Kategoriarkiv: Inspiration

Marmorfest i Aten

För ett par helger sedan var jag till Aten på konferens. Vi åkte gristidigt på fredag morgon och kom hem sent på söndag kväll. En av dagarna besökte vi Akropolis vilket är en ”befäst stad, belägen på en klipphöjd i antikens Grekland” (Wikipedia). 

I samband med att vi renoverade vårt hus så började jag intressera mig för olika stenmaterial. Man kan säga att Akropolis och många andra antika kvarlämningar i Aten är en herrans marmorfest. Jag tyckte det var supercoolt och därför kommer här lite bilder därifrån som inspiration. 

För att fräscha upp minnet så klipper jag in en text från Wikipedia

Marmor är en metamorf bergart, strukturen kan vara fin- eller grovkornig.Marmor bildas genom att kalksten utsätts för höga tryck och temperaturer vilket medför att den ursprungliga bergartens kemiska sammansättning och kristallstruktur ändras. Eftersom marmor är en relativt lättbearbetad bergart och har ett tilltalande utseende har man använt bergarten som byggnadssten– och ornamentssten över hela världen under tusentals år. Ren marmor är vit, men föroreningar av olika slag är vanliga och ger då bergarten olika färger, i ett ofta flammigt mönster, det som vi brukar kalla för marmorerad.

IMG 7171

Stengång i slät sten

IMG 7166

IMG 7174

Amfiteater, kanske för gladiatorspel? Helt i sten!

IMG 7178

Kolla in schackmönstret i mellangrå och ljusgrå i botten. I love it och önskar så att vi haft samma lika i vårt kök!

IMG 7201

Kolla vad slät stenen är i trappan jämfört med den på väggen

IMG 7205

Se nyare lagningar i vit-grå nyans, jämfört med den antika gulbruna. 

IMG 7212

IMG 7214

IMG 7227

Precis som i asfalt så kan det växa träd i ett marmortorn

IMG 7218

Rejäla block i kön för att bli skulpterade 

Förutom att kolla på marmor så åt jag helt galet god fetaost samt såg hela flådda får hänga upp och ner i lokala köttmarknaden. Publicerar dock inga bilder på detta. Usch. 

Dörrkrans och julpyssel

Efter att ha varit på inspirationsresa till Zetas Julmarknad som jag skrev om här, så blev jag sugen på att pyssla lite här hemma. Dels så ville jag fixa iordning de grejer som vi köpte och dels så ville jag prova att göra min egen dörrkrans. 

Direkt efter att vi kom hem, medan det fortfarande var ljust ute så gick jag ner till Kottlasjön där jag vet att det finns massor av blåbärs- och lingonris. Jag fick gräva och leta som en hund under det tjocka snötäcket, men kom hem med en full famn ris. Till det var dags att promenera tillbaka hade det blivit både kolsvart och börjat snöa ymnigt. Här hemma gick jag ut i skogen och kompletterade med lite enkvistar och lite andra kvistar att ha som bas. 

Det var väl ungefär femton år sedan jag gjorde en dörrkrans sist och resultatet blev förhållandevis okej. Jag gjorde först en jätteenkel stomme av några vanliga kvistar och klädde sen in den i blåbärsris och en gnutta lingonris. Jag missbedömde helt materialåtgången så sista halvan blev hälften så tjock som den första. Det fick jag lösa genom att nypa av kvistar där det var som tjockast och sätta in där det behövdes.

Det var ett roligt projekt, och synnerligen praktiskt att det kunde slutföras på mindre än en och en halv timma inklusive städ. Jag har verkligen fått lust att fortsätta med mer julpyssel!

DSC 0622

Hyacinter att sätta i vas. Här tar jag bort all lös jord och sen sköljer jag dem

DSC 0631

Den rökfärgade vasen köpte vi idag och den genomskinliga hade jag sedan tidigare. Nu är det bara att vänta på att blommorna ska slå ut.

DSC 0626

Röda ljus och grön mossa i vanliga adventsljusstaken. Längst fram är vår nya vas/ljuslykta med ett blockljus istoppat. I den vita vasen är det en hyacintbukett som vi fick av Robert och Erika i tisdags. Julmys!

DSC 0638

Dagens fångst

DSC 0650

Arbete pågår

DSC 0661

Typ rund och typ lika tjock

DSC 0665

Klar för upphängning

Zetas julmarknad

Idag var vi och pappa på Zetas julmarknad och fick mycket julinspiration. Jag ville köpa allt men fick hejda mig själv. Vi gick runt och tittade både i butiken och bland utställarna som sålde korv, glögg, kransar, fårskinn, knepiga djur-bon och godsaker. 

I butiken passade vi på att noggrant studera de olika bord som finns i utställningen, eftersom vi funderar på något liknande till mitt blivande arbetsrum. 

Med oss hem fick vi ljushållare och en taklök som jag ska sätta i ett ännu ej påbörjat arrangemang, en mellanstor vas att ha ljus i samt en lökvas och hyacint.

IMG 2208

Många fina kransar

IMG 2209

Fjärilsholk

IMG 2211

Humleholk

IMG 2219

Hampus och pappa i korvkön

IMG 2223

Mums, bratwurst med relish och rostlök

IMG 2389

Ett hjärta gjort av en rot. Om vi bara hade fattat potentialen i alla rötter vi grävde upp förra sommaren

IMG 2399

Jag ville köpa allt i hela butiken, speciellt den här avlånga rostiga plåtformen som de planterat lökar i

IMG 2401

Mycket blommor

IMG 2395

Till och med fågelmaten såg god ut!

IMG 2406

Inspirationsbord 1. grova ekben och gjuten skiva

IMG 2213

Inspirationsbord 2. Grov ekskiva på avsmalnande ben

IMG 2214

Inspirationsbord 3. Bockbord i riktigt tjocka plankor

 

Kniviga golvval

I söndags tog vi med oss pappa och åkte till Bygg-Oles för att kika på golv.

Egentligen hade golv-scoutningen börjat redan på lördagen då vi var ute på Hornbach och spanade men på grund av att deras leverantör av trägolv gått i konkurs så var utbudet minst sagt magert. Dock, hade de en god kandidat som vi tog med oss till utvärdering. Det var ett ek-plankgolv gjort av typ spillbitar. Alltså plankorna var mellan 30 och 150 cm långa och låg med fallande längder. Aha tänkte vi som hade budgeterat för furu men skulle få ek för nästan samma pris.

I lördags, på Bygg-Oles, så fastnade vi för tre seriösa alternativ. Ett tjockt brädgolv som var lite behandlat, vitvaxat tror jag. De krävde inte så avancerat underhåll utan man ska bara moppa på ett medel cirka en gång per år på de mest slita ytorna.

IMG 2066Vitvaxad furu, riktigt snygg

Det vi trodde att vi åkte ut för att köpa var ett mer traditionellt furugolv, ganska tunnt. Det fanns några olika leverantörer i olika tjocklekar och bredder. Fördelen med att köpa ett sånt här golv är att det läggs på plats, slipas, lackas och behöver inte underhållas mer. Förrän om x antal år då det är dags att slipa om golvet och börja om.

IMG 2068Massivt furugolv i en tunnare och smalare variant

Det fanns förstås en uppsjö oljade golv som var fina men de gick bort direkt eftersom de är underhållskrävande big time.

Sen ramlade vi över det golv som vi redan har lagt in i gästrummet. Fast som vi inte varit helt nöjda med. Fast som ändå är snyggt och praktist. Det var i alla fall på kampanj och framstår helt klart som en enkel väg ut. Om än dyrare än vad vi hade budgeterat.

DSC 0303Bild från gästrummet. Golvet är en tvåstavsparkett, borstad och mattlackad.

Det var svårt och vi fick åka hem villrådiga. Vi kunde helt enkelt inte bestämma oss själva och fick ta ett byggmöte med killarna för att få råd. Det blev inte direkt bättre av det. Alla alternativ hade sina tydliga nackdelar. Killarna suckade.

Den största problematiken är att golvet som ligger är ojämt, knarrar och sviktar. Oavsett typ så kommer det nya golvet läggas ovanpå det gamla golvet. Alla varianter utom det tjocka trägolvet (överst) kräver dessutom att en spånskiva eller motsvarande läggs ut emellan för att inte golven ska svikta i takt. Möjligen skulle man kunna få ut parketten utan mellanlager efter att ha flytspacklat de värsta svackorna.

Spånskiva + nytt golv innebär en förhöjning av golvet på ett antal centimetrar. Det får i sin tur följdeffekter såsom att alla lister och dörrkarmar behöver bytas/justeras/anpassas runt och dörrarna behöver kapas nertill. Är det många centimetrar som ska bort så behöver de kapa både upptill och nertill för att behålla balansen. Om man gör det så måste ju även alla gångjärn, och låsanordningen flyttas för att dörren som helhet ska passa in i dörrposten.

Det fanns även ett alternativ att ta bort alla gamla golvplankor och lägga nytt golv direkt på bjälkarna, men det var tydligen mer jobb än att fixa till åtta dörrar.

Vi hade en kväll i måndags där vi vägde för- och nackdelar. Arbetstid mot känsla. Kostnad för inköp av material. Resultat på kort och lång sikt. Framtida underhåll och åldring.

Inget kändes hundra men det av ovanstående alternativ verkade ekparketen bäst. Enkel att lägga, hållbar och bygger inte upp så mycket på höjden. Men känslan!? Utebliven.

Vi stod uppe och tittade på golvet mycket den kvällen. Kolla in detaljerna med spegelmönster längs alla kanter.

DSC 0342Här har det stått en kakelugn

DSC 0351Mot kattvinden

Ni kanske förstår vartåt det lutar. Vi funderar på att inte välja något av golven alls utan behålla det vi har, lappar, lagar, slipar nåta och måla. Som ett brev på posten har, jag sett massor av snygga vita eller grå golv sedan vi började smaka på den här iden. Fast det blir nog ljusgrått och inte vitt. Det känns som rätt.

42F2EL19JLDST7J8 42I2N2B6B0F2AGDB resize s 800 0Bild från Svensk Fastighetsförmedling. Här är ett vitt golv från ett av de vackraste husen på Lidingö som nu är till salu.

Badrum version A

För några veckor sedan så har vi ha enats om en (just nu gällande) design av nya badrummet.

1. Tackvare att jag ritat upp alla våra idéer i Google Sketchup så har vi kunnat förkasta en himla massa dåliga lösningar.

2. På grund av att jag att jag ritat upp alla våra idéer i Google Sketchup så har det tagit fruktansvärt lång tid. Jag har för mig att jag hade som mål att bli klar i julas, alltså borde jag ha börjat långt tidigare…

Hur som helst, så här kommer det mest troligt att se ut:

Badrum topp

Badrummet sett ovanifrån.

Väggen mot söder, där det i dagsläget är en dörr in till intilliggande sovrum.

– Uppbygd duschhörna där det kommer sitta en glasdörr framför. Helkaklad duschhörna och helkaklat på nya väggen mot tvättstället.

– Toa och kommod samsas längs samma vägg.

– Nisch för att få en fast hylla och för att kunna ha vägghängd toa.

– Halvkaklat hela varvet runt om duschörnan.

– En stor spegel eller två små för maximal skalbarhet.

– Handdukstorken kommer troligen sitta på utkanten av duschen.

– Ett badrumsskåp är inte inritat, men inköpt, kommer troligen sitta i hörnet mellan spegeln och fönstret.

Badrum tvattVäggen mot söder, där vi kommer stå i oträngsel på morgnarna

Väggen mot norr, husets yttervägg

– Lite av snedväggen byggs bort för att inte få så lågt tak samt gömmer vatten/avlopp till badkaret

– Badkaret står längs med snedtaket, istället för ut i rummet rakt/snett som vi tidigare funderat på.

– En flexiblel lösning görs vid tvättmaskinen. Nu är måtten dimensionerade för en tvättmaskin och en torktumlare plus ett 40 cm-skåp. Vi kommer göra lösningen helt flexibel så tillvida att vi inte sätter fast något i väggen, golvet eller kaklar fast. Nu har vi ingen torktumlare så då kan vi antingen sätta dit ett större skåp, lämna ett hål för tvättkorg eller dra ihop det och få mer plats. Det kommer vara enkelt att i framtiden byta till mindre/större skåp och bänkskiva.

– Hela rummet, förutom duschhörnan är halvkaklat. Vi har haft hundratals varianter på detta men är nu överens. Det blir ingen panel och inga helmålade väggar.

Badrum bad

Badrummet mot norrsidan

Kaklet vi kommer köpa är detta. Fyra olika nyanser som kommer blandas random. De delar av väggen som målas kommer gå i någon av de vita nyanserna.

DSC 1337Kakel från Franska Kakelbutiken

Golvet vi hade tänkt passar inte mot stenskivan som ligger på kommoden så det måste vi hitta ett nytt. Helst ska det se ut lite som köksbänken (ovan). Gärna i kakel dock för enkelhetens och ekonomins skull.

Solvik10Tvättställskommoden från Aspenbad kommer se ut så här, den är redan köpt och står redo

Armatur kommer bli ungefär samma som vi haft tidigare, vi är supernöjda med den vi har på badummet nere och den vi har i köket nere – så det blir någon av dem.

Det här badkaret har vi tänkt oss. Det svarta passar bra till toaletten som också kommer ha svart lock.

Madeleine

Badkar från Westerbergs

Blandare kommer bli antingen den vi har i badrummet nere idag eller den vi har i köket. Toalettstol blir en likadan som vi har nere.

Lampor är fortfarande ett stort frågetecken, men vi spånar lite på något sådat här

Broby dunvit bad web 669x918Snygg lampa, bild från Kvänum

Snickarparty

Ett av våra huvudintressen nuförtiden är gamla hus. Lidingö är en guldgruva. Varenda gång vi är ute och promenerar så går vi och kollar på andra hus för att se snygga, genomtänkta detaljer och bil inspirerade. Vi tittar på allt ifrån fönster, till vindskivor, till färgsättning, till balkongräcken, staket, stenmurar, garage – ja allt! Det är så roligt och mina gamla arkitektdrömmar väcks till liv.

DSC 0485Det här huset är inte alls i samma stil som vårt men ändå ett av de vackraste. Tomten syns inte så bra i bild men den är terrasserad på ett bättre sätt än vår så det blir inte alls lika brant.

DSC 0491Det här huset ligger invid Apelsinvillan (som vi skrivit om här och som har en Wikipediaartikel här). Detta hus är inte fullt så smakfullt färgsatt, är hudfärgat och har ingen ytterligare accentfärg än den engelskt röda runt fönstren. Alla uthus, bodar och lusthus är i samma färgsättning. Bara växthuset bryter av och är grönt.

DSC 0492Snyggt växthus som står på en rejäl mur

DSC 0494Villa Finedal är det vackraste av alla sekelskifteshus.

 

DSC 0501Kolla in den här snickarglädjen på husets kortända, den här rundad och i flera lager. Helt fantastisk! Detaljerna kring fönstren är också något extra, lite mer tredimentionella än de som sitter på vårt hus. Dock har vi inga målade fejkfönster.

DSC 0503Ett torn skulle man också kunna tänka sig att ha på Karolineborg

I en artikel på Wikipedia kan man läsa följande

Villa Finedal ligger väster om Stockbysjön på Lidingö och byggdes 1886 som sommarresidens åt fyrverkaren Adolf Rickard Törner. Namnet syftar på Törners hustru Josephine.

Huset uppfördes enligt schweizerstilen med lövsågeriarbeten. Nästan alla förändringar som byggnaden genomgick under åren återställdes vid en restaurering mellan 1980 och 1985. Villans panel är nu åter grönmålad och den stora verandan i två våningar som tidvis var inglasad är åter öppen. På västra sidan har byggnaden ett sexkantigt torn.

Villa Finedal är sedan 1979 byggnadsminnesmärkt.

Törners produktionsbyggnader för fyrverkeripjäser som ligger mellan villan och Stockbysjön ingår inte i byggnadsminnet men de betecknas på lokala vägvisare som kulturminne. Av anläggningen finns idag en verkstad, ett laboratorium, tre krutbodar och flera grundmurar kvar. Även dessa hus renoverades 1985.

Slutligen gick vi förbi Högsätravillorna. Det är två stycken som vi ofta kollar på och jämför vårt hus med.

DSC 0505Det gröna huset med den stora balkongen. Här är det inget uterum under balkongen utan det verkar vara vardagsrummet som går hela vägen fram.

DSC 0508Det gula huset är också större än vårt. Både det gula och det gröna är flerfamiljshus. Räknar man brevlådorna så verkar det som att det bor fyra familjer i varje hus. Även här går vardagsrummet ut hela vägen under balkongen.

Under senaste året har vi gått och tittat på det gula husets fönster som ser gammaldags ut men som verkar nya. Efter att ha sett Finedalshuset idag så är vi fast beslutna om att behålla de nuvarande fönstren fast renovera dem (t ex så alla delar går att öppna) och sedan måla dem i en avvikande färg. Troligen mörkgrön då vi sett spår av den färgen här.

Bra kandidat till badrumsgolv

Igår var vi förbi kakelbutiken Centro på Karlavägen där vi tidigare köpt badrumsgolv. Vi har varit så pass nöjda att vi funderar på att skaffa något väldigt lik, kanske till och med samma klinkerplattor fast en annan storlek.

Men, så hittade vi det här golvet. Lite dyrare än det förra men många gånger billigare än de vi tittat på på Fired Earth och Franska Kakelbutiken. Allt bra!

IMG 1443

Dessa bitar är 30 x 30 vilket skulle bli perfekt i vårt stora badrum.

Fick med mig en lite mindre provbit från affären som jag prövar mot väggplattorna. Nöjd över att ha hittat en bra kandidat!

DSC 0313

Välkommen upp!

Välkommen upp till vår övervåning!

Inför vår (så småningom) stundande renovering av övervåningen så tänkte jag att det var på sin plats att låta alla hälsa på här uppe. Låt dig inte skrämmas – seså, stå inte där i trappan och tveka. Visst visst, det är inte precis nyrenoverat, men så farligt är det väl inte? Eller?!…

DSC 0154

Vi börjar med att backa några steg. Ett år och två månader ungefär.

När vi tog beslutet att köpa huset gjorde vi en överenskommelse som bestod i att

1. Vi ska aldrig renovera tillsammans.

Med detta så avses att vi inte ska försöka köra renoveringsprojekt där vi jobbar sida vid sida, vardag och weekend med ambitionen om att spara massor av pengar och samtidigt tro att det ska vara sådär trevligt man kan tro att det är skratta, pussas och köra lite roller samtidigt.

2. Vi ska aldrig göra avkall på kvalitet.

För att beskriva tvåan så börjar jag med att dra en parallell till jobbet. Jag jobbar som projektledare och i alla projektstyningsmodeller återkommer en sak – avvägningen mellan Tid (T) Kostnad (K) eller Kvalitet (Q). Begreppen kan förstås heta och förkortas lite olika, men innebörden är densamma.

I varje projekt måste dessa tre konstanter viktas relativt varandra.

  • Högt T kan gälla om man exempelvis behöver ha ut en leverans snabbt, exempelvis om befintliga system inte fungerar eller om en ny kund sa ansluta vid en given tidpunkt.
  • Hög K kan vara om man har en väldigt begränsad budget, exempelvis för att annat är viktigare, och att göra lösningen billig är överordnat att det går snabbt och att allt innehåll kommer med.
  • Hög Q – Kvalitet – handlar om innehåll. Inte bara om att en leverans ska vara felfri eller som man kan tro i renoveringssammanhang – exklusiv. Nej, det kan vara att en leverans innehåller mycket funktionalitet, är igenomtänkt, möter behoven lite bättre än annars. Helt enkelt innehåller ett högre värde än att leveransen kom till användning snabbt eller att man höll nere kostnaderna.

Hos oss är Q, Kvaliteten (alltså innehållet i ett större perspektiv än att saker måste vara exklusiva) definitivt högst viktad. Jag skulle säga en fördelning på T = 0,1; K = 0,3 och Q = 0,6. Nu har jag inte frågat Hampus, men gissningsvis skulle han nog sätta 0, 0 och 1.

Så, för att konkretisera, så innebär det exempelvis att vi gjorde nedervåningen precis så som vi ville ha den plus att vi väntade tre månader på den rätta bänkskivan, istället för att göra enklare val som hade inneburit att vi hade kunnat fixa övervåningen också för samma insats. Samma sak gäller för tiden, det får ta den tid det tar bara det blir bra.

Ett annat exempel är att vi undviker (att köpa) interimslösningar. Bättre att vara utan lampa än att köpa en som inte är perfekt, lite förenklat. Vi har alltså inte skaffat några nya möbler hit upp utan fokuserat på de rum som vi bor i. Vi fick en del möbler av säljaren och de funkar bra.

Inser att jag börjar spåra ur bloggen, så tillbaka till rundturen på övervåningen. Nu vet ni bakgrunden till varför den ser så kallat förjävlig ut samt att vi inte brytt oss om att skaffa mer möbler hit upp.

Navigeringhjälp

Övervåningen har samma planlösning som nedervåningen, med undantag för att dörrarna in till stora rummet sitter centrerade (vilket de gjort där nere också i begynnelsen) samt att badrummet är mindre än vad köket är.

DSC 0260

 

Hallen

Trappan kommer upp i en hall. Hallen är utrustad med faciliteter som tvättställ, spegel, dubbla telefonjack och har rikligt med ljusinsläpp från två fönster. Man ser inte mycket av väggarna då det mest är dörrar i hallen. Golvet är någon slags björkimitation som har börjat gå sönder. Härifrån kan man ta sig både in i mitt pysselrum (till vänster), vardagsrummet (rakt fram) eller till tvättstugan (till höger).

DSC 0155Två av fyra dörrar i hallen uppe

DSC 0157Tvättställ, spegel, och pelargonodling att passera på väg in i tvättstugan. Här kommer huvudelledningen in i huset och allt som går vidare till entreplanet är utbytt inklusive proppskåp. Det är förberett för att smidigt kunna byta resten här uppe när det är dags att ta tag i hallen.

DSC 0158Hallen mot mitt rum och vardagsrummet till höger. Den grå väggen och trappan renoverades i våras

DSC 0162Mot vardagsrummet

Pysselrummet

DSC 0222Kliv över tröskeln, lämna björkgolvet och gå mot motsvarande fast i korvstroganoff-färg.

DSC 0217Fastbyggt skrivbord ingick och funkar jättebra. Två garderober att ha pysselsaker och träningskläder i. Tråkigt tak med tråkig gammal vattenskada, men den slutar man se efter ett tag.

DSC 0212Strykbrädan står ofta här, bra att sortera papper på när den inte används för det som den är avsedd för. Bra med två ärvda hyllor att ha prylar i.

Vardagsrummet (Hampus kontor)

Så, då kliver vi in i vardagsrummet uppe som används som Hampus kontor. Perfekt att ha lite luftigt tills dess vi bestämt vad rummet ska användas till. På golvet ett undergolv av plankor som är rätt så fint även om det är nedslipat så spikskallarna syns. Från det här rummet har vi fantastisk utsikt över Nacka och Djurgården.

DSC 0164Vardagsrummet som används till kontor av Hampus.  Sladden… hum… Min älskling är ingen sladdpedant.

DSC 0229Vardagsrummet erbjuder också det faciliteter såsom dubbla telefonjack och rejält med eluttag

DSC 0167Från vardagsrummet kommer man in i vårt nuvarande sovrum. Balkongmöblerna står i ett hörn och passar bra att ha kläder i. Både rottingmöblerna och tavlan fick vi av säljaren.

DSC 0171Arbetsplats och en ensam bokhylla som står och skäms i motsatt hörn. Här är ett ytterligare ett sovrum som ligger spegelvänt från det vi använder nu.

Förrådet

Tja, vad ska man säga. Det här rummet har vi grejer i. Sommarkläder, extra vantar, farmors bordsdukar, en stege, tältsäng och extramadrass, en keyboard (?!), resväskor och plastpåsar. Här är vårt kallaste rum med fönsterbräda, så det passar bra för vinterförvaring av blommor.

DSC 0169Förrådet, skönt att ha ett rum bara för grejer. 

Badrummet

Sådär ja, nu kommer vi in i övervåningens hjärta och husets mest kritiska rum. Tvättstugan/badrummet. När vi flyttade in var det mer badrum än tvättstuga, i betydelsen att det i alla fall fanns duschmöjligheter. Men, efter att hantverkarna hittat rejält, jag menar, rejält, med vattenskada och mögel i väggarna ner mot köket så tog de med besked bort duschkabinen som stod där. Jag vet knappt om de frågade först, fort gick det i alla fall. Som tur var fick vi i alla fall behålla tvättmaskinen.

Här finns en separat liten hytt med toa som vi kan använda, i övrigt är det bara tvättstuga här. Det är ganska kallt sedan elementet stängdes av, då vattenrören som gick utanpåliggande i köket inte fick vara kvar.

DSC 0184Tvättstugan sedd ifrån hallen. Furudröm med bastu till höger. Dörren på väggen går in i det sovrum som vi använder som förråd.

DSC 0185Bra bänk att mangla på, trådbackar undertill med handdukar och underbyxor

DSC 0180Bastu som rymmer jättemycket städgrejer och extra toapapper

DSC 0188Utsikt över och insyn från gångvägen

DSC 0190Vita dörren till höger går in till hemliga WC-rummet. Grovtvättställ och möjligheter att torka svettiga träningskläder är det bästa med rummet

DSC 0192Hål i väggen, förberett med nya vatten- och avloppsledningar att gå över vid renovering till för att undvika vattenkaos i framtiden

DSC 0195Lilla mysiga WC-rummet

Sammanfattningsvis så finns det en hel del att ta tag i här. Det vi också kan lära oss är att den mycket vanliga och ofta förespråkade ”Ett-rum-i-taget”-modellen inte alltid faller väl ut. Inte om det innebär att man har fem olika golv i fem rum på ett och samma våningplan.

Miniförstudie: badrummet uppe

Idag har vi haft kick off och initierat en miniförstudie kring en av nästa års major release: ”Badrum uppe 2012”.

Vi har så smått börjat fundera på hur vi vill ha det och syftet med förstudien är att vi ska få fram beslutsunderlag med minst ett förslag, inklusive estimat, för att kunna ta ställning till om vi kommer ha råd att göra renoveringen 2012 eller inte (…!)

Det första vi gjorde var att åka till Franska Kakelbutiken.

IMG 1312Kakel för alla smaker på Franska Kakelbutiken

IMG 1315Hampus detaljstuderar

Ägarna kom ihåg oss från förra gången, frågade hur vi hade det etc. Vi förklarade på ett ungefär vad vi letade efter den här gången. Vi blev visade en katalog med den nya kollektionen och det tog ungefär tre sekunder innan vi bestämt oss. Det var så nytt att provbitarna inte har kommit till butiken ännu, så officiellt är vi fortfarande öppna för andra förslag.

Vi pratade även golv, disponering av badrummet, tvättställ och kommod-/skåplösningar. Här är vi fortfarande ganska osäkra vad vi vill ha. Det senaste (?) inom avlopp var dock något som vi verkligen fastnade för. Istället för en rund/kvadratisk golvbrunn så lägger man en avlång sil längs väggen. Detta gör att man kan ha stora golvplattor utan att behöva göra kuvert-utskärningar för att få till fall. Supersmart!

Vi tog även en tur till kakelbutiken Centro där de lagt fram ett liknade avlopp/sil.

IMG 1316Avlång sil invid väggen för att slippa göra en vattengrop mitt i duschen

Samt tittade i utställningen

IMG 1317Snygga färger

IMG 1319Spännande mosaik

IMG 1320Plockgodis för badrumsinredare?

Vi passade även på att ta en fika på tantfiket Tössebageriet. Det kändes som vi var på storstadssemester, härliga dag!

IMG 1322Semesterkänsla att gå på fik i stan

Kakelfogar och besiktigad bil

Idag har vi varit på Bilprovningen och besiktigat bilen. Det gick toppenbra, så när som på att en parkeringslampa inte fungerade. Direkt efter det var avklarat så for vi hem till Martin och Christian i Åkersberga för att kolla in deras nyköpta hus. Då fick vi också träffa den finaste hunden, Isa.

Isa

På vägen hem åkte vi via Stalands möbler för att kolla lite soffor och utemöbler, hittade inget vidare intressant. Dock stannade vi på en bensinmack och köpte parkeringsljuslampor till bilen, så morgondagens aktivitet är spikad.

Här hemma har det hänt kakelfog i köket. Så snart Hampus såg att det var klart så kastade han sig ner i köket med flera städtrasor, och la säkert en timma på att dammtorka spisen. Fint blev det. Vi kommer på oss själva med att bara stå i köket och titta långa stunder. Man blir klart knäpp, märks att vi är inne på den 12e  veckan utan kök…

DSC 0719Hampus fingrar lite på spisen som inte är full av byggdamm för första gången sen den flyttade hem.

DSC 0722

DSC 0714Nu väntar vi på att panelen ska målas så vi ser finishen.

Det har förstås hänt massor av annat också. Jag kommer ta nya bilder på hallen i morgon när det är ljust. Här kommer dock ett bevis på att det nu finns en tröskel mellan vardagsrum och hall.

DSC 0727Helt ny tröskel mellan hall (marmor) och vardagsrum (parkett)

Förutom ovanstående har vi idag gjort det vanliga, mycket grundliga, städjobbet efter en vecka med hantverkare i huset. Tvättmaskinen går för fullt. Uterummet är vårstädat och fixat inför planerad utesittarpremiär imorgon.

Inget brödigt då? Jovisst. I morgon blir det croissanter till elvakaffet så Hampus har tagit ut en laddning ur frysen för att tina och långjäst under natten så de är klara för bake off imorgon bitti.

DSC 0726Sedan tidigare gjorda croissanter, uttagna ur frysen och penslade. Står nu i ugnen och för att tina och jäsa till i morgon bitti.