Kategoriarkiv: Omvärld

Några bilder från Dalénum

Förra söndagen var det öppet hus hos JM nere i Dalénum. Vi passade på att kika lite när vi var ute på promenad med Skruttis.

DSC 0352 10

Modell av strandparken från vattnet.

DSC 0354 11

Kul att de har gjort en modell av vårt hus i trä

DSC 0355 10

Mycket hus kommer det bli när det är klart

DSC 0372 9

DSC 0373 9

Garagestädning

Här kommer dagen sammanfattad i bilder.

DSC 0518 3Sortering och ihopplockning av rester från köksrenoveringen. Jag packar iordning alla rester i ziplockpåsar, som läggs i större påsar som läggs i en kartong… Typ. Det kommer bli en flyttkartong på vinden med bland annat ett hyllplan som inte används, massa grejer som hör till vasken och lite skruvgrejs.

DSC 0520 3Hampus fixade stickkontakten till nya lampan.

DSC 0526 3Köpte en murgröna och en blomkruka på Ikea igår. Idag tjorvade jag ihop den i formen av en båge med hjälp av två blompinnar jag köpt i Halmstad för många år sedan.

DSC 0527 3Jag är väldigt förtjust i dessa blompinnar. De har hängt med länge nu. Borde försöka göra egna.

DSC 0529 3Lunch i uterummet. Passade på att kolla in gurkan som blommar stort. I helgen är absolut deadline för att plantera om gurk- och tomatplantorna som mer än väl växt ur sina krukor.

DSC 0530 3Gurkan klamrar sig fast vid blompinnen.

Från lunch och till sen kväll, med undantag för någon timmas paus så har vi jobbat järnet i garaget. Vi bar ut alla grejer som tvättades med diskborste och vattenslang. Det var riktigt smutsigt. Både av byggdamm och riktig smuts. För att inte tala om all spindelväv, oooh!

DSC 0533 3Här är nästan hela garaget tömt på grejer som väntar på att bli skrubbade

DSC 0537 3Hampus dammsög i flera timmar tror jag

DSC 0540 3Han sa något om att han hade dammsugaren full av spindelväv och spindlar
DSC 0539 3Man kan inte tro att golvet är målat
DSC 0542 3Mellanmål för att ladda batterierna
DSC 0544 3Vi tränade på att dricka kall mellanöl i solen. Tog en varsin klunk, sen blev det inte mer…
Ungefär här blev vi överbjudna på vin och prat hos grannarna. De är verkligen toppen!
Sen efter det, har vi skrubbat och sköljt golvet och det värsta på väggarna. Bilen är packad med urgallrat som ska till återvinningen. Allt byggmaterial som fick plats är packat i nischen ovanför garagedörren. Alla prylar är inburna men inte iordningställda. Det får bli bilder på slutresultatet en annan dag.

Dalénum och Herr Bäver

Som deklarationspaus-aktivitet tog vi och luftade våra cyklar och kameran.

DSC 0634

Stor fågel som fångades i trädgården.

DSC 0636

Redo att ge sig av i det fina vädret

DSC 0637

Här byggs lägenheter till Eva och Torgny

DSC 0644

Bottenplattan verkar vara på g. Notera vårt hus i bakgrunden, precis till höger om den stora röda byggnaden.

Här kommer lite uppföljning på det jobb Herr Bäver gjorde i vintras nere vid Kottla

DSC 0652

DSC 0654

Hampus konstaterade att man inte ville bli ovän med Herr Bäver (map två jättestora tallar på tomten)

DSC 0656

 

Fasen, vi lever i en idyll

Idag har varit en heelt fantastisk dag. Vi har ägnat hela dagen åt att vältra oss i självgodhet över att allt är så bra. Undrar fortfarande när det omtalade H-e-l-v-e-t-e-t ska bryta loss.

För första gången har vi prövat att torka tvätt och vädra duntäcket på balkongen. Vi har stått här i vardagsrummet och sneglat på den böljande tvätten till och från hela dagen för det är så härligt. Nu när sängen är bäddad så kan jag rapportera att trots att vi bor i ett motorvägshus så doftade tvätten underbart. Vilken knäppmössa man blir av att bo i lägenhet för många år va?

DSC 0258

DSC 0260

Här kommer en insticksbild till Eva och Torgny som visar Dalénumbyggets senaste nyhet – JM-byggkranen.

DSC 0261

Efter att ha tittat oproportionerligt länge på den böljande tvätten så stack vi ut på en springtur. Den andra gemensamma sen vi flyttade hit. Vi sprang längs vattnet och sen förbi ett par hus som vi varit på visning på tidigare. Vi babblade nästan konstant om vårt hus…

”… Tänk om vi köpt det där opersonligt nybyggda eller eller det där lilla, eller köpt det där med det nutidsrenoverade fulköket… Istället har vi det bästa – det är stort, jättestort, fantastiskt vackert, bra planlösning och kommer bli precis som vi vill ha det när det är klart…”

Efter träningspasset drog vi igång kaffemaskinen igen efter många veckors nedpackning. Den står nu i hemmakontoret. Tror aldrig vi fått till kaffet så bra, man borde sluta använda saker oftare.

DSC 0267

Till kaffet käkade vi grötlunch, kokad på kokplattan och tinade killens croissanter och surdegsbröd på elementet. Det gick helfint trots avsaknad av micro.

DSC 0271

Sen, inte att förglömma, var det vädret. Strålande solsken och smältande snö hela dagen. Kolla, vad snön har smält!

DSC 0278

DSC 0279

DSC 0280

Sen for vi till soptippen och gjorde oss av med den trasiga micron, klockradion (som gick sönder av elstrulet) samt lite annat skräp. Jag är en sån som blir lycklig av att kasta trasiga saker det är väl därför som jag gillar återvinningscentraler. Detta kan man se som en uppladdning inför mitten av april när vår kära vän Maria kommer hit,  hon är nämligen expert på att rensa och slänga saker.

IMG 0698

Spontantur till en närliggande växtvaruhandel. Såg massor som vi ville ha, men det får vi ta lite senare. Just idag köpte vi lite tomat-, gurk- och chilifrön.

IMG 0700

Nästa stopp var biltvätten för att vara lite sjysst mot Spykern som inte ens får stå i garage längre (målarstuga).

IMG 0702

Till skillnad från pappa så köper vi automatisk biltvätt istället för att tvätta själv. Det blir inte precis lika bra men man slipper byta om efteråt.

IMG 0703

Handlade mat och pantade ett par burkar innan vi for hem.

På eftermiddagen har jag varit ute och grejat på här hemma. Jag är helt fascinerad av att ha ett eget förråd. Började med att säsongsrengöra skidorna. Nu kommer jag ställa in dem längst bak i förrådet och inte ta fram dem på länge.

IMG 0709

Sen blev det lite plock-fix med krukor och blomlådor som bara blev flyttade från lägenhetsbalkongen och dumpade på uppfarten. Nu slipper vi se de vissna dränkta växterna utspridda över gården.

Nästan skämmigt att erkänna över hur folkliga vi blivit, men som ungefär alla andra familjer så åt vi Svenne-tacos ikväll. Men vi kom inte på något bättre som man kan göra på en enda kokplatta. Kan ha blivit en smula melodifestival (kombinerat med blogg) också.

Besök och ispromenad

Idag har varit en toppendag för min fina kompis Elin och hennes Vinod kom på besök.

Ganska snart fick de börja jobba. Här bär vi ner ytterligare två garderober från gästrummet till källarrummet. Pappa var också hos oss så det var betydligt enklare att bära än när Hampus och jag tog den första i förra veckan. Garderoberna kommer bli helt perfekt för sport- och trädgårdsförvaring på sikt (just nu är det mest extrakylskåp).

DSC 0359

DSC 0362

Dessvärre blev man lite smutsig av dem då de stått mitt i byggarbetsplatsen.

DSC 0370DSC 0364

Vi, i likadana jackor.

DSC 0365

Här fångade jag Elin och hennes supercoola mössa på bild.

DSC 0373

Pappa, han körde en omgång pedantskottning.

DSC 0377

Sen hade vi sån tur att Team Pytter kom förbi helt spontant. Jag tog tag i barnet ögonblickligen medan Robert och Erika kollade in prinsessrummet med mera.

DSC 0384

Pappa och Hampus fixade en Biff Rydberg till lunch. Kolla speciellt in vårlökarna som vi köpte på Ikea igår. Superhärligt!

DSC 0389

Efter lunch tog vi och visade runt Elin och Vinod lite i grannskapet.

DSC 0395

DSC 0398

.. vi gick ner till Kottlasjön där vi såg både skidåkare och skridskoåkare. Bra med en liten plogad väg då det är rätt djup snö.

DSC 0402

Slutligen gick vi förbi Apelsinvillan, som Hampus bloggat om tidigare.

DSC 0407

DSC 0404

På vägen tillbaka skådade vi också rätt tydliga spår av Herr Bäver. Som har jobbat lite ofokuserat kan man tycka.

DSC 0410

 

Golv

Igår var killarna här och slipade golvet i gästrummet. Det blev en snabb tilläggsbeställning eftersom det kändes himla smart att ta alla trägolv samtidigt istället för att hyra golvslipsgrejerna två gånger.

Som jag förstått så har våra golv varit ganska jobbiga att slipa. Mycket tjock lack att jobba bort. Men fint blir det! Och det luktar trä i hela huset! Som bonus så dammar det ingenting och det är inte kaos i huset i övrigt.

Bilderna är tagna i dag. Som ni ser så strålar solen just nu!

Gästrummet

DSC 0931

DSC 0933

Här verkar det ha stått en kakelugn tidigare.

DSC 0934

Vardagsrummet

DSC 0936

Gubbrummet (med väldigt mycket morgonsol)

DSC 0939

Matsalen

DSC 0941

Igår var vi på utflykt till stenbolaget för att slutgiltigt bestämma oss och lägga en order på golv till hall och kök. 1 300 kg Carrara C (marmor) kommer komma lastat!

Vi blev dock lite osäkra på hur leveransfirman kommer göra, om all sten kommer lämnas nere vid postlådan eller om lastbilen kommer kunna köra hela vägen upp till huset. Stenbolaget kommer dubblekolla och eventuellt blir det istället aktuellt att beställa hemkörning med en mindre bil. För att all sten skulle få plats på en pall vid eventuell specialtransport så köpte all fix (5 x 25 kg-säckar) och fog (3 x 10 kg-förpackningar) och tog det i Saaben.

I fredags så hände det massor av grejer på badrummet också. Nu sitter det gul väv överallt. Här är golvet.

DSC 0839

 

Vad händer på andra sidan vägen?

På andra sidan vägen ligger AGA:s gamla industriområde. Där ska det bli bostäder så småningom och då försvinner antagligen mycket av vår fina utsikt.

DSC_0881.JPG

Nere vid stranden kan man se de första spåren av arbetet. 2012 ska de första husen vara klara.

DSC_0880.JPG

Grosshandlarvillan

Sedan vi köpte huset på Karolineborg har vi båda börjat intressera oss mer för både husets och grannskapets historia.

Vårt hus har en speciell stil som utmärks av karaktäristiska snickarglädjeprydda balkonger. Denna stil återfinns även hos en handfull andra hus på Lidingö. Mest kända av dessa är den så kallade Apelsinvillan vid Kottlasjön.

(Bild från Wikipedia)

Apelsinvillan beskrivs som en sommarvilla, dvs en typ av hus som uppfördes av välbärgade familjer som bostad under sommarmånaderna. Wikipedia:

Redan i slutet av 1700-talet började större sommarvillor att uppföras av högreståndsfamiljer, där man såg ett stort värde i att under sommarmånaderna flytta ut ”på landet” från de ofta överbefolkade storstädernas stadskärnor med dåliga hygieniska förhållanden, med det var framförallt under slutet av 1800-talet och in på 1900-talet som det blev populärt bland välbärgade familjer att köpa upp tomtmark och uppföra stora sommarvillor, ofta i strandnära lägen vid havet. Hela familjen flyttade ut till sommarvillan under hela eller delar av sommaren. Vistelsen i sommarvillan skulle erbjuda samma bekvämligheter som i den ordinarie bostaden inne i stan och man tog därför oftast med sig familjens tjänstefolk som hade till uppgift att sköta hushåll, tvätt och eventuell barnpassning. Villan byggdes därför ofta med en väl tilltagen i bostadsyta för att kunna rymma både familj, tjänstefolk och eventuella långväga gäster. Till sommarvillan hörde också ofta en väl tilltagen gäststuga.

Stockholms läns museum beskriver även huset på Karolineborg som en sommarvilla.

”Villorna i grannskapet Karolineborg och Nissebo har båda sommarvillekaraktär. De är försedda med liggande panel, plåttak och viss lövsågad ornamentik.” (Stockholms läns museum)

Enligt husets tidigare ägare har vi fått reda på att huset byggdes av en man vid namn Gustav Dolk. Vid slutet av 1800-talet ägde Dolk en handelsbod på tomten och år 1900 (ungefär) lät han bygga huset Norra Karolineborg, som alltså är vårt hus på samma tomt. Vi antar att handelsboden var Södra Karolineborg. Detta hus är dock rivet sedan länge.

Dolks address angavs helt enkelt som Karolineborg i den tidens adressregister.

Eftersom Dolk var handlare ligger det nära till hands att kalla huset för en Grosshandlarvilla. Denna typen av hus beskrivs också i samma artikel på Wikipedia:

Grosshandlarvilla betecknar i Sverige en typ av större sommarvillor, ursprungligen uppförda av förmögna personer som kunde köpa eller arrendera mark, bland annat i de inre delarna av Stockholms skärgård.

Längre ner beskrivs denna villa på följande inte fullt lika smickrande sätt:

”Grosshandlarvillan förenar förmöget utseende med billig framställningskostnad”

Men det gäller naturligtvis inte vårt hus! Inte när vi är klara med det i alla fall.