Kategoriarkiv: Möbler

Vetenskap som lösning på trädgårdskonflikt

Det höll på att sluta med osämja igår när vi gick ut för att åtgärda ogräsinvationen som tagit över vår blivande fina gräsmatta. Vi var inte helt överens om hur biffen skulle tas och det slutade med en förlikning. Vi blev nästan färdiga i går och så här såg det ut när vi gick ut i morse för att fortsätta.

DSC 0603

Vår konflikthantering med vetenskaplig inriktning gjorde att vi delade upp plätten mitt i tu. Den ena kröp runt på knä och rev upp alla ogräsplantor mycket grundligt. Den andre körde över ogräset med gräsklipparen, hävdade ogästvänligt klimat, och gjorde annat resten av tiden.

Nu är det olidligt spännande att se vem av oss som får till bäst resultat och därmed har solklar rätt att övertrumfa den andre vid alla framtida trädgårdsdiskussioner.

Idag har vi i alla fall fortsatt jobbet genom att hälla ut 14 säckar ny jord, kratta, trampa, vattna, kratta, så frö, kratta och trampa. Det ser, precis som sist, lovande ut.

DSC 0618

DSC 0617

Förutom detta så har vi tagit emot vår nya tvättställskommod som kom med lyftkran från Bygg-Oles. Här är det stenskivan med underlimmade tvättställ som kommer flygande.

IMG 1648

Notera att Hampus och jag föreslog att vi skulle bära upp grejerna men leveranskillen propsade på att få köra lyftkran för att det var ”säkrare”.

IMG 1646

… Vi har även undvikit att elda upp hus och garage trots minimajbrasa på uppfarten. Vi insåg att det dock var förbannat mycket rök för lite löv och avrundade tämligen snabbt trots att det är massa kvistar och löv kvar i backen.

DSC 0606

Hampus, som också är i semesterstämning proppsade på att få laga mat över eld i dag så nu väntar vi på en smarrig fylld kalkonfilé.

DSC 0613

Nytt gammalt skåp

I söndags när vi hade pappas bil med dragkrok så körde vi och hämtade ett skåp hos Hampus föräldrar som tidigare tillhört mormor Ingrid.

Bild

Det sitter som en smäck i vår matsal. Än så länge har vi bara ljus i en av lådorna och några tablettet samt servetter i ett av skåpen. Härligt. Må det fortsätta vara tomt i många år.

DSC 0401

DSC 0399Fina detaljer

DSC 0398Hyllspetsen ingick

Inredning att fixa 2012

För ett tag sedan så tog jag upp ett spår på Roadmap 2012, dvs saker som jag/vi planerar att göra under innevarande år. Jag gick då igenom om möjliga renoveringsalternativ uppe.

Förutom alla renoveringsplaner så finns det några restpunkter att göra på inredningsområdet också. Här handlar det inte så mycket om tänka tänka och ta beslut… utan mest om att komma till skott, frigöra tid och/eller helt enkelt betala. Vi har under 2011 haft en lång önskelista med möbler och prylar, nu är faktiskt det mesta avbockat eller så har behovet utgått. Senaste inköpet var nog högtalare och musikanläggning, så vi har kommit långt förbi de mest grundläggande behoven.

Det finns dock ett par grejer som vi gärna vill fixa under 2012.

Köket prio 1: Någon form av gardiner. Kvällssolen skiner in så att den ljuskänsliga befolkningen (undertecknad) knappt kan vistas i köket kvällstid. Nu när det är vinter så är insynen total från lägenheterna och gångvägen intill.

Köket prio 2: Skaffa ett nytt köksbord och nya köksstolar. Den med gott minne har läst min bloggis om det där köksbordet tidigare. Jag får dålig karma av det och det och det ska ersättas. Punkt slut. Hampus är med på mitt spår men prioritet och allvarlighetsgrad i frågan är väl inte helt synkad.

DSC 0296Våra köksfönster utan gardiner släpper in stark sol och insyn. Köksbordet kräver duk och de fyra stolarna är osynkade. Verkligen hemskt.

Härom sistens så satt vi och tittade på Kvänums hemsida och såg precis vilka gardiner vi ska ha (och vilket bord!). Det blir tunna rullgardiner, av rulltyp, inte hisstyp som jag spånade på förra säsongen. Vi enades direkt och Hampus gav (åtminstone temporärt) upp jiddret om rutiga halvhöga tantgardiner (vilket vi, jag bokstaverar, A-B-S-O-L-U-T A-L-D-R-I-G kommer ha).

Large Broby Parlgron 3 669x484Bild från Kvänum. Fantastiskt fina rullgardiner och ett gammalt mörkt träbord som skulle sitta som en handske i vårt kök (samma som på bilden!).

Uterummet prio 3: När det gäller uterummet så kan jag tänka mig att köpa färdigsydda enkla hissgardiner. Det känns smartast när det är ganska mycket glasrutor som omfattas det är overkill att göra något påkostat.  Jag har spanat in dessaJotex som säkert kommer passa och är billigare än vad tyger kostar att köpa i butik.

DSC 0078Bild från vårt uterum från Hampus födelsedag i somras, genom att sitta på rad så kunda alla sitta i skugga…

Matsalen prio 4: Även om man inte kan tro det den här oktoberdagen då bilden togs, så skulle vi behöva lite solskydd även här när det gassar som värst på sommaren.

DSC 0698

Jag är lite inne på samma typ som på Kvänumbilden ovan, men Hampus är mer förespråkare av något med lite mera häng, som exempelvis här hos Small Town Style. Japp det är rätt snyggt, det kan jag inte förneka.

Vinterblomma1 feb 12 188562276Bild Small Town Style

Vardagsrummet prio 5: Återigen sytema. Här har jag planer på att komplettera sofforna med soffkuddar. Nu har det blivit så att vi hämtar gubbrumssoffans kuddar när vi ska ligga i vardagsrumssofforna. Not ok och det ser slarvigt ut. Vi har varit runt i inredningsbutiker och jag har en vision om vilket tyg jag vill ha, men eftersom det är en svår balansgång mellan succe och fiasko så behöver tyget provas ut mot tapeter och soffiltarna innan.

DSC 0922Bild från vårt vardagsrum där det saknas sköna soffkuddar att vila huvudena på

Slutligen för idag,

Prio 6: Två mattor. Hampus på ständig jakt och sköter bevakningen hos både Bukowskis Market och Stockholms Auktionsverk. Vi behöver en matta till matsalen (bild ovan) och en till gubbrummet.

DSC 0622Vårt Gubbrum som skulle behöva en tjock mysig matta

Välkommen upp!

Välkommen upp till vår övervåning!

Inför vår (så småningom) stundande renovering av övervåningen så tänkte jag att det var på sin plats att låta alla hälsa på här uppe. Låt dig inte skrämmas – seså, stå inte där i trappan och tveka. Visst visst, det är inte precis nyrenoverat, men så farligt är det väl inte? Eller?!…

DSC 0154

Vi börjar med att backa några steg. Ett år och två månader ungefär.

När vi tog beslutet att köpa huset gjorde vi en överenskommelse som bestod i att

1. Vi ska aldrig renovera tillsammans.

Med detta så avses att vi inte ska försöka köra renoveringsprojekt där vi jobbar sida vid sida, vardag och weekend med ambitionen om att spara massor av pengar och samtidigt tro att det ska vara sådär trevligt man kan tro att det är skratta, pussas och köra lite roller samtidigt.

2. Vi ska aldrig göra avkall på kvalitet.

För att beskriva tvåan så börjar jag med att dra en parallell till jobbet. Jag jobbar som projektledare och i alla projektstyningsmodeller återkommer en sak – avvägningen mellan Tid (T) Kostnad (K) eller Kvalitet (Q). Begreppen kan förstås heta och förkortas lite olika, men innebörden är densamma.

I varje projekt måste dessa tre konstanter viktas relativt varandra.

  • Högt T kan gälla om man exempelvis behöver ha ut en leverans snabbt, exempelvis om befintliga system inte fungerar eller om en ny kund sa ansluta vid en given tidpunkt.
  • Hög K kan vara om man har en väldigt begränsad budget, exempelvis för att annat är viktigare, och att göra lösningen billig är överordnat att det går snabbt och att allt innehåll kommer med.
  • Hög Q – Kvalitet – handlar om innehåll. Inte bara om att en leverans ska vara felfri eller som man kan tro i renoveringssammanhang – exklusiv. Nej, det kan vara att en leverans innehåller mycket funktionalitet, är igenomtänkt, möter behoven lite bättre än annars. Helt enkelt innehåller ett högre värde än att leveransen kom till användning snabbt eller att man höll nere kostnaderna.

Hos oss är Q, Kvaliteten (alltså innehållet i ett större perspektiv än att saker måste vara exklusiva) definitivt högst viktad. Jag skulle säga en fördelning på T = 0,1; K = 0,3 och Q = 0,6. Nu har jag inte frågat Hampus, men gissningsvis skulle han nog sätta 0, 0 och 1.

Så, för att konkretisera, så innebär det exempelvis att vi gjorde nedervåningen precis så som vi ville ha den plus att vi väntade tre månader på den rätta bänkskivan, istället för att göra enklare val som hade inneburit att vi hade kunnat fixa övervåningen också för samma insats. Samma sak gäller för tiden, det får ta den tid det tar bara det blir bra.

Ett annat exempel är att vi undviker (att köpa) interimslösningar. Bättre att vara utan lampa än att köpa en som inte är perfekt, lite förenklat. Vi har alltså inte skaffat några nya möbler hit upp utan fokuserat på de rum som vi bor i. Vi fick en del möbler av säljaren och de funkar bra.

Inser att jag börjar spåra ur bloggen, så tillbaka till rundturen på övervåningen. Nu vet ni bakgrunden till varför den ser så kallat förjävlig ut samt att vi inte brytt oss om att skaffa mer möbler hit upp.

Navigeringhjälp

Övervåningen har samma planlösning som nedervåningen, med undantag för att dörrarna in till stora rummet sitter centrerade (vilket de gjort där nere också i begynnelsen) samt att badrummet är mindre än vad köket är.

DSC 0260

 

Hallen

Trappan kommer upp i en hall. Hallen är utrustad med faciliteter som tvättställ, spegel, dubbla telefonjack och har rikligt med ljusinsläpp från två fönster. Man ser inte mycket av väggarna då det mest är dörrar i hallen. Golvet är någon slags björkimitation som har börjat gå sönder. Härifrån kan man ta sig både in i mitt pysselrum (till vänster), vardagsrummet (rakt fram) eller till tvättstugan (till höger).

DSC 0155Två av fyra dörrar i hallen uppe

DSC 0157Tvättställ, spegel, och pelargonodling att passera på väg in i tvättstugan. Här kommer huvudelledningen in i huset och allt som går vidare till entreplanet är utbytt inklusive proppskåp. Det är förberett för att smidigt kunna byta resten här uppe när det är dags att ta tag i hallen.

DSC 0158Hallen mot mitt rum och vardagsrummet till höger. Den grå väggen och trappan renoverades i våras

DSC 0162Mot vardagsrummet

Pysselrummet

DSC 0222Kliv över tröskeln, lämna björkgolvet och gå mot motsvarande fast i korvstroganoff-färg.

DSC 0217Fastbyggt skrivbord ingick och funkar jättebra. Två garderober att ha pysselsaker och träningskläder i. Tråkigt tak med tråkig gammal vattenskada, men den slutar man se efter ett tag.

DSC 0212Strykbrädan står ofta här, bra att sortera papper på när den inte används för det som den är avsedd för. Bra med två ärvda hyllor att ha prylar i.

Vardagsrummet (Hampus kontor)

Så, då kliver vi in i vardagsrummet uppe som används som Hampus kontor. Perfekt att ha lite luftigt tills dess vi bestämt vad rummet ska användas till. På golvet ett undergolv av plankor som är rätt så fint även om det är nedslipat så spikskallarna syns. Från det här rummet har vi fantastisk utsikt över Nacka och Djurgården.

DSC 0164Vardagsrummet som används till kontor av Hampus.  Sladden… hum… Min älskling är ingen sladdpedant.

DSC 0229Vardagsrummet erbjuder också det faciliteter såsom dubbla telefonjack och rejält med eluttag

DSC 0167Från vardagsrummet kommer man in i vårt nuvarande sovrum. Balkongmöblerna står i ett hörn och passar bra att ha kläder i. Både rottingmöblerna och tavlan fick vi av säljaren.

DSC 0171Arbetsplats och en ensam bokhylla som står och skäms i motsatt hörn. Här är ett ytterligare ett sovrum som ligger spegelvänt från det vi använder nu.

Förrådet

Tja, vad ska man säga. Det här rummet har vi grejer i. Sommarkläder, extra vantar, farmors bordsdukar, en stege, tältsäng och extramadrass, en keyboard (?!), resväskor och plastpåsar. Här är vårt kallaste rum med fönsterbräda, så det passar bra för vinterförvaring av blommor.

DSC 0169Förrådet, skönt att ha ett rum bara för grejer. 

Badrummet

Sådär ja, nu kommer vi in i övervåningens hjärta och husets mest kritiska rum. Tvättstugan/badrummet. När vi flyttade in var det mer badrum än tvättstuga, i betydelsen att det i alla fall fanns duschmöjligheter. Men, efter att hantverkarna hittat rejält, jag menar, rejält, med vattenskada och mögel i väggarna ner mot köket så tog de med besked bort duschkabinen som stod där. Jag vet knappt om de frågade först, fort gick det i alla fall. Som tur var fick vi i alla fall behålla tvättmaskinen.

Här finns en separat liten hytt med toa som vi kan använda, i övrigt är det bara tvättstuga här. Det är ganska kallt sedan elementet stängdes av, då vattenrören som gick utanpåliggande i köket inte fick vara kvar.

DSC 0184Tvättstugan sedd ifrån hallen. Furudröm med bastu till höger. Dörren på väggen går in i det sovrum som vi använder som förråd.

DSC 0185Bra bänk att mangla på, trådbackar undertill med handdukar och underbyxor

DSC 0180Bastu som rymmer jättemycket städgrejer och extra toapapper

DSC 0188Utsikt över och insyn från gångvägen

DSC 0190Vita dörren till höger går in till hemliga WC-rummet. Grovtvättställ och möjligheter att torka svettiga träningskläder är det bästa med rummet

DSC 0192Hål i väggen, förberett med nya vatten- och avloppsledningar att gå över vid renovering till för att undvika vattenkaos i framtiden

DSC 0195Lilla mysiga WC-rummet

Sammanfattningsvis så finns det en hel del att ta tag i här. Det vi också kan lära oss är att den mycket vanliga och ofta förespråkade ”Ett-rum-i-taget”-modellen inte alltid faller väl ut. Inte om det innebär att man har fem olika golv i fem rum på ett och samma våningplan.

Dagens superklipp

Tanken var att vi skulle vara lediga idag och bara vara hemma och mysa. Istället blev det lite jobb och ett varv på melladagsrean på eftermiddagen.

Högst upp på vår inköpslista över grejer vi verkligen behöver till hemmet är punktbelysning till vardagsrummet. Det blev väldigt tydligt på julafton när vi alla satt i sofforna och skulle öppna paket – det var för mörkt. Vi kollade runt lite sporadiskt på några butiker typ Svenskt Tenn och Asplund utan att hitta något vi båda gillade inom rimlig budget.

Det vi letade efter var i två i första hand snygga stilenliga läslampor att ha stående på golvet vid respektive soffa mot väggen.

Sista stoppet innan hemfärd gick vi in på butiken Bohem som inte alls är kända för sina låga priser. Där ramlade vi över ett supersjysst lampbord som var nedsatt från 4 950 kr till 500 kr. Anledningen till detta var att ett av tre ben hade delvis brutits loss från mittpelaren. Plättlätt att fixa tänkte vi och slog till.

Resultatet = Vilket fynd! Vilket lyft!

DSC 0923Vardagsrummet med nya lampbordet och en vanlig fönsterlampa som fixar hörnet

DSC 0924Närbild av vårt nya lampbord

DSC 0912Tur att Ernst kom förbi och fixade det lossnade benet med lite trälim

Om att ha soffor i vardagsrummet

I slutet av juli bestämde vi oss äntligen för en soffa som vi gillade, passade och funkade. Hittills har vi bara köpt och fått vintage men nu har vi alltså för första gången till huset köpt något nytt i möbelväg. Soffan var så bra och prisvärd att vi köpte två.

Åtta veckors leveranstid lovades, men idag kom de – långt före plan. Vilken bonus! Nu blir det dock raskt brådskande att köpa hem minst två förpackningar av fläckborttagningsmedel (alltid en oöppnad i reserv) och soffiltar. Känner mig riktigt peppad att inreda klart vardagsrummet, som stått helt pausat.

Hampus och jag har tydligt kommit överens om  att man bara får sitta i soffan med rena pyjamasboxor och att det är TOTALT JEANSFÖRBUD (för er som inte fattar allvaret så kan jag berätta att dagens jeans aldrig tvättas, och därför färgar av sig något kopiöst.

Hej pappa, ja, jag hör nog vad du tänker. Våra nya soffor är lika praktiska som bänkskivan i köket – vilken blir förstörd av blotta närheten av fruktsaft och allt annat som förekommer i ett kök. Vi tror dock det kommer gå bra med sofforna så länge inte Lillskruttis inte kommer hit och kräks blåbärsgröt =)

DSC 0671

DSC 0673

Ikväll blir det TV-kväll, med tacosmiddag och rödvin i soffan, eller?

Gästrummet pyntat och helt klart

Idag gjorde vi klart det sista så nu är gästrummet helt klart.

DSC 0564Nu är sängarna från landet bäddade. De mönstrade lakanen köpte vi på Ikea i veckan och allt övrigt bäddlinne är ärvt från Hampus mormor och min farmor. Sängborden som är två pallar, tavlorna, vasen och bruna bordet kommer alla från landet.

DSC 0568Guldspegeln är toppenfin och hängde tidigare på lilltoan i lägenheten. Den kommer också från Ikea och är ett riktigt fynd.

DSC 0572Ljusstakarna till höger har jag fått av Elin i present. Hunden/geten som står bredvid har jag fått från mamma. Den röda vasen fick jag av jobbarkompisarna ett år när jag fyllde år för många år sedan. Vita bordet och stolarna är i samma serie som sängbordspallarna och är alltså från landet.

DSC 0574

Äntligen fick jag plocka fram det här broderade påslakanet! Det är två olika ”vika över”-lakan från farmor som är ihopsydda. För att få lite mer stuns så satte jag i knappar i en mörkare rosa. Vi har ett dubbeltäcke i vår säng så jag får glädja övernattande med detta istället.

DSC 0581

En detalj av ett örngott. E som i Elsa. Jag samlar på mig alla gamla broderade örngott jag får tag i, det blev ett nytt gäng från landet nu senast. Där var det broderat I som i Ingrid. Jag har mycket svårt att tro att jag kommer brodera något dylikt själv så det gäller att samla på sig.

Bästa sättet att samarbeta

Långt innan vi ens började titta på hus så bestämde vi oss för att aldrig renovera tillsammans. Detta beslut kommer inte från någon dramatisk händelse, vad jag kan minnas?, utan var mer en stilla överenskommelse. Vi jobbar helt enkelt för olika och jag blir så lätt uttråkad.

När vi en stund senare köpte det största huset med det största renoveringsbehovet så var det lätt att tro att det skulle bli ett helvete. Därav bloggens sub-title. Fast, förvånande nog, så går det (än så länge) riktigt bra. Vi är, om jag får säga det själv, proffs på att samarbeta. Paradoxalt nog så sammarbetar vi som allra bäst när vi inte gör saker (läs: jobbar) tillsammans.

Den här dagen har varit ett strålande skolboksexempel i vår samarbetsskola.

Först så gick vi båda ut i garaget för att måla bänkarna en andra gång. När jag var klar så gick jag in och jobbade lite excel och familjebokslut. Hampus jobbade vidare i garaget.

När Hampus var tillbaka inne så drack vi kaffe och åt lunch. Hade det trevligt och pratade om ditt och datt. Efter lunch var vi överens om att det var ”Egen tid”. Egen tid betyder att man får göra precis vad man vill. Det är uttalat är att man ska utföra sin egen tid självständigt. Man mår bra av att ha ett par sådana timmar varje dag.

Då stack jag ut och cyklade, körde större delen av Lidingöloppet. Medan jag var ute så fixade Hampus med gästrummet, kapade och monterade rullgardiner och hängde upp spegeln.

När jag kom tillbaka forsatte jag och städade i gästrummet och började sortera verktyg och småsaker som stått huller om buller i gästrummet. Att fixa och sortera är sådant jag gillar att pyssla med när jag har egen tid.

DSC 0442Prylorganisering big time. Trevligt att sitta i uterummet.

Medan jag pysslade och senare även målade bänkarna en tredje gång så började Hampus laga mat. Det är vad han gillar att göra när han har egen tid.

DSC 0443Här kokar Hampus buljong på räkhuvuden och grönsaker

Senare på kvällen, efter middagen så körde Hampus på oljelager nummer två på balkongen uppe. Samtidigt gjorde jag passionsfrukt- och mangosorbet i glassmaskinen.

DSC 0470Passionsfrukter och mangobitar som ska mixas och sen stoppas i glassmaskinen.

Så, här kommer slutsatsen.

När man delar upp sig och göra olika saker är att man får tillbaka mer än dubbelt som man ger. Eller tvärt om, man slipper göra en massa saker men får ta del av hela resultatet. Man får jobba i egen takt, försjunken i egna tankar och man slipper bli irriterad på att den andre inte gör som man själv skulle ha gjort eller motsvarande. Man slipper också bli en uttråkad pass-upp till den som tar kommandot.

Istället kan vi efteråt turas om att ge/få outtömligt med positiv feedback och beröm, samt få berätta/höra ingående om alla detaljer i respektive moment. Det är bara trevligt och hundra procent win-win.

DSC 0480Spegeln är uppsatt och rullgardinen är kapad i bredd och monterad. Jag behövde inte lyfta ett finger och är glad för det.

DSC 0448Värsta prylbyrån som numer står i garaget. I lådan ”Ikearester” ligger alla bitar som alltid blir över vid monteringen av Ikea-möbler.

DSC 0446Survival-kit som står kvar inomhus.

DSC 0455Åh, wow, en supergod Bouillabaisse, vilken överraskning! Snacka om att jag gick vinnande som bara behövde sortera lite spik och måla två bänkar!

DSC 0479Lite passionsfrukt- och mangosorbet till min golvarbetare.

Som bekant så har alla regler ett undantag.

DSC 0467Med gemensamma krafter har vi nu lyft ner och putsat alla glasrutor i uterummet.

Typ första semesterdagen?

Idag har vi, i alla fall jag, känt lite semesterkänsla. Vi har sluppit måla på huset! Jag vet inte riktigt vilket kraftord som lämpar sig att använda för att uttrycka hur skönt det varit.

Det enda som är värt att nämna är de vanliga lördags-backintervallerna (som f ö gick otroligt tungt). Senare på eftermiddagen gjorde vi ett litet ryck med några ifrån landet hämtade möbler.

DSC 0416Hampus slipar snabbt upp ytan på bänkarna som ska stå i uterummet

DSC 0423

Jag är tvätt-tjej och använder målartvätt som mitt starkaste vapen. Den här stolen kommer vi troligtvis inte måla om nu, men nu är den i alla fall fräsch.

Efter en rejält het Thai Rödcurrygryta så gick vi ut och grundmålade bänkarna.

DSC 0436Riktigt snabbmålade bänkar

Det var dagens överraskning, gick hur snabbt som helst. På mindre än 40 minuter var vi tillbaka inne igen. Det här med att måla möbler med vattenburen färg är hur enkelt som helst! Jag är jätteglad att Hampus stog på sig när jag upprepade gånger tyckte vi skulle låta bli för att slippa.

Nu ska färgen torka i åtta timmar innan vi fortsätter. Klockan har inte ens blivit 21 och vi är ombytta och känner oss lediga, härligt!

Spritskåpet är öppet

Nyss lyckades Hampus öppna spritskåpet som gick i baklås det första det gjorde efter att han fyllt det. Här demonstrerar han drinkbrickan som hör till.

Hampus med det numera öppna barskåpet. Brickan sitter som halvfast installation i nedre delen av skåpet

För egen del har det varit väldigt mycket jobb och jobb-relaterat den här veckan.

Det enda konkreta, vad jag kan komma ihåg, som gjorts här hemma utöver det vanliga är att Hampus bytte hårddisk i sin dator i går. Jag var på jobbet så jag missade att fota. Enligt uppgift så var det en hel del pyssel att skruva isär iMac:en. För att få loss glaset så använde han bland annat sugproppskrokar (för badrum) från Clas Ohlsson. Runt armleden hade han ett jordat armband och en matta kopplad till jorden i uttaget.

För den som vill läsa mer kan han rekommendera denna manual.