Kategoriarkiv: Det bästa av huset

Stellans rum är klart!

Som vanligt gjorde jag en grav underskattning av hur mycket jag ville göra och hur lång tid det skulle ta men nu är det klart! Med kuddar, tavlor och annat krimskrams. Hurra hurra! Husets första rum som är ”riktigt” klart. De flesta övriga är snarare 98% och ”ska bara köpa x” ”ska bara fixa y”…. Det ironiska är att det lär inte vara något annat rum i huset som kommer förändras lika mycket framöver i takt med att han växer. Men just nu är det uppdaterat och det dröjer väl lite innan leksaksspisen byts mot ett skrivbord. 

Så här ser blev resultatet:

DSC 0431

DSC 0369

DSC 0379

Så, nu ska jag försöka skriva lite om vad vi gjort och köpt.

Först åkte vi till Ikea och köpte lite grejer, bland annat mattan, taklampan och bordslampan. Eftersom mattan är ganska färgstark så satte den tonen för hela rummet. Vi hade inte alls planerat att köra på gulchock, utan trodde snarare att det skulle bli ett rum i rött och grönt. Dessutom tänkte vi riktigt länge att han skulle ha en orientalisk matta i typ ljusblå, men det blev det alltså inte. 

Nästa steg var att lösa frågan runt tyg och gardiner. Jag tänkte först att jag skulle köpa samma tyg som jag använt till kottens soffilt men det var slut. Det var dock tur för istället valde jag ett annat tyg från samma tillverkare, som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Jag köper mina fina tyger på Tygverket som ligger på St Paulsgatan på Söder. När jag väl valt gardintyg så tog jag ett coboltblått sammetstyg i samma butik för att göra ett stolsöverdrag och lite extra kuddar av. 

Jag sydde gardinerna som raka längder och det var en del utmaningar med det, som man säger (skrev om det här). Jag gjorde tusen fel, glömde bort att mönsterpassa tyget samt fick åka in till stan flera gånger och komplementhandla innan det var klart. Sammanfattningsvis så blev de till slut både fodrade med ett vitt glatt tyg och mönsterpassade. Upphängningsanordningen är enkel, en vanlig metallstång med ringar och tvåfingerkrokar vilket blev bra och döljer rullgardinen bra. 

DSC 0435

Gardinlängder, mönsterpassade och ungefär lika långa

 DSC 0418

Baksidan, vitt foder som inte är fastsatt nedtill 

Stolen är gammal och inköpt på auktion. Tyget den är klädd i passade inget vidare mot den gula mattan i kombination med att allt vi omger kotten med behöver vara tvättbart. Därför sydde jag ett enkelt överdrag, enkelt i meningen att det sitter lite slappt och har kardborre i ryggen. Svårt var det att göra. I samband med detta så sydde jag även tre kuddar som han kan ha på golvet och en himmelssäng till docksängen. Jag skrev mer om det här.

 DSC 0196

Stolsöverdraget

 DSC 0403

Golvkuddar är bra att ha som fallskydd om man kantrar ibland

 DSC 0426

DSC 0424

Jag sydde en himmelssäng av två gamla linnehanddukar och en madrass av ett gammalt örngott. Clowndockan har Stellan fått av Elin och Vinod. 

När vi var i hemma i mitt barndomshem tidigare i somras (läs här) så hämtade vi hem några av mina favoritbarnböcker, ett litet runt bord med pinnstolar, en spis, docksängen som jag nämnde ovan och lite leksaker.

Bordet och stolarna var trägula och det kändes som de behövde genomgå en makeover i samband med generationsskiftet. Jag valde att köra på helmatt svart istället, och som jag skrev här, så gick hela ommålningen orimligt bra. Det händer ju aldrig liksom! På två dygn hade jag målat fem omgångar färg och de blev verkligen fina. 

 DSC 0429

Barnbord och pinnstolar blev snyggare i matt svart än i fulfuru

 DSC 0451

 Min gamla spis, alla tillbehör ligger i svarta boxarna

 DSC 0415

Mina bästa böcker

Vi gjorde en andra vända till Ikea för att skaffa en bra bokhylla och tavellister till båda längre väggarna. Tanken var först att jag skulle hitta en gammal låg hylla och måla den gräsgrön men det blev till slut att vi köpte en färdig bokhylla. För att liva upp den i övrigt vita hyllan tog vi fyra knallgula papplådor, också av praktiska skäl, då man faktiskt kan gömma undan en massa prylar i lådorna. Tavellisterna blev också bra, det möjliggör lite mer flexibel lösning med tavlor och pynt. 

DSC 0386

Bokhyllan och tavellisten kommer från Ikea. Mätstickan som man ser mellan bokhyllan och dörren kommer från Big Baby. Jag har pyntat med foton, enkla akvarellmålningar (se här), leksaker med mera.

DSC 0376

På tavellisten har vi ställt en gammal bok om Paddington, ett par fina leksaksbilar som farmor och farfar köpt i London samt ett pussel för lite större barn. Vajern med klämmor har jag köpt på Granit och där har jag hängt några målade bilder, men mestadels foton på Stellan och sniglar.

DSC 0412

För att få till lite mer färg på de annars vita väggarna målade jag några tramsiga djurfamiljer i akvarell

DSC 0419

Elefanter på en tråd, en present från Kattfamiljens thailandsresa

DSC 0420

Rävarna, kanin och Puh är nya, Griskatten lånad av Julie och den gröna som heter Blomma var mitt favoritgosedjur

I den lite större klädkammaren förvarar vi nu baby- och barnsaker och lite andra Hanna-grejer. I den mindre garderoben har vi Stellans kläder (och min symaskin). Att fixa iordning det var ett femtonspel som hette duga. Läs mer här och här

DSC 1002

Stellans kläder

FÖRE

Slutligen kan jag visa lite bilder på hur det såg ut innan och renoveringen som rummet genomgick. När vi flyttade in i huset i mellandagarna 2010 så tog vi detta rum som sovrum för det var husets fräschaste. Renoveringen av övervåningen startade november 2012 och blev klar februari-mars 2013. 

IMG 2035

Vårt första sovrum i huset. Notera folien bakom elementet, själv är jag inte heller så förtjust i aprikos.

DSC 0320

Hantverkarna fick riva kattvinden för att kunna isolera ordentligt därinne. Senare byggdes kattvinden tillbaka igen, men som en lite mindre garderob och en klädkammare. Som ni ser så har det varit fönster här en gång i tiden. Vi hade svåra kval kring om vi skulle behålla kattvindar/klädkammare eller om vi skulle ha ett öppet och få mer yta. Eftersom jag är självaste förvaringskungen så blev det funktion före yta… men vi håller det lite öppet om det kanske blir takkupor och fönster i samband med takrenoveringen (inom 10 år).

DSC 0526

Det hade tidigare suttit smala helt släta fönsterlister och dessa bytte vi ut mot specialbeställda som liknade de som fanns bevarade på andra ställen i huset. Hantverkarna byggde fönsterbrädor här och i alla andra rum samt elementet fixades till. 

DSC 0668

Golvet under ”parketten” var i bra skick. Inget golv på övervåningen var bättre har jag för mig, men vi för att få ihop helheten så blev alla golv hanterade på samma sätt. Slipat, spacklat och målat. 

Den 3 mars 2013 gick jag runt och fotade hela övervåningen. Då var det klart och städat. 

DSC 0550

Taket riktades upp för att vara jämnt och detta rum, precis som övriga uppe, gjordes i pärlspontpanel. Väggarna är lätt brutna mot grå och golvet är ljust grått. 

DSC 0548

I alla sovrum, så även detta, kan man se resterna från en kakelugn. Killarna fick jobba ganska hårt för att sätta taklisten runt det rundade hörnet. 

Några dagar in på vår semester, den 28 juni 2014, såg rummet ut så här. Det hade successivt förvandlats till stryk- och förvaringslokal (som jag skrev om här). Det var inget vidare färgglatt och mysigt rum för en liten kotte. 

DSC 0885

Hampus skjortor hade för vana att hänga på strykbrädan istället för i garderoben

DSC 0889

Den lilla inbyggda garderoben som jag använde till färger, tyger, sygrejer, pärmar och allt annat löst. 

För en gång skull var det ingen renovering som behövdes utan bara pynt, och som ni såg ovan så gick vi all in. 

Renoveringsvisning – hallen

Renoveringen har varit klar sedan några veckor (läs här,  här och här) jag inser att jag dragit lite på att skriva (de omåttligt populära) renoveringssammanställningarna.

Förutom att det dessa inlägg är relativt arbetskrävande med avseende på att leta igenom tusentals foton så är vi just nu i ett mellanläge, efter byggkaos men inte alls inrett och klart. Dessvärre kommer vi befinna oss i denna fas i många många år. Jag har därför tagit ett principbeslut om att köra renoveringssammanställningarna fram till byggklart/nuläge och sen hantera alla förbättringar separat. 

Hallen uppe är ett sådant rum som vi inte kommer jobba mer med på ett bra tag. Det är inte ett prioriterat rum och ligger inte i roadmapen för 2013. Det enda som är känt just nu är att vi ska köpa lampor och ställa några blommor i fönstren (så småningom), men i övrigt har vi inte bestämt vad vi ska använda hallen till.  Förvaring ligger i regel nära till hands att gissa på. Hur som helst.

Här kommer några bilder på hur hallen såg ut innan.

IMG 0010

Bilden är från mäklaren. Vidvinkelobjektivet gör att det ser väldigt stort ut och jag tycker det ser trevligt ut. 

DSC 0749

Trappan mot övervåningen såg initialt ut så här, detta fixades dock till i samband med renoveringen av hallen nere.

Den 15 januari 2012 skrev jag en blogg, välkommen upp, som visade hur det såg ut då, se bilder nedan

DSC 0156

Halvinstallerade elkablar sedan elskåpet på nedervåningen bytts ut året innan

DSC 0159

Sprickor i taket och en pelare från trappräcket

DSC 0158

Väggen mot sovrummet fixades i samband med renoveringen nedan

DSC 0222

Björklaminatgolv i hallen, korvstroganoff-laminat i det som nu är vårt sovrum

Kan passa på att nämna att hallen var det rum, som utav en av de tillfrågade hantverksfirmorna (inte den vi valde) utnämndes till det fulaste rummet vederbörande hade sett i hela sitt liv. Bättre det, än att gå förbi obemärkt kan jag tycka – även om jag själv inte tyckte det var riktigt så illa innan vi startade.

Pang! Renoveringen av hela övervåningen startade måndag den 5 november 2012. Det hände inte så mycket i hallen till en början men så småningom.

Följande gjordes i korta drag

– Nytt tak, satt nedanför det tidigare taket. Gjorde också att stegen på vinden fick flyttas ner och justeras

– Nytt golv, alla gamla avloppsrör som tidigare gick i golvet togs bort och nytt trägolv är lagt och målat

– Nya väggar, tapetserade

– Trappräcket är ersatt av en halvvägg

– Ny el och ethernet, allt försänkt i väggar och tak

– En garderobsvägg i halvdjup längs hela väggen mot badrummet

– Elementet är borttaget (av misstag (tur!))

– Samtliga dörrar är slipade och målade 

DSC 0269

Taket ska sänkas och rätas ut 

DSC 0299

Hallgolvet grävs upp och avloppsrören i golvet plockas bort

IMG 2192

Nytt golv lagt och övertäckt. Räcket är kapat.

DSC 0815

Nya taket på plats och halvväggen mot trappan är byggd. 

DSC 0467

Hallen var mestadels en mellanstation för skräp under hela renoveringen

DSC 0220

Golvet slipat och ett nytt översta trappsteg i trappan fixat för att nå samma höjd

DSC 0265

Bilden är från 20 februari då garderobsväggen är uppbyggd. Rent flyt att alla delar fick plats i bredd. Panelväggen mot trappen är klar och målad.

DSC 0287

Sen kom golvlister ganska snabbt, alla kanter avslutas med ett gersågshörn

DSC 0300

Taklister, det blev väldigt bra vid garderoberna

DSC 0302

Väggen mot trappan är gipsad

DSC 0368

26 februari hade de tapetserat nästan helt klart och vi fick i uppgift att bygga ihop garderobsinredningen så dörrarna kunde justeras.

EFTER

Så här blev det, bilderna tagna den 3 mars 2013.

DSC 0519

Tapet i trappen på vänster sida där väggen är hel. På höger sida är det panelskiva.

DSC 0534

Renoveringens bästa beslut var att bygga en helvägg med garderober för ”allt annat” än vanliga kläder

DSC 0531

Fönstren mot norr, just nu tomt och luftigt

När det kommer till att bo in sig, så har vi gjort två saker

1) Ställt upp en korgstol i hörnet

DSC 0962

Hallens enda möbel än så länge, uppställd i helgen. Bra att lägga saker i. 

2) Fyllt garderoberna. Som sagt, det här var ett av de bästa besluten vi tog totalt sett.

DSC 0964

Lakan, dukar, örngott och kökshanddukar. Underbart med luftig förvaring och ordning!

DSC 0967

På andra sidan, i min garderob, är det träningskläder.

Överst t v jackor, överst t h långärmade tröjor

Mitten t v ullunderställ, mitten t h långkalsonger

Nederst t h linnen, Nederst t h T-shirts…

… ja ni fattar, och detta är en liten del av garderoben!  

 

BONUSMATERIAL

… På temat ”Roliga saker vi gjort i hallen uppe”. Vi använde hallen som interimskök under de tre månader som vi inte hade ett fungerande kök nere. 

DSC 0090

Hampus demonstrerar värstingspisen

IMG 0694

Hampus tinar bröd på elementet

DSC 0260

Brödbak och firande av att Maria är på besök. Bubbel, deg och tandkräm…

DSC 0535

Trappräcket funkade bra att jäsa plåtar på

Vårsol i studion

Idag har vi haft strålande solsken hela dagen. Underbart, nu närmar sig våren!

Här ett par bilder från övervåningen där solen strålade som mest. Golvet är målat en gång, tapeterna är uppe, hälften av elen är inkopplad och de mesta av snickerierna är färdigmålade. Dörrar och fönster mot balkongen är något som vi kommer fixa senare i år som hobbyprojekt.

DSC 0349

DSC 0353

Om att ha soffor i vardagsrummet

I slutet av juli bestämde vi oss äntligen för en soffa som vi gillade, passade och funkade. Hittills har vi bara köpt och fått vintage men nu har vi alltså för första gången till huset köpt något nytt i möbelväg. Soffan var så bra och prisvärd att vi köpte två.

Åtta veckors leveranstid lovades, men idag kom de – långt före plan. Vilken bonus! Nu blir det dock raskt brådskande att köpa hem minst två förpackningar av fläckborttagningsmedel (alltid en oöppnad i reserv) och soffiltar. Känner mig riktigt peppad att inreda klart vardagsrummet, som stått helt pausat.

Hampus och jag har tydligt kommit överens om  att man bara får sitta i soffan med rena pyjamasboxor och att det är TOTALT JEANSFÖRBUD (för er som inte fattar allvaret så kan jag berätta att dagens jeans aldrig tvättas, och därför färgar av sig något kopiöst.

Hej pappa, ja, jag hör nog vad du tänker. Våra nya soffor är lika praktiska som bänkskivan i köket – vilken blir förstörd av blotta närheten av fruktsaft och allt annat som förekommer i ett kök. Vi tror dock det kommer gå bra med sofforna så länge inte Lillskruttis inte kommer hit och kräks blåbärsgröt =)

DSC 0671

DSC 0673

Ikväll blir det TV-kväll, med tacosmiddag och rödvin i soffan, eller?

Gubbrummet klart och möblerat

Härliga söndag, sovmorgon och solsken.

Inför våra nyinköpta vardsgsrumssoffors leverans, vilken överraskande är plananerad till tisdag, så har vi till tonerna av fransk smörsång dansat i pyjamas och därefter lyft in befintligt vardagsrumssoffa till gubbrummet.

I samband med detta så gjorde Hampus ett ryck och hängde upp tavlan och städade undan lite grejer som inte ska stå där. Jag pyntade och fixade det sista.

Därmed är gubbrummet en fastställd Rev A, trots att jakten på en matta fortgår.

Här kommer Gubbrummets resa och i vanlig ordning så börjar jag med en bild från mäklarprospektet.

IMG 0009I mäklarprospektet såg rummet ut så här. Vi blev genast väldigt förtjusta i detta rum och utsåg det till husets härligaste.

När vi nyss hade flyttat in, vid årsskiftet 2010/2011 så såg det inte riktigt lika charmigt ut. Golvet var riktigt risigt, mörkt, matt och fullt av svarta fläckar.

DSC 0435Gubbrummet precis när vi flyttat in

Vi visste att vi ville ha våra böcker här inne, och tänkte egentligen uteslutande på olika platsbyggda lösningar. Vi var mest inne på att sätta hyllor på väggen där dörren sitter, för att få bokhylla runt själva dörren som vi tyckte såg fint ut.

Efter några veckor var vi nära att släppa hela idén med något platsbyggt. Vi hade surfat runt och försökt hitta inspiration till hur det skulle se ut, men vi hittade inget klockrent. Vad jag kan minnas så visade det sig att det skulle bli otroligt dyrt dessutom. Vi började släppa tanken och övervägde till och med att adoptera Hampus föräldrars bruna Billybokhyllor bara för att komma vidare.

Men så fem i tolv, hittade Hampus en bild på inbyggd bokhylla, som mycket påminde om ett fönster. Alltså, en hylla som gick helt innåt i väggen och som ramades in med en fönsterlist. Ingenting som sticker ut, står på golvet, eller tar plats i rummet.

Detta var sent på kvällen, så tidigt nästa morgon fick vi styra om snickarna till att ta bort väggen mot gästrummet istället för att renovera den. Rättare sagt, väggen gick in till det hemliga förrådet som var mellan gästrummet och biblioteket.

DSC 0455Väggen mot gästrummet delvis nedtagen, ett dygn efter att vi såg vår inspirationsbild

DSC 0457Huset är byggt av rejäla väggar

Taket var helt risigt också, om jag inte minns fel så var det ett vävtak som hade spruckit och lagats och spruckit på flera ställen. Vi ville också passa på att sätta in lamputtag till fönstren och då passade det bra att göra om hela taket.

DSC 0452Taket reglas och jämnas ut

På bilden ovan kan man också se två tapetprover som vi övervägde till rummet, precis som med bokhyllan var det mycket jobb med att hitta rätt färg. Vi fick åka till färgbutiken och provmåla ett antal gånger innan vi, speciellt Hampus, var nöjd. Tänk att det kan finnas så många British racing green.

IMG 0506Provmålning provmålning provmålning innan vi hittade rätt grönfärg

Parallellt med färgletandet så byggdes bokhyllan upp. Direkt så kände vi att vi gjort rätt val.

DSC 0538Bokhyllan byggdes snabbt i mdf

Det var mycket el att dra om och sladdar att försänka, men så småningom kom gipset upp

DSC 0599Gipsade väggar. I hörnet kan man se murstocken som fick hörnskydd av metall

DSC 0635Vårt nya, raka, jämna tak!

Gubbrummet var nog det första rummet att målas, och när det blev grundmålat passerade vi en milstolpe.

DSC 0939Wow, grundmålat och slipade golv

För att inte tala om vilken eufori det blev när första lagret av den gröna färgen kom på plats. Jag har för mig att jag jobbade hemma den där dagen, gick ner när hantverkarna var på lunch och tog bilder som jag skickade till en Hampus som jublade på jobbet.

DSC 0087British Racing Green – Big time!

För att kunna ha blommor etc i fönstren så fick vi platsbygga fönsterbrädor. Här har också fönsterlisterna satts upp.

DSC 0292Nybyggd fönsterbräda och lister som är beställda från Nacka Byggnadsvård

Nästa stora steg var när vi lördagnatten den 28 maj packade upp alla böcker.

DSC 0431

Sedan dess har vi använt rummet lite begränsat då vi saknat en stor mysig soffa att sitta i. I dag är det ett minne blott alltså när rummet, så när som på en matta, är möblerat. Visst, vi har en långsiktig plan på att skaffa en annan soffa, och helt klar blir man ju aldrig…

Men här kommer i alla fall vårt fina fina gubbrum som det ser ut just nu.

DSC 0614Mässingslamporna och bordet Diplomat är Josef Frank och köpta på auktion. Soffan är alltså min gamla och köpt för hundra år sedan på Mio. Jordgloben och spritskåpet är också auktionsfynd som Hampus gjort. Röda lampan är en Flower Pot och köptes till vårt kök i lägenheten.

DSC 0623Bokhyllorna och det ljusa fina golvet, med endast lite ”karaktärsfläckar” kvar, tackvare ihärdigt slipande. Gula fåtöljen köpte jag för typ 600 kr på auktion, sköldpaddan i skinn har Hampus beställt från England. Den lejonfärgade fåtöljen ingick i husköpet.

DSC 0635Tavlan som är en favorit, och rottingborden fick vi från snälla Gunnel.

DSC 0629Taxen är med, ligger och vaktar i fönstret. Isbjörnsfiltarna har hängt med mig i mer än tio år och kommer från Klippan.

DSC 0646Djuren i fönstret kommer alla från Hampus land, utom apan som är köpt på auktion

DSC 0643Spritskåpet, som numera går att öppna efter att ha gått i baklås många gånger

DSC 0653Blå vasen har jag fått av pappa tror jag, silverfaten samma sak. Den vita vasen har jag köpt på ett glasbruk i småland under en semester i tonåren. De små vaserna och glasen kommer från Hampus land. Den rökfärgade ljuslycktan har jag, tro det eller ej, sprungit hem på en löpartävling.

I alla fall inte så mycket insyn

… från vägen

DSC 0335

Nej, det är rätt och slätt rätt igenvuxet. Mysigt. Man kan knappt tro att huset står minst sju meter högre upp än vägen. Åh, nu när jag sitter har och kollar på bilden så ser jag at kommunen har kört lite trimmer på sin del. Trevligt!

Ett par av de största träden där vid uppfarten är Hassel. Någon som vet  när det är dags att plocka nötterna?

DSC 0337Hasselnötter på g vid uppfarten. När ska de plockas?

Gästrummet pyntat och helt klart

Idag gjorde vi klart det sista så nu är gästrummet helt klart.

DSC 0564Nu är sängarna från landet bäddade. De mönstrade lakanen köpte vi på Ikea i veckan och allt övrigt bäddlinne är ärvt från Hampus mormor och min farmor. Sängborden som är två pallar, tavlorna, vasen och bruna bordet kommer alla från landet.

DSC 0568Guldspegeln är toppenfin och hängde tidigare på lilltoan i lägenheten. Den kommer också från Ikea och är ett riktigt fynd.

DSC 0572Ljusstakarna till höger har jag fått av Elin i present. Hunden/geten som står bredvid har jag fått från mamma. Den röda vasen fick jag av jobbarkompisarna ett år när jag fyllde år för många år sedan. Vita bordet och stolarna är i samma serie som sängbordspallarna och är alltså från landet.

DSC 0574

Äntligen fick jag plocka fram det här broderade påslakanet! Det är två olika ”vika över”-lakan från farmor som är ihopsydda. För att få lite mer stuns så satte jag i knappar i en mörkare rosa. Vi har ett dubbeltäcke i vår säng så jag får glädja övernattande med detta istället.

DSC 0581

En detalj av ett örngott. E som i Elsa. Jag samlar på mig alla gamla broderade örngott jag får tag i, det blev ett nytt gäng från landet nu senast. Där var det broderat I som i Ingrid. Jag har mycket svårt att tro att jag kommer brodera något dylikt själv så det gäller att samla på sig.

Hallen

Hallen har stått klar länge nu, men jag har helt glömt att göra fotosammandraget.

När vi just flyttat in så såg hallen ut så här:

DSC 0437Hallen efter att vi flyttat in. Det första som hände var att elementen togs bort i samband med att badrummet intill renoverades. Laminatklickgolv och sladdar precis överallt. Lågt hängande lampor som vi slog sönder dagligen.

DSC 0438Hallen kändes rätt trång och mörk. Troligtvis mycket på grund av städgarderoben som gjorde att det inte gick att passera om badrumsdörren stod halvöppen. Mörkt golv och relativt dov belysning.

Hallen var nog det sista rummet som påbörjades på allvar. Däremot så fick den utgöra lagringsplats vid övrig renovering. Här ser man hur kopplingen till köket såg ut när köksväggen just rivits (till höger).

DSC 0087Hallen med allt stök som inte kunde stå i de rum som hantverkarna jobbade med. Den obefintliga innerväggen i köket skymtas till höger.

DSC 0144När golvet revs bort så var det stora höjdskillnader. Som mest fick vi höra att det skiljde fyra centimeter i höjd.

DSC 0167Ganska snart blev det gamla proppskåpet utbytt. Det nya sattes in i väggen och sticker knappt ut alls.

DSC 0207När alla tapeter mm revs bort så såg man något så fantastiskt som äkta pärlspont. Nästan överallt.

DSC 0170Kanalen man ser i taket är ventilation från badrummet.

DSC 0220Denna kanal plockades bort helt och ersattes av en tunnare ventilationskanal

DSC 0219Alla väggar skrapades ner till träet för att få det jämnt.

DSC 0225Väggar gipsades och vattenburet värmegolv lades. Notera tapeten i gästrummet.

DSC 0397Samma marmor som i köket

DSC 0419I skarven mot vardagsrummet kan man se hur golvet har sjunkit ihop mot mitten.

DSC 0507Reglar för att sätta nytt tak

DSC 0586Vi förlorade någon decimeter takjhöjd men slapp ventilationskanalen och stoppade in alla kablar.

DSC 0726

Panelskivor, nya fönster- och dörrlister och helt ny el

DSC 0758Grundmålat. Här kändes det nära färdigt

DSC 0500Spottarna kopplades in. Dörrarna har slipats och målats sen dess.

DSC 0510Vår hallmöbel byggs efter min skiss

DSC 0319Den fristående hatthyllan sätts upp och målas, hyllplanet är en överbliven täckskiva från köket.

Och här kommer slutresultatet, bilderna togs i helgen:

DSC 0394Ljust och luftigt. Vilken effekt golvet har!

DSC 0396In mot badrummet och gästrummet

DSC 0401Ytterdörren till höger. Fotot taget från trappen

DSC 0400Kvällssol från lilla fönstret i hallen. Lådor som rymmer smågrejs.


Köket – helt klart!

Restlistan betas av.

Idag var en heltrevlig man från Kvänum hemma hos oss och satte guldkant på vår dag.

Alltså en riktig Kvänumman, som bor i Kvänum, jobbar på Kvänumfabriken i Kvänum och som har som special-gigg att ibland då och då göra hembesök i riktiga Kvänumkök mellan varven då han normalt jobbar som produktutvecklare, och bland annat reser runt mellan inredningsmässor och snackar med polarna på fabriken. Han hade den grymmaste ösköt.. östskötskan.. östergötländskan… Äh, han pratade med deras lokala dialekt och berättade så mycket roliga Kvänumhistorier.

Idag har hade han gjort ett spännande jobb i ett badrum fick i höra. Samt att tyskarna och övriga europeer har mycket smalare avloppsrör än vad vi har, och därför är det lite knixigt att jobba fram en optimal inredning för under-vasken-skåp. Eller att Kvänum har 200 äkta gammaldags retro glasknoppar kvar i lagret sedan 70-talet som de nylanserar. Och att alla delar, utom metallgrejerna (typ skenor) tillverkas i Kvänumfabriken av riktiga människor.

Hur som helst, medan vi fick trevlig underhållning i form av berättelserna så har han nu satt dit sista luckan som inte helt passade i de förborrade hålen. Skenan som dörren skulle fästas på var gjord för att vänster-, inte högerskåp visad det sig. Han grejade det, fixade knoppen och visade dessutom hur man gör för att justera lådorna i höjd- och sidled.

Det betyder bara en sak – köket är nu helt klart!

Det har varit en sjuhelsikes resa, som dokumenterats väl här på bloggen. Här kommer ett betydligt kortare bildreportage. Häng med!

DSC 0039Spisen placerad i hörnet och vattnet där vi idag har spisen.

DSC 0083Det rasade ned en hel del sten och barr från skorstenen

DSC 0424Här har vi flyttat in och sitter och spånar med färgprover.

DSC 0033En gammal bild på extrakylskåpet, där vi idag har en fullhög kyl respektive frys

Medan köket såg ut som bilderna intygar så gick vi staden och internet runt och letade efter potentiella kök. Vi var rätt målinriktade och hade som fokus att hitta ett kök som skulle se ut som om de suttit här sen huset byggdes 1900 men också skulle vara så bra att de kunde sitta här i 111 år till. I princip hade vi bestämt oss för det första vi tittat på, ett av utställningsköken i Kvänumbutiken, redan innan vi köpte huset (men fortsatte att titta runt på alternativ för att teoretiskt kunna säga att vi gjort en rimlig genomgång).

IMG 0200Hampus i utställningen när vi går igenom vår designskiss

IMG 0205Första ritningen fick vi den 10 december 2010.

Det var en hel del pyssel att slutligen välja alla komponenter till köket. Spisen var nog svårast (se alla bloggar inom kategorin), bänkskivan var ganska lätt att välja, men har varit besvärlig att få på plats. Vattenkranen kom sist och var väldigt enkel, den valdes när köket nästan var klart.

Måndag den 21 februari så rev hantverkarna ut hela köket.

DSC 0459Det gick fort för hantverkarna att riva hela köket

DSC 0471Vi hittade en spännande matta under klickgolvet

DSC 0474… Och spännande vatten- och mögelskador i väggen. Här blev vi rätt nervösa kan jag meddela. Vi hade strax innan dessutom hittat vattenskador i badrumstaket, så det var lite osäkert vad det var för status på badrummet uppe.

DSC 0016Taket och ledningarna såg inte så roliga ut

DSC 0020Skorstenen/murstocken som stack ut från väggen var ett bekymmer för köket. Vi trodde vi skulle behöva såga sönder våra skåpstommar för att få dem att passa. Men det behövdes inte. Handlingskraftiga hantverkare knackade bort allt (!)

DSC 0153Nytt tak efter att tre gamla lager tagits bort. Nya rör dragna upp till badrummet i förberedande syfte (inför kommande renovering), ny ventilation dragen från skorstenen till det ställe där spisfläkten ska sättas.

DSC 0192Nya väggar

DSC 0226Nytt golv, vatten och avloppet flyttat

DSC 0230Värmegolv läggs

DSC 0246Nyss levererat kök får vänta i vardagsrummet

DSC 0385Stenläggning

DSC 0494Köket börjar monteras. Här är vi väldigt lyckliga!

DSC 0497Spisväggen

DSC 0601Kyl och frys på plats. Kommer ihåg att det kändes helt overkligt att få flytta in maten i dessa gigantiska skåp

DSC 0793Varje dag efter jobbet är vi nere och kollar vad som hänt sedan föregående dag. Ingen el finns att tillgå så det blir fotoblixtar och ficklampor

DSC 0797

Det blir en specialare i skorstenshörnet.

DSC 0833Taket är färdigmålat, krönlisten lika så.

DSC 0221Åh, hjälp, vilka tapeter!

DSC 0273Inte en skymt av vår bänkskiva. Snickarn fixar temporära bänkskivor.

Och slutligen, den 21 maj, kom vår bänkskiva. Inom en vecka var kaklet satt och alla snickerier färdigmålade. Det var ett par sista restpunkter kvar tills idag. Här kommer resultatet av vårt helt färdiga kök.

DSC 0296Japp, bordet har jag bloggat om tidigare, ni som minns…

DSC 0278

DSC 0280

DSC 0300

DSC 0307Utanpåliggande, platsmålade socklar

DSC 0313Tillskuren bänkskiva för att passa vår extra djupa spis. Spisen från Lacanche, verkar imponera på de flesta karlar som kommer hit

DSC 0318Kaklet kommer från Franska Kakelbutiken

DSC 0303Golvet är Carrarra C-marmor från Stenbolaget

DSC 0293Alla knoppar och luckor nu på plats.

DSC 0270Brödet kommer jag få till frukost imorgon