Kategoriarkiv: Spis

Grönt är skönt

Idag har bokstavligen en tydlig milstolpe uppnåtts. Färgen har börjat flöda i gubbrummet.

Wow, vi är helt lyckliga för att det är så fint!

DSC 0086

DSC 0087

Taken i både gubb- och matsal har strukits ytterligare en gång så måtte det nu vara klart. Det ser riktigt bra ut.

DSC 0096

Vidare har det kommit upp en massa måttanpassade plattor i badrummet (kantbitar) och krönlisten är på plats längs en vägg. Väggen som är ovan krönlisten kommer att målas mellan-ljusblå.

DSC 0093

Här följer några omvärldsbilder.

Två rullar kökstapeter hämtades igår och kom ilag med de åtta rullar vardagsrumstapet som vi haft någon vecka.

DSC 0103

Hallen, på gränsen till lite väl stökig.

DSC 0101

Förresten, sa jag det, igår körde killarna bort ett par lastbilsflak med byggskäp från interimssoptippen utanför dörren. Just nu ser man inget av det som är kvar då det är täckt av ett tjockt lager snö.

Nedan, cementblandardepå. Inte helt optimalt på vårt nyslipade golv:/

DSC 0094

Och slutligen, idag har det rasat ner jättemycket ospec skräp från köksskorstenen/köksfläkten. Spännande att snö och blåst gör att det kommer mer tallbarr än andra dagar.

DSC 0085

 

Gas-update, kakel och taklist

Sedan gårdagens inlägg har vi mötts av Egyptienliknande demonstrationer mot allt som har med gas, gasspis och gasledningar att göra.

Jag ringde till och med, i smyg, till Lacanche och frågade rent hypotetiskt om det gick att ändra ordern från gas till induktion om det var så att vi skulle vilja det. Fabriken har ju börjat tillverkningen redan men det torde inte vara något problem. Enda nackdelen är att induktionsspisen är 24 000 kr dyrare samt att vi inte kommer kunna använda våra spännande tillbehör som wok-ring och grillhäll. Nej nej nej! Det kändes sådär.

Desto bättre var att Hampus nu bokat in en annan gasfirma som enligt uppgift ska skriva en offert på säker rördragning i golv inklusive skåp att ställa utanför huset. Bra. Känns som en bättre idé. Enligt pappa så skulle vi annars behöva ha en ”Gas-flaskor”-skylt på ytterdörren samt därmed räkna bort hjälp från brandkåren i händelse av brand.

Nu gäller det bara att få hit nya gaskillen samt få honom att prata med byggledaren så de kan komma överens om att golvet rymmer röret samt att det går att gå ut igenom ytterväggen på rätt ställe osv.

Annars då, jo här går det framåt.

Tak och väggar i matrum har målats flera varv.

Taklisterna har kommit upp i gubbrummet. Ännu ej målade och syns knappt mot allt det vita, men det ser riktigt bra ut! Vad nöjda vi är!

DSC 0039

Sen har plattsättningen i badrummet kommit igång. Det ser också bra ut!

DSC 0044

DSC 0048

För några dagar sedan så smetade de på något som vi tror är ekparketts-spackel på golven. Lite obehagligt att komma hem och se hur våra superfina nyslipade golv förvandlats till något annat.

DSC 0024

Nu har killarna tejpat på ny täckpapp så jag vet inte hur det ser ut under idag. Antingen så är det väl slipat eller så är det inte det, helt enkelt.

 

Gasmannen och fulgasinstallatör

Idag hade vi bokat besök av en gaskille som för att ha lite rådgivning för hur vi ska lyckas förse vår pampiga gasspis med dennes livsviktiga gasol. Vi hade ju i vanlig ordning inte tänkt så mycket detaljer utan mer. ”Jahopp, spisen står här och där ute vill vi ha skåpet. Vi drar väl nå rör härifrån å dit eller hit.”

Killen kom före utsatt tid körandes i sin 4-hjulsdriva pickup och ställde den lite modigt halvt i svängen, i den brantaste backen. Alla andra förstagångsbesökare brukar parkera ner på gatan. (En sån bil skulle man ha). Med sig i bilen hade han hunden Wilma.

 

Följande gasförslag diskuterades idag:

– Flytta spisen till en yttervägg – skulle inte tro det nu när köket är minutiöst ritat, beställt och betalt. Förkastas.

– Dra rören i köket utanpå väggen, ovanpå köksskåpen/bakom krönlisten och igenom skåpen – skulle inte tro att vi ändrar något i kökdesignen med samma motivering som ovan. Dessutom måste rören vara lättåtkomliga med stora verktyg så att ha dem bakom en finfin krönlist är inte att snacka om. Förkastas

– Dra rören igenom golvet och ut till närmsta ställe – jättebra idé tycker vi. Gasmannen sa att han vägrade pga säkerhetsskäl. Förkastas.

– Dra rören ner igenom golvet, vidare igenom krypgrunden och ut ur huset på motsatt sida. Gasmannen var tveksam till arbetsmiljön, rörens miljö samt undrade hur vi skulle kunna borra igenom granitgrunden. (Minnesbild hur stökigt det var med bergvärmen). Förkastas.

– Dra rören igenom den ihåliga väggen ut till närmsta ställe – jättebra idé tycker vi. Gasmannen sa att han vägrade pga säkerhetsskäl. Förkastas.

– Dra rören igenom väggen ut i hallen och sen gå längs halltaket ut ur huset. Helt ok tycker vi. Gasmannen sa att det skulle bli fult och att gästerna skulle se hallen först när de kommer hem till oss. Han förkastade idén själv.

– Skippa att dra riktiga rör och ställa gastuben i ett av köksskåpen – Gasmannen sa att det var tillåtet men inte bra. Vi måste offra hela vårt hörnskåp och måste dessutom såga mängder med hål för slangar, luft och allt möjligt för att få det att funka mellan spis och hörn. Flaskan som vi talar om är ca 57 cm hög och väger 25 kg så det är inte omöjligt att få plats med. Sen får vi ha en reservflaska i en låst huv utomhus eller liknande, för att slippa ha båda inomhus. Försiktigt avvaktande.

Vårt första bakslag. Alla bra idéer är dåliga. Gasmannen var den som drev hårdast att gasrör är fula, och inte ska synas. Han tipsade dock oss att vi kunde ringa någon annan firma för att kolla om någon fulgasman kunde tänka sig att lägga rören i golvet.

Behöver jag säga att nästan kan tänka mig att köpa en varm-AGA bara för att slippa jobba vidare på det här spåret. Alltså, för att förtydliga jag vill också ha gas, men inte till bekostnad av Kvänummannens arbete. Parallellt har jag startat kampanjen att försöka byta spis från gas till induktion. Behöver jag säga att älsklingen inte lyssnar på det örat?

Hampus har en AP: Få få tag i en fulgasinstallatör.

Spis spis spis!

Äntligen har vi gjort det, kommit till skott och beställt spisen!!

Precis i rätt tid, eftersom de sex veckorna i leveranstid synkar bra med övriga köket.

Det är samma modell och samma märke som varit på tapeten en längre tid. Dock så gjorde vi totalt en kovändning och bytte färg i sista sekund. Istället för svart-mässing-krom så blev det rostfri-mässing-krom. Gissa vad som gjorde att vi så totalt gick från ”aldrig i livet en rostfri” till att köpa en? Jooo… vi satt och kollade på de fem första avsnitten av Solsidan i helgen på tåget. Där i finvillan förekommer en rostfri Lacanche i ett Kvänumkök… och det såg så himla bar ut att vi bestämde oss mer eller mindre på stört. Eftersom övriga ”vitvaror” i köket är rostfria så är det inte mer än rimligt, istället för att ta in en ytterligare färg.

Så här få grejer har vi kvar att göra nu vad vi känner till:

– Beställa golv till kök och hall

– Beställa en blandare till köket

– Beställa kyl, frys, micro, diskmaskin

– Hämta upp tvättställ, blandare och vattenlås hos Franska kakelbutiken (kan killarna göra om det kör ihop sig)

– Hämta upp kökstapeten när den levereras till Måleributiken

– Välja ut pärlspont till hallen (eventuellt köpa samma som sätts upp i köket)

 

Jahopp, annars då?

Spackelfesten fortsätter. En av killarna jobbar med att jämna ut taket i matsalen, det var mycket ojämnt innan. Om det inte skulle ha rättats till innan vi sätter upp stuckaturen så skulle det se väldigt pajjigt ut. Den andre killen jobbar med att spackla motsvarande ojämnheter i badrummet. Det börjar se riktigt bra ut nu!

Imorse så vågade de äntligen ta ner taklisten som håller vävtaket i vardagsrummet på plats. Inget lossnade tack och lov! Även här ska stuckaturen sättas upp.

DSC 0774

Vi hade byggmöte med Rimas imorse och allt funkar bra. På torsdag är planen att killarna städar undan och börjar slipa och lacka golven. Sen lär de behöva fortsätta med badrummet under nästa vecka antar jag. De har även bett att få hålla till i garaget för att jobba med att slipa dörrar.

Imorgon kommer en bergvärmeman och börjar plocka ner oljepannan i krypgrunden. Sen fortsätter de på torsdag och kopplar in systemet då. Allt händer samtidigt!

Dock så ställde sotaren in som var bokad idag. Det var synd eftersom vi skulle behöva prata köksfläkt med honom. Den nya fläktkåpan kommer ju inte sitta på samma ställe som befintlig och det skulle vara väldigt bra om lite av murstocken/gamla fläktrören kunde tas bort.

Just nu har vi en väldigt spännande fläktkåpa som är ca 100 år gammal som varje dag släpper ner småsten, färgflagor och tallbarr på det som står på spisen. Längtar nytt kök!

DSC 0784

Ett steg närmre ett nytt kök

Imorse hade vi möte hos Kvänummannen där han gick igenom sitt förslag på kökslösning. Det var riktigt kul att se vad han åstadkommit efter vårt möte sist som var tämligen visionärt och oprecist.

Man kan säga att köksmannen jobbat hårt på att få köket att se sammansatt och balanserat ut, istället för att det ska vara utspridda öar – vilket nog skulle vara rätt lätt hänt med två dörrar och två fönster jämt fördelade över de fyra köksväggarna. Sen är det väl som med alla kök nuförtin att det är jättestort fokus på funktion och att det ska vara praktiskt.

Något jag tyckte blev riktigt bra var att fönstren kommer i ett större fokus. Från köksfönstret så kommer vi ha en finfin utsikt samt kunna kolla på fåglar och annat småvilt i trädgården. En annan mycket positiv sak är att jag kommer ha förbättrade förvaringsytor för alla mina vattenflaskor av sportkaraktär och annat i plast (typ matlådor). Glädje!

Utifrån skissen och hans program så gick vi igenom hela köket, inifrån och utifrån ett några gånger. Några justeringar kommer att göras, bland annat att byta ut ett underskåp med lucka mot ett skåp med lådhurtsar invid diskmaskinen. Där ska vi ha tallrikar, istället för i ett överskåp. Samt att vi önskade oss ett brickskåp med bakbord. Får se om han får in det någonstans.

När det gäller bänkskiva är vi rätt säkra på att det blir den som är i utställningsköket, kalksten nr 3. Det kommer bli ett helvete eftersom den blir förstörd om den får närkontakt med något surt (citron, vinäger, vin, städmedel…). Dock grymt snyggt.

När justeringarna av skissen är gjord kommer vi få en exakt offert. Det enda jag kan säga redan nu är att ingen någonsin någongång kommer få veta priset för kalaset…:)

Sen efter jobbet så passade vi på att sticka till Exergon gasspisar för att försöka kolla in vilken färg vi ska ha. Svart med mässing fortsätter att gälla tills annat sägs.

Köksdesign + spisar x3

Hampus och jag bestämmer lunchdejt för att hinna kolla ett varv till på spisar innan kvällens möte på Kvänumbutiken. Vi har kvällen innan surfat efter franska spisar, eftersom italienarna inte kan laga mat som ni kommer ihåg.

Börjar på Cordon Bleu och blir visade Godin och La Cornue av en förtroendegivande expedit. Försiktigt intresserad. Efter en tokstark Lamm Vindaloo åker vi till Zinkensdam och går på Exergon, där de enligt uppgift ska sälja Lacanche – som vi också har spanat in. Väl i butiken klaffar allt och vi har efter ungefär två veckors letande äntligen hittat en spissort som vi verkligen gillar! Vi gillar alla! Och väljer mellan en på 100 cm med två lika stora ugnar och en på 110 cm med en stor ugn och ett sidoskåp. Alla tjugo färger är intressanta dessutom. Väljer mellan standard som är svart med mässingsvred, tokläcker är också den i Provencegul, lite mer neutral men spännande är mörkblå eller grön och så fortsätter det…

Möte med Kvänummannen på kvällen. Under knappt två timmar pratade vi kök och det var hur kul som helst. Kvänummannen ritade och skrev på vår otroligt kassa köksritning, vi trodde inte han ville se den utan jobbade lite mer… digitalt… Vi gick igenom allt ifrån bänkskivor. Marmor och kalksten är snyggast men mest känsliga (spiller man vin eller citron på bänken är det kört, det blir ett helvete!). Vi pratar om att köket ska skala för flera personer som står och jobbar samtidigt (tex en vid spisen, en vid vasken och en vid diskmaskinen).

Kvänummannen föreslår bland annat att vi ska binda hop de köket till en helhet, med hjälp av krönlister. Jag som hade sett fram emot att få ett fett hörnskafferi fick ge mig på grund av utrymmesbrist. Vi hade så sent som kvällen innan helt ändrat design av köket, en rockad, att flytta spisen från hörnet där den står idag till centrerad på väggen samt flytta vattnet till fönstret.

Helt överväldigade av mötet på Kvänum känner vi att vi omöjligen kan bli besvikna. Jag har dessutom hittat mitt drömyrke – köksförsäljare – tänk att få bo i en lokal helt fylld av svindyra kök! Hampus försöker lura i mig att Kvänummanen inte bor i butiken utan har ett helt vanligt hem. Ha! Ungefär som om jag skulle gå på det. Nähä.

Möte med hantverkaren i huset

Börjar med att åka ut till huset för att träffa den hantverkare som ska fixa vattenskadan åt säljaren. Jag har svårt att hålla mig för skratt då han ser lite ut som en av ”vaffödåfö”-gubbarna i Ronja Rövardotter. Vi pekar i alla fall ut vart toa, tvättställ och dusch ska sitta i nya gästbadrummet. Hantverkaren har börjat bila upp golvet men ännu inte hittat vart läckaget är.

Efter jobbet tar vi en ny äventyrstur, till Sundbyberg den här gången. Letar upp Stenlunds Spisar för att kolla in deras sortiment av Ilve. Vi är försiktigt positiva men i övrigt ganska besvikna på att säljarna av livsstilsprodukter av spiskaraktär inte har så mycket livsstil att förmedla.

Spis spis spis

Målet är inställt på att hitta en spis. Hampus är helt fast på en AGA, fast har börjat mjukna något i att åtminstone kunna tänka sig så kallad Kall-AGA istället för en sådan som står på (och drar el) 24-7-365.

Vi startar på Cordon Bleu, kollar runt lite. Tveksamt. Går vidare mot ospec spisaffär som Hampus sett på Torsgatan. Får träffa en säljare som berättar grundligt om ett 10-tal olika Bertazzonis. Jag ganska imponerad. Hampus hävdar att italienare inte kan laga mat (till skillnad från britterna dårå…).

Avslutar spiskvällen med ytterligare ett besök i Kvänumbutiken för att känna lite på Kall-AGAn. Går molokna hem. Överväger på fullt allvar att köpa en inbyggnadsspis respektive inbyggnadsugn från Miele istället. Ägnar resten av kvällen åt att surfa spisar. En smula dålig stämning.

AGA-dagen och linoliumkompaniet

Lördag den 20 november

Kvänumbutiken har AGA-spisjippo i sin butik. Hampus har laddat i veckor för att få komma och känna på en riktig varm-AGA. Det var lyckat, vi fick prata med både en kock och en hängiven säljare.

Efteråt gick vi till Marbodals köksbutik och tittade på deras kök. Näst bäst hittills. Där såg vi även ett butiksexemplar av en Ilve-spis vilken jag tyckte var rätt intressant. Försöker övertala Hampus att det är en bra idé att inte köpa en spis som drar 240 kWh/vecka i el.

Slutligen går vi förbi på Linoliumkompaniet och pratar golv. Får veta att man kan köpa fiskbensparkett för 600-något kr/kvm. Och att man ska räkna på att det kostar ca 1 700-1 800 kr/kvm med hantverkare, slipning, lackning. Det var bra att höra, att det överhuvudtaget går att göra alltså.