Kategoriarkiv: Prylar

Vårkollektionen (nästan)

Jag är gift med en man som avskyr förändringar. Samtidigt är han ganska petig och full av åsikter. Varje gång något ska köpas hem hit så brukar det föregås av lång förhandling, uppgivenhet och frustration. I dessa tider av varannandag-föräldraledighet så har jag både tid att störa mig på saker och kan ägna timmar åt e-handel. Saken är den att jag är urless på soffgruppen i vardagsrummet. Eller ja, inte själva sofforna utan hur de ”presenteras”. Vi har vita soffor och försöker hålla dem vita genom att alltid ha dem skyddade av filtar (som vi valde tillsammans när vi köpte sofforna). Trots att det gått typ fyra år sen vi köpte dem har vi inte kommit till skott att skaffa några pyntiga prydliga soffkuddar, utan har haft en varsin temporär missanpassad kudde. 

DSC 5162

Före: soffgrupp, dock i sällan skådad prydlighet

Nog med inledning, det jag ska komma fram till är att jag har stuckit ut hakan (rejält) och alltså köpt nya soffkuddar utan att fråga panelen först (läs: skriet-emoji). Jag beställde även nya vita soffiltar men de kom inte fram (kanske var det ett tecken). Istället fick jag något helt annat som jag inte beställt i mitt paket. Surt. Nåväl, genom att helt enkelt vika ihop de dötråkiga filtarna och styla de vita sofforna med nya kuddar så blev det nästan som ett helt nytt hem. 

DSC 5174

Efter: Nya kuddar och vita soffor

DSC 5171

Cerise och två sorters grå i sammet. Fodral och innerkuddar köpta från H&M Home

Hampus har ju hunnit uttrycka sitt missnöje ganska många gånger hittills ikväll och har gjort sitt bästa för att själv återställa allt så at det ska se ut exakt som innan. Men snark. Själv har jag redan bestämt hur det ska göras och längtar till det är dags att renovera hela vardagsrummet igen. Om max fem år. 

Youtube och självutlösare

Tackvare lite Youtube-googling så hittade jag en instruktionsfilm så att jag äntligen fattar hur jag ska ställa in självutlösaren på kameran. Jag fick ett kamerastativ av Hampus i födelsedagspresent nu senast och med hjälp av detta och min nya kunskap kunde vi labba lite i gästrummet. 

Kotten ledsnade förstås ganska snabbt och ville bara suga på tummen. Hampus hade förvånansvärt mycket energi. Jag tyckte det var svårt att få till bra ljus samt att mitt hår såg förjävligt ut. Angående håret så kan jag bara säga att min halvnya frisör gjorde det orange sist vilket inte alls var vad jag tänkte, plus att det idag inte var direkt nytvättat och rejält sunkigt. Hur som helst. Det blir dubbelt så svårt att lyckas för varje person som tillkommer i bilden, då samtliga ska ha ögon öppna och helst inte gallskrika. 

DSC 5146

Lyckat familjefoto… not

För att få Kotten att hålla sig på bra humör körde vi Daft Punk-musikvideos på ipaden strax bakom kameran. Det är dagens bästa barntips. 

DSC 5139

DSC 5083

DSC 5098

Pausvila mellan tagningarna

Nya köksskåp

Tidigare i veckan var jag, Stellan och hans morfar på en heldag i Ikea. Vad härligt det var, att för en gång skull få gå runt där i lugn och ro, lyfta och kolla på varenda grej utan att ha någon otåligt tjatandes om ”Vad är nästa grej på listan?”. 

Stellan fick ju inte några vidare födelsedagspresenter av oss när han fyllde år (utan fick nöja sig med fyra par strumpor som inte ens var inslagna). På Ikea hade jag som sagt lite utrymme att fundera lite och hittade lite bra grejer till Stellans rum. Aha – en bilmatta, lastbilsgarage eller bollhav kanske ni tänker?! Näpp, Stellan får leka med muffinsformar och diskborstar. Hur kunde det bli så kan man undra, vi bestämde ju när han låg i magen att vi inte skulle låta honom ha en massa plastgrejer…

Hur som helst, hans största intresse just nu är att plocka små saker från hög till hög. Han har visat stort intresse för alla smågrejer som hör till lilla köket han har på rummet. På Ikea hittade jag lite grejer att komplettera med. Dels fyra små hyllor att stapla grejerna i, muffinsformar, koppar, påsklämmor, diskborste, stekspadar med mera. Låter det inte dökul!?

DSC 4936

DSC 4929

DSC 4930

Skötväska 2.0

Jag är en person med tydliga samlardrag. Jag är även riskmedveten och närmast på allvar oroad för att bli spontant strandsatt på en öde ö. Jag gillar att vara superorganiserad och alltid beredd.  Å andra sidan ogillar jag verkligen att släpa och kånka på onödiga saker och känner triumf när jag exempelvis reser bort med minimal packning. Jag är praktisk och skulle aldrig ha med hårsprej, eller ännu värre, en hårtork till gymmet (vem bryr sig att håret har torkar i en hjämfrisyr liksom (inte jag, jag har det alltid uppsatt i samma frisyr))…

När jag fick barn så sköt antalet grejer att sortera, packa och bära med sig i höjden. Att ta bilen de fyra kilometrarna till Caroline var som att åka på semester, där jag ska få in minst fyra kollin samtidigt i bilen. En gigantisk vagn, Kotten förstås, handväska och fulladdad skötväska. Därtill bilnyckar, husnycklar, vattenflaska, solglasögon osv. Det gick ändå an för jag kunde göra iordning Stellan i bilbarnstolen inne och sen bära/köra ut allt till garaget i ett svep. 

Sen i julas så har vi bytt in till en större barnstol som sitter fast i bilen för jämnan. Även om jag inte längre tar med vagnen just till Caroline (dock på många andra ställen) så har det varit lite kämpigt med alla väskor och barn som ska bäras samtidigt som dörrar och portar ska låsas och öppnas. Därtill har behovet av alla bra-att-ha-grejer minskat, nu kräks han inte ner kläderna längre samt att det är väldigt sällan jag behöver byta blöja på ett fält. Skötväskan vi haft är verkligen praktisk och utrustad med allt ifrån tjockt liggunderlägg, plastlåda för tvättlappar till flaskvärmare med mera. Den har också tusen fack vilket tilltalar min sorteringshjärna. Problemet är ett den inte ryms i, eller kan ersätta min handväska. Varannan dag åker ju handväskan och jag till jobbet utan skötgrejerna och om jag då inte har plånboken och nycklarna på rätt ställe blir det heljobbigt. 

Jag har nu bestämt mig för att jag inte alltid behöver vara redo för krig utan har skaffat en mycket mindre väska att ha alla barnsaker i på prov, och mer tänka att jag ska klara mig en eftermiddag snarare än en vecka på vift. Det är en s k bag-in-bag och är inköpt på Muji (ett måste för alla organiserande själar), dock är den inte så stylish men det praktiska väger klart över. 

DSC 4918

Skötväskan till vänster, nya skötväskan till höger

Det som känns så himla härligt är att trots sin ringa storlek rymmer den allt jag vill ha, såsom blöjor med tillbehör, ett ombyte, alvedon och plåster, nödmat, våtservetter och en hopfällbar påse – som i sin tur kan hantera ett helt batteri med nya utmaningar. 

DSC 4949

Allt som får plats

DSC 4920

Massor av fack, och fortfarande luftigt

Väskan kan läggas i vagnen, i min handväska eller i Kottens rygga. Så himla smidigt. 

DSC 4922

DSC 4943

Snart får han bära sina egna saker

Och om det ändå kör ihop sig, så har jag ju faktiskt tre-fyra blöjor, våtservetter, näsdukar, plåster, hudkräm, hårsnoddar, lypsyl och lite annat i både vagnens integrerade väska och i bilen…

Förklädet levererar och fixarsöndag

Jag sa ju att jag hade stora förhoppningar på förklädesklänningen jag sydde för ett par veckor sedan. Jag har inte blivit besviken. Idag åt vi bananpannkakor med grädde och hallon till frukost – och det blev inga fläckar på de vitarandiga tajtsen inunder. Mycket bra! Nu är det snart dags att göra en till tror jag. 

DSC 4752

En handfull grädde

DSC 4756

Vinka-vinka

I övrigt så har Hampus lovat mig att vi ska ha en fixardag idag. Det finns diverse att ta tag i…

– Hampus ska gå in sina nya vinterkängor som han köpte på XXL Sport igår

DSC 4762

Ny vinterhjälm och vinterkängor som behöver gås in

… och kanske skruva ihop långfärdsskriskorna som ska passa på kängorna

DSC 4764

Hampus nya långfärdsskridskor, av sådan modell att man sätter dem på kängorna

– Röja upp på gästrummet som just nu kan förväxlas vid en återvinningscentral

DSC 4774

– Ställa ner julgranen vid tomtgränsen och hoppas att kommunens granbil åker förbi i år (tant Hanna har mejlat och klagat på att de har glömt bort oss tidigare år)

DSC 4768

Något eländig gran som legat där den föll sen den åkte ut

– Bära upp det sista julpyntet på vinden

DSC 4769

Sista ljusstakarna och stjärnorna åkte bort i veckan. Julgranen på uterummet åker idag.

– Fixa iordning bland alla städgrejer. Ni förstår, vi har nu äntligen kommit till skott och skaffat varannavecka-städning. Det är skitdyrt men det får det vara värt. Nu jobbar vi båda två så mycket som möjligt och då känns det motiverat att ägna föräldradagarna åt Stellan istället för att städa huset, vilket tar en hel dag när man är hemma med honom pga alla tusen avbrott. Vi har tecknat Hemfrid för jobbet och nyligen kom en leverans av en ny dammsugare, en mopp och 13 städtrasor som ingick i dealen. Sedan tidigare har vi haft en ogjord aktivitet att sortera bort alla giftiga städmedel från Kottens räckvidd, så det är dags att ta tag i det där. 

DSC 4776

Ny dammsugare och moppgrejer på köpet vid köp av städning

– På samma tema ska jag ta tag i något som har irriterat mig i flera år. Vi har en städhink vars extremt smuliga och klistriga etikett lossnar i smulor och klistrar sig fast överallt. Idag ska den (etiketten alltså) bort. Jag har laddat med rakblad, T-sprit och scotchsvamp. 

DSC 4772

Etikettjävel som inte går att ta bort men heller inte sitter kvar

Ja, så spännande kommer min söndag bli. Hej-mors.

There I fixed it

Om man googlar på orden there i fixed it eller söker på motsvarande hashtag på Instagram kan man sitta och skratta en hel dag åt folks extremt roliga lösningar på diverse problem. Ofta är det saker som gått sönder och har lagats på mycket alternativa sätt. Kolla själv så får ni se!

Vi har två ”There I fixed it”-lösningar hemma hos oss, dels en trasig hylla i kylskåpet och dels ett trasigt handtag på dammsugaren, båda lagade med tejp som en temporär fix som blev närmast permanent. Jag ska villigt erkänna att det är jag som haft sönder båda grejerna och dessutom är det jag som lagat dem på det här sättet. Men det är ändå kul att låtsas om att det är Hampus som gjort det eftersom det finns en viss tejp- och häftmassakultur i hans familj. Jag och min svägerska brukar skratta åt våra respektive män med anledning av detta, men det är en parentes. 

DSC 2600

Batterilådans fällock har gått sönder och lossnat. För att inte batterierna ska trilla ur varje gång vi öppnar dörren har jag satt två smarta tejpar där. 

DSC 2684

Handtaget till dammsugarslangen råkade visst spricka i samband med intensiv städning

Men, det som hänt nu är att Hanna-Handlingskraft vaknat till liv och tagit tag i biffen. För någon vecka sedan tog jag och beställde en ny kylskåpslåda från Bosch och massa nya dammsugartillbehör från Electrolux. Krångligt var det att hitta rätt prylar och dyrt blev det men nu – fixat och lite mera feng shui.

DSC 2681

Som julafton fast bättre

Blocketfynd

Idag, på Stellans namnsdag och allt, har vi varit och plockat upp ett nytt blocketfynd. Det var igår kväll jag slog till på ett Polarn-och-Pyret-paket. Inför kommande två-tre vintrar kommer Stellan vara bra kittad på fleecefronten om jag säger så. Dagens paket innehåller en tjock vinterjacka, två vindfleecejackor, en fleeceväst, två fleecebyxor, mössor,vantar och tjocksockar. Allt för en femhunka. Fynd säger jag, enkelt dessutom då jag köpte av en tjej här på Lidingö. Säljaren var inte ens hemma utan vi hade gjort upp att jag skulle hämta kassen med kläderna i deras cykelskjul. Smidigt, även om jag kände mig som en tjuv när jag smög runt på deras uppfart i mörkret. 

Det Stellan mest behövde, ett par överdragsbyxor och en överdragsjacka i dagens storlek, kvarstår dock att köpa…  

DSC 2520

Fleece basic

Gungställning

Tidigare i somras gjorde jag ett klipp som lyckades köpa en begagnad klassisk gungställning till priset av gratis. Den var inte helt komplett med gungor, rep och skruvar så vi har i klassisk snigelfart använt mer eller mindre halva sommaren åt att fixa till gungställningen användbar. Det sista och svåraste momentet, visade det sig, var att få tag i en babygunga i slutet av sommarsäsongen. Allt var slutsålt eller bortplockat. Räddningen kom från underbara grannarna som hade en jättefin babygunga liggande. 

Stellan tycker det är både roligt och läskigt att gunga. För att inte tala om att undersöka alla remmar och upphängningsanordningar som är superkul.

Än så länge är inte gungställningen något vidare förankrad i backen, utan det får vi fixa när den hamnar på rätt ställe på tomten (var det nu det är?) och/eller när Stellan gungar lite vildare. 

DSC 1540

DSC 1603

DSC 1556

DSC 1628

DSC 1511

Mina pellisar blommar intensivt

Akvarellfamiljer

Sista delprojektet i projektet att göra klart Stellans rum var att fixa något ”färggrant” och ”glatt” till väggarna. Nu när jag gick igenom alla pysselgrejer i samband med att vi fixade skåp till studion så hittade jag mina färger och blev lite sugen på att börja måla. Tänkte jag skulle börja lite lätt genom att måla platta knasiga låtsasdjur – så det har jag ägnat några timmar åt igår och idag. 

Det blev ju lite som det blev, men det var ju kul att få gestalta Hampus både som uggla, fisk och giraff. Dock utan glasögon för jag fick bara inte till det. Nu är alltså rummet och allt pynt klart, bilderna kommer en annan dag. Ikväll måste vi nämligen titta på tre avsnitt av Breaking Bad och det är så in i norden spännande. 

IMG 0049

Mammas medhjälpare. Med hjälp av lite fastknutna leksaker kan han sitta bredvid en stund båda dagarna. Det slutade dock med att han började gnaga bort färgen från stolen så det finns utrymme för förbättring…

DSC 0365

Rena rama djurparken

DSC 0413

Glatt? Färggrant? Uppdraget slutfört!

Termosmuggar

Sommarens bästa inköp så här långt har inte varit något av allt från Ikea eller motsvarande, utan en varsin termosmugg från Åhléns. Vi invigde dem igår när vi var på Breviksbadet och idag har jag stått och smuttat kaffe i garaget.

Nu sätter jag check på både garagestädning, Breviksbadet och cykla med cykelkärran. Samtliga på semesterlistan. 

IMG 6267

Proffsen städar garaget (läs spolar vatten) i foppatofflor.