ta bilder när man har två barn och ett party att sköta. Hampus lyckades ta några i alla fall. 

DSC 9895

Lillebror laddar upp

 DSC 9898

DSC 9904

DSC 9899

DSC 9901

Fredrik med Esther och Charlie

DSC 9918

Robert och Adam

DSC 9919

Julie i en jättefin klänning

DSC 9902

Gubbrummet är ett perfekt lekrum för gubbar och barn

IMG 0059

Frank med sina awesome faddrar

DSC 9911

Stellan och jag fixar det sista med tårtorna

DSC 9912

DSC 9925

DSC 9921

Lite senare på eftermiddagen när Stellan och Hjalmar tog en eftermiddagsfika vid campingbordet

Kalas-Stellan

För två helger sedan hade vi namnkalas för Stellan. Vi hade dragit på det länge och det vara bara en hårsmån från att det inte blev något alls, men med kort varsel och i sista sekund innan flyttfåglarna (farmor och farfar) drog söderut slog vi till. Det var tur det, vi hade ett trevligt kalas och det var jättekul att träffa alla som kom. 

Stellans fullständiga namn är Stellan Hampus Lage, där Stellan kom från ingenstans. Hampus från sin far och Lage från en äldre släkting till mig. Stellan har fått två faddrar, Elin och Martin, som båda har valts ut noggrant för att de är på alla sätt är fantastiska människor som vi gärna vill ska vara en del av Stellans liv och uppväxt. 

Vi inledde med lite bubbel och mingel i trädgården (läs uppfarten).

DSC 1057

DSC 1060

DSC 1068

Därefter åt vi lite lunchbuffé som Hampus planerat och fixat. Som tur var så hade vi ett kanonväder och kunde sitta ute. Lunchmenyn bestod av diverse olika sallader, en med inlagda rödbetor, polkabetor och gulbetor. En med stora vita bönor och sparris och ytterligare en med svarta bönor och koriander. Till detta inkokt lax, tunna skivor serranoskinka och kalkon samt bröd med mera. 

DSC 1073

Kalas-Stellan på honnörsplatsen

DSC 1078

DSC 1080

 

DSC 1100

Efter lunch så var det en kort stunds bensträckare och Stellan-tipsrunda. Jag hade satt ihop tio superkluriga frågor och en utslagsfråga. Lagen delades upp för att sprida kompetensen jämnt. Två lag, det där Torgny var lagledare och det där pappa var lagledare, klarade fyra poäng och var bäst. Utslagsfrågan, där man skulle gissa hur många män och kvinnor som heter Stellan i Sverige blev därför avgörande. Pappas lag gissade på 3 000, vilket var nära nog (rätt svar är 3 941) och vann. 

DSC 1113

Tävlingsledningen går igenom lag och regler

DSC 1125

Quiz-eftersnack

Den roligaste frågan i quizen tycker jag var den som frågade på vilken plats kommer pojknamnet Stellan i den amerikanska listan ”100 Totally Amazing Hipster Baby Names?” Rätt svar var plats 48 av 50, eftersom det var 50 pojknamn och 50 flicknamn. På siten som jag hittade listan så står följande: 

If you are looking for cool names for your baby, look no further than this list. Hipster, in this case, means cool — cooler than cool. So cool it’s like ice but cooler. So cool your baby will definitely wear black and possibly rock a moustache pacifier (if only for photo ops). Nothing negative about the word hipster here — just a whole bunch of awesome names for your super rad little bundle of happiness.

När tipsrundan var klar så var det tårta och kaffe inomhus, vi hade blivit lite kalla av att sitta ute i skuggan och alla barnen tyckte det var kul att leka lite inne.

Jag hade gjort två olika tårtor. En traditionell prinsesstårta med hallon och vaniljkräm med för litet volangigt marsipanlock (precis som det ska vara). Samt en helt ny sort, björnbärs- och vit chokladmoussetårta på browniebotten. Dessvärre så har jag inga recept att dela eller spara för framtiden utan gjorde en mix av flera olika recept jag googlat fram. Det fina med moussetårtan var att jag gjorde allt utom dekorationen flera dagar i förväg på grund av tidsbrist, och lät den stå i frysen. Några timmar innan servering tog jag fram den ur frysen, dekorerade med färska frysta björnbär från Kattfamiljen, silverkulor och ”Stellan”-text skriven i choklad (förberett sen flera dagar). Mitt bästa tips till folk som ska göra moussetårta är att sätta en styv plastfilm på insidan av formen för att få snygga kanter. Det var samma plastfilm som jag använde till chokladdekorationen. När det var dags att dekorera tårtorna så drog jag försiktigt bort plasten från chokladen som hade legat kallt i kylen.

DSC 1044

Prinsesstårta

DSC 1052

 Björnbärs- och vitchokladmoussetårta på browniebotten

 DSC 1130

Robert, Fika-Julie och Adam

DSC 1163

Stellan fick sjukt roliga snören

DSC 1153

Provsitter en av kalaspresenterna, en bilbarnstol

DSC 1149

Kartongen bidrog även den med mycket glädje

Midsummer

Midsommarafton firades här hos oss, vi var det vanliga gänget och spenderade kvällen i uterummet. Nytt för i år var att vi hade infravärmen på, vilket var en framgång, bortsett ifrån den lilla detaljen att vin + värme gör en väldigt sömnig. Det blev ingen sen kväll med andra ord. Värt att nämna är också att Hampus och jag kickade igång vår gemensamma sommarlov igår, nu väntar sex veckor av gemensam ledighet. Härligt!!

Vi hade världens flyt och kom undan extremt lindrigt gällande matförberedelser. Desto mindre lyckosam var Eva som fick göra nära nog allting. Det blev mycket gott och lyckat, så det gör vi om nästa år! 

Midsommarmenyn bestod i massor av småplock/tapas följt av inkok lax och jordgubbstårta. Jag gjorde tårtan och Hampus fixade salladen från eget land. Tanken var även att vi skulle plocka potatis ur landet, men där fans zero nothing. Såvitt jag kan bedöma så är det månader kvar innan vi har en potatis större än en nöt. 

DSC 0779

Potatisblasten i potatislandet, ser det inte ganska lovande ut?

IMG 5742

Potatisar stora som knappnålar…

DSC 0769

Inte heller i krukan på uterummet hade det vuxit något

IMG 5750

Kotten var glad trots potatisfadäsen. Han var kvällen till ära klädd i kalasbyxor och skjorta.

DSC 0785

Torgny, Eva, Hampus och pappa. På plats i uterummet, lite trångt men det funkar så länge vi inte är flera

DSC 0787

Tapas på sill-potatis, bröd-serrano-tomat, bröd-tapenade

DSC 0789

Resten av tapasrätterna: Gravad lax, löjrom, räkor-pil-pil, räkröra och ost

DSC 0793

Vi och pappa

IMG 5756

Inkokt lax och romsås med hemkörd sallad, smarrigt

IMG 5764

Teknisk paus för kladd

IMG 5765

Jordgubbstårta och kaffe till efterrätt

Ett år som gifta!

I fredags firade vi ettårig bröllopsdag genom att gå ut och äta på asiatiska restaurangen East. Vi hade en supertrevlig kväll och mindes tillbaka till den där dagen då vi gifte oss i New York. Vi kan i alla fall sammanfatta vårt första år som gifta i positiva ordalag och har bestämt oss för att köra på ett år till.

IMG 3853

Hampus, dagen till ära klädd i sin finaste kostym

På East åt vi som tidigare, deras Eastmeny som bestod av flera små rätter. Mycket gott!

IMG 3855

IMG 3860

Fast man inte kan tro det så jobbar vi på lite sakta ute i trädgårdsprojektet. Det går långsamt plus att kameran strular, så det blev ingen bilduppdatering idag heller. 

Midsommarafton

 Igår hade vi midsommarfirande hela dagen.

Först träffades vi hos Eva och Torgny för lunch, babbel och bubbel med utsikt. De hade fixat det mycket smart, genom att öppna upp alla glasrutor på uterummet och ställt bord och stolar längs husväggen kunde vi sitta på balkongen med bryggkänsla. Till lunch åt vi bland annat Evas goda plocksaker, räkor i chili, ost, gravad lax, bröd, tapenade, räkkrustader, bröd, sill och potatis med mera.

IMG 3374

Utsikt från Eva och Torgnys balkong

IMG 3375 

Sillprylar med mera

Hampus hade med sig sin hemkryddade snaps, så de hugade kunde snapsa till sillen.

Till middag så var vi hemma hos oss och åt ungefär samma sak som till lunch. På menyn stod fisk- och skaldjursbuffé med tillbehör.

DSC 0297

Midsommarmiddag 2013

DSC 0287

Sparrisfrittata och king-crabs

DSC 0296

Snittar gjorda på Stockholmslevain, färska räkor, avocado, mayo, sallad med mera

 DSC 0292

Löjrom, rödlök, gräddfil, västerbottensost på pappas fröknäcke

DSC 0299

Hela gänget

Senare på kvällen, blev det jordgubbstårta. Dagen till ära fick jag baka två bottnar, där den första kommer bli kvällsfika alternativt arraksbollar under mörka kvällar framöver.

DSC 0310

Jordgubbstårta 2013

DSC 0315

Även guldkopparna fick vara med

Sachertårta – uppdaterad best practice

DSC 0083

I år, tårtan med fyrverkerier i solskenet

Som den med huvudet på ett skaft kommer ihåg, så var det Hampushelgen ganska nyligen. I år precis som förra och året innan dess så önskade Hampus sig en födelsedagstårta av sacher-typ. 

I år, precis som tidigare år blev det en köksdespyt kring hur länge själva kakan skulle gräddas i ugnen. Hampus tjatar om att kakan måste vara kladdig och har därför, alla gånger, fått mig ta ut kakan ur ugnen för tidigt. Följden av detta är att den knappt går att dela horisontellt, locket går i tusen bitar och därefter sjunker hela kakan ihop som en krater. 

Fast, det gjorde inte så mycket för i år så använde jag chokladganache istället för ren blockchoklad som garnering. Den är tjockare och täckte effektivt alla centimeterdjupa sprickor. Det blev mycket lyckat och blev min klart bästa sacher hittills. Här kommer receptet.

DSC 0072

 

Tårtbotten 

 • 200 g smör

 • 3 dl socker

 • 6 ägg

 • 250 g mörk choklad eller blockchoklad

 • 1 tsk bakpulver

 • 2 dl mjölAprikospuré

 • 100 g torkade aprikoser

 • 175 g socker

 • 5 dl vatten


Chokladganache

 • 140 g choklad 50-60% kakaohalt
 • 150 g vispgrädde
 • 30 g rumstempererat smör

 

Börja med aprikospurén…

 1. Blanda alla ingredienser i en kastrull
 2. Låt koka i ca 40 minuter eller tills aprikoserna känns mjuka
 3. Mixa med stavmixer eller i blender tills purén är slät

Aprikospurén kan göras flera dagar i förväg. Se till att den är kall när den ska läggas på kakan.


Gå sen över till tårtbottnen…

 1. Smörj en form
 2. Rör ihop socker och rumsvarmt smör med elvisp eller i matberedare
. Rör ned ett ägg i taget

 3. Smält chokladen i vattenbad eller i micro och rör ned den i smeten. Om det är svårt att få röran att blanda sig, använd en elvisp för slätare smet.
 4. Blanda mjöl och bakpulver, och vänd ner det i smeten
 5. Häll upp i formen och grädda på 175 grader i ca 30-45 minuter (30 min enligt recept – men det är för kort tid!), jag har lyckats få till kakan alldeles för kladdig så prova med en provsticka

Låt kakan svalna. Dela kakan i två lager och bred på ordentligt med kall aprikospuré och lägg tillbaka locket. Detta görs lämpligen dagen innan tårtan ska ätas så den blir riktigt saftig.

 

När tårtan har stått i kylen över natten, gör chokladganachen…

 1. Smält chokladen över vattenbad tills den är 50 grader
 2. Koka upp grädden, häll den varma grädden, lite i taget, i den smälta chokladen och rör kraftigt med en slickepott
 3. Låt smeten svalna till 35-40 grader. Tillsätt därefter smöret och använd en stavmixer för att blanda ihop det med ganachen. Undvik att vispa in luft i ganachen.
 4. Täck krämen med plastfilm som ligger i direktkontakt. Låt ganachen stå i rumstemperatur i 2-3 timmar tills den stelnar. Därefter kan den förvaras i kylen.  

Bred ganachen över kakan och låt den stå kallt tills den ska serveras. Servera med vispad grädde. Mums!

 

DSC 0947

Förra året, här hade jag lagt hallon i kakans slukhål

Hampushelgen

I den allmänna kalendern så är det halvdag på Hampus födelsedag och röd dag efterföljande dag (Hampusdagen). Hela efterföljande helg blir därför Hampushelgen av naturliga skäl.

I onsdags fyllde Hampus år och det firade vi med paketöppning och god skaldjursplock-middag.

DSC 0183

En födelsedagsbukett från Eva och Torgny väntade ute på bron när vi kom hem från jobbet

DSC 0189

Födelsedagspresenten från mig, äntligen ett rakkitt och megaförstoringsspegel som passar en blivande gubbe….

Igår var familjen här och firade med tårta ute i solen. 

DSC 0083

Fika i solen med fyrverkerier

Julie var en solstråle som vanligt trots att hon var förkyld.

DSC 0089

DSC 0091

DSC 0098

DSC 0103

Adam var också han en solstråle och gillade tårtan

Adam och Hampus hjälps åt att öppna alla paket

DSC 0105

DSC 0113

DSC 0117

Vå… jag menar, Hampus nya vattenkokare

DSC 0135

DSC 0143

DSC 0152

DSC 0153

Senare på eftermiddagen stack Hampus och jag ner till Kottlasjön där Hampus hade badpremiär. Själv var jag en stöttande fru som vinkade och fotade från land.

IMG 3266

IMG 3267

IMG 3272

Tydligen var det så pass skönt att han ville göra det idag igen. Hampus och Fredrik simmade nästan ett halvvarv runt sjön. När de till slut kom upp var det två rätt kalla men glada typer.

April april din dumma sill, eller ettårsdagen som vi säger…

DSC 1319

Två kaffe och en croissant på Arlanda, första april 2012

Den första april i fjol var vi på Arlanda på väg till Paris (läs här). Som humörhöjare till croissanten så erbjöd Hampus mig en nyckelring, senare en diamantring. Ett år som förlovade idag, och senare i veckan firar vi fyra år tillsammans (”Herre guuu vad tiden går…” osv…). 

Det verkar ju gå bra det här, och därför har vi båda tagit committ på ytterligare ett halvår, fram till vår första bröllopsdag. Det har vi firat genom att ha en semesterliknande dag. Jag har tagit träningsfritt och semesterkänslan har smakat i munnen. 

Fram emot eftermiddagen tog vi en promenad till Millesgårdens Lanthandel för en fika.

IMG 2728

Hampus med räkmacka på Millesgårdens lanthandel

Därefter valsade vi runt i det närliggande området Herserud och kollade in vart vi ska köpa vårt nästa hus(…). Många stora fina putshus i det området. Efter en kort tupplur hemma gjorde vi (mest Hampus) tortellini till middag. Mums, vilken succé!

DSC 0973

DSC 0982

DSC 0989

DSC 1001

 

Invigning av övervåningen

Igår putsade vi fönster och städade övervåningen som jag berättade om tidigare. Målet var att få allt klart till kvällen då vi bokat invigningsfest och middag i studion.

Vi bar upp ett av fällborden från förrådet och dukade upp en sen supé med hummer, räkor och plock. Till det förstås champagne. Till efterrätt blev det Baked Alaska, vilken kommer få en helt egen blogg. Med tanke på att det var invigning, så sparade vi inte på fyrverkerierna. 

DSC 0453

DSC 0464

DSC 0500

DSC 0508

DSC 0504