Kategoriarkiv: Vardagslyx

Maguro tataki

Efter att i söndags ha läst senaste larmet om köttcancer så blev det outtalat, men underförstått, nya direktiv för varannan tisdag. Jag kunde också se möjligheten att få äta korv igen (bubblare till varannan tisdag) segla bort eftersom artikeln satte likhetstecken mellan chark och cancer.

Jag hade planerat kalops men fick tänka om och det var inte det lättaste. Efter lite googlande blev det Maguro tataki, eller som man säger utanför japan – halstrad tonfisk.

DSC 0352Halstrad tonfisk med sallad, sparris och soyasås

Tonfisken halstrade jag ca 1 minut på varje sida på stekhett (höhö) stekjärn.

DSC 0339

Salladen gjorde jag på mango, avocado, ruccola och tomat.

Till det två såser.

  • Soyasås på Japan-soya, vårlök, vitlök, riven ingefära
  • Parmesansås  på parmesanost, äggula, rapsolja, vitlök, salt och peppar

Det blev fantastiskt jättegott! En lärdom till nästa gång är dock att man kan dra ner på fisken då den är väldigt mättande. Hälften hade nog räckt för oss om man istället hade brassat lite pilgrimsmusslor eller räkor till.

Årets bästa dag med en timme helg extra!

Årets bästa dag är idag – en timme helg extra!

DSC 0683

Jag har firat söndag genom att ganska tidigt i morse sticka ut på långpass. Sprang ut på Lidingöloppet-banan och sprang de två första milen, med undantag för att jag tog en lite annan väg till Trasthagen. Trots att benen och var tunga och stela sedan igår var det en fin tur. Massor av folk, barn, löpare och cyklister ute i naturen. Perfekt klimat också med +7 grader och fuktig luft.

Nästan varje gång jag springer där så kan jag inte låta bli att tänka på att vi bor på världens bästa ställe. I ett hus på lilla berget, med 3 mil terrängspår någon kilometer bort, omgivna av hav, närhet till en sjö och mindre än en mil in till city-city. Även om vi emellanåt har sug efter att flytta till the Bay Area, så skulle det aldrig slå detta.

När jag kom hem så möttes jag av en glad kille i pyjamas som ställde sig och gjorde Eggs Benedict medan jag duschade.

DSC 0686Hampus bygger Eggs Benedict på ett surdegsbröd, med serranoskinka, porcherat ägg och hollandaise-sås

DSC 0691Dagens lunch på Karolineborg

I övrigt har jag gjort ganska många av de småsaker jag hade tänkt, men att övervintra pelargonerna och darlian som står ute verkar bli uppskjutet tills nästa helg. Hampus har också haft en bra dag, fortfarande i pyjamas sträckläsandes Steve Jobsboken. Det är weekend det!

Riktigt fint helgbesök – lördagen

Vi har haft en fullspäckad helg som vanligt, men den här helgen har bjudit på guldkant minsann. Vi har haft besök av Elin och Vinod.

Det som så att säga går hem på Karolineborg är hårt arbete, gärna i trädgården. När vi har besök är vi inte sena att ta fördel av gästarbetskraften.

DSC 0369Elin och jag körde ut jord och förberedde inför gräsmattesådd

DSC 0377Vinod och Hampus gav almstubben (den vars rötter vi dragit upp överallt ifrån) en rejäl omgång

DSC 0379Män med pilbågar jagar mammutar… hum.. nej, jag menar män med kofot och spett oskadliggör en rot

DSC 0388Lagat god mat

DSC 0407Förlängt grillsäsongen genom att ha nypremiär med grillhällen

DSC 0399Köttet blev riktigt snyggt och gott tillsammans med perfekt ungsstekt klyftpotatis och hemgjord bea.

Fettägget en annorlunda dejt

Idag har vi haft en dejt på tu man hand. En liten annorlunda sådan. Vi var på kroppsfettmätning.

Jag har varit på en sådan tidigare för flera år sedan och brukar referera till den tiden som min kroppsliga glansperiod. I samband med att några på jobbet varit och gjort det så bestämde Hampus och jag att vi också skulle gå dit och kolla kroppens beskaffenhet.

IMG 1297Hampus sitter på Ylab och får uppge ålder samt att han mäts på längden och vägs.

Sen var det bara att hoppa in i ägget och sitta där tre gånger 20 sekunder. Det maskinen gjorde var att den räknade ut kroppsmassan relativt vikten och med hjälp av magiska formler och ospec ”vågor”. Killen som körde maskinen var inte helt tydlig när han redogjorde för teorin.

IMG 1307Hampus är trovärdig med badmössa i ägget

Vi fick följande fettutslag:

Hampus hade 6,714 kg fett som motsvarar 9,2% av den totala kroppsmassan. Jag hade 14,94 kg fett som motsvarar 24,2% av den totala kroppsmassan.

Enligt han som utförde testet så skulle män ligga mellan 15-20% och kvinnor på 20-30%. För Hampus del så kunde hans något låga mängd fett göra att han var lite mer mottaglig för infektioner men det var kanon om man var sportsman.

Jag har en annan översättningstabell sedan sist som är lite mer detaljerad. Här framgår alltså att Hampus (utifrån sitt kroppsfett) klassas som ”Utmärkt: Lägre fettprocent än de flesta. Förknippat med utmärkt hälsa”. Själv fick jag omdömet ”Hälsosamt: Hälsosam kroppssammanstättning”

DSC 0233

Det som var himla tur för min del är att trots att jag gått upp nästan fem kilo sen sist, har jag inte bara gått upp i fett. Fettet har ökat från 13,7 kg till 14,94 kg men i övrigt så består ökningen i muskler (eftersom varken skelett eller inre organ växer i vuxen ålder), vilket på någon nivå inte gör det hela lika illa (även om det gör att jag har förbaskat svårt att stänga dragkedjan i stövletterna).

Cykeltur

Idag har vi varit ute och cyklat, hela Lidingöloppet inlusive sträckan till start och från mål. Det blev en fin och härlig tur i solskenet!

IMG 1211

 

IMG 1213

Allt gick jättebra ända fram till slutet, då jag ett par hundra meter från mål bara tvärdök rätt i backen med cykeln på plan fin väg. Resultatet blev att västeraxeln och högerknät fick käka grus, med motsvarande skrubbhål i tröjan och cykelbyxorna. Hela vänsterarmen blev väldigt spännande peelad i storgruset och jag har en begynnande blånagel på handen. Klockans armband gick sönder och ringklockan blev repig, så styret fick nog också äta grus… Ondast gör dock, den intet rispade högerarmen (fantomsmärtor?) så jag tror inte jag kan delta hushållsarbetet ikväll.

Sen när vi kom hem blev det brunch med omelett, kaffe, Hampus senaste bröd (brioche), grapefrukt, yoghurt och tidning.

Lägg krutet på såsen

Vardagslyx. Med underkategori: Inte konstigt att man går upp i vikt..

Igår kom jag hem sent och möttes av Hampus som stod med händerna i en hollandaise.

IMG 1113En hollandaise under framställning

Den åt vi sen till kokta laxbitar, uppvärmd gårdagens potatis och bladsallad. Vilken vardagslyx!

Eftersom det blev två äggvitor över så gjorde jag en sats maränger. Det blev kardemummamaränger, första gången jag prövade det och de blev gudomliga.

DSC 0350Vispar kardemummasmaksatta maränger

DSC 0359De passade perfekt i vår fina kakburk köpt i Fortnum and Mason-butiken i London i somras.

DSC 0346Jag var inte ensam i köket. Jag hade den finaste gladaste bagaren som sällskap. Här gör han ett bröd på levain, dvs använder enbart en gammal degbit som jäsmedel. Han håller nu på att testa sig fram, men kan anta att levainen behöver gå en handfull cykler innan den har stark jäskraft?