Kategoriarkiv: Städgalning

Förklädet levererar och fixarsöndag

Jag sa ju att jag hade stora förhoppningar på förklädesklänningen jag sydde för ett par veckor sedan. Jag har inte blivit besviken. Idag åt vi bananpannkakor med grädde och hallon till frukost – och det blev inga fläckar på de vitarandiga tajtsen inunder. Mycket bra! Nu är det snart dags att göra en till tror jag. 

DSC 4752

En handfull grädde

DSC 4756

Vinka-vinka

I övrigt så har Hampus lovat mig att vi ska ha en fixardag idag. Det finns diverse att ta tag i…

– Hampus ska gå in sina nya vinterkängor som han köpte på XXL Sport igår

DSC 4762

Ny vinterhjälm och vinterkängor som behöver gås in

… och kanske skruva ihop långfärdsskriskorna som ska passa på kängorna

DSC 4764

Hampus nya långfärdsskridskor, av sådan modell att man sätter dem på kängorna

– Röja upp på gästrummet som just nu kan förväxlas vid en återvinningscentral

DSC 4774

– Ställa ner julgranen vid tomtgränsen och hoppas att kommunens granbil åker förbi i år (tant Hanna har mejlat och klagat på att de har glömt bort oss tidigare år)

DSC 4768

Något eländig gran som legat där den föll sen den åkte ut

– Bära upp det sista julpyntet på vinden

DSC 4769

Sista ljusstakarna och stjärnorna åkte bort i veckan. Julgranen på uterummet åker idag.

– Fixa iordning bland alla städgrejer. Ni förstår, vi har nu äntligen kommit till skott och skaffat varannavecka-städning. Det är skitdyrt men det får det vara värt. Nu jobbar vi båda två så mycket som möjligt och då känns det motiverat att ägna föräldradagarna åt Stellan istället för att städa huset, vilket tar en hel dag när man är hemma med honom pga alla tusen avbrott. Vi har tecknat Hemfrid för jobbet och nyligen kom en leverans av en ny dammsugare, en mopp och 13 städtrasor som ingick i dealen. Sedan tidigare har vi haft en ogjord aktivitet att sortera bort alla giftiga städmedel från Kottens räckvidd, så det är dags att ta tag i det där. 

DSC 4776

Ny dammsugare och moppgrejer på köpet vid köp av städning

– På samma tema ska jag ta tag i något som har irriterat mig i flera år. Vi har en städhink vars extremt smuliga och klistriga etikett lossnar i smulor och klistrar sig fast överallt. Idag ska den (etiketten alltså) bort. Jag har laddat med rakblad, T-sprit och scotchsvamp. 

DSC 4772

Etikettjävel som inte går att ta bort men heller inte sitter kvar

Ja, så spännande kommer min söndag bli. Hej-mors.

Fasadfix

Bloggen är tillbaka efter en stunds semester och efterföljande databaskrasch. Nu är det fixat och backuppförfarandet är förbättrat så alltid blir saker lite bättre.

Jag har länge tittat lite snett på husets norrsida som alltmer går från gul till grå-grön i takt med att husalgerna och smutset breder ut sig. Jag skrev ett inlägg om det redan i oktober i fjol så ni fattar ju att behovet har funnits där ett tag. Idag hade jag planerat in ett besök som blev inställt och i kombo med träningsfri dag så öppnade sig möjligheter för åtgärd. Redan för några veckor sedan var jag på järnaffären och köpte en mjuk skurborste så jag var kittad. 

Så här såg det ut före: 

DSC 0663

Smutsig fasad

DSC 0665

Både alger och föroreningar

Förutom borsten så använde jag varmvatten och diskmedel att skrubba med. Det fick sitta en stund innan jag sköljde av (Hampus, jag var försiktig) med vattenslangen. Jag började med den del av huset som är lägst, precis vid entrén. Det är också där som algerna och smutsen är mest påtaglig eftersom det är där man passerar varje dag. Resultatet blev verkligen jättemycket bättre även om det fortfarande finns svarta/gråa inslag i det gula träet. Av bara farten gick jag vidare och tog en vägg till på sidan. För att nå hela vägen upp satte jag ett skaft i borsten och då gick det ju väldigt mycket enklare att gnugga. Fattar inte att jag inte gjorde det direkt…. 

Tackvare skaftet så har jag nu tillförsikt inför uppgiften att jobba vidare med de lite högre väggarna som omger entredelen. Fast jag tror jag behöver engagera någon ytterligare i detta projektet för att hålla stegen. Idag var jag och Stellan ute i ungefär 1,5 timma och det var ungefär lagom vad han orkade sitta still i vagnen (inklusive sovstund).

Så här blev resultatet, två väggar fixade: 

DSC 0669

Väggen lite mer gul igen

DSC 0676

Nästan störst skillnad blev det av att tvätta fönsterblecken som verkligen var smutsiga innan 

DSC 0677

Den kortare väggen är fixad. Den andra har sin omgång kvar…

Nu gäller det bara att fasaden torkar innan Hampus kommer hem så det inte blir dålig stämning. Hampus är nämligen närmast maniskt nervös för fukt i huset. 

Termosmuggar

Sommarens bästa inköp så här långt har inte varit något av allt från Ikea eller motsvarande, utan en varsin termosmugg från Åhléns. Vi invigde dem igår när vi var på Breviksbadet och idag har jag stått och smuttat kaffe i garaget.

Nu sätter jag check på både garagestädning, Breviksbadet och cykla med cykelkärran. Samtliga på semesterlistan. 

IMG 6267

Proffsen städar garaget (läs spolar vatten) i foppatofflor.

Fönsterputsarhelg

Det känns som det var ett par veckor sedan sist, men trots det har det länge varit ett behov av fönstertvätt här på Karolineborg. Speciellt fönstren på övervåningen, som blev tvättade innan pollensäsongen i våras, har varit närmast igenmurade av smuts. 

DSC 1082

FÖRE Fönster fullt av pollen och föroreningar

Igår gjorde vi i alla fall ett ryck och tog alla fönster på hela övervåningen. Det tog ett par timmar ungefär och var en lagom hanterbar arbetsbörda, till skillnad från att ta hela nedervåningen inklusive uterummet, som vi gjorde sist, vilket var alldeles för mycket jobb. Utarbetad och beprövad best practice är som vanligt att undanröja alla moment som stör flytet. Det innebär att Hampus har som enda uppdrag att preppa för mig, det betyder röja fönsterbrädor, öppna tröga skruvar, kämpa med rutor som fastnat och torka fönsterbrädorna och återställa efteråt. Själv så kör jag på med sprej, trasa och handduk mycket effektivt. DSC 1105

EFTER Alla träd har så mycket klarare färg och fåglarna kvittrar

Idag har jag kört på lite mer där nere i två omgångar, i smyg. Hampus försökte hindra mig, men så fort han var upptagen med något annat så var det fritt fram. Haha. Det är ju lika bra att köra på när man ändå står i träningskläder och stegen är hämtad, så att säga. Nu är hallen, gästrummet och köket också fixat, det gick hur snabbt som helst fördelat på ett kort ryck innan lunch och ett till strax innan det blev mörkt. Det återstår att se hur det blev när det är dagsljus. 

DSC 1117

Rent och spegelblankt

Jag tänker att det är ganska rimligt att tvätta alla fönster en gång på våren och en gång på hösten, speciellt här där det är så mycket smuts i regnet/luften. Nu har vi gubbrummet, matsalen och vardagsrummet kvar för i år. Å andra sidan är det inte hela världen om det inte blir gjort heller. Däremot så känner jag att jag inte kan räkna med att det blir något gjort nästa vår, så jag vill ju helst passa på innan bebisen kommer. 

Vi är också inställda på att så småningom, när tiden är mycket mer knapp, att det kan vara värt att ta hjälp med städning och fönsterputs. Just nu funkar det bra att köra som vi gör, där vi turas om att städa hela huset en gång i veckan. Det är var fjortonde dag som man ångrar upplägget lite, alla andra dagar är det perfekt. 

Fönsterputsarsöndag

I söndags gjorde vi ett gemensamt ryck och putsade alla fönster på hela nedervåningen inklusive uterummet. Pust vilket fönster-vasalopp det var!

Uppskattningsvis höll vi på i 11 timmar tillsammans vilket indikerar att vi har en hel del fönster… Två i varje rum, som i sin tur består av tre delar á fyra sidor. Plus lite udda i hall och vardagsrum. Totalt sett var det 128 sidor räknade jag ut. Plus uterummet där det är åtta fullhöga glasdörrar á två sidor. Nästa gång tror jag vi måste ta uterummet vid ett separat tillfälle för att inte tappa stinget helt. 

Vi har ett bra upplägg när det kommer till fönstertvätt. Hampus har ansvar för att röja fönstret, ta bort alla grejer, skruva isär alla delar, öppna och rigga så det bara är för mig att gå dit och tvätta. När jag är klar så följer han upp med att sätta ihop alla delar, städa fönsterbrädor och återställa alla pryttlar. Det funkar riktigt bra och rekommenderas alla som annars blir galna av allt runtomkring-strul som just fönsterputsning av gamla fönster innebär. 

Som ett steg i att uppgradera vårt hus så har vi också påbörjat jobbet att successivt ta bort alla snoräckliga klistriga skumgummilister och ersätta dem med den moderna tidens gummilister. Man får ta ett par fönster åt gången eftersom det är ett sånt slavjobb.

DSC 0330

2 x 3 x 4 i varje rum

DSC 0329

Utom i vardagsrummet, där skruvar man loss innerfönstren och lyfter av dem. Mycket smidigt.

DSC 0327

Ny list på gång

DSC 0332

Tydligt vad det blir för hemmaprojekt våren 2014?

DSC 0336

Hampus håller i de supertunga dörrarna så jag kan jobba. Fönstertvätt = ansträngande fysisk aktivitet. Alltså lämpar sig träningskläder bäst för ändamålet. 

DSC 0335

Trevligt sällskap


Fulhörnet, not so much anymore

Igår var det ledig dag och vad kan vi då ha tänkas gjort?

– Hörde jag ”rensat i trädgården”?! Hörde jag ”kört släpvagn”?!

– Oh yes!

Området vi talar om kallas till vardags för fulhörnet på grund av att det är så oerhört risigt efter vintern då Kommun (läs: Lidingö Stad) dumpat hundratusenkilo snö, numera grus, där. Ytan är till hälften Kommuns eget (därav snödumpningen) men det ser ut som att det hör till oss, därav vår ansvarskänsla. Hörnet har varit med på bloggen tidigare, bland annat här

Här kommer några bilder hur det såg ut innan vi började.

DSC 0345

Alla delar där det går staket är vår del av tomten, här kan man se en tät växtlighet av ädelträd såsom lönn och hassel mixat med fulalm. 

DSC 0347

Kommuns del. Snögrusdumpplats till höger i bild. 

Vi gick ut vid halvtio på morgonen, hämtade grannarnas släpvagn och jobbade på fram till lunch, efter lunch hann vi ytterligare en halvtimma, innan vi var tvungna att kasta oss i bilen för att hinna två vändor till trädgårdsdumpen innan stängning. Vi jobbade på en yta på ca 30 kvadratmeter och fick till en hel släpvagn med ris och ytterligare en med löv. Här kommer resultatet!

DSC 0354

Ingen kvist vidrör stängslet!

DSC 0358

Krattat

DSC 0359

Här har Hampus tagit bort ett massivt Törnrosabuskage av den stickigaste rosenbusken som någonsin suttit i mina lår, hår, jacka, staketet, trädet….

När vi var uppe i varv och hade lite eld i baken så så tog vi och gjorde en sista spurt igår mellan 15 och 16. Vi packade ihop ytterligare ett släpvagnslass och for till vanliga tippen med allsköns gammalt skrot. 

– Förra ägarens gigantiska plastkompost, trasiga skottkärra, skidstav, sittbänk….

– Byggrester från renoveringen – för udda för att användas igen – vattenrör, hyllplan, skåpdelar, täckskivor, gipsskivor…

– Blandat garageskräp som gamla toadörren, elementreglage, tusen tapetprover, rostigt järnskrot hittat i rabatten osv…

DSC 0356

Allsköns skrot, inte längre i vårt garage

Cykelpyssel

Idag har pappa och Hampus bytt till sommarhjul på bilarna och senare hade pappa och jag cykelpyssel-stund på gräsmattan. Om det är någon värdering som jag lärt mig från min familj så är vikten av att underhålla prylar. Hampus har inte exakt samma inställning, vilken kan vara medryckande,  så det är ju bra att pappa kommer hit och styr upp det hela. Han hade dessutom med sig minst sju olika kemiska produkter som är antingen fettlösande eller fettgivande vilket blev lyckat. 

DSC 1011

DSC 0004

DSC 0009

DSC 0014

DSC 0019

Renande och frigörande

I helgen var det ingen rast och ingen ro.

Vi ägnade oss istället åt renande och frigörande aktiviteter, och då är det inte spa och portömning jag menar. Nej, i lördags åkte vi till återvinningsstationen två gånger med fullproppad bil och gjorde oss av med pärmar, böcker, trams, skräp, kläder och inte minst, alla gamla (sönderfrusna) färgburkar från förra renoveringen. Förutom det hann vi båda packa upp alla kartonger, sortera alla grejer och fått till hygglig ordning på prylarna. 

Under söndagen återställde vi nedervåningen, bar upp alla grejer som temporärförvarats lite här och där. Sen tror jag vi ägnade fem-sex timmar x två personer åt att städa hela huset. Jäklar vad smutsigt det blir av att bo i renovering. Blä!

Dagen började förstås med ett halvlångpass om 19 km löpning så jag var rätt matt där mot kvällningen. Söndagskvällen spenderades  i kön utanför biltvätten. Lycka var att hitta en påse godis i bilen så vi kunde få riktig biokänsla när vi körde igenom biltvätten. 

DSC 0588

(Smutsig) bil under packning

Bild

Isen ligger tjock och blank på Kottlasjön, bild från min promenad i lördags

DSC 0602

Putsade speglar och detaljer i köket

Matrummet återställt, från att ha sett ut så här:

DSC 0335

Matrummet kombinerad tvättstuga, kontor och förråd (innan)

DSC 0604

Tomt så det ekar (efter)

Nu har vi bestämt att det är färdigjobbat på ett bra tag. 

State of the art tvättstuga

Der typ bästa med vår nya övervåning är tvättstugefaciliteterna. Speciellt sedan vi i lördags kompletterade med en torkställning i taket. På sikt kommer vi kanske komplettera med en torktumlare (det är preppat för det) men jag har svårt att se att vi verkligen kommer behöva det. 

I helgen hittade jag en hel flyttkartong på vinden med linnedukar, handdukar och servetter från Hampus gammelmoster Margit. Inga problems att köra igenom det i tvättprocessen. Vilket tvättnöje!

DSC 0584

Fem manglade linnedukar på tork

DSC 0586

13 servetter och 7 handdukar, tjoff tjoff!

Bort med det döda

DSC 0391

Igår, innan frukost, fick jag nog av alla blomkrukor av döda pelargoner (som inte tycks börja leva trots idogt vattnande). Som en dement gamling gick jag ut i långkalsongerna och började röja. Nu är alla krukors innehåll i komposten, krukorna är staplade i garaget, sista fågelmaten upphälld i fågelhuset vid köksfönstret, alla tomma fröbollar-nät slängda, övriga fågelmatstationer inpackade i garaget. Slutligen tog jag också bort dörrkransen i blåbärsris och röda band som suttit där sedan jul.

Gäller att fånga stundernas ingivelser för de kanske aldrig kommer igen.