Kategoriarkiv: Livet som husägare

Trädrensning

Vid två tillfällen i närtid, ungefär senaste halvåret, har vi fått lapp i brevlådan från Kommun (som vi från Jämtland säger, dvs Lidingö Stad) med en skarpare uppmaning att rensa upp bland våra träd mot gatan. Enligt brev och hänvisad lagtext så ska vi hålla fritt från utstickande grenar till en höjd på 4,7 meter för att ge fri sikt åt trafiken.

Javisst, det är ju bra, bara det att

1) …det inte är någon trafik på vår lilla lokalgata och

2) 4,7 meter är skithögt upp och omöjligt att nå

Enligt uppgift så skulle samma Kommun göra jobbet och skicka faktura om vi inte gjorde det själva. Hampus var sugen på att testa men vi har ändå båda gångerna hittills gjort ett seriöst försök att ta bort det värsta. Grannarna på vår lilla gata hade fått samma uppmaning vid lika samma tillfällen, trots att jag är övertygad om att de gjort ett betydligt mer noggrant jobb vid första tillfället och löpande än vi gjort. Inte för den delen sagt att vi har latat oss, det är bara det att vi har så mycket träd där nere längs staketet. 

Nåväl, grejen var ju att det är just skithögt upp i luften. Vi har testat olika varianter av att stå på ranglig stege. Hampus är lite höjdrädd och jag är gravid (igen) och har därför av samma person ålagts stegklättrarförbud. Normalt så ringer vi pappa i dessa lägen, men det var lite tajt med tid att hinna bjuda hit honom innan tidsfristen gick ut… så vi fick vara lite kreativa. 

Haha, triumf! Med hjälp av värsta långa repet så kunde vi leka lasso-cowboys. Jag kunde sen hänga i repet medan Hampus lagom vinglades på en stege sågade av grenarna så högt det bara gick. Eken är svårast. hårdast, högst och mest otillgänglig. De flesta andra träden som är yngre och av mindre ädelt slag var enklare på alla sätt och vis. Stellan var hos sin farmor och farfar så vi hann göra en enligt vår bedömning tillräckligt bra insats på en halv förmiddag. 

Bilderna får tala för sig själv.

IMG 9330

IMG 9332

IMG 9336

IMG 9337

Några dagar senare, körde vi bort renset och en handfull kottar som ramlat ner från samma Kommuns tallar som står i anslutning till vår tomt. Vi skojade om att skicka en motsvarande lapp till dem, men faktum är att vi har lämnat in en ansökan om att de ska fälla träden. Har dock inte fått något svar så jag vet inte om det betyder ”avslag” eller ”ännu ej beslutat”. 

Oavsett vilket, jag vill passa på att tipsa om Ikeas stora plastlådor för återvinningssortering. Dessa backar passar perfekt att använda till trådgärdsavfall och jordförvaring. De är lätta att packa i bilen, håller tätt och skräpfritt och man slipper prassla med trasiga plastpåsar. 

IMG 9346

IMG 9344

Om man ställer dem rätt så ryms fyra i bagaget

Fasadfix

Bloggen är tillbaka efter en stunds semester och efterföljande databaskrasch. Nu är det fixat och backuppförfarandet är förbättrat så alltid blir saker lite bättre.

Jag har länge tittat lite snett på husets norrsida som alltmer går från gul till grå-grön i takt med att husalgerna och smutset breder ut sig. Jag skrev ett inlägg om det redan i oktober i fjol så ni fattar ju att behovet har funnits där ett tag. Idag hade jag planerat in ett besök som blev inställt och i kombo med träningsfri dag så öppnade sig möjligheter för åtgärd. Redan för några veckor sedan var jag på järnaffären och köpte en mjuk skurborste så jag var kittad. 

Så här såg det ut före: 

DSC 0663

Smutsig fasad

DSC 0665

Både alger och föroreningar

Förutom borsten så använde jag varmvatten och diskmedel att skrubba med. Det fick sitta en stund innan jag sköljde av (Hampus, jag var försiktig) med vattenslangen. Jag började med den del av huset som är lägst, precis vid entrén. Det är också där som algerna och smutsen är mest påtaglig eftersom det är där man passerar varje dag. Resultatet blev verkligen jättemycket bättre även om det fortfarande finns svarta/gråa inslag i det gula träet. Av bara farten gick jag vidare och tog en vägg till på sidan. För att nå hela vägen upp satte jag ett skaft i borsten och då gick det ju väldigt mycket enklare att gnugga. Fattar inte att jag inte gjorde det direkt…. 

Tackvare skaftet så har jag nu tillförsikt inför uppgiften att jobba vidare med de lite högre väggarna som omger entredelen. Fast jag tror jag behöver engagera någon ytterligare i detta projektet för att hålla stegen. Idag var jag och Stellan ute i ungefär 1,5 timma och det var ungefär lagom vad han orkade sitta still i vagnen (inklusive sovstund).

Så här blev resultatet, två väggar fixade: 

DSC 0669

Väggen lite mer gul igen

DSC 0676

Nästan störst skillnad blev det av att tvätta fönsterblecken som verkligen var smutsiga innan 

DSC 0677

Den kortare väggen är fixad. Den andra har sin omgång kvar…

Nu gäller det bara att fasaden torkar innan Hampus kommer hem så det inte blir dålig stämning. Hampus är nämligen närmast maniskt nervös för fukt i huset. 

Underhåll av bergvärmemaskineriet

DSC 0104

För ett tag sedan fick vi ett erbjudande med posten från en firma som ville utföra en genomgång av vår bergvärmepump. Man kan säga att det passade ganska bra med tanke på att vi nyligen stått framför alla rör och behållare, kliat oss i huvudet och frågat oss om allt funkar som det ska och/eller om vi borde göra något.

Fördelen med att vara hemmamamma är att man kan ta emot servicemän på dagtid på kort varsel. Det fick Stellan och jag testa idag när en servicekille kom hit. Trots att det var en hyggligt dyr timma som spenderades där nere i källaren så var det nog värt det med facit i hand. Vi fick en rejäl backning på att vi aldrig rengjort filtret och som därför var helt tjockt av svart massa. Vi har haft problem med detta tidigare, redan efter typ första veckan maskinen var igång, men då fixade installatören det.

…. Det är svårt att minnas alla detaljer, men det kan ha varit så att vi vid det tillfället för drygt tre år sedan fick instruktioner om att eventuellt hålla lite koll på filtret. Om det nu var så, så är det tydligt att vi helt glömt bort det. Igenom filtret passerar allt vatten som cirkulerar igenom element och golvvärmesystem. Det är ju bara vanligt vatten, men sannolikt är det rost och avlagringar som fastnat. Möjligen att det blir värre efter varje renovering då elementen stängs av, kopplas ur och tillbaka. När nytt vatten fylls på i systemet så innehåller det massor av syre, och luft i vatten i järnelement betyder rost. Jaja, nu är det fixat. Det servicemannen också gjorde idag var att han bytte kretskortet för den version som satt i vår version hade kända mjukvarubuggar. 

För att koppla tillbaka, ett igensmetat filter är allt annat än kapacitetshöjande. Snarare tvärt om. Tydligen ska det vara 7-10 graders skillnad mellan utgående och inkommande vatten. I vårt fall var det 14 graders skillnad. Servicekillen frågade därför oss om vi haft dyra elräkningen på slutet (inte vad vi märkt (mildvinter?)?). Såvitt han kunde se så hade systemet knappt klarat av att värma huset, än mindre värma upp allt varmvatten (inte vad vi märkt?). Nu hoppas vi på bättring efter rent filter och han skruvade även upp trycket i cirkulationspumpen för att få lite bättre sprutt. 

DSC 0103

Jag fick lite instruktioner om vad vi som husägare förväntas göra. Förutom filtret som behöver rengöras årligen (förslagsvis i september när det blir kallare ute och elementen luftas). Så bör vi kolla trycket i röda behållaren och vätskenivån i blå blåsan ungefär var tredje månad. Om trycket sjunker (röd pryl) så kan det komma in luft i systemet. Det vi ska verifiera är att nålen ligger mellan 0,7-1,5 ungefär och om så inte är fallet så ska vi vrida lite på kranen på kopparröret och fylla på mer vatten. Om vattnet sjunker i den blå blåsan snabbt så tyder det på läckage i systemet och då är det läge att börja felsöka. Alltså ringa någon som får felsöka. Servicemannens företag erbjuder även tjänsten att komma ut årligen och göra service, rengöra filter och provköra alla funktioner. Jag kan inte neka till att jag tycker det är en ganska bra idé, även om vi borde kunna klara av detta själva.

Småfågelfolk

Vi har ett förskräckligt fågelmatarbord vid köksfönstret som inte håller fröna kvar utan släpper ut dem på backen vid minsta vindpust. Det tycker dock inte fåglarna gör så mycket för de flockas i rabatten. I går när den här bilden togs så var det fullt av s k marsvinsfåglar, av andra kallad Steglits. Eftersom man inte ser så bra på bilderna tagna från köket så får ni tro på mig. 

DSC 0010

DSC 0011

Nästa års hemmaprojekt?

Som alltid när vi är i fönsterputsar-tagen så erbjuds vi möjligheten att studera vårt hus lite noggrannare än andra dagar. I helgen seglade därför två ganska tydliga kandidater upp på prospektlistan över hemmafix som vi borde ta tag i nästa år.

”Öh, men guuu va jobbit me hus” kanske någon tänker, men nej, inte så farligt skulle jag säga. Det här bedömer jag ändå som småpotatis i jämförelse med vad vi åstadkom i årets hemmafix (att renovera dörrar och fönster på balkongen uppe). 2013 hemmafixarbudget var på fyra heldagar och kanske ytterligare åtta timmar fördelat på fyra kvällar efteråt. Det är väl ändå okej på ett helt år?

Hur som helst, det som vi skulle behöva ta tag i 2014 år är betydligt mindre. 

1. Fixa sista dåliga fönstret

Så här ser utsidan ut på fönstret i Hampus kontor, det är högt upp i luften i riktning mot väster. Alla övriga fönster i den riktningen har vi bättrat på sen vi flyttade in. Här behövs både skrapas, kittas och målas – helst innan rutan lossnar. 

DSC 1122

Fönster som skulle behöva fixas innan glasskivan trillar bort

2. Fasadtvätt

Ja, det här har jag ingen aning om hur man fixar, men hela fasaden på norrsidan är full av smuts och svarta prickar. Grannen säger att det är den moderna målarfärgen som blir utsatt för algangrepp men att det går att tvätta bort med diskmedel och borste. Jag funderar på om man kan köra med högtryckstvätten på något sätt, kanske om man köper till en sådan där borstpryl? Det ser i alla fall himla risigt ut och skulle behöva fixas snarast!

DSC 1119

Både alger och smuts på norrsidan

DSC 1120

Prickar

Som eventuell tredje kandidat får jag väl lyfta fram aktiviteten ”bygga staket” längs alla tomtens stup. To be defined…

Vintersäkring och årets råttbingo

I morse var det frost på gräsmattan så nu börjar vintern närma sig. Det kändes inte som att vi kommer behöva vattna mer ute nu, därför har vi idag gjort vintersäkring av utomhusvattnet. Det är alltid lite klurigt, med saker som man ska göra en gång per år, men jag tror vi kom ihåg rätt.

Nu är vattenkranen i källaren stängd och ventilerna i vardera ände av vattenledningen till garaget öppnade. 

DSC 1111

Mysiga källarrummet, där vattencentralen sitter

DSC 1114

Lilla ventilen är avskruvad, nu gäller det att den inte kommer bort till nästa år

DSC 1116

Samma sak öppnad i garaget

När det blir lite kallare är det också dags att slå på värmekabeln som ligger i vattenröret. Men det kan vi vänta lite med tror jag.

På tal om källaren så är det dags att börja satsa pengar i årets råttbingo. Hur många möss tror du att vi kommer fånga i år? 

Hampus satsar sina pengar på fyra, jag chansar på tre. Än så länge är det noll. 

DSC 1113

Musfälla laddad med ekologiska sultanrussin, mums!

Byggprojekt kompost

Tjoho – jag har lyckats med ett minibyggprojekt! En premiumkompost!

DSC 0399

Klar och klar, det är ett uttalande med viss tolkningsutrymme. Allting är byggt och snickrat men den gamla komposten är inte migrerad, det är inte tillsnyggat runtom ännu och jag behöver återkomma till någon detalj i konstruktionen.

Den beskrivning jag använde mig av hittade jag efter en stunds googlande. Det blev en färdig byggbeskrivning på Beijer bygg. Där kan man läsa sig exakt till hur jag gick till väga (eller hur jag borde ha gått till väga, hrm).

Projektet startade i lördags med att Hampus och jag åkte till brädgården för att köpa material. 

Bild

Räkneövning på bygghandeln

Bild

Vi lånade en släpvagn för att köra hem plankorna på

Därefter sågade jag till alla bitar enligt instruktionen, det blev 65 stycken. Vi har ingen automatisk såg, så jag fick jobba lite med fogsvansen.

DSC 0350

Bra att ha ett skrotgarage att jobba i

DSC 0353

65 bitar redo för montering

På söndagen så gick jag över till montering, då satte jag ihop alla delar, totalt åtta stycken.

DSC 0368

En av åtta delar

Sju delar som fungerar som luckor/mellandelar och ett långt bakstycke. Det fiffiga med den här konstruktionen är att den ska vara helt modulerbar och alla delar är öppningsbara. Dock så blev det så att alla delar som sitter mot bakstycket är fastskruvade, för det blev ett litet integrationshaveri när slutmonteringen närmade sig. Ja, alltså, det betyder att vi fick tänka och göra några ändringar innan vi kunde få ihop allt.

DSC 0384

Här ligger alla delar på tork, efter att jag lackat ändträytor

Tidigare i veckan var jag ute och preppade marken där komposten ska stå, jag grävde bort en del jord och växtlighet för att få det platt. Mitt mål var att ställa komposten så långt bakom tallen som möjligt för att vara lite osynlig.

Idag fick jag hjälp av Hampus för att ställa upp allt på plats. 

DSC 0388

Hampus skruvar fast vinkeljärn

DSC 0393

Nu börjar den snart bli klar, även pappa har anslutit till projektet

DSC 0398

I framkant sitter alla delar ihop genom öglor och sprintar. Sprintar i mitt fall är än så länge kvistar och/eller skruvmejslar. Jag får återkomma till att fixa något bättre senare i sommar.

Men funkar den då?

DSC 0402

Kompost med dagens sallad, javisst!

Söta rådjur

Rådjuren är inte direkt våra vänner, eftersom de konsekvent äter upp alla rosenknoppar i våra fina rosenbuskar. Dock så kan man inte låta bli att tycka att årets rådjurstrillingar är bedårande söta. 

Bilderna nedan tog jag en kväll när det blåste upp mot ett åskoväder, smådjuren var alldeles till sig och sprang runt som galningar runt tomten. De hoppade, flög, busade och kastade sig fram.  Det var helt omöjligt att få några skarpa foton. 

DSC 0255

DSC 0257

DSC 0266

DSC 0271

DSC 0264

Äntligen lite tid

DSC 0190

Hum, det har varit några särskilt köriga veckor. Vilket inte minst har fått påverkan på mitt bloggande. 

Förutom att jag fått ett andra projekt på jobbet (mer än dubbelt så mycket jobb) så har jag varit till Barcelona på konferens, till Shanghai på arbetsresa, haft afterwork med projektet, sommarmiddag med arbetsgivaren, kalas för Hampus, mamma på besök, varit förkyld… och ja.. där tog väl ungefär tiden/energin slut.

Idag är första dagen på säkert en dryg månad som jag sitter ner vid skrivbordet och tänker. Äntligen. Det känns väldigt välbehövligt. Jag har en lång backlog med  personlig administration, tankar och hemmapyssel att ta tag i. Jag är glad för att det är en långhelg, vi har tagit ledigt idag och får därför fyra sammanhängande dagar. Igår var det kalas för Hampus, som jag återkommer till, och idag var Alexandra, Fredrik och Charlie här över dagen. 

Vi har några helgmåsten Hampus och jag, ett är bland annat att boka klart allt inför sommarens semester i Frankrike. Resen börjar närma sig och är hittills planerad lite med vänsterhanden. Därtill skulle jag gärna göra en vända i ogräslandet och som alltid finns ett strykberg och en hög med papper på kritiska linjen. 

Det händer också att vi funderar på nästa eventuella trädgårdsprojekt. Är det en kompost eller ett trädäck? Eller en odlingslåda för morötter?

Tills vi har bestämt oss får vi fortsätta titta på lilla haren som skuttar utanför fönstret.

DSC 0174

DSC 0172

Storhelg = avloppsproblem

Helgkurs-konceptet Hanna och Hampus husskola har fått ett utökat storhelgsprogram vilket innebär att vi går igenom grunderna vid avloppsstrul. Jajamänsan, sist vi hade avloppsproblem var i julas, då vi fick cykelrummet fyllt med ****. Den här gången hade vi en mellankritisk issue i nya fräschbadrummet. Redan för några dagar sedan märkte vi att det rann undan dåligt i toan, igår blev det jättetydligt att vi knappt kunde spola vatten i toan och handfaten. Första bilden som dyker upp i huvudet är ett uppbrutet badrumsgolv och en ny hantverksperiod, vilket inte direkt ger en positiv association. 

Efter att ha kollat på foton på rören så kunde vi konstatera att det sannolikt var en propp mitt på golvet, efter förgreningen mellan toa och tvättställ men innan förgreningen mot badkar och tvättmaskinen. Detta kunde vi lista oss till eftersom det gick hur bra som helst att spola vatten i badkarsavloppet och det gick också bra att köra en tvätt. Men när vi spolade vatten i tvättställen bubblade det i toan och tvärt om plus att vattnet steg i toan när vi spolade i tvättställen. ”Inget” var synligt, så det var inte direkt äckligt, inte ens för en kräsmagad person. 

Idag har jag varit hemma och spolat på nytt vatten så fort det gamla sjunkit undan med intentionen att den förmodade proppen någon gång borde ge upp av vattentrycket. Med färskt minne av vad det kostade att anlita Spol-och-Rens i julas så var både Hampus och jag lite öppna för att avvakta högtidshelgen och testa alternativa lösningar innan den s k  ****mannen skulle kallas in. Efter att ha konsulterat pappa så föll valet på ett så kallat rensband (49 kr på Ohlsson). Pappa föreslog även högtryckstvätten men det kändes lite väl stor risk för kaos. 

Hampus fick köpa ett rensband på väg hem från jobbet och vi (läs han) har just löst problemet med hjälp av pappa som guidade på telefonen. Först körde han in det i toalettstolen och kunde säkert trycka igenom fem meter vajer innan han fick stopp. Mycket oklart om det var en propp eller röret som kröktes, det hände liksom inget. Efter att ha grejsat en stund fram och tillbaka (var nära på att ge upp) så började det bubbla i badkarsavloppet vilket var något nytt. Då prövade han att gå in med vajern från det hållet, alltså badkarsavloppet, och efter en stund så sa det slurp. Problemet löst!  Vi har också verifierat cykelrummet och krypgrunden och det ser okej ut. 

Nu har vi fått tydliga instruktioner av pappa att spola ordentligt i avloppen så att inga rester kan bli liggande. Avloppet går horisontellt i typ fyra meter så det kanske inte räcker med lilla miljöspolningen för att skjutsa ”leveransen” fram till vattenfallet. 

Vi känner oss mycket nöjda med dagens insats och funderar på hur vi kan spendera de insparade 4 600 kr. Anmäl dig till husskolan du med så kan du också tjäna pengar nästa storhelg! Om inte annat kan vem som helst få låna rensbandet framöver när det kör ihop sig.

DSC 0684

Problems, vattnet rinner inte undan

DSC 0685

A och O är att skydda sina kontorsfingrar från bakterier

DSC 0688

Hampus med rensbandet, peppad

DSC 0691

Jobba jobba

DSC 0693

Hampus och pappa jobbar. Tur just idag att vi inte hunnit skaffa något badkar ännu. 

DSC 0334

Avloppet till toan och tvättställen

DSC 0333

Samma avlopp mot badkar och tvättmaskinen