Kategoriarkiv: Gasmannen

Gasbrännaren inkopplad

Idag kom Spis-Johan och hans kollega med vår hårt efterlängtade spis.

Den är nu inkopplad semitemporärt med en lös gasoltub och kan därför användas, men innan gaständaren och ugnen funkar behöver en elanslutning göras.

DSC 0999

Allt det vita på spisluckorna är skyddsplast. Den kommer vi behålla så länge det går…

DSC 0001

Fem brännare, varav den i mitten är extra kraftfull. Det som ligger på mittenbrännaren är en wokring och kan tas av.

DSC 0003

Här ligger grillhäll-tillbehöret på också. Det blir scampi till veckan med andra ord!

Så här ser det ut där gasen kommer upp. Det man ser är avstäningsventilen som man når från inspektionsluckan i hallen. De andra slangarna (framför) avser golvvärme.

DSC 0046

Den slutliga installationen av gasolen kommer göras i slutet av april när plåtskåpet kommer från Kina.

I gästrummet fortsätter det hända gips.

DSC 0048

DSC 0049

DSC 0050

Och så här ser mina körsbärs- och äppelträdkvistar ut nu!

DSC 0017

DSC 0027

Inte konstigt när det ute ser ut så här:

DSC 0031

Blåsippor i hela backen.

DSC 0037

 

 

Eldragning i köket och nya duschen funkar

I helgen som nyss passerat så bodde vi hos Hampus föräldrar och passade på att ha en cityweekend. I mitt fall så innebar det inte så mycket weekend utan kurs på jobbet, både lördag och söndag.

Idag kom vi hem efter ett par dagar alltså och ser att det hänt saker i köket. Killarna har förberett för eldragningar.

DSC 0118

Här ska vi ha ett eluttag, används lämpligen för stavmixer eller elvisp.

DSC 0119

Här, på båda sidor om fönstret kommer det sitta eluttag. Bra om man ska ha fönsterlampor eller ladda mobiltelefoner eller iphonespelare.

DSC 0120

Här… ja, diverse. Elluttag och hyllplan med spots.

DSC 0122

Här förberett för för ospec. Kanske till spisen (ugnen).

För en gång skull kom jag hem i dagsljus så då passade jag på att kolla in gasledningen utvändigt.

DSC 0127

Inte mycket som syns. Om en månad kommer det hit två tuber och ett skåp.

DSC 0125

(Till sommaren behöver vi nog måla de vita detaljerna på framsidan)

DSC 0128

Skrothögen, idag något mindre än i fredags. Bruna kylskåpet borta.

Idag kom leveransen av sten till köks- och hallgolv. Den står här nu. Inte helt optimalt (rädd att den fryser sönder).

DSC 0129

Jag tog även en sväng till garaget. Vem hittar man här om inte gamla farbror spis som Hampus ska spara ”i fall att”.

DSC 0132

I övrigt, måleristuga.

DSC 0133

Vad händer under huset då?

Massor, fast det är svårt att se! Nytt avloppsrör dragit till köket, egentligen väggen mellan kök och hall som hanterar VA till övervåningen. Tidigare var det bara ett tunt rör som gick från avloppet i köket  (det ligger där på sidan, nu ersatt). Nytt rör ska gå från det nya avloppet i köket och förmodligen ansluta till tjocka röret någonstans bakom stenarna.

DSC 0134

Ingen vidare arbetsmiljö?

DSC 0141

DSC 0143

 

 

Badrummet närmar sig

Nya bilder från badrummet.

Det har varit en VVS-kille här idag och anslutit alla vattenledningar under huset, så nu är det nära!

DSC 0086

DSC 0078

DSC 0079

Detta är en vägghängd toa men det syns knappt för den hänger rätt lågt. Dock har Hampus kontrollmätt mot det skiljer bara 3 mm mot den andra.

DSC 0070

DSC 0072

Handdukstorkaren, helt i rätt storlek. Lite av en slump. Alla knepiga ljussken beror på att jag fotar med både blixt och pannlampa.

DSC 0081

Imorse gick vi igenom läget i köket. Gick igenom ritningarna och gjorde el-design. Kvar att bestämma är var och hur många eluttag vi vill ha. Det blir till att fixa ikväll.

De har börjat sätta reglar för att räta upp det nya taket.

DSC 0066

DSC 0063

Här nerifrån ser man vattenlås och den spånplatta som utgör golvet i badrummet uppe.

DSC 0062

Vi har bestämt att alla rör ska bytas ut och att de ska komplettera med rör så det passar vårt tilltänkta nya badrum uppe. Här är rör på rulle?

DSC 0059

Här är det utsågat för gasledning. Eventuellt lite för smalt och grunt? Gasmannen kommer i morgon!

DSC 0064

Så här ser hallen ut nere. Tur vi slipper bo där! (då hade det varit gravt Arga Snickaren-läge)

DSC 0088

Killarna har ju slipat och lackat parketten i de tre rummen nere. Dessvärre är vi inte helt nöjda med det och när vi tittade idag tillsammans med så bestämdes att de gör om det en gång till gratis. Känns jättesynd för det är inte hafsigt gjort, mer otur.

 

Gas-update, kakel och taklist

Sedan gårdagens inlägg har vi mötts av Egyptienliknande demonstrationer mot allt som har med gas, gasspis och gasledningar att göra.

Jag ringde till och med, i smyg, till Lacanche och frågade rent hypotetiskt om det gick att ändra ordern från gas till induktion om det var så att vi skulle vilja det. Fabriken har ju börjat tillverkningen redan men det torde inte vara något problem. Enda nackdelen är att induktionsspisen är 24 000 kr dyrare samt att vi inte kommer kunna använda våra spännande tillbehör som wok-ring och grillhäll. Nej nej nej! Det kändes sådär.

Desto bättre var att Hampus nu bokat in en annan gasfirma som enligt uppgift ska skriva en offert på säker rördragning i golv inklusive skåp att ställa utanför huset. Bra. Känns som en bättre idé. Enligt pappa så skulle vi annars behöva ha en ”Gas-flaskor”-skylt på ytterdörren samt därmed räkna bort hjälp från brandkåren i händelse av brand.

Nu gäller det bara att få hit nya gaskillen samt få honom att prata med byggledaren så de kan komma överens om att golvet rymmer röret samt att det går att gå ut igenom ytterväggen på rätt ställe osv.

Annars då, jo här går det framåt.

Tak och väggar i matrum har målats flera varv.

Taklisterna har kommit upp i gubbrummet. Ännu ej målade och syns knappt mot allt det vita, men det ser riktigt bra ut! Vad nöjda vi är!

DSC 0039

Sen har plattsättningen i badrummet kommit igång. Det ser också bra ut!

DSC 0044

DSC 0048

För några dagar sedan så smetade de på något som vi tror är ekparketts-spackel på golven. Lite obehagligt att komma hem och se hur våra superfina nyslipade golv förvandlats till något annat.

DSC 0024

Nu har killarna tejpat på ny täckpapp så jag vet inte hur det ser ut under idag. Antingen så är det väl slipat eller så är det inte det, helt enkelt.

 

Gasmannen och fulgasinstallatör

Idag hade vi bokat besök av en gaskille som för att ha lite rådgivning för hur vi ska lyckas förse vår pampiga gasspis med dennes livsviktiga gasol. Vi hade ju i vanlig ordning inte tänkt så mycket detaljer utan mer. ”Jahopp, spisen står här och där ute vill vi ha skåpet. Vi drar väl nå rör härifrån å dit eller hit.”

Killen kom före utsatt tid körandes i sin 4-hjulsdriva pickup och ställde den lite modigt halvt i svängen, i den brantaste backen. Alla andra förstagångsbesökare brukar parkera ner på gatan. (En sån bil skulle man ha). Med sig i bilen hade han hunden Wilma.

 

Följande gasförslag diskuterades idag:

– Flytta spisen till en yttervägg – skulle inte tro det nu när köket är minutiöst ritat, beställt och betalt. Förkastas.

– Dra rören i köket utanpå väggen, ovanpå köksskåpen/bakom krönlisten och igenom skåpen – skulle inte tro att vi ändrar något i kökdesignen med samma motivering som ovan. Dessutom måste rören vara lättåtkomliga med stora verktyg så att ha dem bakom en finfin krönlist är inte att snacka om. Förkastas

– Dra rören igenom golvet och ut till närmsta ställe – jättebra idé tycker vi. Gasmannen sa att han vägrade pga säkerhetsskäl. Förkastas.

– Dra rören ner igenom golvet, vidare igenom krypgrunden och ut ur huset på motsatt sida. Gasmannen var tveksam till arbetsmiljön, rörens miljö samt undrade hur vi skulle kunna borra igenom granitgrunden. (Minnesbild hur stökigt det var med bergvärmen). Förkastas.

– Dra rören igenom den ihåliga väggen ut till närmsta ställe – jättebra idé tycker vi. Gasmannen sa att han vägrade pga säkerhetsskäl. Förkastas.

– Dra rören igenom väggen ut i hallen och sen gå längs halltaket ut ur huset. Helt ok tycker vi. Gasmannen sa att det skulle bli fult och att gästerna skulle se hallen först när de kommer hem till oss. Han förkastade idén själv.

– Skippa att dra riktiga rör och ställa gastuben i ett av köksskåpen – Gasmannen sa att det var tillåtet men inte bra. Vi måste offra hela vårt hörnskåp och måste dessutom såga mängder med hål för slangar, luft och allt möjligt för att få det att funka mellan spis och hörn. Flaskan som vi talar om är ca 57 cm hög och väger 25 kg så det är inte omöjligt att få plats med. Sen får vi ha en reservflaska i en låst huv utomhus eller liknande, för att slippa ha båda inomhus. Försiktigt avvaktande.

Vårt första bakslag. Alla bra idéer är dåliga. Gasmannen var den som drev hårdast att gasrör är fula, och inte ska synas. Han tipsade dock oss att vi kunde ringa någon annan firma för att kolla om någon fulgasman kunde tänka sig att lägga rören i golvet.

Behöver jag säga att nästan kan tänka mig att köpa en varm-AGA bara för att slippa jobba vidare på det här spåret. Alltså, för att förtydliga jag vill också ha gas, men inte till bekostnad av Kvänummannens arbete. Parallellt har jag startat kampanjen att försöka byta spis från gas till induktion. Behöver jag säga att älsklingen inte lyssnar på det örat?

Hampus har en AP: Få få tag i en fulgasinstallatör.