Kategoriarkiv: Växthus

Minisemester till Zetas handelsträdgård

 

I måndags gjorde vi en liten utflykt till Zetas handelsträdgården för finsmakare. Det gjorde vi mest för att få lite inspiration och energi att kicka igång med ”något” i vår egen trädgård här hemma. Vi tog med oss Eva och Torgny, och passade även på att åka förbi på Ikea för att bättra på förrådet av plastlådor och servetter.

Efter en lunchpaus med god räksallad på trädgårdscaféet så tog vi en tur runt bland rosenbuskar, rhodedendron, frukt- och bär, perenner, rariteter, träd osv (jag kan hålla på hur länge som helst).

IMG 1764Spännande fruktträd…

IMG 1762…i långa rader

IMG 1761Rhodedendrons, massor!

IMG 1766Hallonknäppis bland buskar?

Precis som förra gången så fastnade vi lite extra för växthuset som är längst in. Det är supermysigt och byggt i sannslöst enkel konstruktion.

IMG 1774

IMG 1770

IMG 1775

IMG 1778

IMG 1768

IMG 1784

Det var så genialt att nästan Torgny committade sig till att bygga ett.

IMG 1771Eva och Torgny provsitter inne i växthuset

Hem for vi till slut och då hade vi lite otippat (vi skulle ju inte köpa något) fem rosenbuskar och två krukor med vanliga sommarblommor.

Vi har sedan tidigare bestämt att vi ska ha rosor i rabatten längs husets östra sida, men med tanke på att jag planterade om där så sent som för några veckor sedan så hade vi nog inte räknat med att lyckas köpa rosenbuskar så här snabbt. Vi har haft svårt att bestämma oss och har varit lite allmänt tveksamma till hur stort och omfattande det här projektet skulle behöva bli.

När vi var på Zetas så tog jag helt enkelt och frågade en som jobbade där efter rosor som täcker bra, passar bra vid sekelskifteshus och som – främst – är lättskötta. Vi fick några förslag på bra tåliga sorter inom Rugosa-gruppen och valde en vit sort som heter Louise Bugnet. De kommer bli 1,2 meter höga och 1 meter vida, samt ska blomma nästan oavbrutet mellan juni och långt in på hösten. Användningsområden ”Solitär, grupper, buskage, häckar och stora krukor”.

När det gällde vår s k skitjord i den där rabatten så fick vi rådet att köra på kompost eller kogödsel samt lite benmjöl i botten. Så det ska jag gå ut och fixa nu.

En dag på Zetas handelsträdgård

Idag har jag, Maria och Hampus varit på Zetas. Här kommer bilder från vår dag.

DSC 0663Hampus kollar in en kärleksbåge eller motsvarande

DSC 0671Många rosor är det

DSC 0678Maria framför klätterrosor

DSC 0687Plommonträd och många andra fruktträd

DSC 0694Maskrosor för en pyssling?

DSC 0699Rummet för vinterväxter

DSC 0701

DSC 0707Här är ett växthus vi fick span på

DSC 0711Enkel konstruktion

DSC 0713Växthuset från sidan

DSC 0716Mycket blommor i den här Klätterhortensian

DSC 0718Dalior, vi tog med en av dem hem.

DSC 0721Allium som sträcker sig mot skyn

Hallen och uterummet.

Här kommer som utlovats igår bilder på hallen uppe. Vi kommer bara renovera väggen som följer trappan upp, i övrigt kommer det få se ut som satan i övre hallen.

DSC 0734Så här glad är Hampus över att ha fått väggen målad i ljusgrå.

DSC 0735Halvpanel på utsidan och helpanel på insidan.

DSC 0736Runt lilla kattvinden ovanför entré blir det en specialare. Det är väl den ett tusende i ordningen.

Här kommer en ny bild på hatthyllan. Bara för att den är så fin!

DSC 0745Hatthyllan, nu målad och klar. Det återstår bara att sätta fast krokar.

Som jag också sa igår så har vi nu städat ur uterummet så det går att använda. Inte mycket sitta ute idag då det är relativt kyligt och regnigt ute. Det finns dock infravärme som fungerar så det går att få varmt och skönt.

DSC 0749

DSC 0750Uterummet. Stolarna och de små borden fick vi med i husköpet och mattan kommer från farmor. Det blev riktigt mysigt nu när vi städat ordentligt!

DSC 0751Gurka, tomater och chili, bor på uterummet sen en vecka tillbaka.

 

Trädgårdsplanering

De senaste dagarna har vi intensivt spånat, funderat, pratat och planerat hur vår blivande drömträdgård ska se ut.

Redan innan påsk gjorde vi en deal som stiftade överenskommelsen att vi inte skulle genomföra några väsentliga förändringar i trädgården första året utan avvakta för att få grepp om läget. Det gäller att inte göra något förhastat. Det är jättejobbigt, jag vill starta nu direkt!

De områden vi bubblar och babblar mest om just nu är förstås att få till en bra helhetsbild i allmänhet samt få till någon bra uteplats i närheten av huset i synnerhet. Sen är det våra högflygande planer på både västhus/orangeri och fruktträdgård.

Det finns inte så jättemycket befintligt trädgård att utfå ifrån, vilket är bra, då det ger oss stora friheter. Å andra sidan har vi heller inte hjälp av något befintligt och det kommer bli ett väldigt väldigt stort (dyrt) och väldigt väldigt långt projekt för Team Trädgård.

Som tomtkartan nedan antyder så är det en rätt brant tomt vi har. Från vägen till högsta punkt skiljer det sju-åtta meter. Det som inte syns är den stödmur som följer vägen upp och fixar en platt terrass framför huset.

Ny tomtkarta Tomtkarta

 

Nåväl, vårt främsta fokus just nu ligger på arean mellan garaget, trädgårdsboden och huset.

DSC 0492Området som är först ut, från huset sett

DSC 0564Samma plätt, från trädgårdsboden sett

Här skulle vi helst vilja bygga upp en ny stödmur mot garaget och terrassera upp backen i en eller två nivåer. Det är riktigt bra solläge här på morgnar och drygt halva dagen så det är helt perfekt för en (frukost-) uteplats. Äppelträden är redan på plats så tanken är att vi ska kunna komplettera med fler fruktträd eller bärbuskar.

Ytan längst upp, framför trädgårdsboden, är platt och skulle vara helt perfekt för ett växthus. Troligtvis är det aktuellt att ersätta befintlig fallfärdig trädgårdsbod i samband med ett eventuellt växthusbygge.

IMG 1024Trädgårdsskiss PA01

IMG 1025Växthusdesign, också den första version…

Bergianska och hamburgare

Det händer så mycket ute att jag ligger lite efter med bilder inifrån huset. Pust! Men, det får komma lite senare…

Igår rensade jag äntligen klart i den östra rabatten. Jag bröt av grepen halvvägs men i övrigt gick det bra. Man kan knappt fatta hur tungt det är att bända upp väl rotat gräs och gamla buskar. I samband med bergvärmeborrningen så blev nedre delen helt upp- och nervänd. Det var inget att spara, utan jag tog bort rubbet.

Vi har inte riktigt bestämt vad som ska planteras här. Jag vill göra lite så som mamma har med marktäckande taklök och därtill några tuvor rosa blommor som sticker upp lite. Båda sorterna har identifierats på Plantagen så det borde vara genomförbart.

DSC 0659

Rabatten uppifrån sett.

DSC 0660

Och nerifrån. Här är inget planterat alls ännu. Jag skulle helst sätta ett par svart-vinbärsbuskar här, men någon i familjen är rädd för fukt mot husgrunden.

Idag lastade vi bilen full av skrot och skräp (bokstavligen) och for till återvinningsstationen. Sen tänkte vi att en pyttekort tur till växtvaruhuset vore kul – och jag behövde ju ändå en ny grep – skulle vara bra att ta det innan lunch. Istället kom vi hem vid 17-tiden efter en fin dag. Det blev spontanlunch och promenad i Bergianska trädgården och en fika hos Robert och Erika.

IMG 0992

Gamla orangeriet på Bergianska

IMG 0986

Hampus väntar på att få beställa lunch

IMG 0989

Så himla trevligt. Vi satt här och spånade på både eget växthus och hönsgård..

IMG 0995

Promenad i parken

IMG 0999

Hittade ett magnoliaträd

IMG 1002

Samma blomma som på våra vardagsrumstapeter (noterat av Elin redan innan tapeterna var uppsatta)

Sen tog vi ett varv inne på växtvaruhuset också för att kolla vilka buskar och träd vi skulle vilja ha. Passade också på att köpa en ny grep och ett antal fröpåsar med sallad.

IMG 1003

Vår nya grep

Till middag fick vi idag sällskap av Robert, Erika och Skruttis.

DSC 0683

Skruttis, lite svårflörtad

DSC 0671

Hamburgare med köpebröd

DSC 0714

Grillkarln

DSC 0718

Glada familjen

Orangeri och balkongdörr?

Jag har alltid drömt om att ha ett orangeri på gården. Vi har funderat en hel del på det, på en övergripande visionär många-årsplan-nivå, att det skulle sitta ihop med köket. Sen har vi inte tänkt så värst mycket mer på det.

När vi satt på tåget i helgen så kom dock tankarna tillbaka och vi började fundera på om det faktiskt inte är smartare att sätta in balkongdörrar nu direkt innan vi fixar tak, golv, el, väggar, tapet på den aktuella väggen. För gör vi allt sånt så kommer det definitivt dröja många år innan några ingrepp tillåts.

Vi kollade av idén med Rimas, byggledaren, idag och han verkade inte tycka det var en så stor grej… Så vi är försiktigt positiva. Pappa kommer hit på torsdag så vi får väl kolla av med honom då vad han säger. Vad tycker ni andra? (Eva/Torgny?)

Det som beslutet handlar om blir ju då att sätta balkongdörrar eller inte. Själva växthuset (alternativt en uteplats) och allt annat som skulle sitta på utsidan ligger fortfarande i ca femårsplanen. Den största nackdelen är säkerheten förstås, man vill ju ogärna försämra husets skalskydd med en vacker men bräcklig gammaldags sekelskiftes balkongdörr…

Här är det aktuella fönstret:

DSC 0782

Och utifrån ser det ut så här:

DSC 0787

När vi var ute och gick med kameran så passade jag på att fota lite tomt nu när snön börjat försvinna. Här är lilla hemliga trädgårdsboden.

DSC 0801

Garaget (idogt skottande lönar sig)

DSC 0790

Och sopberget, från andra sidan den här gången.

DSC 0789