Kategoriarkiv: Bergvärme

Underhåll av bergvärmemaskineriet

DSC 0104

För ett tag sedan fick vi ett erbjudande med posten från en firma som ville utföra en genomgång av vår bergvärmepump. Man kan säga att det passade ganska bra med tanke på att vi nyligen stått framför alla rör och behållare, kliat oss i huvudet och frågat oss om allt funkar som det ska och/eller om vi borde göra något.

Fördelen med att vara hemmamamma är att man kan ta emot servicemän på dagtid på kort varsel. Det fick Stellan och jag testa idag när en servicekille kom hit. Trots att det var en hyggligt dyr timma som spenderades där nere i källaren så var det nog värt det med facit i hand. Vi fick en rejäl backning på att vi aldrig rengjort filtret och som därför var helt tjockt av svart massa. Vi har haft problem med detta tidigare, redan efter typ första veckan maskinen var igång, men då fixade installatören det.

…. Det är svårt att minnas alla detaljer, men det kan ha varit så att vi vid det tillfället för drygt tre år sedan fick instruktioner om att eventuellt hålla lite koll på filtret. Om det nu var så, så är det tydligt att vi helt glömt bort det. Igenom filtret passerar allt vatten som cirkulerar igenom element och golvvärmesystem. Det är ju bara vanligt vatten, men sannolikt är det rost och avlagringar som fastnat. Möjligen att det blir värre efter varje renovering då elementen stängs av, kopplas ur och tillbaka. När nytt vatten fylls på i systemet så innehåller det massor av syre, och luft i vatten i järnelement betyder rost. Jaja, nu är det fixat. Det servicemannen också gjorde idag var att han bytte kretskortet för den version som satt i vår version hade kända mjukvarubuggar. 

För att koppla tillbaka, ett igensmetat filter är allt annat än kapacitetshöjande. Snarare tvärt om. Tydligen ska det vara 7-10 graders skillnad mellan utgående och inkommande vatten. I vårt fall var det 14 graders skillnad. Servicekillen frågade därför oss om vi haft dyra elräkningen på slutet (inte vad vi märkt (mildvinter?)?). Såvitt han kunde se så hade systemet knappt klarat av att värma huset, än mindre värma upp allt varmvatten (inte vad vi märkt?). Nu hoppas vi på bättring efter rent filter och han skruvade även upp trycket i cirkulationspumpen för att få lite bättre sprutt. 

DSC 0103

Jag fick lite instruktioner om vad vi som husägare förväntas göra. Förutom filtret som behöver rengöras årligen (förslagsvis i september när det blir kallare ute och elementen luftas). Så bör vi kolla trycket i röda behållaren och vätskenivån i blå blåsan ungefär var tredje månad. Om trycket sjunker (röd pryl) så kan det komma in luft i systemet. Det vi ska verifiera är att nålen ligger mellan 0,7-1,5 ungefär och om så inte är fallet så ska vi vrida lite på kranen på kopparröret och fylla på mer vatten. Om vattnet sjunker i den blå blåsan snabbt så tyder det på läckage i systemet och då är det läge att börja felsöka. Alltså ringa någon som får felsöka. Servicemannens företag erbjuder även tjänsten att komma ut årligen och göra service, rengöra filter och provköra alla funktioner. Jag kan inte neka till att jag tycker det är en ganska bra idé, även om vi borde kunna klara av detta själva.

Energibloggen – så energikrävande att ingen orkar läsa?

Livet som husägare verkar innefatta ett intresse av energiberäkningar. Därför kommer här ett första och förhoppningsvis sista inlägg med bismaken av energiförbrukning.

När vi flyttade in i huset i mellandagarna 2010 så tog vi rätt och slätt över säljarens elleverantör. För enkelhetens skull gjorde vi enligt Fortums rekommendation och band elavtalet på ett halvår. Nu har det halvåret gått och vi har fått alltför många påminnelser om att göra ett nytt val av energiavtal. I går tog vi äntligen tag i det.

Med Fortum som är vår nuvarande leverantör så fick vi välja mellan tre olika bundna avtal (1 år, 3 år och 6 månder) samt en rörlig. Dessa fyra alternativ fanns både för ”Stor” och ”Liten”. Alltså totalt åtta alternativ. Ok, när vi kommit så långt så började det klia lite i fingrarna att börja göra lite beräkningar.

En väsentlig inparameter här är förstås att känna till vilken årlig energiförbrukning vi har. Inte helt lätt att veta. Det enda vi vet är att vi inte är i närheten av ett passivhus (där enbart mänskligt liv värmer huset) utan att vi snarare bor i en värmeprutande vulkan till hus.

Så här såg siffrorna ut i mäklarprospektet:

NewImageHusets energideklaration enligt mäklarprospektet

Mhm.. Ok, 36 249 kWh för ett hus där var en ensamstående boende, som troligtvis inte konsumerar i närheten av lika många duschminuter och datorminuter och dubbla-ugnar-igång-samtidigt-minuter som vi…. Jobbigt läge!

Men vad sa egentligen offerten från Bergvärmemannen?

BergvarmemannenEnergikalkylen från Bergvärmemannen. Här säger alltså han att vi borde komma ner till en energiförbrukning för värme och varmvatten om 10 280 kWh.

– Han sa Guld och gröna skogar!

Om det stämmer så det skulle det alltså innebära att vi går ifrån 30 765 kWh till 10 280 kWh tackvare att vi bytt uppvärmningssystem. Ovanpå detta kommer då hushållselen, vilken vi tror är betydligt högre än förra ägarens 5 493 kWh.

Nog med teori, hur ser det ut när vi loggar in på Fortum? Nedan är grafen över hur energiförbrukningen sett ut sen vi flyttat in.

Fortum

Skärmdump på våra uppgifter hos Fortum.

Skönt att se att det rasar i alla fall. Höga siffror i januari när vi fortfarande låg kvar på det gamla uppvärmningssystemet. Från ganska exakt första februari kopplades bergvärmen in, som sen visserligen krånglat i både februari och i mars (och då växlat över helt på el).

På vår första och hittills enda faktura har vi också kunnat se hur förbrukningen sett ut historiskt. Här har jag kompletterat med utfall till och med maj 2011. Och ja, om någon undrar så är jag lite förtjust i det kraftfullaste verktyget excel.

NewImage

Härliga grafer uttagna i excel. Den här visar energiförbrukningen bakåt i tiden och fram till och med maj 2011.

Efter en stunds funderande så kom vi fram till ett antagande att vi borde kunna gå ner till 15 000 kWh för uppvärmning och 6 000 kWh för hushållsel. Alltså totalt 21 000 kWh. För ett normalår. För kalenderåret 2011 lägger vi på ytterligare minst 4 000 kWh för att kompensera för januari som var en rövarmånad och all extraström som renoveringen dragit.

När vi kommit så här långt så är vi rätt uppslukade, vrider, vänder och funderar på hur vi ska kunna göra de vassaste formlerna för våra beräkningar. För att få känsla för lite spridning har vi också tagit med två ytterligheter för jämförelse, den ena 18 500 kWh/år som ligger i linje med bergvärmeberäkningarna och den andre, 36 000 kWh, som står för hur det var innan vi flyttade in. Inte så krispigt kanske, mer som kul.

Ett annat antagande vi gjorde var att räkna på tre rörliga priser. Efter att ha surfat runt lite så verkar man kunna köpa el just nu för 1,04 kr/kWh. För att få lite jämförelse så tog vi även med 1,10 kr/ kWh och 1,5 kr/kWh.

Nedan framgår resultatet:

NewImage

Beräkningar av vad olika energiförbrukningar i kombination med olika bundna respektive rörliga taxor skulle innebära i årskostnad. Det som inte alls syns i dessa siffror, är något slags påslag för elöverföringsavgiften. Eftersom den är samma oavsett avtal så är den helt exkluderad. Notera särskilt min automagiska trafikljusformatering, så nöjd:-)

Så, den tolkning vi gjorde av dessa beräkningar är att, så länge som vi tror att genomsnittspriset för en rörlig kWh ligger runt 1,10 kr (t ex fördelat över ett år) så är kostnaden likvärdigt som att binda elavtalet på tre år. Enligt vår mening är det nästan uteslutande dåligt att binda något över huvud taget och enligt dessa beräkningar ser vi inga skäl till att göra ett avsteg från den i övrigt vinnande principen. De positiva effekterna av att ha möjligheten att enkelt byta både leverantör och avtal är också mycket värt. Vi resonerar exakt likadant när det kommer till banklånet. Det är också helt rörligt, och där talar vi om lite andra siffror!

Därmed är saken klar, rörligt gäller tills annat sägs.

Varmvattnet tillbaka och köksbänk

I förmiddags kom en bergvärme-jourman hit och kollade på varmvattenpannan med avseende på problem att utvinna varmvatten ur systemet. Det var tydligen en ovanlig kombination att värmesystemet i övrigt fungerade men inte specifikt varmvattnet.

Enligt vad jag förstod så var det  något fel på den autmatiska omkopplarpryl som styrde fokus mellan varmvatten och värmesystemet. Resultatet var att all kräm gick ut i elementen och inget blev varmvatten. Nu är det löst med en fulfix i avvaktan på att en ny omkopparpryl levereras. Väldigt skönt (lite vardagslyxigt) att vi har varmvatten i helgen när Maria är här.

I morse fixade killarna en ny snygg bänkskiva i avvaktan på stenbitarna. Man är nästan sugen på att behålla bänkskivan som den är… med tanke på tålighet.

DSC 0274

DSC 0273

DSC 0270

Ny cirkulationspump och Carrara C

I morse kom en ny bergvärmeman, Leffe, och gjorde en fix i värmepannan. Tydligen hade han senast (i lördags) satt en en temporär ny cirkulationspump för det var det han hade tillgängligt. Idag kom han alltså tillbaka och bytte ut den temporära mot en permanent.

Leffe, han backade upp för den branta uppfarten med sin skåpbil.

Det hela tog kanske en kvart och han var himla trevlig. Tydligen uppträdde vi uppenbart osäkra när vi stod och tittade över axeln samtidigt som vi ställde tusen frågor (typ, varför dåå?.., vad gör du nuu?), för vi fick frågan om det var vårt första hus. Hell yeah! Sen visade han ett tricks man kan göra om huvudsäkringen till den en annan av vattenpumparna går: Då går man fram till lilla lådan i taket och trycker tillbaka den svarta piggen så den röda piggen syns igen.

Tänker att om jag skriver det här, då kanske vi har turen att ha någon som har läst detta är hemma hos oss den dagen då kunskapen behövs.

 

Här kommer något roligare!

Idag har killarna börjat lägga stenen i köket. Snabbt har det gått. När vi gick i morse höll de på att sätta stålramar runt dörröppningen och sen vips, alla hela stenbitar på plats. Kan inte annat än tycka lite synd om dem som ska stå och skära Carrara C-marmor hela dagen i morgon.

DSC 0382

Sist vi pratade om golven så diskuterade vi lite kring mellanrummet mellan stenplattorna. Rimas sa att man normalt brukar lägga marmor utan mellanrum. Sten mot sten direkt alltså. Fast med tanke på att stenarna är gjorda av natur och därmed är lite ojämna, så tyckte vi att det var bättre att ha en liten fog om det hjälper till att dölja trubbiga kanter. Nu är det 3 mm som gäller.

DSC 0385

 

Värmegolv och köksleverans händer här

Superspännande är vad det är just nu! Många framsteg görs varje dag så det är mycket att fota och skriva om.

Börjar med hallen. Så här såg hallen ut tidigare, med småväggar och takkrumbukter. Sannolikt är det ett arv från tiden då huset hade två ytterdörrar som gick till varsin lägenhet.

DSC 0170

Så här ser hallen ut nu. Titta i taket

DSC 0220

Notera särskilt att lilla väggen till vänster är borta. Flärpen till höger lika så. Ventilationskanalen i taket från badrummet och ut håller på att bytas ut till en mindre och plattare modell i plast. Nu antar jag att det nya innertaket kommer sättas så att ventilationskanalen döljs helt och hållet.  Vi har också pekat ut och kommer (mot mina principer) sätta spottar i hallen.

– Jo, det är en bra idé. Hampus har slagit sönder ganska många glödlampor där i hallen i samband med påklädning. Längre ner i hallen är det mest bara dörrar så det blir bara komplicerat med hängande lampor.

Här kommer vi sätta upp en ny hatthylla. Vi har några riktigt bra idéer som jag ska berätta om en annan gång.

DSC 0218

Här, förberett för eldragning till lampor.

DSC 0217

Värmegolvet då. Vad jag kan se så är allt värmegolv lagt nu. Det är någon slags frigolit med kanaler där det går en vattenslang. Här är det mest täckt med kartonger för att man ska kunna gå på det.

DSC 0215

DSC 0216

Hallen mot gästrummet. Nu är väggarna klädda i gips.

DSC 0225

Köket. Smart att inte lägga värme under bänkar och vitvaror. Hade man ju inte tänkt på själv.

DSC 0230

Köket, spisväggen till höger. Kyl/frys i hörnet till höger.

Nya väggen är uppe nu (höger). Ser riktigt stabilt och jämnt ut!

DSC 0234

Köksväggen igen. Kolla in hörnet, jämnt och fint, knappt en ledtråd till tidigare murstock. Inspektionslucka till ventilationskanalen/skorstenen.

DSC 0239

Spackel runt alla skarvar och hål i golvet.

DSC 0226

Det gäller att göra strömdesignen genomtänkt för det är tufft att ångra sig. Från vänster och uppifrån och ner: kopplingsdosa; två singlar eluttag; lampknappar/dimmer till bänkskåp/baldakin, taklampa, fönsterlampor; fläkten och vad som inte syns i bild är en trefasledning till ugnarna.

DSC 0240

I hallen sitter en inspektionslucka där man når värmegolvsprylarna och kranen till gasen.

DSC 0256

DSC 0254

Idag levererades köket. Allt står just nu i vardagsrummet. När vi gick hem så gick vi runt och tittade en lång stund. Den här dagen, 11 mars, har vi längtat efter sen innan jul.

DSC 0244

Överskåpen har redan monterade spottar. Så man slipper själv göra någon fulinstallation.

DSC 0248

DSC 0247

Golv- och krönlister.

DSC 0249

Samt spontpanel.

DSC 0251

 

Propparna ryker, här var det fräsch-el

Den här helgen har haft två fokus.

1. Vasaloppet

2. Elen i huset.

Vasaloppet kommer det en separat redogörelse för, så här är det fokus på renovering och ström.

I fredags började killarna jobbet med att dra en ny strömkabel mellan proppskåpet uppe och proppskåpet nere.

Först lite ”Arga snickaren”-varning i hallen.

DSC 0147

DSC 0169

Här har de börjat förbereda genom att sätta in det nya elskåpet.

DSC 0167

Och så här såg det ut uppe där strömmen skulle tas ifrån.

DSC 0177

 

När vi kom hem från jobbet ganska sent så var killarna fortfarande kvar, – det var himla tur för vi märkte att det var en hel del strul med strömmen när vi kom hem och började starta saker. Bland annat så blinkade vissa av lamporna här uppe och uttaget där vi har vår ”spis” (läs: micro, vattenkokare och kokplatta) fungerade inte alls.

Det visade sig vara en massa frågetecken, mycket förenklat så lyckades de inte hitta hur alla strömkablar hängde ihop. De höll på att felsöka i flera timmar innan de gav upp.

Vid det laget hade värmepannan helt slutat fungera och vi fick order om att inte använda några elektriska prylar då spänningen var misstänkt hög. Det var ju inte helt lyckat när klockan var 20:30 och vi inte hade ätit middag. Himla tur då att Robert och Erika hade två matlådor i kylen, så vi for dit och fick både mat och mysa med en trött sovande bebis. GULD VÄRT!

Hampus han var superstressad över värmen och jag var mest nervös för min om intet gångna Vasaloppsuppladdning. Stämningen var väl inte på topp där under fredagkvällen.

När vi vaknade på lördag morgon så hade det hunnit bli ganska kallt i huset. Killarna kom tillbaka för att försöka få igång värmepannan och vi ringde till installatören för att få instruktioner.

Senare, när vi satt i bilen på väg till Dalarna, så bekräftades det att en pryl i kretskortet (den röda knappen) hade gått sönder, troligtvis av en elchock som kom ifrån killarnas av/på/av/på/av/på-strömmanöver kvällen innan.

IMG 0676

Hantverkarna var här och tog emot en reparatör som återställde och startade upp värmepannan. Härligt! Vilken lättnad!

När vi kom hem från Vasaloppet på natten mot måndag så visade det sig dock att det inte alls var helt bra. Värmepannan larmade då för fasfel, vilket då tydde på att den inte fick tillräckligt eller i alla fall fel ström. När den gör det så kör den bara på ström och ingen bergvärme alls. Detta verkade dock vara känt för när killarna kom imorse så fixades det snabbt.

Elkillen som var här gjorde också ett jättebra, vad vi kan se, jobb med att byta ut de jättegamla proppskåpen.

Före:

DSC 0179

Efter:

DSC 0184

Och nere ser det numera ut så här. Nytt och fräscht, insänkt i väggen istället för stor låda utanpå.

DSC 0198

Enda kruxet är då att elkablarna här i huset verkar gå helt kors och tvärs, helt ologiskt. Så killarna fick nog ägna halva dagen åt att fatta vilken ledning som skulle gå vart. De har dessvärre inneburit att det blivit åverkan i hallen, den var visserligen inte så snygg innan – men nu blir man ju verkligen sugen på att renovera här med.

DSC 0212

Notera den där lilla svarta kabelbiten ovan. Den ser misstänkt lik ut den kabel som kommer ut mitt i väggen invid tvättmaskinen. Knepigt ställe. Nu får dock tvättmaskinen ström från en skarvsladd så allt är under kontroll.

DSC 0213

 

Annars då? Ja här händer massor!

Nytt lager med golv lagt i hallen. Snart borde stenen kunna läggas.

 

DSC 0187

Nya väggen i köket är på G!

DSC 0192

DSC 0193

Kommer bli jämnt och fint. Här framtidssäkrs badrummet uppe med nya avloppsrör som får ligga i väggen och vänta på rätt tillfälle.

DSC 0194

Hallen gipsas och fixas.

DSC 0199

DSC 0201
Fast ganska stökigt är det ändå….
DSC 0205
Hallen mot köket. Pärlspont i hela väggen!
DSC 0208

Gips i köket

Här händer det saker och grejer hela tiden förstås.

Nu har det kommit upp gips i tak och på väggar i köket.

DSC 0164

DSC 0163

Sen har de dragit fram ett nytt avlopp till fönstret (där gamla avloppet var kommer spisen stå).

DSC 0148

Spisväggen

DSC 0150

Nya avloppsrör och vattenrör är dragna. En kanal som går från fläkten till skorstenen är på plats! Det är super, över förväntan, för vi verkar inte behöva såga sönder några av högskåpen alls!

DSC 0157

Det har kommit upp spotar i badrummet, som nu är helt klart. Bortsett ifrån att vi inte har valt någon lampa och spegel ovan handfatet.

DSC 0173

Hallen, ja den ser ut så här. Allt gammalt golv är borta. Nu ska värmegolvet snart dit.

DSC 0144

Just nu har vi lite elstrul i huset vilket gör att värmepannan inte varit på sedan igår. Det börjar bli k-a-a-a-allt.

Från frysläge till komfortvärme

Denna bild på vår analoga termometer, liggandes i TV-rummet, visar läget gällande för igår kväll och i morse.

IMG 0610

Själv tog jag min morgondusch på gymmet, men när jag sen kom hem så var Hampus rätt så illa åtgången efter att ha duschat i, enligt honom, iskallt vatten.

Ringde bergvärmemannen och bad honom komma hit idag (vi hade honom bokad till imorgon eftermiddag, men var ändå hemma då vi väntade besök av gas-mannen). Medan vi väntade gick vi runt och luftade alla element.

Bergvärmmannen kom strax innan lunch, gick ner till källaren och kunde konstatera att vi hade en vattentemperatur på 12 grader eller liknande. Brrr! Sen såg han förbryllad ut och försökte komma på vad som gjort att hela systemet slagit av. Vi hade 91 felmeddelanden som alla indikerade på att temperaturen var för låg…

Det han gjorde var att skruva loss fronten på skåpet, letade sig fram till en liten sil som var full av grejs. När den sedan sattes in rengjord så startades systemet upp på snabbfart och medan värmen steg i vattenpannan så fick vi en genomgång av hur man ställer temperatur i luften, att man kan välja mellan ekonomi- och komfortvatten, sätta in antingen party- eller semester-mode osv.

Hur som helst, sedan dess har temperaturen stigit fint. I stort sett alla element är varma och varmvattnet känns hett. Lampan på displayen lyser grönt så vi har inga nya alarm. Resultatet, det kommer här!

IMG 0612

Man kan ju inte vara annat än nöjd, och vilken tur att bergvärmemannen kunde komma direkt, annars hade vi troligtvis frusit ihjäl.

 

 

En helt vanlig men småkall måndag

Här kommer en detaljerad redogörelse för den här måndagen. Den som inte orkar läsa kan skrolla ner till bilderna.

Mycket jobb-jobb i helgen gav en världskort helg. Tröttmössan satt på huvudet och jag hörde inte klockradion i morse, i vanlig ordning. Dock så räddar mobilen upp situationen, som alltid, genom att låta något för hemskt.

Hampus-älsklingen, han kom upp typ trekvart senare, också enligt rutin, och då hade jag redan hunnit ner i köket och fixat frukost. Jag är ansvarig för veckofrukost och Hampus är ansvarig för att hämta tidningen. Som tur var (elände annars) så behöll jag mitt morgonförsprång och lämnade hemmet vid 07:32 när han var halvvägs in på första mackan. Jag fick, också i vanlig ordning, småjogga ner till tåget som kommer in 07:37 pip.

Inne på jobbet 45-50 minuter senare. Under dagen utspelade sig i huvudsak tre relevanta händelser:

– Jag fick ett mejl från Rolf på Franska kakelbutiken som meddelade att vår toaspol-pryl hade kommit. Jag hade inte ens fattat att den fattades.

– Hampus hann ringa till bergvärmemannen och förhöra sig om den larmande bergvärmemaskinen i källaren vilket resulterade i att han bokades in på onsdag eftermiddag för att tunea lite. Vi uppmanades också att lufta elementen ifall de var kalla.

– Hampus tog emot samtal från Rimas, byggledaren, som sa att killarna som är hemma hos oss fryser (temperaturen sen i fredags pendlar runt 18-19 grader på nedervåningen) och att de var oroliga för att torktiderna generellt försämrades. Hampus fick också frågan kring hur vi ska göra med alla springor i mellan träplankorna i gästrummet. Sprickor hör till tänkte jag, fyll dem med tjära tänkte Hampus….

Vid 17-tiden kom jag från jobbet och for då till Franska Kakelbutiken där följande dialog utspelade sig.

Hanna: (Kommer in i butiken)

Rolf: (Pratar telefon, vinkar)

Lisbet: ”Hej!” (Kommer ut från kontoret)

Hanna: ”Hej! Jag skulle hämta min spolpryl”

Lisbet: ”Javisst, här är den” (stoppar den i en glassig kasse som överräcks)

Hanna: ”Har jag betalt för den här redan?… eller ska jag betala nu?”

Lisbet: ”… Näe… vi tar det på faktura”

Hanna: ”Okej, tack, hejdå!”

Lisbet: ”Hejdå”

Vad lär vi oss av detta? Jo, att om man köper mycket saker på ett litet dyrt ställe så lär man känna de som jobbar där och man slipper allt onödigt snack. Rakt på liksom. Vi älskar dem!

I vanlig ordning så pratade vi telefon medan jag reste. Det är en smart grej, då hinner man prata igenom alla puckar samtidigt som man reser. I ett projekt är kommunikation A och O. Dessutom har vi trevligt.

När jag kom hem så gick jag inte hem utan till gymmet på andra sidan rälsen. Idag blev det 20 min/10 km skridskor i skridskomaskinen och gjorde lite ostrukturerad styrketräning. Hampus hade egentid hemma och förkovrade sig i någon ny teknik eller liknande. När jag tänker efter kan det ha varit så att han läste manualen till värmepannan och konstaterat att den just nu går på elpatron…

Till middag blev det matrester, rostbiff och potatismos, från igår. Supersmidigt, eftersom vi inte hade så mycket mat kvar hemma.

Strax efter 20 tog vi bilen 300 meter till lågprisvaruhuset. Jag är ansvarig för att köra bilen på ett säkert sätt, parkera den i närheten samt hålla koll på inköpslistan. Hampus är ansvarig för att ta och återlämna den femkrona som ligger i bilen, som tar en tur med vagnen för att sen, mycket viktigt, återlämnas till bilen på exakt samma plats. Utprövad best practice är att åka dit när ingen annan är där. Vi börjar dessutom bli riktigt duktiga på att planera flera dagar i taget och handla stora mängder mat.

IMG 0604

Om man sedan har lite humor så kan man göra en ”Du är vad du äter” och ställa upp hela veckans mat på bordet och tänka ”Är det det så här mycket gott vi äter på en vecka!”

IMG 0607

Slutligen så hämtade vi upp våra två extra el-element från garaget och ställde fram dem till killarna i morgon. Nu när vi har borrat för bergvärme, som drivs av el, så känns det ju dumt att snåla in på el-elementen….

(…Och för den som undrar vad Hampus gjort medan jag skrev den här aplånga bloggen så är svaret: installerat en Facebook-plugin. Det  gäller att hänga med. Frågor på det ställes vänligen till IT-hunken.)

500 liter varmvatten

Igår när jag kom hem var den nya värmepumpen inkopplad och igång. Elementen var varma som vanligt och ur kranarna kom efter en stunds spolning varmt vatten. Bra så långt.

Nere i källaren var det dock inte lika lugnt. Värmepannan blinkande och tutade att någonting var allvarligt fel. På displayen stod det ”LARM: Fel på elanod E41.F31”. Det lät ju inte jättebra. Eftersom värmepumpen är helt ny har vi ännu inte fått någon instruktionsbok eller annan information om hur den fungerar. Planen är att vi ska träffa installatören nästa vecka för en genomgång av funktionerna. Jag försökte få tag på bergvärmeinstallatören som inte helt oväntat inte var på kontoret klockan 18.30 på en fredagkväll. Elände!

Men, fem minuter senare ringer han upp från sin mobil och berättar hur vi ska göra. Larmet vi fick är ofarligt. (Den typen av värmepump som vi har med separat varmvattenberedare har ingen elanod och ska därför inte larma om det.) Jag får instruktioner om hur jag kvitterar larmet och startar om hela värmepumpen. Efter det lyser det grönt igen och allt verkar fungerar som det ska. Verkligen toppenservice!

DSC_0855.JPG

Nu på morgonen när jag var ute för att hämta tidningen hörde jag igen att larmet gick från källaren. Den här gången var det en varning: ”Hög temperaturskillnad värmebärare E21”. Oklart vad det innebär. Vi ska prata med installatören igen på måndag.

DSC_0858.JPG

Fortsättning följer…