Kategoriarkiv: Renovering

Kottelyan

En annan viktig punkt som står på vår ”Semester: Att göra”-lista är att inreda och fixa Stellans rum. Jag har visat bilder tidigare tror jag men det har ju inte varit mycket till barnrum utan snarare ett kombinerat rum för strykning och förråd. Inte så barnvänligt kan man tycka.

DSC 0886DSC 0885

Förvaringsrum 

Avstampet skedde redan för någon vecka sedan när jag äntligen kom till skott och gjorde mig av med jättemattan som jag köpt spontant på auktion. Jag skrev ett blogginlägg om den för några månader sedan,  där jag ventilerade min obeslutsamhet för hur jag skulle göra. Mattan var fantastisk men alldeles för stor för samtliga rum som redan inte hade en egen matta. In i det sista så tänkte jag att det var en strålande god ide att lämna in mattan hos en mattrenoverare (eller motsvarande existerande yrke) för att få den delad mitt i tu och fållad. Jag kom dock aldrig till skott, och i midsommarhelgen när sömnbristen var som störst och energinivån i botten så insåg jag att jag inte ens skulle orka ringa det där stället jag kollat upp och be om offert. Istället försökte jag sälja den på den lokala Köp-och-säljgruppen på Facebook. Det gick vägen och nu är mattan och problemen borta. Hurra!

Vilken lättnad när det väl var gjort. Därefter har vi bara blickat framåt. Vi har varit på Ikea och köpt en lite grejer även om det fortfarande fattas ganska mycket så tycker jag att vi är på god väg. Nedan bild visar en liten tjuvtitt på vad vi köpt. 

DSC 0890

Grejer till Stellans rum

I övrigt så går det lite sådär med den fortsatta framdriften i projektet. Jag har skaffat det finaste gardintyget, vilket är en stor framgång förstås, men fan för att vara så trögtänkt! Min plan var att lite snabbt sy två längder, stryka och hänga upp dem. Typ under kvällens gång. Icke picke! I morgon är det jag som återigen får lägga en halvdag i slow motion för att komplementhandla banala grejer och sen lägga resten av dagen till att försöka jobba runt det faktum att jag inte insåg att gardinlängderna behöver mönsterpassas – innan jag satte saxen i tyget! Min förhoppning är att jag har tillräckligt mycket marginal för att gardinlängderna ska räcka ner till golvet trots denna fadäs. Men jag kan ju alltid göra något fint av den bit på ca 80 cm som jag klippte bort först…

Som tur är så verkar inte Stellan bry sig nämnvärt om gardiner och röra. Han har nämligen sovit tre nätter i sitt nya rum, med framgång! Fast första natten var katastrof. Stellan sov gott, till och med bättre än vanligt, men Hampus och jag turades om att vara vakna vakande hönsföräldrar med blödande hjärtan (Tänk om han slutar andas när vi inte kan höra alla andetag? Klarar han sig utan oss? Kommer han bli kriminell?). Nu när vi är inne på fjärde natten har vi kunnat börja slappna av lite, kanske beror det på utmattningen, men allt ska ju ha ett syfte.

Vi får anledning att återkomma till Stellan-rummet när det är klart. Om tusen miljarder år, som vi säger. 

Äntligen sänglampor

Nu har dagen äntligen kommit då vi har sänglampor i sovrummet, vilket halleluja-moment!

Lamporna, kommer från Lampe Gras och designades av Bernard-Albin Gras redan 1921. Den slutade tillverkas 1940 men nu görs de återigen för hand i samma fabrik i Frankrike. Vi har letat länge efter sänglampor och velat till förbannelse. Med tips från Charlotta fick vi nys om webbshoppen Luxus Lamper som är prisvärda och när just den här modellen dessutom fanns på kampanj så slog vi äntligen till. Gud vad vi är nöjda!

DSC 0269

DSC 0268

Nästa gång det är dags att köpa en ny lampa ska blir det nog en likadan skrivbordslampa.

Badrummet är klart!

För ett år sedan pågick renoveringen av hela vår övervåning och hantverkarna hade fullt upp med att sätta kakel i badrummet. Renoveringen blev klar, hantverkarna började på andra jobb och vi flyttade upp på övervåningen i början av mars 2013. Men, vi hade några restpunkter kvar på listan, bland annat att sätta in ett badkar, vilket vi inte gjorde när vi var i gång. Vi hade bland annat svårt att bestämma oss kring hur, det skulle se ut och det var en ganska stor utgift som gick lätt att pausa när vi var lite osäkra på hur resten av resultaträkningen skulle landa.

Nackdelen med att pausa något innan det är hundra procent klart är att det är så lätt att låta det vara ofärdigt för alltid. Vi har för länge sedan slutat se ett hörn som saknade badkar, utan såg snarare möjligheten med att kunna ha torkställningar framställda för jämnan. Nu under hösten när vi börjat förbereda oss på att bli flera så fick vi äntligen tummen ur, och ny energi att fixa det där badkaret. När vi väl bara kom till skott så gick det dessutom väldigt snabbt och smidigt. Det var onekligen ganska onödigt att skjuta upp det så länge, men men… 

Bortsett från det här med att det fortfarande saknas en torktumlare, och kommer göra det tills vi verkligen vill ha och behöver en, är nu badrummet klart. Tjoho! Därför är den här bloggen en sammanställning över badrummets resa från det att vi flyttade in till dagens datum. 

FÖRE

I samband med att försäljningen av huset så lät förra ägaren göra en besiktning av huset. När vi fick tillträde så träffade vi samma besiktningsman och fick en genomgång av husets aktuella status. Ett av de områden som vi pratade ganska mycket om var just badrummen. Besiktningsmannen var oerhört tydlig med att en eventuell vattenläcka, så som deras dåvarande skick var, snarare var att vänta än något konstigt. Inte därför att de var speciellt dåligt gjorda utan bara för att de inte var gjorda enligt nu gällande standard. 

När vi flyttade in var badrummet egentligen inget badrum, utan ett stort rum med duschkabin, bastu, tvättmaskin, grovtvättställ med torkställning samt en separat krypin med toa och bidé. Det var en furudröm!

IMG 0021

Mäklarbilden över badrummet

IMG 0022

Mäklarbilden på lilla toa-krypinnet

DSC 0053

Duschkabinen

UNDER PÅGÅENDE ARBETE

Ganska direkt när vi flyttade in i huset så påbörjade vi renoveringen av nedervåningen. Badrummet ligger placerat precis över köket och i samband med att hantverkarna rev bort gamla köket så hittade de massa gammal vattenläcka och mögel i köksväggen. Jag kommer inte ihåg exakt, men det tog nog inte så många minuter innan de var uppe på övervåningen och fullkomligt hivade ut duschkabinen med kommentaren om att det var slutduschat där. 

Lite mer kontrollerat så diskuterade vi även kommande renovering av just badrummet, så killarna drog upp nya vatten- och avloppsrör innan de gjorde klart köket. Detta hände alltså någon gång under våren 2011.

DSC 0096

Den 25 februari 2011, duschkabinen borta och hantverkarna gör ett hål i väggen för att dra upp nya rör

DSC 0200

Vi städade, grovtvättstället kopplades in igen och så såg det ut så här i över ett och ett halvt år.

Den 29 oktober 2011 har vi en minikickoff för vårt nya badrum. Den dagen gick vi runt på stan och kollade efter inspiration och badrumsinredning. Vi tittade på kakel, klinker, golvbrunnar, mosaik och porslin.  

 IMG 1315

Hampus vid vår favorithylla på Franska Kakelbutiken

Vi dök in på Franska Kakelbutiken, där vi fortfarande var igenkända sen förra renoveringen. Himla smidigt, eftersom ägarinnan Lisbet ganska direkt kunde visa oss ett foto på vårt kommande badrum. Bilden föreställde en vägg kaklad i fyra mjuka färger, i tegelstensformade plattor lagda i halvförband. Det var helt mitt i prick, och vi hade aldrig sett något liknande – men samtidigt lite galet med fyra färger(!) och väldigt dyrt i stora kvantiteter… I efterhand så är det tydligt att vi bestämde oss där och då men vi fortsatte ändå att leta vidare med öppet sinne efter olika (budget) alternativ. 

DSC 0002

Några veckor senare så fick vi provbitarna men det var kanske inte helt lätt att se resultatet framför oss i det illgula badrummet med lösa sladdar och hål i väggen

I ett parallellt spår så skulle badrummets utförande designas. Det var inte heller helt busenkelt, för man vill ju väldigt gärna hitta den mest optimala lösningen och aldrig någonsin ångra sig. Det tog flera månader att göra skisserna, som gick från postit-lappar till Google Sketchup-bilder. 

DSC 0083

Första designskiss som vi var någorlunda överens om

Google sketchup badrum

Alla detaljer inritade i Google Sketchup, slutgiltigt förslag (ett år senare)

Under våren så åkte vi runt och tittade på olika skåp och tvättställ. Tanken ganska länge var att vi skulle köpa två likadana tvättställ som vi har på badrummet nere, och ha ett separat skåp, vitrinskåp eller liknande för alla grejer. Vi kollade på på allt från köksskåp på Ikea och gamla bokskåp på Bukowskis Market. Men, så hittade vi en badrumskommod från Aspen som liksom talade till Hampus väldigt intensivt, men där priset inte riktigt talade till mig, uppstod ett dödläge i förhandlingarna. Jag tror säkert det tog flera månader av övertalning. Sista knuffen kom när Bygg-Oles i Nacka hade badrumskampanj.

IMG 1565

Hampus är så här glad efter att vi lagt beställningen på vår badrumskommod och en handdukstork (av bara farten)

Sista april 2012 anlände kommoden. Med lyftkran. Varför inte, liksom? 

IMG 1648

Ett dubbeltvättställ i granitskiva från gatan till vår gräsmatta

Därefter förflöt ganska lång tid. Vi var tillbaka hos Franska Kakelbutiken ett antal gånger för att gå igenom badrumsdesignen och hela upplägget, alltifrån färgsättning till avloppsdragning. Vi räknade på kakel, valde dusch- tvättställ och badkarsarmatur i samma serie och utförande som i köket nere samt en likadan toa som förra gången. Golvklinker köpte vi från Centro precis som sist. Glasdörren till duschen, kommoden och handdukstorken genererade några turer till Bygg-Oles

Den 5 november 2012 kom hantverkarna och satte igång. Redan efter första dagen hade de lyckats göra stort avtryck i badrummet fast hela övervåningen skulle renoveras. Nedan följer en bildkavalkad från renoveringsarbetet.

 DSC 0252

Efter en dags arbete av tre starka hantverkare var det inte mycket kvar av badrummet

DSC 0315 

DSC 0326

Ganska snabbt började de förstärka och räta upp golvet och lägga ut nya vatten- och avloppsrör

DSC 0355

Här kommer alla vattenledningar upp från golvvärmen som ska kopplas ihop med bergvärmesystemet

DSC 0354

Golvet isoleras inför golvvärmedragningen

 DSC 0371 2

Plattorna för golvvärmen läggs ut

DSC 0403

Dörren in mot sovrummet sätts igen

DSC 0404

Det var en hel del utmaningar med den ventilation som fanns sedan tidigare så killarna fixade en ny kanal som anslöt till skorstenen istället

DSC 0422

Här börjar väggen sättas ihop, med vatten till badkar och ström till tvättmaskinen

DSC 0468

Nytt tak, duschväggen är bygd och rören till dusch, tvättställ och diverse lampor är dragna

IMG 2196

I början av december 2012 så gjuts golvet

DSC 0694 

Hela badrummet förseglas, så även avloppet i duschen

DSC 0798

Veckan innan jul så börjar de kakla och vi får panik för att det är för regelbundet oregelbundet

Riktigt spännande blev det när den smala sidan av duschväggen skulle kaklas och det krävdes en mellanstor brandkårsutryckning. Kakelbitarna passade inte som vi tänkt och hantverkarna flaggade för att det skulle bli synliga oglaserade (orange) kortsidor hur vi än vred och vände på bitarna. Jobbigt jobbigt! Jag mejlade snabbt till Rolf på Franska Kakelbutiken och efter någon dags bollande så hade han fixat fram ett förslag på hur vi skulle göra. Han skickade skisser och instruktioner, och jag tror att killarna fick åka dit på personlig instruktion. Hur som helst, resultatet blev så himla drop-dead-in-your-face-hell-good. Snacka om kakeltrolleri, hantverk och customized solution! Vi är också väldigt nöjda med våra hantverkares insatser, som utan att knorra efter vår feedback satte plattorna ännu mer oregelbundet oregelbundet och sen alltså gersågade och pusslade sig förbi hörnet väldigt kontrollerat oregelbundet. 

DSC 0822

Smala väggen där varje platta gersågats för att ge de snyggaste hörnen

DSC 0828

Millimeterprecision och ändå så till synes slumpmässigt

DSC 0834

22 december är kaklet klart och fogarna fogade

DSC 0442

Täckpappen åkte bort och golvet kommer fram. I hörnet längst in till höger ligger mindre plattor för att lättare få till fallet under badkaret.

IMG 2392

All armatur monteras, väggar och golv täcks igen och målning av tak och väggar startar

DSC 0478

Fler och fler grejer kommer på plats – och passar!!

DSC 0504

Vi står och myser framför kommoden och längtar efter att fylla lådorna med prylar

DSC 0505

17 januari kan vi börja tvätta hemma igen, efter att ha burit ner all tvätt till Eva och Torgny sen renoveringsstarten i början av november

DSC 0582

Vi köper lampor och spegel, killarna bygger en snygg fönsterbräda och monterar allt vi drar hem

DSC 0330

Alla spotlights och andra lampor kopplas in

Den 2 mars 2013 tvättar vi alla fönster och städar hela övervåningen som nu är så gott som klar. Vi har invigningsfest med bubbel, skaldjurssuppé och glasbomb med fyrverkerier på kvällen den 3 mars. En vecka senare hänger vi upp en metallstång för att ha något att torka tvätt på. 

Strax innan julen 2013 tog vi tag i det här med badkaret. Den 3 januari 2014, bara någon vecka efter att vi lagt beställningen hos Franska så kom det tillsammans med våra favorithantverkare Arnas och Tomas från Norrsidans bygg. Badkaret är ganska litet, 154 cm, men väger ändå ca 150 kg då det är gjort av gjutjärn. Jag orkade inte ens bära lådan med fötterna. Det var inte helt lätt för dem att få det på plats och det var också på det så kallade håret att karet gick igenom dörröppningen. Ingen av oss hade tänkt på att typ mäta dörröppningen först. På ungefär en timma var dock karet monterat och anslutet till avloppet. Trots avsaknaden på torktumlare så anser vi härmed att badrummet uppe är färdigt och Hampus har redan hunnit ta ett bad! Tänk att det tog tre år efter att duschkabinen åkte ut!

EFTER

Med begränsat dagsljus. För att få en rättvis bild av väggfärgen så se bilden ovan. 

DSC 0015

DSC 0024

DSC 0022

DSC 0034

DSC 0030

 

 DSC 0040

DSC 0032

DSC 0047

En sänggavel

I fredags kom vårt nya badkar, vilket är skäl nog för en helt egen blogg (på G) och i lördags for vi och hämtade vår nya sänggavel. Man kan tro att vi är i ”stänga puckar”-tagen  och det stämmer utmärkt det. Med mindre än tre veckor till bebisens beräknade nedkomst så försöker vi kräma ur det sista i vårt hus- och inredningsfokus. Och ärligt talat, passa på att köpa några dyra grejer, som vi dragit oss för, innan livets stora omprioritering startar. 

Den här sänggaveln har jag varit sugen på i säkert fem år, och sen renoveringen av nya sovrummet blev klar så har vi bara väntat på att komma till skott. Vi har tittat på inredningsbutiken Boheme på Linnégatan men sedan hittade jag företaget In Your Dreams (sänggavel.se) efter att jag googlat lite och fick då tag i lite bättre pris. 

Jag har skrivit om vårt sänggavelköpande tidigare, här och här,  då det (såklart, vad annars) var en källa till mycket bryderier. Vi gick in i processen med övertygelsen om att den skulle vara mellan-mörkbrun och  sidenliknande tyg. Men vi hittade aldrig något mellanbrunt tyg som vi gillade men sprang av en slump på ett petroleumgrönt exemplar i tjock sammet när vi var i In Your Dreams-ateljen. Tjoff tjoff hade vi bestämt oss, i alla fall undermedvetet, även om vi lät saken bero ett antal månader.

Strax innan jul la vi beställngen och som sagt, igår var den klar för avhämtning. Vi är så nöjda!

IMG 4287

Hampus lastar in sänggaveln i bilen, vår bil är grym!

DSC 0991

DSC 0999

På min önskelista just nu:

  • En varsin Lampe Gras 303
  • Två likadana sängbord, eller åtminstone ett till
  • Nytt fräscht helvitt bäddlinne
  • Lång stoppad bänk/pall till fotändan av sängen
  • Sängöverkast och dekorationskuddar

Hemmarenovering: Balkongdörrar och fönster

Nu när hantverkarna var hos oss och renoverade övervåningen så var det en uppgift som de inte gjorde, och det var att fixa i ordning fönster- och dörrpartiet mot balkongen. Det finns flera anledningar till detta, bland annat därför att det var midvintertid när de var här, dels för att de var mer än övertydliga om att det var ett hopplöst jobb (läs: extremt dyrt) samt att enda rimliga vägen framåt var att byta samtliga dörrar och fönster (bra pris kunde fixas(?)). 

För att slippa tjafs och hålla igen lite på renoveringsutgifterna gjorde vi en avgränsning i kontraktet och lät jobbet vara. Varken insida, mellansida eller utsida gjordes. På utsidan var det superruttet men även på insidan var det inget vidare snyggt. Bland annat så har alla springor tätats med någon form av fönstertejp för att minska kalldrag och denna bruna tejp satt kvar och syntes rätt väl mot alla övriga nyrenoverade snickerier i rummet. Sedan renoveringen blev klar och våren gjort sitt intåg har vi därför börjat ladda för denna delikata hemmafixaruppgift.

För ett par helger sedan, Kristi Himmelsfärdshelgen, tog vi ledigt på klämdagen för att få fyra efterföljande dagar för att göra en massiv insats. Vi jobbade från morgon till kväll samtliga dagar och hade hjälp av både pappa och Caroline. Det var minst sagt skitjobbigt men bra blev det. Där och då undrade vi vad vi höll på med, men nu i efterhand när vi räknar på hur mycket pengar vi sparat och vad bra det blev – så känns det värt. Även om dörrarna fortfarande är i dåligt skick så tänker vi att vi har köpt oss minst 5 år innan det är dags att byta dörrarna helt och hållet. 

Efter fyra dagar hade vi bytt ut trasiga delar, skrapat, slipat, spacklat, kittat, grundat och målat alla delar två gånger. Med ett undantag, det yttre dörrparet var bara målat på en av sidorna och låg på tork i garaget. Efterföljande två veckor har det varit lite ströjobb i form av målning och torktid. 

Vi gjorde så att vi tog bort innerfönstren och ytterdörrarna och jobbade med dem i garaget. Den andra halvan av delarna satt kvar på plats. Det som var mest utmanande var att ytterdörrarna var i extremt dåligt skick. När vi började plocka bort de gamla lagningarna så såg vi att det var både ruttet och ihåligt. På utsidan var dörrarna lagade med plåtbitar, som senare visade sig vara en gammal emalj(?)-skylt från tiden fastigheten var en lanthandel.

Pappa och Hampus bytte ut båda trasiga speglarna mot ny panelskiva som vi hade kvar från renoveringen, vilket blev jättebra! Vi var rätt oroliga innan och undrade hur vi skulle få ihop det där utan att behöva åka till en snickare och hosta upp en månadslön. En annan utmaning var att vi använde traditionell linoljefärg på alla delar som sitter utåt, det besvärliga där att torktiden kan driva vem som helst gråhårig. Det dröjde minst en vecka innan dörrarna kunde vändas och målas på andra sidan och ytterligare en vecka innan vi kunde hänga tillbaka dem, vilket vi gjorde idag. Trots detta hade färgen knappt torkat och det blev några märken. 

Från och med idag är allt jobb klart, hurra! Eventuellt kommer vi måla på lite mer på färgen som gick sönder men det blir som ett tilläggsjobb i så fall. Det som återstår i övrigt är att städa av balkongen som fortfarande är rätt risig sedan hantverkarna kapade kakel, olja in golvet samt städa garaget som ser ut som den värsta sortens rövarverkstad (om vi skulle köra in bilen skulle den få punka på en gång). 

Håll i hatten för här kommer en kavalkad med bilder. 

FÖRE

DSC 0414

Insidan. Inte så krispigt vit som övriga snickerier, sprickor och rester av gammal tätningstejp

DSC 0417

Mellansidan. Ytterdörren är lagad med en masonitskiva och innerdörren är sprucken och ful. 

DSC 0419

Utsidan. Tja, lite sprucken färg. 

PÅGÅENDE ARBETE

DSC 0424

…så vi skrapade

DSC 0435

… och körde med varmluftspistol

DSC 0433

… och började bända bort skivan på utsidan.

DSC 0436

Som visade sig vara en gammal skylt från tiden då det var en lanthandel

DSC 0438

Den ena halvan av skylten

DSC 0446

När skyltarna och masonitskivorna var borttagna, var det tydligt att vi hade en ihålig dörr…

DSC 0454

När vi tog kväll första dagen var allt renskrapat och grundmålat på utsidan

DSC 0457

Dag två kom pappa och började med att ta bort hela spegeln och sen åkte dörrarna ut i garaget

DSC 0468

Där de satte igen hålen med panelskiva

DSC 0460

Snälla Caroline kom över och gjorde mig sällskap inne. Vi började skrapa och tvätta.

DSC 0475

Tredje dagen kittade jag om fönstrens utsida

DSC 0510

Fjärde dagen, dörrarna är målade på en sida

EFTER

Och som sagt, idag skruvade vi tillbaka dörrarna. Det var lite trixigt eftersom det inte gick att lyfta av/på dörrarna utan gångjärnen fick skruvas av/på.

DSC 0059

Tadaa! Vitt, fint, fräscht och helt. 

DSC 0055

Innerdörrarna målade med vattenbaserad lackfärg och ytterdörrarna i linoljefärg

DSC 0065

Krispigt vit insida

Renoveringsvisning – hallen

Renoveringen har varit klar sedan några veckor (läs här,  här och här) jag inser att jag dragit lite på att skriva (de omåttligt populära) renoveringssammanställningarna.

Förutom att det dessa inlägg är relativt arbetskrävande med avseende på att leta igenom tusentals foton så är vi just nu i ett mellanläge, efter byggkaos men inte alls inrett och klart. Dessvärre kommer vi befinna oss i denna fas i många många år. Jag har därför tagit ett principbeslut om att köra renoveringssammanställningarna fram till byggklart/nuläge och sen hantera alla förbättringar separat. 

Hallen uppe är ett sådant rum som vi inte kommer jobba mer med på ett bra tag. Det är inte ett prioriterat rum och ligger inte i roadmapen för 2013. Det enda som är känt just nu är att vi ska köpa lampor och ställa några blommor i fönstren (så småningom), men i övrigt har vi inte bestämt vad vi ska använda hallen till.  Förvaring ligger i regel nära till hands att gissa på. Hur som helst.

Här kommer några bilder på hur hallen såg ut innan.

IMG 0010

Bilden är från mäklaren. Vidvinkelobjektivet gör att det ser väldigt stort ut och jag tycker det ser trevligt ut. 

DSC 0749

Trappan mot övervåningen såg initialt ut så här, detta fixades dock till i samband med renoveringen av hallen nere.

Den 15 januari 2012 skrev jag en blogg, välkommen upp, som visade hur det såg ut då, se bilder nedan

DSC 0156

Halvinstallerade elkablar sedan elskåpet på nedervåningen bytts ut året innan

DSC 0159

Sprickor i taket och en pelare från trappräcket

DSC 0158

Väggen mot sovrummet fixades i samband med renoveringen nedan

DSC 0222

Björklaminatgolv i hallen, korvstroganoff-laminat i det som nu är vårt sovrum

Kan passa på att nämna att hallen var det rum, som utav en av de tillfrågade hantverksfirmorna (inte den vi valde) utnämndes till det fulaste rummet vederbörande hade sett i hela sitt liv. Bättre det, än att gå förbi obemärkt kan jag tycka – även om jag själv inte tyckte det var riktigt så illa innan vi startade.

Pang! Renoveringen av hela övervåningen startade måndag den 5 november 2012. Det hände inte så mycket i hallen till en början men så småningom.

Följande gjordes i korta drag

– Nytt tak, satt nedanför det tidigare taket. Gjorde också att stegen på vinden fick flyttas ner och justeras

– Nytt golv, alla gamla avloppsrör som tidigare gick i golvet togs bort och nytt trägolv är lagt och målat

– Nya väggar, tapetserade

– Trappräcket är ersatt av en halvvägg

– Ny el och ethernet, allt försänkt i väggar och tak

– En garderobsvägg i halvdjup längs hela väggen mot badrummet

– Elementet är borttaget (av misstag (tur!))

– Samtliga dörrar är slipade och målade 

DSC 0269

Taket ska sänkas och rätas ut 

DSC 0299

Hallgolvet grävs upp och avloppsrören i golvet plockas bort

IMG 2192

Nytt golv lagt och övertäckt. Räcket är kapat.

DSC 0815

Nya taket på plats och halvväggen mot trappan är byggd. 

DSC 0467

Hallen var mestadels en mellanstation för skräp under hela renoveringen

DSC 0220

Golvet slipat och ett nytt översta trappsteg i trappan fixat för att nå samma höjd

DSC 0265

Bilden är från 20 februari då garderobsväggen är uppbyggd. Rent flyt att alla delar fick plats i bredd. Panelväggen mot trappen är klar och målad.

DSC 0287

Sen kom golvlister ganska snabbt, alla kanter avslutas med ett gersågshörn

DSC 0300

Taklister, det blev väldigt bra vid garderoberna

DSC 0302

Väggen mot trappan är gipsad

DSC 0368

26 februari hade de tapetserat nästan helt klart och vi fick i uppgift att bygga ihop garderobsinredningen så dörrarna kunde justeras.

EFTER

Så här blev det, bilderna tagna den 3 mars 2013.

DSC 0519

Tapet i trappen på vänster sida där väggen är hel. På höger sida är det panelskiva.

DSC 0534

Renoveringens bästa beslut var att bygga en helvägg med garderober för ”allt annat” än vanliga kläder

DSC 0531

Fönstren mot norr, just nu tomt och luftigt

När det kommer till att bo in sig, så har vi gjort två saker

1) Ställt upp en korgstol i hörnet

DSC 0962

Hallens enda möbel än så länge, uppställd i helgen. Bra att lägga saker i. 

2) Fyllt garderoberna. Som sagt, det här var ett av de bästa besluten vi tog totalt sett.

DSC 0964

Lakan, dukar, örngott och kökshanddukar. Underbart med luftig förvaring och ordning!

DSC 0967

På andra sidan, i min garderob, är det träningskläder.

Överst t v jackor, överst t h långärmade tröjor

Mitten t v ullunderställ, mitten t h långkalsonger

Nederst t h linnen, Nederst t h T-shirts…

… ja ni fattar, och detta är en liten del av garderoben!  

 

BONUSMATERIAL

… På temat ”Roliga saker vi gjort i hallen uppe”. Vi använde hallen som interimskök under de tre månader som vi inte hade ett fungerande kök nere. 

DSC 0090

Hampus demonstrerar värstingspisen

IMG 0694

Hampus tinar bröd på elementet

DSC 0260

Brödbak och firande av att Maria är på besök. Bubbel, deg och tandkräm…

DSC 0535

Trappräcket funkade bra att jäsa plåtar på

Ett lyckat projekt

Nu har vi (nog) fått vår sista renoveringsfaktura. Givet att vi köper det badkar vi tänkt (dyrt) kommer vi ha gått 7,29% över ursprunglig budget. Det är inte så illa, i ett vanligt projekt på jobbet skulle detta betraktas som mycket lyckat och knappast ens skäl för ett extra beslutsmöte.  

Enda skillnaden mot ett stort globalt IT-bolag och vår familjeekonomi är att vi redan vid budgetarbetet var överens om att vi var klart överallokerade och absolut inte under några omständigheter skulle kunna gå igenom.

Hum hum. Nu gjorde vi det och lite mer. Hur får vi ihop det här då. Tja. Vi får se när det där badkaret blir köpt och  möbler, lampor och prylar kommer ta lång tid att införskaffa. Vi är totalt sett väldigt nöjda och allt var värt! 

Summa summarum betraktar vi härmed renoveringen som ett lyckat avslutat projekt. 

Fyra månader, helt obeskrivligt och vi saknar ord!

Måndag den femte november 2012 kom tre snickare hit och påbörjade jobbet med vår övervåning. Hur det såg ut efter en dag kan man se på bilden nedan.

DSC 0252

Bild från vårt badrum, tagen den femte november 2012

Idag, den första mars 2013 är renoveringen av vår övervåning klar (ett par tre grejer kommer patchas upp nästa vecka). Det känns helt surrealistiskt, vi saknar ord och kan inte beskriva hur otroligt härligt det känns. Vi har de senaste dagarna gått runt ett par varv på övervåningen och bara häpnat. Vi kan fasen inte fatta att det är vårt hus! Vad hade vi i alla rum innan?

DSC 0388

Bild från samma badrum, fyra månader senare, första mars 2013

Imorgon står det städning på schemat, därefter är det dags att börja hitta igen våra gamla liv på vinden och framförallt, bygga ihop garderobsinredning. De kommande tio åren ser vi fram emot att lägga allt på att  möblera upp våra fyra nya rum. 

Tapet-issue löst

Igår skrev jag om att det var lite illa gjord mönsterpassning på ett ställe. Jag hann åka hemifrån innan killarna kom imorse, så jag lämnade en lapp. Tydligen var vår SPOC (läs: lokal teamledare) som kan svenska bra borta på kurs, som per sms svarade att det inte gick att göra bättre pga krokiga väggar. När jag väl kom hem sen så var det ändå fixat av den andra snickaren. Hallelujah!

DSC 0367

Tapetpassat

Dock så blev det en liten incident i samband med att en larmdekoder skulle tas ned för att möjliggöra väggtapetsering. Larmet tjöt och Hampus fick ringa och stoppa väktarna som var på väg. Skönt att snickarn som var ensam hos oss idag och fick kämpa med tapethörnet, slapp bli nedklubbad av Securitas som grädde på moset. 

Pyjamastapet i hallen

I fredags kom garderobsdörrar och skåpluckor på plats i garderobsväggen i hallen. Samma dag målade de golvet, alla lister samt målade om taket i trappan som blivit skadat i renoveringen.

DSC 0311

Garderobsvägg med dörrar. Vad bra det blev till slut (efter sju svåra år). Skåpen i mitten är fläktskåp med skåpluckan Lidingö, garderoberna är i PAX-serien. Tänk att de kunde vara så lika, rena flytet att det var samma färgnyans exempelvis (det var inget vi kollade upp).

DSC 0306

DSC 0323

Nymålat golv

DSC 0309

Nymålat tak, fixade taklister, gersågsmys

Idag har killarna börjat tapetsera och kommit ganska långt. Dessvärre har de gjort en mönsterpassningsmiss och jag är därför sjukt irriterad. Nu har vi dessutom i minsta laget med tapeter så det känns som ett vågspel att kräva att de gör om. Tur i oturen så är det främst ett ställe där det är fel, och där är det bara en våd satt ännu så länge. 

DSC 0357

En sån här steg-makapär är bra att ha om man ska hantverka i en trappa

DSC 0358

Det känns lite som att vara i en jättestor pyjamas, eller hur? (Ojojoj…)