Kategoriarkiv: Pyssel

Stellans toabilbana

Sen Frank kom så har vi insett att det är rätt så arbetskrävande att ha två blöjbarn. Dessutom har ju Stellan fyllt två, så han har gått ifrån att vara en stor bebis till ett litet barn och får nästan inte plats på skötbordet längre. Skrönor upprepas i släkten om att förr i tiden var barnen blöjfria vid tvåårsåldern. 

Därför har jag börjat googla lite på hur man toatränar sin tvååring och det verkar vara vanligt förekommande att ta fasta på något slags belöningssystem. Många tipsar om små presenter, typ klistermärken eller M&Ms, vid lyckad prestation. Vissa hävdar att man ska belöna när något kommer i toan, andra att man belönar när kalsongen/trosan är torr. I de mer generösa programmen ska man även uppmärksamma att barnet vill sitta på pottan/toan, drar ner byxorna och/eller tvättar händerna. Det finns en färdiga kitt att köpa, i alla fall i USA, med klistermärken för de olika kategorierna och en bok man ska sätta dem i. 

Vi kan inte tänka oss att Stellan skulle få springa runt och klistra klistermärken lite överallt här i huset så det här med ett strukturerat sätt att använda dem kändes som en bra ide. Alternativt att dela ut russin, mycket bekvämt, men inte så bra för tänderna (som dessutom kan vara nyborstade inför läggdags). Vi har ganska länge låtit Stellan sitta på toan varje morgon och kväll, det är också i samband med det som vi läser bok. Därför är inte det någon issue. Däremot är det lite blandat om det kommer något eller inte, och det känns inte heller som att man kan ägna en timma där varje kväll för att vänta ut resultat. Vid några fåtal tillfällen har han haft kalsong och inte blöja, här hemma, men det är också mest tur om det går bra. Det är tydligt att han inte fattar det här med att säga till innan, dock säger han alltid till efteråt – alltid något. 

Jag tänkte i vanlig ordning att det nog inte skulle vara några problem att sy ihop något kul träningskitt till honom. Ack så jag bedrog mig, i lika vanlig ordning. Bara att skaffa klistermärken och övrigt material tog flera timmar på stan och ett aldrig så långdraget velande. Nu jag äntligen klar och hyfsat nöjd. 

Eftersom han är mitt i en fordonsfas så kändes det lämpligt att ta det som tema, och göra en toabilbana. Vi har mycket enkla regler, varje gång något hamnar i pottan får han välja ett klistermärke och klistra det på banan. När han når fram till en bil får han en liten present – gissa vad?

DSC 8530

Stellans toabilbana redo för start. Första fem paketen klara, resten får fixas löpande

Hur har det gått då?

Stellan är glad och tycker det är kul. Han har hittills kissat på toan alla kvällar hittills (tre)  med Hampus men inte alls på morgonen när det är stressiga mamman som sällskap.

DSC 8531

DSC 8533

Första paketet erhölls idag

Materialet jag använde var en tunn canvas-kartong (ämnad för oljefärg och liknande), som jag klädde in med presentpapper då den var bredare än vanliga A3-pappersark. Bilbanan ritade jag med tusch och dekorerade med bilder på bilar klippta ur en liten bok. Bokstäverna klippte jag ut ur svart grovt papper respektive tidningar för att slippa skriva för hand som jag tycker är svårt att få bra resultat. 

IMG 0537

Kreativt arbete pågår, klart underskattad arbetsinsats…

Annan träning vi gör på samma tema, att utveckla våra barn till självständiga inte så krävande typer är att få in unge Frank i goda sovvanor. Han sover hyfsat på nätterna, eller ja, i alla fall sover han konsekvent och vaknar för att äta vid ungefär samma tider varje natt. Det vi ska lära honom nu, med start idag, är att somna själv i vårt sovrum, i sin egen kalla säng klockan 19. Han har alltid somnat själv i sängen, dvs jag ammar inte till sömns, men däremot så har han hängt kvar uppe med mig och att vi sen lagt oss samtidigt. Kvällarna har han tidigare spenderat både vaken, sovandes och ätandes i en korg, famn eller nest intill oss. 

Att göra 2016 (uppdaterad)

 

På förekommen anledning så är detta inlägg uppdaterat. Jag hade ju glömt något av det viktigaste i listan!

I dessa tider när det är populärt att avge nyårslöften har även jag funderat på det kommande året. I mitt fall blir det mer av en TODO-lista än några traditionella ”gå ner i vikt och börja träna”-löften.

De flesta av nedanstående punkter har jag dessutom tänkt klara av snarare förr än senare då de passar utmärkt att kombinera med föräldraledighet, eller ja, jag vet av erfarenhet att de inte passar så bra att kombinera med motsatsen (jättemycket jobb) i alla fall.

1. Göra alla övningar i mammamage-appen. Nivå ett av sju är avklarad, tio träningspass per nivå. Det är för jävla tråkigt (ursäkta språket) och känns helt meningslöst men min kompis Malin sa att hon fått platt mage sedan hon gjorde samtliga så det är hennes rekommendation som motiverar mig.

IMG 0248

Världens tråkigaste träningsövningar

2. Läsa böcker. Några av dessa har jag försökt att komma igenom under flera års tid. Nu ska det ske. Böckerna om fotografering fick jag nyss låna av Robert så de kom mest nyligen till på listan. Jag har även rätt många skönlitterära böcker på hög men dessa kommer inte specificeras i årets beting utan jag hoppas de kan komma med som bonus.

3. Virka klart Franks filt. Helst innan han är tjugo och inte behöver den mer.

DSC 8186

Faktaböcker jag ska läsa 2016 samt början på Franks filt

3. Köpa en ny handväska, av bättre typ. Tänker mig något i modell mindre i cross body-modell som passar bra för någon som kör barnvagn. Eftersom de jag gillar kostar… tja.. mycket så har jag mina anledningar för att motivera det hela. Här kommer lite inspo.

IMG 0008

Kanske någon av dessa blir min under året?

4. Hundra dagar utan socker och vitt mjöl. Hälsoutmaning med kattfamiljen. 

5. Använda kameran varje vecka. Finns många utmaningar man kan hoppa på där man ska fota varje dag men så långt sträcker jag mig inte. Det behöver inte ens vara avancerad fotografering utan alla bilder är bra bilder.

IMG 0002

Riggat för babyfoto. Fleecefilt fastsatt med säkerhetsnålar och tråd i fönsterhakar och stolar. Alla fotostunder behöver inte föregås av timmar av förberedelser, viktigt att komma ihåg dock. 

6. Sy mera. Vad som helst, okvantifierat mål. Det är roligt att skapa saker. Jag har inte varit så jätteintresserad av att sy babygrejer i jersey hittills men jag ska i alla fall testa en gång det kommande året. I övrigt har jag mest idéer på mjukisbyxor till mig själv eftersom det blir en del hasande här hemma. 

7. Lyssna på musik varje dag. Inte så lätt att åstadkomma som man kan tro när man bara är hemma föräldraledig, det är tillräckligt svårt att komma ihåg sin familj – än svårare att hålla reda på var lurar och annan teknisk apparatur befinner sig när ett 2,5-minuters tillfälle uppstår.

8. Fixa en ny sängkappa till vår säng. Den är sunkig, dammig och oformlig den vi har, syddes initialt till en 120-säng och har breddats och därför tappat styrseln. Blir dock konstant motarbetad av Hampus som tycker den är bra och absolut inte vill ha något som ser lite annorlunda ut.

9. Risk för att vi behöver köpa en ny bil. Hampus kan med nöd och näppe sitta i framsätet framför Stellans bilstol (skulle aldrig gå att åka så någon längre stund). Även Stellis har det trångt då han redan nu sitter med böjda ben. Han kan omöjligen få plats tills han fyller fyra. Lilleman går från babyskydd till bilbarnstol runt ettårsdagen och då behöver vi antingen få tag i en väldigt väldigt liten bilstol eller så blir det ny bil. 

10. Pyssla mera med Stellan. Jag har skaffat massor av lämpligt barnpyssel och surfar inspiration på Pinterest dagligen. Dock har det inte hittills funnits så mycket energi och tajming till att komma igång något väsentligt. 

Äntligen gardiner i uterummet

Bloggen håller väl på att sätta kaffet i vrångstrupen nu när inläggen haglar tätare än någonsin, men var lugn, snart börjar höstdvalan.

En annan grej som jag bestämde mig för att göra i sommar var att fixa gardiner på uterummet. Även detta har varit en riktig slamkrypare, se exempelvis detta inlägg som jag skrev i maj i fjol där jag funderade på hur man på bästa sätt skulle få till lite solskydd på uterummet. Behovet är skriande varje vår och sommar men faller i glömska under vintern. Faktum är att vi nästan aldrig sitter där ute, trots att det borde vara helmysigt, men det blir liksom inte av. Förhoppningsvis är dagens åtgärd ett litet steg i rätt riktning för att få det lite mysigare. Tro det eller ej en regnig sommar som detta, men det blir alldeles för soligt och hett därinne för att man ska klara av att vara där.

Det vi har gjort i sommar är att Hampus har flyttat värmeaggregaten och satt upp en U-formad gardinskena från vägg till vägg. Jag hade innan tänkt mig att detta projekt var typ omöjligt för oss att lösa så jag är fortfarande överraskad och glad för att det gick så lätt. Jag menar, det krävde en heldag på Ikea och en eftermiddag för Hampus ute – inte så farligt! 

Jag har ägnat de senaste dagarna åt att sy fyra helt enkla gardinlängder. Klart, struket och upphängt idag. Jag tycker det känns lovande. Det vi får se och utvärdera är om det eventuellt behövs flera gardinlängder, jag köpte en hel bal tyg så det räcker säkert till ytterligare fyra om det skulle behövas. Bra där med Ikea och deras 19 kronorstyg!

Inom de kommande fem åren så lovar jag att vi även har skaffat lite sköna mysiga och snygga möbler till rummet. 

IMG 9492

Gardinlängder som skuggar lite

IMG 9493

IMG 9494

Skenan sitter närmast glaset, infravärmen är flyttad från vägg till tak – mycket lyckat!

I vanlig ordning var det en del kaos under arbetets gång. Jag fick bland annat hjälp av min lilla hjälpreda när Hampus och pappa var ute och hämtade sand till sandlådan igår. Känsliga läsare varnas. 

IMG 9481

Trådrullar är kul, ett litet tag

IMG 9484

Hjälpa till med att nåla och klippa, alternativ sortera nålar

IMG 9487

Vad tröttsamt att handarbeta. Notera trådbollen på bordsskivan.

Ytterligare två trädgårdsprojekt klara, stenpartiväxter och sandlåda

Det här är del två i följetongen om trädgårdsprojekt vi gjort klart i helgen. Som jag skrev i förra inlägget så börjar vi jobba på måndag så det har varit lite av sista rycket innan sommaren är över.

Den här bloggen ska handla om tomtens nordvästra hörn, det som ligger utanför köket som har varit nästan klart i drygt två år. Det har bara varit en liten liten grej kvar – och nu är den (och lite mera) KLART!

Bara för att komma in i rätt stämning så ska jag visa några förebilder från vår första vår/sommar i huset:

FÖRE

 DSC 0549

Höggräs

DSC 0496

Ängsaktigt gräs och mossa överallt. Här har vi just fått ordning på köksträdgården. 

 DSC 0812

29 juli 2011, här har Maria och jag startat ett litet miniprojekt att göra en liten stenpartirabatt. Det var detta jobb jag skulle återuppta den här sommaren. 

Den här delen av tomten är den vi ägnat mest tid, kraft och pengar åt under de 4,5 år vi bott i huset. Det blir extra tydligt när jag går igenom gamla blogginlägg under kategorin ”Trädgård”, för vart och varannat inlägg handlar om detta.

Om jag ska säga jättekort så har jag/vi tagit ner minst ett träd, grävt upp och silat all jord, byggt en liten stödmur och planterat ett träd. Sått gräs och dragit upp mängder med rötter. Rensat och rensat bort jord. Byggt upp en vinbärsö och planterat vinbärsbuskar. Samt gjort en ny rabatt längs huset

Efter några turer med gräsmattan med rensning av ogräs och stöd-sådd med gräsfrö så har den tagit sig riktigt bra, muren står kvar och alla buskar och träd växer riktigt bra. Vi har varit väldigt nöjda med jobbet.

Det som inte riktigt blev klart var att rensa bort den sista gräsfläcken i det parti som är stenklippa. Det har varit en yta på inte mer än 1-2 kvadratmeter ”gräsmatta” av det äldre slaget, dvs högt spretigt ängsliknande diverseväxtlighet. Eftersom jordmånen är dålig, det ju en klippa, så har detta gräs varit brunt mest året runt. Det som också hänt sen vi gjorde det stora jobbet är att det börjat växa upp mer spretigt gräs och ogräs i sprickorna lite här och där. Detta har varit icke åtgärdat och var väl närmst halvmeterhögt i sina stråk. Antar att det räknas som löpande underhåll. 

En annan grej som inte blev så bra var det djupa hålet i stenen längst bort. Det är en grop som det samlas vatten i. Jättehärligt tycker fåglarna som använt det som bad. Inte så jättehärligt för oss föräldrar när Stellan går ner med lågskor och sätter sig i det sura slemmiga vattnet. 

Eftersom jag inte direkt har huvudet på ett skaft nu för tiden så har jag inte tagit någon nyaktuell före-bild den här gången. Därför får vi hålla tillgodo med ett par halvgamla. Det var inte så lätt att hitta bilder då jag undviker att fota det här området.

IMG 8116 

Hampus tidigare i vår som är ute och grillar. Man kan se den gräsmatteliknande yta som är mellan grillen och järnbordet. 

IMG 8446

På den här bilden kan man också se lite av gräset och den vida tallen

Oj, det blev en jättelång inledning för att komma fram till vad jag gjort den senaste veckan. 

Vi började med att såga ner några av de mest yviga barriga stickiga grenarna från tallen för att få den lite luftigare mot marken. Därefter grävde jag bort den där jädra jorden mitt i klippan, vilket inte alls var så lite som jag trodde innan. Jag körde bort skottkärra efter skottkärra (minst tio stycken) med jord och rens innan det var klart. Jag passade även på att utöka projektet lite allt eftersom till att även innefatta en uppdaterad plantering i stenpartiet samt gjorde en bättre anslutning till köksträdgården. 

Parallellt så har Hampus snickrat en sandlåda och har med hjälp av Stellans morfar också fyllt den med imponerande mängder sand.

EFTER

DSC 6457

Under tallen har jag satt smultron (återanvända) och något gult slingrande jag hittade på tomten. Längre fram ”Kärleksört” och ”Mossflox”. I de djupare skrevorna närmst gräsmattan ”Liten Kärleksört” och ”Vit Fetknopp”. Till höger i stenskrevorna har jag något rosa jag hittade i backen, samt jättevallmo i det som blev mer av en riktig rabatt invid köksträdgården. 

DSC 6460

Liten Kärleksört, fin hoppas den överlever…

DSC 6462

Kärleksört och Mossflox

DSC 6464

De rosa är hittade i backen, den ensamma lökväxten kom från ett jularrangemang anno 2011-ish och tlll höger vallmorabatten 

DSC 6483

Nu med sandlåda, jättebra fixat av Hampus 

DSC 6469

I det lite djupare hålet planterade jag någon slags prydnadsrabarber jag hämtade på tomten för att slippa ha Stellan i det sunkiga vattnet var och varannan dag

När det gäller valet av växter så är det helt slumpmässigt. Mina trädgårdsintresserade vänner är nog inte så imponerade av tillvägagångssättet. Det som hände var att jag bestämt mig för att köpa smultron och sätta överallt, och åkte till lokala trädgårdshandeln. Väl där fanns inga smultron så då valsade jag omotiverad och sur runt ett antal varv tills jag hamnade framför reahyllan. Där jag till slut plockar på mig några olika billiga växter. Visst, jag kompletterade med några andra till ordinarie pris också, men det var ju allt annat än i förväg genomtänkt. Några av växterna som jag använde plockade jag dessutom från andra ställen på tomten för att göra det lite enkelt för mig. 

När det gäller den nedre delen av den här sidan av tomten, den som sluttar mot söder, så har vi ganska långtgående planer. Vi håller just nu på att ta in offerter, rita på bygglovsansökan och planera för en rejäl stödmur, plank och bättre gräsmatta. 

DSC 6428

Bättre och plattare gräsmatta här, det blir ett helt eget projekt

Semesterprojekt ett avslutat – sten vid odlingslådorna

Sista skälvande dagarna på vår sexveckors semester har bjudit på krafttag för att bli klara med några av semesterprojekten.

Först, att snygga upp runt nya odlingslådorna. Ni kanske kommer ihåg att vi i maj snickrade några olika nya odlingslådor, finns att läsa bland annat här och här. Det var dels två större och lägre lådor som vi målade svarta som skulle användas till salladsodling och liknande, och dels två ”lite finare” lådor gjorda i tryckimpregnerat virke med handtag för grönsaker, kryddor eller blommor. Jag fixade och donade en massa för att hitta en bra plats att ställa de svarta lådorna på och tänkte att jag skulle vara smart och ställa dem på markduk för att slippa klippa fästinggräs runt kanterna ideligen. Det enda jag inte gjorde klart var att fylla på ordentligt med sten runt om, de har istället stått med synlig odlingsduk hela sommaren.

Jag trodde det skulle dra ut på tiden en vecka och inte tre månader. Men oavsett – Hurra! Hurra! Nu är det fixat. Stenen som jag använt är uppgrävd från andra ställen på tomten, bland annat ur potatislandet. Det blev en del bärande och tvättande. 

FÖRE:

IMG 8483

Det var lurvigt gräs och ojämn mark där lådorna skulle stå

IMG 8542

Så här har det sett ut hela sommaren med undantag för fiberduken

EFTER

DSC 6485

Äntligen är markduken täckt med sten och syns (knappt) inte längre. Morötterna i den vänstra lådan har det tufft eftersom Stellan gräver i jorden varje dag. 

Beträffande odlingen så tror jag salladen var som bäst när vi var i Frankrike. När vi kom hem var det överblommat, övervuxet och snigelätet. Jag sådde om sallad i den ena och sådde morötter i den andra men jag vet inte om det hinner bli något innan frosten kommer (snart, antar jag). Det var något som inte var helt optimalt, tyckte jorden var grov och torr så jag får fundera på att blanda i mer köpejord till nästa år kanske. En annan bidragande faktor är möjligen att Stellan brukar ägna en stund varje dag åt att gräva runt i jorden med sin lilla spade, kan eventuellt ha påverkat slutresultatet…

En annan tanke som slagit mig i år är att det är ju inte så jättekul att odla och äta sallad så vi kanske planterar jordgubbar i samtliga nästa år. Plocka och äta jordgubbar ingår också i Stellans dagliga rutin. 

I det lite längre perspektivet hoppas jag på att kombinationen energi, ledighet och torrt trä kommer sammanfalla så vi får lite svartfärg på de andra obehandlade lådorna också. Det är klart snyggare. 

En ny strandväska

I lördags var det strålande fint och soligt här, närmast värmebölja. Stellan var ute naken och lekte med vattenslangen både på fredagen och lördagen – och Hampus som är ett baddjur insisterade på att vi skulle ta oss till Kottlasjön för ett premiärdopp. Dopp och dopp, det som hände var att Stellan fick sitta i vattenbrynet och gräva, Hampus stod ute med vatten till vaderna och jag doppade en halv fot. 

I samband med detta uppstod stora frågetecken kring vad man bär alla sina strandsaker i för attiralj. Det kändes inte supersnajsigt att köra Willyskasse så jag började estimera vad det skulle ta att ”lite snabbt kasta ihop något”. Dvs sy något. Jag hade redan gjort ett försök att köpa en bra strandväska men inte hittat någon tillräckligt bra på avsatt tid. Bestämde mig därför för att så att säga, kasta ihop något lite snabbt. Jag använde inget mönster utan klippte och mätte på frihand. Jag utökade antalet features efterhand som jag kände att jag hann så tillslut så hade den både foder, innerficka med dragkedja och ytterficka. 

Lagom till att min nya strandväska var så gott som färdigsydd så hittade jag den vi tidigare använt, som fallit helt i glömska. Den fula men ack så praktiska shoppingbag som vi skaffade på mataffären i Antibes för två år sedan. Nåväl, insatsen var förhållandevis kort och tyget, bärbanden och dragkedjan hade jag hemma redan. Jag tror den blev helt okej till ganska bra. 

Mot sommarens alla badutflykter!

DSC 5990

Min nya snabbsydda strandväska

Tomater

Bloggandet fortsätter för tredje dagen i rad minsann. Det betyder alltså att vi haft ännu en produktiv utedag. 

Dagen började som vanligt med ett besök på Blomsterlandet där vi återigen fyllde bilen med diverse säckar. Den här gången blev det sex säckar täckbark och tre säckar odlingsjord, men även tre tomatplantor och massor av frön. 

Vi har nu fixat med de befintliga odlingslådorna, gödsla  och sått morötter i en av dem, och i den andra brytbönor och rädisor. I den tredje är det jordgubbar sedan tidigare. I de nya kommer det bli tre olika sorters sallad, dill och sockerärtor. Slutligen täckte jag lådorna och potatislandet med fiberduk för att boosta det tropiska klimatet. Hampus gjorde klart den andra mindre lådan (se gårdagens blogg) så nu har vi två. Ska det bli fler så behöver vi skaffa mer virke. 

Stellan och jag tog också och rensade bort de risiga ruttna tulpanlökarna som jag visst vattnat ihjäl på uterummet och de sista pelargonerna som ännu inte tagit sig. Man kan säga att jag tog död på cirka 18 pelargoner mot två som överlevde. Nu är allt undanstädat och ersatt av dagens tomatplantor. Framåt uppåt.

Slutligen ska jag bara skjuta in att jag inte bara påbörjar nya roliga projekt. Idag skördade jag faktiskt en tuva av gräslöken och hade i fisksåsen. Skönt. Då har kan vi sätta check i den boxen innan allt är överväxt. 

 DSC 5764

DSC 5771

DSC 5773

DSC 5800

Pepp på rädisor sedan fjolårets succé 

DSC 5804

Mellisfika på en sten

DSC 5818

Mycket att tvätta, tur jag hade hjälp

DSC 5820

Fina små tomater

Första lådan klar

Idag har vi varit på brunch på ett ställe som öppnat i ny regi, Lidingö Saluhall. Jag var ganska tveksam först, ni vet, det är dyrt, tar halva dagen och stor risk för kaos pga minimonster. Det hela gick dock långt över förväntan. Det var visserligen kostsamt (cirka 270 kr/vuxen) men jättegott, fräscht och Stellan var snäll. Visst det blev lite kladd och mat på golvet men klart hanterbart. Buffebordet var fint och kändes klart lyxigt med både råbiff, pocherade ägg, räkor, rökt lax, grillade grönsaker, ostron, ostar, bröd med mera. Till efterrätt fanns diverse sorters mousse, rabarberpaj, våfflor, frukt osv. Gott gott! Stellan åt rejält med pommes, räkor, lufttorkad skinka, grillspett, våfflor och vindruvor. Priset för hans portion var tio kronor så det var väl spenderat!

IMG 0181

Brunchbuffe idag

Det jag egentligen skulle komma till var att vi, mest Hampus, därefter byggde klart den första av två mindre odlingslådor som han påbörjade igår. Det var lite pyssel med att sätta ihop alla bitar men det blev vinkelrätt till slut. Det bästa av allt var att alla mått stämde, och tur var det eftersom den andra lådans 29 bitar redan är kapade. Inspirationen till lådan kommer från en bok jag har ”Drömmen om ett orangeri” där de använde sådana här lådor att odla tomatplantor i orangeriet.

Tanken är att vi ska ha en plastback inuti denna låda, och att det i plastbacken ska vara en plastsäck alternativt tidningspapper mot jorden. Av den anledningen så tog vi impregnerat virke med förhoppning om att det ska hålla för att stå ute i många år. Yttermåtten på plastbacken är 60 x 40 cm, så det är en halvstor låda kan man säga. Förhoppningsvis lagom för sallad, kryddor eller fänkål…? Jag tror att Hampus tyckte det var ett ganska kul projekt, själv ser jag fram emot cirka tio till… 🙂

IMG 0180

Plastbacken inuti är 60 x 40 x 35

IMG 0179

Med bärhandtag så två starka kan flytta den vid behov

En smula ny sykraft

Min symaskin har gått lite dåligt de senaste… säg fem åren. Eftersom jag inte naturligt haft vägarna förbi symaskinsbutiken i Östersund där jag servade den för elva år sen (eventuellt, när jag tänker på det så var det kanske inte ens den här utan den förra symaskinen som servades?). 

Jag har vid flera tillfällen googlat efter symaskinsreparatörer i närområdet men inte hittat någon inom min bilkörar-komfortzon (läs: Lidingö). Det torde inte vara så svårt att ta sig till Sundbyberg kan man tycka, men tja… det har inte blivit av ännu. Istället kom jag att tänka på en kollega till Hampus som lagat sin tvättmaskin med hjälp av Youtube-filmer och tänkte att ”Hur svårt kan det vara”. Efter att ha tittat på hur någon i amerikat borstat bort ludd under hållaren för underspolen så gjorde jag detsamma. 

Håll i hatten Kerstin vad mycket ludd det var därunder! Notera att i det här hålutrymmet ligger det en nästan lika stor plastkopp så det var hårdpackat. 

IMG 7952

Spolarfot och ludd

Nu när den är rensad, borstad och dammsugen och jag tycker mig se en väsentlig förbättring. Jag passade på att läsa på lite om trådspänning, som är det som krånglat mest, och tror jag fick till det lite bättre. Med detta kom en smula ny energi och inspiration så jag tog tag i en till 75% färdig övergiven haklapp som legat på undantag ett bra tag. Den blev klar på ett kick och eftersom det gick så överraskande bra att sy så gjorde jag fyra till av bara farten. Kan vara bra att ha i gömmorna för framtida bruk. Tyget jag använder är fortfarande någon slags plastad bordsduk, ni vet, nutidens vaxduk. 

DSC 5269

Klarar många års framtida kladdande?

Det jag också ska säga som inte alls hör till ämnet är att jag hittade en gammal vas som jag glömt att jag hade (trodde vi bara hade små smala tantvaser) och jag blev så glad att jag köpte en bukett tulpaner på Willys när jag handlade senast. Jag brukar inte köpa blommor och speciellt inte på mataffären, men det här var ett riktigt lyckokast! Ps. idag hittade jag första blåsippan i slänten också. 

DSC 5267

Tulpaner

Vårkollektionen (nästan)

Jag är gift med en man som avskyr förändringar. Samtidigt är han ganska petig och full av åsikter. Varje gång något ska köpas hem hit så brukar det föregås av lång förhandling, uppgivenhet och frustration. I dessa tider av varannandag-föräldraledighet så har jag både tid att störa mig på saker och kan ägna timmar åt e-handel. Saken är den att jag är urless på soffgruppen i vardagsrummet. Eller ja, inte själva sofforna utan hur de ”presenteras”. Vi har vita soffor och försöker hålla dem vita genom att alltid ha dem skyddade av filtar (som vi valde tillsammans när vi köpte sofforna). Trots att det gått typ fyra år sen vi köpte dem har vi inte kommit till skott att skaffa några pyntiga prydliga soffkuddar, utan har haft en varsin temporär missanpassad kudde. 

DSC 5162

Före: soffgrupp, dock i sällan skådad prydlighet

Nog med inledning, det jag ska komma fram till är att jag har stuckit ut hakan (rejält) och alltså köpt nya soffkuddar utan att fråga panelen först (läs: skriet-emoji). Jag beställde även nya vita soffiltar men de kom inte fram (kanske var det ett tecken). Istället fick jag något helt annat som jag inte beställt i mitt paket. Surt. Nåväl, genom att helt enkelt vika ihop de dötråkiga filtarna och styla de vita sofforna med nya kuddar så blev det nästan som ett helt nytt hem. 

DSC 5174

Efter: Nya kuddar och vita soffor

DSC 5171

Cerise och två sorters grå i sammet. Fodral och innerkuddar köpta från H&M Home

Hampus har ju hunnit uttrycka sitt missnöje ganska många gånger hittills ikväll och har gjort sitt bästa för att själv återställa allt så at det ska se ut exakt som innan. Men snark. Själv har jag redan bestämt hur det ska göras och längtar till det är dags att renovera hela vardagsrummet igen. Om max fem år.