Kategoriarkiv: Foton

I väntans tider

Stellans kompis Axel ska snart bli storebror. Han vill att bebisen ska komma NU, och det är vi många som håller med. Dock är det någon månad kvar så det är bara att fortsätta vänta. Igår var jag och Frank där för att hälsa på och ta lite bilder på fina magen. 

DSC 8751

DSC 8787

DSC 8833

DSC 8769

Så himla dryg väntan att klockorna stannar

DSC 8794

Är bebisen vaken?

Strålande solsken mitt i december

Idag precis som igår har det varit fint väder (en liten stund). Det var länge sedan jag tog några riktigt bra bilder på Stellan trots många försök. Dag gjorde jag ytterligare ett försök. För en gångs skull är jag ganska nöjd. 

En liten utmaning med honom är att han har så ljus-ljusblå ögon och när det är ljust ute så krymper hans pupiller till ett minimum, det gör att hela ögonområdet blir väldigt ljust och svårt att få skärpa på. En dag när jag har installerat och lärt mig ett bättre bildredigeringsprogram så kanske jag kan fixa till detta i efterbehandlingen. 

DSC 3757

Med det som troligtvis har varit morbror Jans mössaDSC 3754

DSC 3768

Mina älsklingar

DSC 3808

DSC 3829

Vinke-vink

DSC 3843

 

 

Pepparkaksgossen

På temat pepparkakor så har vi också försökt spöka ut Stellan till årets pepparkaksgosse. Fotosessionerna har varit många och hemliga inför valet av årets julkort. 

Här i Stockholm har vi haft snö en dag hittills, den 6 november, då det kom massor. Jag var som tur var ledig den dagen och kastade mig ut och förevigade det hela. Eftersom det också var rätt kallt och pepparkaksdräkten tunn så hade jag bara ett par minuter på mig. Jag tycker att jag fick några fina bilder och en av dem blev årets julkort. 

DSC 2916

DSC 2943

Fotograferingen fortsatte sedan inomhus där Stellan fick klättra i en korgstol, vilket han tyckte var superkul. 

DSC 2960

DSC 3061

DSC 2969

Sista omgången körde jag för ett par dagar sedan, den här gången försökte jag bygga upp en annan bakgrund, bestående av vårt sängöverkast över en klädtorkställning. Stellan sitter på en plastlåda med leksaker, väl dold bakom juteväv. I ungefär 4 sekunder i taget satt han still innan han började bita i rekvisitan. 

DSC 3562

DSC 3587

DSC 3607

DSC 3633

DSC 3542

Glad lucia på er!

Marmorfest i Aten

För ett par helger sedan var jag till Aten på konferens. Vi åkte gristidigt på fredag morgon och kom hem sent på söndag kväll. En av dagarna besökte vi Akropolis vilket är en ”befäst stad, belägen på en klipphöjd i antikens Grekland” (Wikipedia). 

I samband med att vi renoverade vårt hus så började jag intressera mig för olika stenmaterial. Man kan säga att Akropolis och många andra antika kvarlämningar i Aten är en herrans marmorfest. Jag tyckte det var supercoolt och därför kommer här lite bilder därifrån som inspiration. 

För att fräscha upp minnet så klipper jag in en text från Wikipedia

Marmor är en metamorf bergart, strukturen kan vara fin- eller grovkornig.Marmor bildas genom att kalksten utsätts för höga tryck och temperaturer vilket medför att den ursprungliga bergartens kemiska sammansättning och kristallstruktur ändras. Eftersom marmor är en relativt lättbearbetad bergart och har ett tilltalande utseende har man använt bergarten som byggnadssten– och ornamentssten över hela världen under tusentals år. Ren marmor är vit, men föroreningar av olika slag är vanliga och ger då bergarten olika färger, i ett ofta flammigt mönster, det som vi brukar kalla för marmorerad.

IMG 7171

Stengång i slät sten

IMG 7166

IMG 7174

Amfiteater, kanske för gladiatorspel? Helt i sten!

IMG 7178

Kolla in schackmönstret i mellangrå och ljusgrå i botten. I love it och önskar så att vi haft samma lika i vårt kök!

IMG 7201

Kolla vad slät stenen är i trappan jämfört med den på väggen

IMG 7205

Se nyare lagningar i vit-grå nyans, jämfört med den antika gulbruna. 

IMG 7212

IMG 7214

IMG 7227

Precis som i asfalt så kan det växa träd i ett marmortorn

IMG 7218

Rejäla block i kön för att bli skulpterade 

Förutom att kolla på marmor så åt jag helt galet god fetaost samt såg hela flådda får hänga upp och ner i lokala köttmarknaden. Publicerar dock inga bilder på detta. Usch. 

Fotostund vid Långängens gård

En av punkterna på semesterlistan som aldrig blev avklarade var att ta en fika på Långängens gård här på Lidingö. Stället ligger i närheten av motionsspåren och det är alltid fullt av glatt fikafolk, så vi har tänkt gå dit länge nu utan att komma till skott. På stället säljer de lunch, fika, diverse trädgårdsvaror med mera, och de har en gigantisk uteservering med lekplats.

Idag var vi där och lunchade, och som om det inte var bra nog så började dagen med 1) Dumpning av barlast på återvinningen, 2) Fotostund med Kattfamiljen i naturreservatet. Här kommer dagens bästa bilder.

DSC 2149

DSC 2208

DSC 2254

DSC 2404

DSC 2140

DSC 2423

DSC 2303

Promenad runt Långängen

Jaha, vad hände med bloggen!? Kanske någon tänker, jag gör det i alla fall. Lätt att glömma bort att uppdatera när man inte gör det varje dag. Jag kan också berätta att det har kommit in en ny tidskrävande aktivitet här – jag har skaffat en ny kamera. Adjöss goodbye till crop och tjena-hej till fullformat. Med ny fotoenergi försöker jag lära mig hur den nya guldklimpen funkar. På det temat kan jag även berätta att Hampus och jag varit på fotokurs en kväll då pappa/morfar var barnvakt åt lilla kotten. Det gick strålande utmärkt för alla inblandade.

En liten bieffekt av att ha ny kamera och ta massor av nya bilder blev att datorn bröt ihop fullständigt på grund av full hårddisk. Det var i och för sig ett bra wake-up-call för mig att ta tag i lite bildrensning. Jag har suttit typ varenda kväll i en veckas tid och gått igenom främst foton tagna 2011-2013 och raderade 12 500 bilder. Borde ha varit gjort för länge sedan kan man tycka. Dessvärre är det bara en tidsfråga innan datorn är full igen så vi måste hitta ett långsiktigt sätt att lagra alla foton, läs någon form av extern disk. Nåväl.

Idag är det riktigt ruskväder och då sitter jag och tänker tillbaka på en fin höstdag för ett par-tre veckor sedan då vi var ute på en liten promenad. Vi gick till Stockbysjön för att spana på lite fåglar, men såg inte skymten av en enda pippi trots att vi stod en lång stund i fågelskådartornet. Däremot fick vi chans att snacka lite med fåren vilket Stellan tyckte var kul. 

IMG 4137

IMG 4141

IMG 4167

IMG 4171

IMG 4176

IMG 4178

IMG 4182

IMG 4184

IMG 4215

IMG 4223

IMG 4227

Lill-Stellan

Idag när Hampus var på gymmet gick Stellan och jag ut i gräsmattan för att ta lite nya bilder. Det var då lite molnigare idag än tidigare tokheta dagar, men ändå ljust, så det var bra ljusförutsättningar. Jag fick några ganska bra bilder, och vi tycker förstås att han är väldigt fin. 

Dock tycker jag det är svårt att ta bra bilder på honom, då ansiktet alltid blir skuggat. Undrar om det beror på tjocka skymmande kinder, hans ringa höjd över havet eller om han har nedböjt huvud i större utsträckning än en vuxen. Med det sagt så hälsar jag till familjen att jag önskar mig en enkel typ av ”fotolampa” (eller vad ett sånt där lysande paraply kan heta) i födelsedagspresent. Nog om det.

DSC 0352

DSC 0354

DSC 0329

DSC 0261

För livslång ordning och reda

DSC 0879

Vem vill inte ligga i en hårig armhåla?

Sedan Stellan föddes har en ny tideräkning börjat. Från och med nu (då) ska jag jobba stenhårt med att hålla efter i datorns bildarkiv. Jag lovar härmed att

– Radera alla dåliga bilder, t ex alla bilder med fokus på fel ställe

– Ansiktstagga alla bilder på Stellan, och helst övriga personer. 

– Betygssätta alla bra bilder så jag kan gallra fram dem snabbt

För att åstadkomma detta använder jag datorns standardprogram iPhoto. Jag vet att det finns mycket mer avancerade bildprogram som jag egentligen borde pröva, men jag… blä… orkar inte hålla på. Mitt bildredigeringstålamod har hittills dragit gränsen vid mindre än en minuts redigering per riktigt bra bild. Att nu börja göra ovanstående tre moment kan bli utmanande nog.

Det fiffiga är nu jag har skapat ett så kallat ’smart album’ som automatiskt samlar upp alla de finaste fotona på vår guldklimp enligt de sökkategorier jag anger. Det kommer ge en sådan bra kick-back om några år när bildarkivet är hundra gånger större. 

Iphoto

Nu när jag ändå är inne på fototips som underlättar vardagen (asså typ) så vill jag även slå ett slag för iCloud. Genom att skapa delade album kan jag väldigt enkelt dela bilder med andra. Ta exempelvis de gånger jag tagit lite bilder på Adam och Julie, då kan jag bara enkelt skapa ett album och bjuda in barnens föräldrar. De får en notis på sin dator och kan sen hämta in alla bilder i sitt eget bildarkiv. Sorterat och i rätt ordning. Så sjukt smidigt att slippa USB-minnen och CD-skivor (speciellt när min dator saknar CD-fack)

 

Unge Axel

På temat barnfotografering så har jag idag hälsat på unge Axel och hans föräldrar. Axel är ganska precis fem veckor gammal och har, sedan vi träffades senast, hunnit tjocka på sig lite om kinderna och börjat anammat samma rörelsemönster som en boxare.

Tänka sig att han, trots sin unga ålder, har varit med på samtliga av årets söndagspromenader och deltagit i renoveringen av balkongdörrarna

Vilken liten goding! 

DSC 1172

DSC 1156

DSC 0002

DSC 0037

DSC 0095

DSC 0092