Kategoriarkiv: Historia

Tapeter från förr och framåt

Säljaren har berättat att hon hittade lite grejer i källaren för några år sedan, bland annat en eller flera tapetrullar.

Nu har vi helt otippat hittat en tråd till vårt hus och tapeterna på Nordiska Museets Digitala museum.

I beskrivningen så kan man läsa att motivet är spridda blomkvistar mot bakgrundsmönster i form av vertikala prickade linjer utsparade i papperets gråbeige färg mot gråblå botten.

Materalet är av limfärg och papper och tekniken är tryckning.

Tapeter

I beskrivningen finns även en bekant historiebeskrivning med.

”Huset uppfört 1899-1901 och byggdes ursprungligen som sommarvilla åt en stockholmsfamilj, eventuellt familjen Dolk. Vid den tiden hade fastigheten sjötomt, senare byggdes AGA-fabriken enligt uppgift på delar av tomten. Givaren har vid någon omtapetsering funnit rester av tapeten. ”

Detta är ju något som Hampus bloggat om tidigare:

**

”Stockholms läns museum beskriver även huset på Karolineborg som en sommarvilla.

”Villorna i grannskapet Karolineborg och Nissebo har båda sommarvillekaraktär. De är försedda med liggande panel, plåttak och viss lövsågad ornamentik.” (Stockholms läns museum)

Enligt husets tidigare ägare har vi fått reda på att huset byggdes av en man vid namn Gustav Dolk. Vid slutet av 1800-talet ägde Dolk en handelsbod på tomten och år 1900 (ungefär) lät han bygga huset Norra Karolineborg, som alltså är vårt hus på samma tomt. Vi antar att handelsboden var Södra Karolineborg. Detta hus är dock rivet sedan länge.”

**

Jättekul och spännande information att hitta! Förhoppningsvis har vi tid att gå till Nordiska och se om tapeten finns att titta på på riktigt också.

När det kommer till vår inredning så känner vi att vi ändå inte är så tokigt till i valet av tapetet. Båda våra som vi tycker är ganska vågade, utmärker sig inte direkt mot ”originalet”

I köket: Sanderson Porcelain Garden

Tapet

i Vardagsrummet: En annan Sanderson, just nu namnlös…

IMG 0539

Och mellan dessa rum blir det alltså det helrosa prinsessrummet. Just det skulle troligtvis familjen Dolk ha gillat extra mycket.

Mera historia

Lantmäteriet har en del roliga gamla kartor, som den här från 1901. Här kan man se att det på den tiden stod två hus på tomten Karolineborg.

Även på denna karta från 1951 finns båda husen kvar på tomten. Undrar när det andra huset revs?

Kul också att huset är äldre än nästan alla andra hus i närheten. Aga flyttade dit först 1912.

Grosshandlarvillan

Sedan vi köpte huset på Karolineborg har vi båda börjat intressera oss mer för både husets och grannskapets historia.

Vårt hus har en speciell stil som utmärks av karaktäristiska snickarglädjeprydda balkonger. Denna stil återfinns även hos en handfull andra hus på Lidingö. Mest kända av dessa är den så kallade Apelsinvillan vid Kottlasjön.

(Bild från Wikipedia)

Apelsinvillan beskrivs som en sommarvilla, dvs en typ av hus som uppfördes av välbärgade familjer som bostad under sommarmånaderna. Wikipedia:

Redan i slutet av 1700-talet började större sommarvillor att uppföras av högreståndsfamiljer, där man såg ett stort värde i att under sommarmånaderna flytta ut ”på landet” från de ofta överbefolkade storstädernas stadskärnor med dåliga hygieniska förhållanden, med det var framförallt under slutet av 1800-talet och in på 1900-talet som det blev populärt bland välbärgade familjer att köpa upp tomtmark och uppföra stora sommarvillor, ofta i strandnära lägen vid havet. Hela familjen flyttade ut till sommarvillan under hela eller delar av sommaren. Vistelsen i sommarvillan skulle erbjuda samma bekvämligheter som i den ordinarie bostaden inne i stan och man tog därför oftast med sig familjens tjänstefolk som hade till uppgift att sköta hushåll, tvätt och eventuell barnpassning. Villan byggdes därför ofta med en väl tilltagen i bostadsyta för att kunna rymma både familj, tjänstefolk och eventuella långväga gäster. Till sommarvillan hörde också ofta en väl tilltagen gäststuga.

Stockholms läns museum beskriver även huset på Karolineborg som en sommarvilla.

”Villorna i grannskapet Karolineborg och Nissebo har båda sommarvillekaraktär. De är försedda med liggande panel, plåttak och viss lövsågad ornamentik.” (Stockholms läns museum)

Enligt husets tidigare ägare har vi fått reda på att huset byggdes av en man vid namn Gustav Dolk. Vid slutet av 1800-talet ägde Dolk en handelsbod på tomten och år 1900 (ungefär) lät han bygga huset Norra Karolineborg, som alltså är vårt hus på samma tomt. Vi antar att handelsboden var Södra Karolineborg. Detta hus är dock rivet sedan länge.

Dolks address angavs helt enkelt som Karolineborg i den tidens adressregister.

Eftersom Dolk var handlare ligger det nära till hands att kalla huset för en Grosshandlarvilla. Denna typen av hus beskrivs också i samma artikel på Wikipedia:

Grosshandlarvilla betecknar i Sverige en typ av större sommarvillor, ursprungligen uppförda av förmögna personer som kunde köpa eller arrendera mark, bland annat i de inre delarna av Stockholms skärgård.

Längre ner beskrivs denna villa på följande inte fullt lika smickrande sätt:

”Grosshandlarvillan förenar förmöget utseende med billig framställningskostnad”

Men det gäller naturligtvis inte vårt hus! Inte när vi är klara med det i alla fall.