Kategoriarkiv: Odling

Frösådd

I lördags åkte jag och Stellan till Blomsterlandet och köpte ett minidrivhus och lite fröer. Igår invigde vi det genom att så jättesolros, ärtor och lite tomatfrön. 

DSC 8901

Inte så mycket kaos utan stor koncentration

DSC 8906

Inte så noga att bara sätta ett frö per box

DSC 8910

På med locket, bara att vänta…

Första skörden

Idag var Stellis och jag ute och skördade första salladen. 

Det var ett fåtal blad av babyspenat, ett handfång ruccola och några pyttesmå urgallrade rädisor. Nu gäller det att komma ihåg att sköra löpande innan det blir beskt och förvuxet. Av huvudsallad, morötter, bönor och ärtor är det en bit kvar. Dock har några potatisrader börjat komma upp så förhoppningsvis hinner jag kupa lite i helgen. 

DSC 5979

DSC 5980

 

Kickoff för nya lådorna

Idag har det varit bonushelgdag, Kristi Himmelfärdsdag, och jag har varit ute och fixat lite för att fira ledigheten. Det var på håret, men nu är de nya lådorna äntligen fyllda med jord, frön och täckta med duk.  

I de två svarta har jag dumpat en varsin kärra jord från komposten, en påse gödsel och en påse köpejord. I den ena blir det rädisor och huvudsallad och i den andra blir det ruccola och spenat. Det ser vi fram emot!

Som bonus är nu även den mellersta kompostlådan tömd. Jag har fått ut överraskande mycket jord i år, minst sex sju skottkärror. Den jag tömde nu är i någon slags mid-cycle i kretsloppet och det var mycket av innehållet som inte hade förmultnat klart som får gå tillbaka. Äggskal och avocadoskal/-kärnor vittnar om vad vi äter mycket av. Nästa steg när det gäller komposten blir att vända den proppfulla högra lådan som stinker och innehåller mestadels ruttna grönsaker. 

Jag har även hällt jord i våra mindre premiumlådor med handtag. De står lite halvtemporärt jämte de andra lådorna i avvaktan på eventuell annan långsiktig placering. Den ena har jag sått slätbladig persilja och dill i. Den andre är ännu obestämd men det lutar åt att skaffa smultron åt Stellan. 

IMG 8540

Just ja, höll på att glömma att berätta. Jag har planterat mina första potatisgroddar också. Det är tre stycken som hamnat i mina största krukor på uterummet. De kvarvarande fem får växa till sig fram till helgen och sen sätter jag dem i nån låda eller gräver ner dem i gamla komposten. Får se. Det återstår också lite annat jobb här under våren med att gödsla i rabatterna och lägga ut mer bark. Tulpanerna står ännu hela och fina, vilken seger!

DSC 5905

Potatisgroddar

DSC 5903

Gränslös växtkraft?

Vi har skördat rabarber för första gången i år och ser fram emot en rabarberpaj till kvällsfikat. Vi har jättefina rabarber i år, de växte verkligen snabbt efter att jag körde i en påse gödsel. Jag läste i min trädgårdsbok att man skulle gödsla en gång till på försommaren för att hålla igång växtkraften. Ska försöka komma ihåg det, men framförallt ska jag komma ihåg att skörda när den är som bäst och inte hålla på och snåla (vänta) till ett ”bättre” tillfälle. 

Ojdå…

Det händer sällan en massa tok när Hampus är hemmapappa. När jag och Stellan är hemma blir det alltid kaos. Detta beror på att Hampus lägger allt annat åt sidan för att passa kotten, medan jag gör tusen andra saker vilket öppnar upp för bus. Jag är inte säker på att jag tjänar så mycket på den inarbetade tiden, med tanke på det merjobb i tvätt och städ som Stellans egna projekt ofta medför. 

DSC 5893

Nej, men jag ska bara fixa med tomaterna på samma sätt som jag fixar med rabatterna ute… Perfekt att lägga ifrån sig jorden på den här arbetsytan i perfekt höjd. 

DSC 5894

Aha, här under var nån kul grej

I övrigt kan jag bjussa på en smygtitt på vårt pågående projekt – fixa fler odlingslådor. Vi har byggt ihop ytterligare två enklare, lägre lådor som lämpar sig för sallad. Dessa är målade i svart så kallad rödfärg (slamfärg).

Jag har nu klätt lådorna med täckväv och har även lagt täckväv på hela markytan under. Först tänkte jag bara hugga ut för gräsmattan men sen såg jag framför mig år av utebliven trimmerkörning och högt fästinggräs. Nu kommer det som sagt bli täckväv som jag tänkte dölja med småsten. Stenen hämtar jag på mitt stenröse vid potatislandet (läs en hög av mindre stenar som jag grävde upp i samband med det projektet). Må detta bli en underhållsfri vinnare!?

Nu är det full rulle med arbetsvecka igen så det lär inte bli något mer gjort förrän tidigast till helgen. Dessutom måste vi åter igen köpa massor av jord, pga grav missuppskattning om hur stora dessa skulle bli. Fast jag ska börja med att tömma komposten. Eftersom det är snyggt med målat så kommer vi mest troligt måla de andra lådorna också under säsongen. 

DSC 5896

DSC 5897

Här ska det bli sju sorters sallad. I de andra tre lådorna kommer det bli morötter, bönor respektive sockerärtor samt jordgubbar. 

Tulpaner

Tulpaner och andra knölar har varit ett litet fokusområde här sen förra hösten om ni kommer ihåg. Bland annat så var jag och det allra minsta kottegrynet ute och grävde ner mängder med lökar i oktober i fjol, läs här och här. 

DSC 2553

Stellan och jag sätter bland annat tulpanlökar

Därefter hade vi lite trubbel med någon naturkompis som vid två tillfällen grävde upp lökarna igen. Efter lite funderande så tror vi att det var en grävling som sniffat sig till det gottiga (?) benmjölet som jag strödde i groparna. Jag tror aldrig jag skrev om det på bloggen men här kommer en bild på hur det såg ut när jag kom hem från jobbet en dag.

IMG 6984

Ett par dagar efter plantering så var alla lökar uppgrävda och slängda huller om buller

Jag stoppade tillbaka dem, vid två tillfällen, men till slut fick de stanna i jord. 

Jag visste redan i höstas, när jag fyllde en hel rabatt med tulpanlökar, att jag inte skulle få ha dem kvar från rådjuren om jag inte satte upp något slags staket. Det tog ett tag men i våras så var vi och köpte ett slags rådjursstängsel. Detta bloggade jag om här.

Hur har det gått då?

Blandat kan man säga. Tulpanerna längs uppfarten blev uppätna i samband med att första millimetern blad kom upp så de har vi inte sett skymten av. Pingst- och påskliljorna har dock stått starka under en längre period även om de nu håller på att vissna. Tulpanerna bakom stängsel höll även de på att gå förlorade i samband med det senaste ”vinteråterfallet” då det snöade så pass mycket att nätet vek sig (jag har ju inte använt några särskilt rustika staketstolpar utan tog det där enkla kittet som man kunde köpa på blomsterhandeln). Möjligen på grund av det plötsliga snöfallet, snabbt som ögat var rådjuren där, klev över nätet och åt upp allt de kunde. 

DSC 5459

Rester efter ett hungrigt rådjur

Sen dess, peppar peppar, har det gått bra. Nätet står någorlunda uppe, även om det kanske mest är tur. Så här ser det ut i rabatten idag. Härligt va?

DSC 5843

DSC 5839

DSC 5840

 

Summa summarum så tycker jag att det var ett lyckat staket. Och nu när det verkar funka så tror jag det är dags att inför nästa år, investera i bättre stolpkäppar så vi kan fästa upp nätet med lite stil också.

DSC 5853

Ser ju lite sjavigt och fjuttigt ut, bättre stolpar till nästa år!

Eftersom jag ändå var ute med kameran så kommer här lite andra bilder från grönskan.

DSC 5845

Plommonträdet står i full blom, men det syns knappt mot bakgrunden 

DSC 5850

Mums rabarber

DSC 5851

I övrigt så ser det mest ut så här. Vi har pågående odlingsprojekt lite var stans så det ligger säckar, plastbackar och jordhögar här och där

Tomater

Bloggandet fortsätter för tredje dagen i rad minsann. Det betyder alltså att vi haft ännu en produktiv utedag. 

Dagen började som vanligt med ett besök på Blomsterlandet där vi återigen fyllde bilen med diverse säckar. Den här gången blev det sex säckar täckbark och tre säckar odlingsjord, men även tre tomatplantor och massor av frön. 

Vi har nu fixat med de befintliga odlingslådorna, gödsla  och sått morötter i en av dem, och i den andra brytbönor och rädisor. I den tredje är det jordgubbar sedan tidigare. I de nya kommer det bli tre olika sorters sallad, dill och sockerärtor. Slutligen täckte jag lådorna och potatislandet med fiberduk för att boosta det tropiska klimatet. Hampus gjorde klart den andra mindre lådan (se gårdagens blogg) så nu har vi två. Ska det bli fler så behöver vi skaffa mer virke. 

Stellan och jag tog också och rensade bort de risiga ruttna tulpanlökarna som jag visst vattnat ihjäl på uterummet och de sista pelargonerna som ännu inte tagit sig. Man kan säga att jag tog död på cirka 18 pelargoner mot två som överlevde. Nu är allt undanstädat och ersatt av dagens tomatplantor. Framåt uppåt.

Slutligen ska jag bara skjuta in att jag inte bara påbörjar nya roliga projekt. Idag skördade jag faktiskt en tuva av gräslöken och hade i fisksåsen. Skönt. Då har kan vi sätta check i den boxen innan allt är överväxt. 

 DSC 5764

DSC 5771

DSC 5773

DSC 5800

Pepp på rädisor sedan fjolårets succé 

DSC 5804

Mellisfika på en sten

DSC 5818

Mycket att tvätta, tur jag hade hjälp

DSC 5820

Fina små tomater

Potatissommar

Vi ska försöka återupprepa fjolårets potatissuccé, se här och här. I år ska jag dock göra vissa justeringar så att den så kallade midsommarpotatisen inte kommer i augusti.

I torsdags var det riktigt svinkallt men Stellis och jag fick trots detta lite feeling och gick iväg till Blomsterlandet och köpte sättpotatis. I år köpte vi både mandelpotatis (sen) och någon random färskpotatis (tidig). Efter att ha sett någon TV-kändis på morgonteve förplantera potatis i små pappkartonger, så köpte jag även dylika pappkrukor. 

Potatisarna ska nu förgro. Om någon vecka så tänkte jag sätta minst åtta knölar av den tidiga sorten i varsin pappkartong som får växa till sig inomhus innan det är dags att plantera i krukor på uterummet. Jag har ingen koll på hur vi ligger till tajmingmässigt men jag antar att vi är hyfsat rätt eftersom det finns mycket sättpotatis till försäljning just nu. 

Kotten som gillar att sortera saker, var mest intresserad av att flytta potatisar från en plåt till en annan. 

DSC 5623

Stellan hjälper till

DSC 5632

Mandelpotatisar

DSC 5634

Nypotatis, vars namn fallit i glömska

Potatis

Som jag antydde i förra bloggen så har vi nu börjat skörda frukterna av vårt potatisland. Tanken var ju att vi skulle ha färskpotatis till midsommar, men det var lite väl optimistiskt. Sorten vi satte är mandelpotatis och den är sen, så vi kunde ana att det inte skulle funka. 

IMG 5742

Minimala potatisrötter till midsommar

Igår var det i alla fall nypremiär för att vittja landet. Det såg bättre ut den här gången. Vi kokade den lätt och åt som snacks med smör, det var otroligt gott!

IMG 6312

Potatisen plockad i vårt eget land i går. 

Skörda frukten av den här rädisan…

Visst är det knäppt?!

Jag har knappt ägnat trädgården en tanke sedan jag skrev förra blogginlägget i samma ämne. Redan då tyckte jag att det var lite kasst att jag glömt bort alla pågående odlingar, och nu har det alltså hänt igen. I min värld står det mesta stilla men livet i landet verkar rusa på i dubbelt så snabb takt. Det kan i och för sig ha att göra med att det varit både varmt och regnigt, samt att jag haft täckduken på. Det har varit klart gynnsamma förhållanden till nackdel för min amningshjärna. 

I söndags för en vecka sedan så insåg vi att rädisorna var gigantiska och passade då på att skörda de första. Kotten var med och hjälpte till.

DSC 0392

Stellan håller i första rädisan

DSC 0430

Mums, bita lite i blasten….

DSC 0381

Nåväl. Nu spolar vi fram till idag. Plötsligt händer det som man säger.

Idag kom jag ä-n-t-l-i-g-e-n iväg till byggaffären och köpte några trästavar. Med mycket möda, stor ilska och inget tålamod ägnade jag dagen innan lunch åt att bygga ihop några slags ställningar till odlingslådorna. Ni kommer ihåg, rådjuren var där och mumsade, och jag ville gärna ha en lösning som var lite bättre än den provisoriska (att bara slänga ett nät över).

Det gick verkligen dåligt från start till slut, jag sågade snett, skruvade fel, träet sprack och det blev gängligt. Därtill var jag både allergisk (nös 1 000 gånger) och var varm (kokhet) – så ni förstår att jag var på dåligt humör. Men, nu ska vi inte gräva ner oss i det, utan njuta av att jag är klar. Tre lådor, tre olika lösningar. Den längst bak som innehåller sockerärt och brytbönor fick en klätterställning istället för ram. På grund av nämnda kvalitetsproblem så blir det inga närbilder. 

DSC 0605

Lådor med träställningar som håller uppe det svarta osynliga rådjursnätet. 

Jag har varit varse att det växer under täckduken i potatislandet, men inte riktigt kommit till skott med att agera på det, det har tro det eller ej, varit något att stå i varenda dag på slutet. Nu tog jag tag i det, rensade bort massor av ogräs och kupade potatisen (bättre sent än aldrig?). I hörnet längst fram till vänster, närmast hinken, förväntade jag mig morötter. Dock hittade jag inte ett enda spår av detta så jag rensade bort alltihop pga sur. 

DSC 0606

FÖRE: Ett så kallat oräsland med lite potatisinslag

DSC 0608

EFTER: Tre rader potatis till höger, tre sorters lök längst fram till vänster. Inga morötter alls längst bak till vänster. 

Vidare rensade jag upp i övriga trädgårdsland så det blev bra, men det var inte alls min dag idag. Jag har redan ledsnat på det här med hemmaodling och tänker att det är himla smidigt att köpa grejer på affären istället. Som tur var är vi två här så Hampus kunde ta på sig ledartröjan och plocka sallad entusiastiskt i min frånvaro. 

DSC 0609

Salladslådan, från vänster: Rädisor, ruccola, spenat och huvudsallad(?)

DSC 0612

Ett helt durkslag ruccola 

DSC 0615

Dagens middag: Tonfisksallad med bland annat ruccola och rädisor. Det blev väldigt gott så nu tycker jag det är lite kul med trädgårdsland igen.