Kategoriarkiv: Utomhus

Frösådd

I lördags åkte jag och Stellan till Blomsterlandet och köpte ett minidrivhus och lite fröer. Igår invigde vi det genom att så jättesolros, ärtor och lite tomatfrön. 

DSC 8901

Inte så mycket kaos utan stor koncentration

DSC 8906

Inte så noga att bara sätta ett frö per box

DSC 8910

På med locket, bara att vänta…

Hurra!! Bygglovsansökan inskickad

Mötet med en av kommunens bygglovshandläggare i fredags gick klart över förväntan! Det var dock bara en hårsmån från kalkonfiasko då min hjärna brunnit på morgonen (på grund av bråkiga barn, snöslask, barnvagnstrubbel etc) så glömde jag min telefon tillika almanacka och stödhjärna. När jag väl stod där i stadshusrepan så hade jag ingen koll på vem jag skulle träffa och de namn jag prövade fanns inte med i det kommunala registret. Det löste sig dock till slut då jag fick tillstånd att ströva fritt fram till Miljö och Stadsbyggnadskontorets korridor. Väl där mötte jag en snubbe i trapphuset som hade ett papper i handen med vår tomtskiss på, så då kunde jag bokstavligen hoppa på honom. 

När jag gick igenom vår bullersituation, våra planer och alla ifyllda papper så var det klart förhoppningsfullt. Inget av det vi önskar bygga är alltså vid första dialog upp över öronen fel. Med undantag för saknad färgkod och att vi uppmanades tänka ett varv till kring kontrollansvarig (numera är pappa utsedd) så var allt rätt ritat och ifyllt. Jag kunde inte tro att det var sant. Jag hade faktiskt räknat med ett muntligt avslag på stående fot. 

Ingen är ju naturligtvis klart förrän det är klart men idag har vi paketerat alla ansökanshandlingar, mejlat in dem och blåst bort krutröken ur luften. Yes! 

Håll tummarna nu! Om 10 veckors handläggningstid vet vi.

Det stora trädgårdsprojektet

Under hösten har vi återupptagit planeringen av Det Stora Trädgårdsprojektet. Vi har tänkt, funderat, vänt och vridit på tankarna i flera år nu. 

Av allt att döma, just nu, så har vi i alla fall bred konsensus i familjen angående hur vi vill ha det. Arbetet med att få ordning på planer och tankar har dragit ut extra mycket på tiden då vi haft en del dialog med kommunens akustik-gubbe. Det är nämligen så att vi har så pass mycket bullerstörningar från vägen att vi har beviljats bidrag för att bygga en bullerskyddad uteplats. Efter ett antal avstämningar så har vi nu enats om ett bygge som borde minska trafikbullret och som samtidigt gör vår tomt bättre för vår familj. 

Målbilden är att få till det ungefär enligt nedan. I korta drag innebär det att vi bygger en ny stödmur på västra sidan av tomten, fyller upp så marknivån blir jämn och ramar in med ett plank (3 sidor). Här finns plats för ett par nya fruktträd, studsmatta, gungställning och sandlåda. Några av rabatterna ryker, istället blir det blommor och köksträdgård i krukor/lådor. Vi gör en uteplats utanför köksfönstret i grus och lägger grus och kantsten runt hela huset. Ny gräsmatta, rosenrabatt och staket med grind på platten. 

IMG 0293

Målbild trädgård

Hampus har slitit hårt med bygglovsritningarna som nu är helt klara i sin första version.

Bygglovsritning

En av sidorna på vår tilltänkta mur med plank

Bygglovsansökan är också klar. På fredag till veckan ska jag in till kommunen och prata med en bygglovshandläggare för att se vad de säger. Sa jag att vi vill bygga på prickad mark? Att stödmuren blir över två meter hög och ett tvåmetersplank ovanpå det? Om vi får detta beviljat så blir det till att köpa en flaska champagne och en trisslott. 

Årets lyft

Årets bästa lyft består inte i att undertecknad varit på Akademikliniken (tyvärr) utan det är att vi har varit ute och målat om våra odlingslådor. De nya vi gjorde i våras målade vi svarta direkt, men nu har alltså samtliga därute fått sitt lyft. Samtliga utom de allra minsta, som snarare är att se som krukor, och gjorda i impregnerat trä. Färgen vi använt är alltså Falu Rödfärg, fast svart då.

Det blev sjukt bra!

Thumb DSC 6778 1024

Här pågår arbete

Thumb DSC 6780 1024

Titta på färg som torkar

Thumb DSC 6794 1024

Vilket lyft med svarta lådor istället för varierande grad av sunkigt obehandlat trä

Sandlådan

DSC 6511

Stellan gillar ju att vara ute i trädgården, men eftersom tomten inte riktigt är barnsäkras ännu behöver man ha ständig koll på var han befinner sig. Visst vore det toppen om det fanns något ofarligt som kunde hålla honom sysselsatt en stund medan pappa dricker kaffe långsamt?

Ett av sommarens viktiga projekt blev därför att att bygga en sandlåda. Efter en kortare stunds research på Google hittade jag en beskrivning som verkade OK.

IMG 4293

För en vecka sedan åkte jag iväg till Beijer och köpte virket till ramen och snickrade ihop stommen. Den delen gick snabbt men sen återstod problemet att få tag på sand. Enklast är att köpa småsäckar hos trädgårdshandeln men det är också det dyraste alternativet, speciellt om man behöver mycket sand. Annars kan man beställa sand i storsäck (1,2 ton) och få det hemkört till tomten.

Den här lådan rymde drygt ett halt ton sand och då var det bättre att försöka hämta sand själv på släpkärra.

IMG 4286

Jag och CE fick låna släpvagnen av granarna och begav oss till Molnsätra för att fylla på. Efter att ha konstaterat att de hade sommarstängt åkte vi istället till Allt i Sten i Vallentuna som hade lördagsöppet och som med grävskopan supersmidigt fyllde släpkärran åt oss för 500kr.

IMG 4290

 Väl hemma på garageplan skottade CE och Stellan sanden från släpet till skottkärran.

DSC 6471

 Medan jag körde upp för backen och fyllde sandlådan.

DSC 6483

Sanden räckte gott och väl och vi har motsvarande ett par skottkärror fulla med bonussand som blir bra som jordförbättring. 

Under tiden passade Hanna på att köpa lite nya sandlådesaker eftersom vi glömde de förra i Aspås.

Stellan blev toppennöjd!

DSC 6490

DSC 6501

Ytterligare två trädgårdsprojekt klara, stenpartiväxter och sandlåda

Det här är del två i följetongen om trädgårdsprojekt vi gjort klart i helgen. Som jag skrev i förra inlägget så börjar vi jobba på måndag så det har varit lite av sista rycket innan sommaren är över.

Den här bloggen ska handla om tomtens nordvästra hörn, det som ligger utanför köket som har varit nästan klart i drygt två år. Det har bara varit en liten liten grej kvar – och nu är den (och lite mera) KLART!

Bara för att komma in i rätt stämning så ska jag visa några förebilder från vår första vår/sommar i huset:

FÖRE

 DSC 0549

Höggräs

DSC 0496

Ängsaktigt gräs och mossa överallt. Här har vi just fått ordning på köksträdgården. 

 DSC 0812

29 juli 2011, här har Maria och jag startat ett litet miniprojekt att göra en liten stenpartirabatt. Det var detta jobb jag skulle återuppta den här sommaren. 

Den här delen av tomten är den vi ägnat mest tid, kraft och pengar åt under de 4,5 år vi bott i huset. Det blir extra tydligt när jag går igenom gamla blogginlägg under kategorin ”Trädgård”, för vart och varannat inlägg handlar om detta.

Om jag ska säga jättekort så har jag/vi tagit ner minst ett träd, grävt upp och silat all jord, byggt en liten stödmur och planterat ett träd. Sått gräs och dragit upp mängder med rötter. Rensat och rensat bort jord. Byggt upp en vinbärsö och planterat vinbärsbuskar. Samt gjort en ny rabatt längs huset

Efter några turer med gräsmattan med rensning av ogräs och stöd-sådd med gräsfrö så har den tagit sig riktigt bra, muren står kvar och alla buskar och träd växer riktigt bra. Vi har varit väldigt nöjda med jobbet.

Det som inte riktigt blev klart var att rensa bort den sista gräsfläcken i det parti som är stenklippa. Det har varit en yta på inte mer än 1-2 kvadratmeter ”gräsmatta” av det äldre slaget, dvs högt spretigt ängsliknande diverseväxtlighet. Eftersom jordmånen är dålig, det ju en klippa, så har detta gräs varit brunt mest året runt. Det som också hänt sen vi gjorde det stora jobbet är att det börjat växa upp mer spretigt gräs och ogräs i sprickorna lite här och där. Detta har varit icke åtgärdat och var väl närmst halvmeterhögt i sina stråk. Antar att det räknas som löpande underhåll. 

En annan grej som inte blev så bra var det djupa hålet i stenen längst bort. Det är en grop som det samlas vatten i. Jättehärligt tycker fåglarna som använt det som bad. Inte så jättehärligt för oss föräldrar när Stellan går ner med lågskor och sätter sig i det sura slemmiga vattnet. 

Eftersom jag inte direkt har huvudet på ett skaft nu för tiden så har jag inte tagit någon nyaktuell före-bild den här gången. Därför får vi hålla tillgodo med ett par halvgamla. Det var inte så lätt att hitta bilder då jag undviker att fota det här området.

IMG 8116 

Hampus tidigare i vår som är ute och grillar. Man kan se den gräsmatteliknande yta som är mellan grillen och järnbordet. 

IMG 8446

På den här bilden kan man också se lite av gräset och den vida tallen

Oj, det blev en jättelång inledning för att komma fram till vad jag gjort den senaste veckan. 

Vi började med att såga ner några av de mest yviga barriga stickiga grenarna från tallen för att få den lite luftigare mot marken. Därefter grävde jag bort den där jädra jorden mitt i klippan, vilket inte alls var så lite som jag trodde innan. Jag körde bort skottkärra efter skottkärra (minst tio stycken) med jord och rens innan det var klart. Jag passade även på att utöka projektet lite allt eftersom till att även innefatta en uppdaterad plantering i stenpartiet samt gjorde en bättre anslutning till köksträdgården. 

Parallellt så har Hampus snickrat en sandlåda och har med hjälp av Stellans morfar också fyllt den med imponerande mängder sand.

EFTER

DSC 6457

Under tallen har jag satt smultron (återanvända) och något gult slingrande jag hittade på tomten. Längre fram ”Kärleksört” och ”Mossflox”. I de djupare skrevorna närmst gräsmattan ”Liten Kärleksört” och ”Vit Fetknopp”. Till höger i stenskrevorna har jag något rosa jag hittade i backen, samt jättevallmo i det som blev mer av en riktig rabatt invid köksträdgården. 

DSC 6460

Liten Kärleksört, fin hoppas den överlever…

DSC 6462

Kärleksört och Mossflox

DSC 6464

De rosa är hittade i backen, den ensamma lökväxten kom från ett jularrangemang anno 2011-ish och tlll höger vallmorabatten 

DSC 6483

Nu med sandlåda, jättebra fixat av Hampus 

DSC 6469

I det lite djupare hålet planterade jag någon slags prydnadsrabarber jag hämtade på tomten för att slippa ha Stellan i det sunkiga vattnet var och varannan dag

När det gäller valet av växter så är det helt slumpmässigt. Mina trädgårdsintresserade vänner är nog inte så imponerade av tillvägagångssättet. Det som hände var att jag bestämt mig för att köpa smultron och sätta överallt, och åkte till lokala trädgårdshandeln. Väl där fanns inga smultron så då valsade jag omotiverad och sur runt ett antal varv tills jag hamnade framför reahyllan. Där jag till slut plockar på mig några olika billiga växter. Visst, jag kompletterade med några andra till ordinarie pris också, men det var ju allt annat än i förväg genomtänkt. Några av växterna som jag använde plockade jag dessutom från andra ställen på tomten för att göra det lite enkelt för mig. 

När det gäller den nedre delen av den här sidan av tomten, den som sluttar mot söder, så har vi ganska långtgående planer. Vi håller just nu på att ta in offerter, rita på bygglovsansökan och planera för en rejäl stödmur, plank och bättre gräsmatta. 

DSC 6428

Bättre och plattare gräsmatta här, det blir ett helt eget projekt

Semesterprojekt ett avslutat – sten vid odlingslådorna

Sista skälvande dagarna på vår sexveckors semester har bjudit på krafttag för att bli klara med några av semesterprojekten.

Först, att snygga upp runt nya odlingslådorna. Ni kanske kommer ihåg att vi i maj snickrade några olika nya odlingslådor, finns att läsa bland annat här och här. Det var dels två större och lägre lådor som vi målade svarta som skulle användas till salladsodling och liknande, och dels två ”lite finare” lådor gjorda i tryckimpregnerat virke med handtag för grönsaker, kryddor eller blommor. Jag fixade och donade en massa för att hitta en bra plats att ställa de svarta lådorna på och tänkte att jag skulle vara smart och ställa dem på markduk för att slippa klippa fästinggräs runt kanterna ideligen. Det enda jag inte gjorde klart var att fylla på ordentligt med sten runt om, de har istället stått med synlig odlingsduk hela sommaren.

Jag trodde det skulle dra ut på tiden en vecka och inte tre månader. Men oavsett – Hurra! Hurra! Nu är det fixat. Stenen som jag använt är uppgrävd från andra ställen på tomten, bland annat ur potatislandet. Det blev en del bärande och tvättande. 

FÖRE:

IMG 8483

Det var lurvigt gräs och ojämn mark där lådorna skulle stå

IMG 8542

Så här har det sett ut hela sommaren med undantag för fiberduken

EFTER

DSC 6485

Äntligen är markduken täckt med sten och syns (knappt) inte längre. Morötterna i den vänstra lådan har det tufft eftersom Stellan gräver i jorden varje dag. 

Beträffande odlingen så tror jag salladen var som bäst när vi var i Frankrike. När vi kom hem var det överblommat, övervuxet och snigelätet. Jag sådde om sallad i den ena och sådde morötter i den andra men jag vet inte om det hinner bli något innan frosten kommer (snart, antar jag). Det var något som inte var helt optimalt, tyckte jorden var grov och torr så jag får fundera på att blanda i mer köpejord till nästa år kanske. En annan bidragande faktor är möjligen att Stellan brukar ägna en stund varje dag åt att gräva runt i jorden med sin lilla spade, kan eventuellt ha påverkat slutresultatet…

En annan tanke som slagit mig i år är att det är ju inte så jättekul att odla och äta sallad så vi kanske planterar jordgubbar i samtliga nästa år. Plocka och äta jordgubbar ingår också i Stellans dagliga rutin. 

I det lite längre perspektivet hoppas jag på att kombinationen energi, ledighet och torrt trä kommer sammanfalla så vi får lite svartfärg på de andra obehandlade lådorna också. Det är klart snyggare. 

Första skörden

Idag var Stellis och jag ute och skördade första salladen. 

Det var ett fåtal blad av babyspenat, ett handfång ruccola och några pyttesmå urgallrade rädisor. Nu gäller det att komma ihåg att sköra löpande innan det blir beskt och förvuxet. Av huvudsallad, morötter, bönor och ärtor är det en bit kvar. Dock har några potatisrader börjat komma upp så förhoppningsvis hinner jag kupa lite i helgen. 

DSC 5979

DSC 5980

 

Kickoff för nya lådorna

Idag har det varit bonushelgdag, Kristi Himmelfärdsdag, och jag har varit ute och fixat lite för att fira ledigheten. Det var på håret, men nu är de nya lådorna äntligen fyllda med jord, frön och täckta med duk.  

I de två svarta har jag dumpat en varsin kärra jord från komposten, en påse gödsel och en påse köpejord. I den ena blir det rädisor och huvudsallad och i den andra blir det ruccola och spenat. Det ser vi fram emot!

Som bonus är nu även den mellersta kompostlådan tömd. Jag har fått ut överraskande mycket jord i år, minst sex sju skottkärror. Den jag tömde nu är i någon slags mid-cycle i kretsloppet och det var mycket av innehållet som inte hade förmultnat klart som får gå tillbaka. Äggskal och avocadoskal/-kärnor vittnar om vad vi äter mycket av. Nästa steg när det gäller komposten blir att vända den proppfulla högra lådan som stinker och innehåller mestadels ruttna grönsaker. 

Jag har även hällt jord i våra mindre premiumlådor med handtag. De står lite halvtemporärt jämte de andra lådorna i avvaktan på eventuell annan långsiktig placering. Den ena har jag sått slätbladig persilja och dill i. Den andre är ännu obestämd men det lutar åt att skaffa smultron åt Stellan. 

IMG 8540

Just ja, höll på att glömma att berätta. Jag har planterat mina första potatisgroddar också. Det är tre stycken som hamnat i mina största krukor på uterummet. De kvarvarande fem får växa till sig fram till helgen och sen sätter jag dem i nån låda eller gräver ner dem i gamla komposten. Får se. Det återstår också lite annat jobb här under våren med att gödsla i rabatterna och lägga ut mer bark. Tulpanerna står ännu hela och fina, vilken seger!

DSC 5905

Potatisgroddar

DSC 5903

Gränslös växtkraft?

Vi har skördat rabarber för första gången i år och ser fram emot en rabarberpaj till kvällsfikat. Vi har jättefina rabarber i år, de växte verkligen snabbt efter att jag körde i en påse gödsel. Jag läste i min trädgårdsbok att man skulle gödsla en gång till på försommaren för att hålla igång växtkraften. Ska försöka komma ihåg det, men framförallt ska jag komma ihåg att skörda när den är som bäst och inte hålla på och snåla (vänta) till ett ”bättre” tillfälle.