Kategoriarkiv: Singel-bloggen

Singel-bloggen del 3: spännande fakta om bålgetingar

I helgen när Maria var här satt vi (för första gången på semestern) ute och solade en eftermiddag. Plötsligt upptäckte vi att det var väldigt många getingar flygande omkring strax under taket på huset. Efter att ha iakttagit dem en stund märkte vi att de kröp in i en springa under en takbjälke och in bakom den nya (tilläggsisolerade) fasaden.

Tanken att ha ett getingbo innuti ytterväggen lät ju inte så bra så i måndags ringde vi försäkringsbolaget och i morse skulle en skadedjurskille komma hit och titta.

Medan jag väntade i morse funderade jag på hur han skulle gå tillväga för att nå upp till takbjälken som befann sig åtminstånde 5-6 meter över marken. Kanske gick det att nå från fönstret i tvättstugan. Jag plockade fram stegen för säkerhets skull. Efter att ha släpat fram stegen stannade jag en stund och tittade upp mot takbjälken mot öppningen men såg inte en enda geting. Typiskt, de verkade vara den morgontrötta sorten. Liksom jag hade blivit efter tre dagar ensam hemma. Började tycka att det var en sådär bra idé att boka in mötet på morgonen.

Vid 10-snåret kom till sist skadedjurskillen. Efter att ha visat honom platsen stannade vi båda upp och tittade efter getingar. Först var det helt lugnt, inte en geting i sikte. (Elände! Som vanligt när man rapporterar buggar så fungerar det förstås när man ska visa det för någon…) Efter ca 30 sekunder hände det dock något. Först var det en geting som lämna öppningen under takbjälken, och sen en till, och strax därefter komma den första tillbaka och kröp in igen.

Äntligen, nu kunde vi börja diskutera hur vi skulle nå upp dit. Skulle han våga klättra upp på vår rangliga stege? Eller skulle vi försöka nå dem från tvättstugan på andra våningen.

”De där tänker jag inte göra någonting åt.” sade skadedjurskillen.

Va?

”Det är bålgetingar, de är utrotningshotade, och ni ska vara glada att ni har dem!”

Ehh ok?

”De äter andra bin och insekter.” förklarade skadedjurskillen.

250px European hornet 090621

Bild från Wikipedia

Skadedjurskillen förklarade vidare att boet var helt ofarligt för fasaden eftersom bålgetingar till skillnad från andra getingar inte producerar honung. Bålgetingarna kommer dessutom försvinna av sig själva i höst när de överger boet, och därefter kommer inte andra getingar att vilja bosätta sig på samma ställe. Bålgetingar ska dessutom vara loja och mycket sällan sticka människor.

Därefter åkte skadedjurskillen härifrån och vi behåller våra nya hyresgäster.

Singel-bloggen dag 2: Inte sunka ur

Idag när Hanna är bortrest har jag passat på att checka av några av de mer krävande punkterna på semesterlistan:

– Läsa morgontidningen och ett par böcker
– Sova ibland
– Spela TV-spel och se på film

Dessa mycket viktiga och tidsödande aktiviteter såg för ett ögonblick ut att ta så mycket kraft att mathållningen höll på att bli lidande. Till middagen fick jag dock rycka upp mig och laga lite ordentlig mat.

IMG 1552

Lammfärsjärpar med vitlök, persilja och dijonsenap, med heminlagd ättiksgurka och persiljesås