Kategoriarkiv: Trädgård

Hurra!! Bygglovsansökan inskickad

Mötet med en av kommunens bygglovshandläggare i fredags gick klart över förväntan! Det var dock bara en hårsmån från kalkonfiasko då min hjärna brunnit på morgonen (på grund av bråkiga barn, snöslask, barnvagnstrubbel etc) så glömde jag min telefon tillika almanacka och stödhjärna. När jag väl stod där i stadshusrepan så hade jag ingen koll på vem jag skulle träffa och de namn jag prövade fanns inte med i det kommunala registret. Det löste sig dock till slut då jag fick tillstånd att ströva fritt fram till Miljö och Stadsbyggnadskontorets korridor. Väl där mötte jag en snubbe i trapphuset som hade ett papper i handen med vår tomtskiss på, så då kunde jag bokstavligen hoppa på honom. 

När jag gick igenom vår bullersituation, våra planer och alla ifyllda papper så var det klart förhoppningsfullt. Inget av det vi önskar bygga är alltså vid första dialog upp över öronen fel. Med undantag för saknad färgkod och att vi uppmanades tänka ett varv till kring kontrollansvarig (numera är pappa utsedd) så var allt rätt ritat och ifyllt. Jag kunde inte tro att det var sant. Jag hade faktiskt räknat med ett muntligt avslag på stående fot. 

Ingen är ju naturligtvis klart förrän det är klart men idag har vi paketerat alla ansökanshandlingar, mejlat in dem och blåst bort krutröken ur luften. Yes! 

Håll tummarna nu! Om 10 veckors handläggningstid vet vi.

Det stora trädgårdsprojektet

Under hösten har vi återupptagit planeringen av Det Stora Trädgårdsprojektet. Vi har tänkt, funderat, vänt och vridit på tankarna i flera år nu. 

Av allt att döma, just nu, så har vi i alla fall bred konsensus i familjen angående hur vi vill ha det. Arbetet med att få ordning på planer och tankar har dragit ut extra mycket på tiden då vi haft en del dialog med kommunens akustik-gubbe. Det är nämligen så att vi har så pass mycket bullerstörningar från vägen att vi har beviljats bidrag för att bygga en bullerskyddad uteplats. Efter ett antal avstämningar så har vi nu enats om ett bygge som borde minska trafikbullret och som samtidigt gör vår tomt bättre för vår familj. 

Målbilden är att få till det ungefär enligt nedan. I korta drag innebär det att vi bygger en ny stödmur på västra sidan av tomten, fyller upp så marknivån blir jämn och ramar in med ett plank (3 sidor). Här finns plats för ett par nya fruktträd, studsmatta, gungställning och sandlåda. Några av rabatterna ryker, istället blir det blommor och köksträdgård i krukor/lådor. Vi gör en uteplats utanför köksfönstret i grus och lägger grus och kantsten runt hela huset. Ny gräsmatta, rosenrabatt och staket med grind på platten. 

IMG 0293

Målbild trädgård

Hampus har slitit hårt med bygglovsritningarna som nu är helt klara i sin första version.

Bygglovsritning

En av sidorna på vår tilltänkta mur med plank

Bygglovsansökan är också klar. På fredag till veckan ska jag in till kommunen och prata med en bygglovshandläggare för att se vad de säger. Sa jag att vi vill bygga på prickad mark? Att stödmuren blir över två meter hög och ett tvåmetersplank ovanpå det? Om vi får detta beviljat så blir det till att köpa en flaska champagne och en trisslott. 

Årets lyft

Årets bästa lyft består inte i att undertecknad varit på Akademikliniken (tyvärr) utan det är att vi har varit ute och målat om våra odlingslådor. De nya vi gjorde i våras målade vi svarta direkt, men nu har alltså samtliga därute fått sitt lyft. Samtliga utom de allra minsta, som snarare är att se som krukor, och gjorda i impregnerat trä. Färgen vi använt är alltså Falu Rödfärg, fast svart då.

Det blev sjukt bra!

Thumb DSC 6778 1024

Här pågår arbete

Thumb DSC 6780 1024

Titta på färg som torkar

Thumb DSC 6794 1024

Vilket lyft med svarta lådor istället för varierande grad av sunkigt obehandlat trä

Sandlådan

DSC 6511

Stellan gillar ju att vara ute i trädgården, men eftersom tomten inte riktigt är barnsäkras ännu behöver man ha ständig koll på var han befinner sig. Visst vore det toppen om det fanns något ofarligt som kunde hålla honom sysselsatt en stund medan pappa dricker kaffe långsamt?

Ett av sommarens viktiga projekt blev därför att att bygga en sandlåda. Efter en kortare stunds research på Google hittade jag en beskrivning som verkade OK.

IMG 4293

För en vecka sedan åkte jag iväg till Beijer och köpte virket till ramen och snickrade ihop stommen. Den delen gick snabbt men sen återstod problemet att få tag på sand. Enklast är att köpa småsäckar hos trädgårdshandeln men det är också det dyraste alternativet, speciellt om man behöver mycket sand. Annars kan man beställa sand i storsäck (1,2 ton) och få det hemkört till tomten.

Den här lådan rymde drygt ett halt ton sand och då var det bättre att försöka hämta sand själv på släpkärra.

IMG 4286

Jag och CE fick låna släpvagnen av granarna och begav oss till Molnsätra för att fylla på. Efter att ha konstaterat att de hade sommarstängt åkte vi istället till Allt i Sten i Vallentuna som hade lördagsöppet och som med grävskopan supersmidigt fyllde släpkärran åt oss för 500kr.

IMG 4290

 Väl hemma på garageplan skottade CE och Stellan sanden från släpet till skottkärran.

DSC 6471

 Medan jag körde upp för backen och fyllde sandlådan.

DSC 6483

Sanden räckte gott och väl och vi har motsvarande ett par skottkärror fulla med bonussand som blir bra som jordförbättring. 

Under tiden passade Hanna på att köpa lite nya sandlådesaker eftersom vi glömde de förra i Aspås.

Stellan blev toppennöjd!

DSC 6490

DSC 6501

Ytterligare två trädgårdsprojekt klara, stenpartiväxter och sandlåda

Det här är del två i följetongen om trädgårdsprojekt vi gjort klart i helgen. Som jag skrev i förra inlägget så börjar vi jobba på måndag så det har varit lite av sista rycket innan sommaren är över.

Den här bloggen ska handla om tomtens nordvästra hörn, det som ligger utanför köket som har varit nästan klart i drygt två år. Det har bara varit en liten liten grej kvar – och nu är den (och lite mera) KLART!

Bara för att komma in i rätt stämning så ska jag visa några förebilder från vår första vår/sommar i huset:

FÖRE

 DSC 0549

Höggräs

DSC 0496

Ängsaktigt gräs och mossa överallt. Här har vi just fått ordning på köksträdgården. 

 DSC 0812

29 juli 2011, här har Maria och jag startat ett litet miniprojekt att göra en liten stenpartirabatt. Det var detta jobb jag skulle återuppta den här sommaren. 

Den här delen av tomten är den vi ägnat mest tid, kraft och pengar åt under de 4,5 år vi bott i huset. Det blir extra tydligt när jag går igenom gamla blogginlägg under kategorin ”Trädgård”, för vart och varannat inlägg handlar om detta.

Om jag ska säga jättekort så har jag/vi tagit ner minst ett träd, grävt upp och silat all jord, byggt en liten stödmur och planterat ett träd. Sått gräs och dragit upp mängder med rötter. Rensat och rensat bort jord. Byggt upp en vinbärsö och planterat vinbärsbuskar. Samt gjort en ny rabatt längs huset

Efter några turer med gräsmattan med rensning av ogräs och stöd-sådd med gräsfrö så har den tagit sig riktigt bra, muren står kvar och alla buskar och träd växer riktigt bra. Vi har varit väldigt nöjda med jobbet.

Det som inte riktigt blev klart var att rensa bort den sista gräsfläcken i det parti som är stenklippa. Det har varit en yta på inte mer än 1-2 kvadratmeter ”gräsmatta” av det äldre slaget, dvs högt spretigt ängsliknande diverseväxtlighet. Eftersom jordmånen är dålig, det ju en klippa, så har detta gräs varit brunt mest året runt. Det som också hänt sen vi gjorde det stora jobbet är att det börjat växa upp mer spretigt gräs och ogräs i sprickorna lite här och där. Detta har varit icke åtgärdat och var väl närmst halvmeterhögt i sina stråk. Antar att det räknas som löpande underhåll. 

En annan grej som inte blev så bra var det djupa hålet i stenen längst bort. Det är en grop som det samlas vatten i. Jättehärligt tycker fåglarna som använt det som bad. Inte så jättehärligt för oss föräldrar när Stellan går ner med lågskor och sätter sig i det sura slemmiga vattnet. 

Eftersom jag inte direkt har huvudet på ett skaft nu för tiden så har jag inte tagit någon nyaktuell före-bild den här gången. Därför får vi hålla tillgodo med ett par halvgamla. Det var inte så lätt att hitta bilder då jag undviker att fota det här området.

IMG 8116 

Hampus tidigare i vår som är ute och grillar. Man kan se den gräsmatteliknande yta som är mellan grillen och järnbordet. 

IMG 8446

På den här bilden kan man också se lite av gräset och den vida tallen

Oj, det blev en jättelång inledning för att komma fram till vad jag gjort den senaste veckan. 

Vi började med att såga ner några av de mest yviga barriga stickiga grenarna från tallen för att få den lite luftigare mot marken. Därefter grävde jag bort den där jädra jorden mitt i klippan, vilket inte alls var så lite som jag trodde innan. Jag körde bort skottkärra efter skottkärra (minst tio stycken) med jord och rens innan det var klart. Jag passade även på att utöka projektet lite allt eftersom till att även innefatta en uppdaterad plantering i stenpartiet samt gjorde en bättre anslutning till köksträdgården. 

Parallellt så har Hampus snickrat en sandlåda och har med hjälp av Stellans morfar också fyllt den med imponerande mängder sand.

EFTER

DSC 6457

Under tallen har jag satt smultron (återanvända) och något gult slingrande jag hittade på tomten. Längre fram ”Kärleksört” och ”Mossflox”. I de djupare skrevorna närmst gräsmattan ”Liten Kärleksört” och ”Vit Fetknopp”. Till höger i stenskrevorna har jag något rosa jag hittade i backen, samt jättevallmo i det som blev mer av en riktig rabatt invid köksträdgården. 

DSC 6460

Liten Kärleksört, fin hoppas den överlever…

DSC 6462

Kärleksört och Mossflox

DSC 6464

De rosa är hittade i backen, den ensamma lökväxten kom från ett jularrangemang anno 2011-ish och tlll höger vallmorabatten 

DSC 6483

Nu med sandlåda, jättebra fixat av Hampus 

DSC 6469

I det lite djupare hålet planterade jag någon slags prydnadsrabarber jag hämtade på tomten för att slippa ha Stellan i det sunkiga vattnet var och varannan dag

När det gäller valet av växter så är det helt slumpmässigt. Mina trädgårdsintresserade vänner är nog inte så imponerade av tillvägagångssättet. Det som hände var att jag bestämt mig för att köpa smultron och sätta överallt, och åkte till lokala trädgårdshandeln. Väl där fanns inga smultron så då valsade jag omotiverad och sur runt ett antal varv tills jag hamnade framför reahyllan. Där jag till slut plockar på mig några olika billiga växter. Visst, jag kompletterade med några andra till ordinarie pris också, men det var ju allt annat än i förväg genomtänkt. Några av växterna som jag använde plockade jag dessutom från andra ställen på tomten för att göra det lite enkelt för mig. 

När det gäller den nedre delen av den här sidan av tomten, den som sluttar mot söder, så har vi ganska långtgående planer. Vi håller just nu på att ta in offerter, rita på bygglovsansökan och planera för en rejäl stödmur, plank och bättre gräsmatta. 

DSC 6428

Bättre och plattare gräsmatta här, det blir ett helt eget projekt

Semesterprojekt ett avslutat – sten vid odlingslådorna

Sista skälvande dagarna på vår sexveckors semester har bjudit på krafttag för att bli klara med några av semesterprojekten.

Först, att snygga upp runt nya odlingslådorna. Ni kanske kommer ihåg att vi i maj snickrade några olika nya odlingslådor, finns att läsa bland annat här och här. Det var dels två större och lägre lådor som vi målade svarta som skulle användas till salladsodling och liknande, och dels två ”lite finare” lådor gjorda i tryckimpregnerat virke med handtag för grönsaker, kryddor eller blommor. Jag fixade och donade en massa för att hitta en bra plats att ställa de svarta lådorna på och tänkte att jag skulle vara smart och ställa dem på markduk för att slippa klippa fästinggräs runt kanterna ideligen. Det enda jag inte gjorde klart var att fylla på ordentligt med sten runt om, de har istället stått med synlig odlingsduk hela sommaren.

Jag trodde det skulle dra ut på tiden en vecka och inte tre månader. Men oavsett – Hurra! Hurra! Nu är det fixat. Stenen som jag använt är uppgrävd från andra ställen på tomten, bland annat ur potatislandet. Det blev en del bärande och tvättande. 

FÖRE:

IMG 8483

Det var lurvigt gräs och ojämn mark där lådorna skulle stå

IMG 8542

Så här har det sett ut hela sommaren med undantag för fiberduken

EFTER

DSC 6485

Äntligen är markduken täckt med sten och syns (knappt) inte längre. Morötterna i den vänstra lådan har det tufft eftersom Stellan gräver i jorden varje dag. 

Beträffande odlingen så tror jag salladen var som bäst när vi var i Frankrike. När vi kom hem var det överblommat, övervuxet och snigelätet. Jag sådde om sallad i den ena och sådde morötter i den andra men jag vet inte om det hinner bli något innan frosten kommer (snart, antar jag). Det var något som inte var helt optimalt, tyckte jorden var grov och torr så jag får fundera på att blanda i mer köpejord till nästa år kanske. En annan bidragande faktor är möjligen att Stellan brukar ägna en stund varje dag åt att gräva runt i jorden med sin lilla spade, kan eventuellt ha påverkat slutresultatet…

En annan tanke som slagit mig i år är att det är ju inte så jättekul att odla och äta sallad så vi kanske planterar jordgubbar i samtliga nästa år. Plocka och äta jordgubbar ingår också i Stellans dagliga rutin. 

I det lite längre perspektivet hoppas jag på att kombinationen energi, ledighet och torrt trä kommer sammanfalla så vi får lite svartfärg på de andra obehandlade lådorna också. Det är klart snyggare. 

Första lådan klar

Idag har vi varit på brunch på ett ställe som öppnat i ny regi, Lidingö Saluhall. Jag var ganska tveksam först, ni vet, det är dyrt, tar halva dagen och stor risk för kaos pga minimonster. Det hela gick dock långt över förväntan. Det var visserligen kostsamt (cirka 270 kr/vuxen) men jättegott, fräscht och Stellan var snäll. Visst det blev lite kladd och mat på golvet men klart hanterbart. Buffebordet var fint och kändes klart lyxigt med både råbiff, pocherade ägg, räkor, rökt lax, grillade grönsaker, ostron, ostar, bröd med mera. Till efterrätt fanns diverse sorters mousse, rabarberpaj, våfflor, frukt osv. Gott gott! Stellan åt rejält med pommes, räkor, lufttorkad skinka, grillspett, våfflor och vindruvor. Priset för hans portion var tio kronor så det var väl spenderat!

IMG 0181

Brunchbuffe idag

Det jag egentligen skulle komma till var att vi, mest Hampus, därefter byggde klart den första av två mindre odlingslådor som han påbörjade igår. Det var lite pyssel med att sätta ihop alla bitar men det blev vinkelrätt till slut. Det bästa av allt var att alla mått stämde, och tur var det eftersom den andra lådans 29 bitar redan är kapade. Inspirationen till lådan kommer från en bok jag har ”Drömmen om ett orangeri” där de använde sådana här lådor att odla tomatplantor i orangeriet.

Tanken är att vi ska ha en plastback inuti denna låda, och att det i plastbacken ska vara en plastsäck alternativt tidningspapper mot jorden. Av den anledningen så tog vi impregnerat virke med förhoppning om att det ska hålla för att stå ute i många år. Yttermåtten på plastbacken är 60 x 40 cm, så det är en halvstor låda kan man säga. Förhoppningsvis lagom för sallad, kryddor eller fänkål…? Jag tror att Hampus tyckte det var ett ganska kul projekt, själv ser jag fram emot cirka tio till… 🙂

IMG 0180

Plastbacken inuti är 60 x 40 x 35

IMG 0179

Med bärhandtag så två starka kan flytta den vid behov

Rådjurssäkrade rabatter

Det är fantastiskt väder och har varit riktig vår i flera veckor! Livet kommer åter till familjen räv och ganska många av alla tulpaner, påsk- och pingstliljor jag satte i höstas har börjat komma upp. Eftersom vi praktiskt taget har fyra rådjur som husdjur här så blev det brådis värre att fixa något ospecificerat rådjursskydd för en av rabatterna. Jag har satt lökar på fler ställen men i rabatten framför köksfönstret körde jag ner verkligen massor. 

DSC 5349

Planen var att jag skulle skaffa några rejäla staketstolpar och dra upp ett nät. På den lokala blomsterhandeln, B-landet, som vi kallar den så hade de ett färdigt rådjurskit. Jag tog ett set av fem pinnar, 22 meter nät och en vajer. På grund av snål så tog jag bara fem pinnar, egentligen hade det kanske varit lite snyggare att ta några fler. Nättillverkaren pitchar detta nät som osynligt, och ja, det är ju inte osynligt men inte direkt uppseendeväckande på lite håll. Min tanke är att eftersom det är en ganska smal rabatt (som max typ en meter) så gissar jag att rådjuren inte är så benägna att hoppa in i fållan, därför tog jag det lägsta nätet och de kortaste pinnarna. 

 Med hela familjen som hjälp fick vi till det utan alltför mycket bråk och sura miner.

DSC 5351

DSC 5353

DSC 5356

Kotten hjälper till

Slutresultatet tror jag blev bra. Vi får väl se om det håller. Min tanke är att jag tar bort nätet när tulpansäsongen är över, för jag har ju bara rådjurssäkra blommor under sommaren. 

DSC 5371

Inte alltför uppseendeväckande nät

DSC 5373

Nät och staketstolpe

Snö, kanelbullar och ettårsförberedelser

Idag har varit en aktiv dag kan man lugnt säga. 

Det har snudd på vräkt ner snö igår och idag. Vi har varit ute tre gånger, Kotten och jag. Två gånger för att skotta snö och åka lite pulka. Man kan säga att Stellis inte är en utekatt så här långt, han hatar att bli påklädd och vantar är djävulens påfund (typ). När han åker pulka så håller han andan för han tycker det är så läskigt. Inte var det något vidare kul att titta på någon som skottar snö heller. Det kommer ta några år innan man kan skjutsa honom på snösläden och tippa ut honom i en snödriva. Det kanske aldrig kommer hända känns det som. Förhoppningsvis kommer vi ut i helgen, Stellan och jag ser fram emot att se Hampus provåka sina långfärdsskridskor bland annat. Det som också händer i helgen är att Stellan fyller ett år. Tänk att liten blir så stor. Därav bullbaket.

IMG 0153

Skeptisk, men okej initialt 

IMG 0156

Övervakar

IMG 0155

Får provåka släden, inte så kul

IMG 0152

Stellan hjälper till som vanligt. Mycket roligare i köket än utomhus. 

DSC 4792

Jag har skaffat nya bullformar, egentligen s k cupcake-formar. De är mycket hårdare och får bullen att resa sig istället för att fläkas ut på plåten. Gjorde även minibullar och då använde jag en muffinsplåt för att få samma effekt. Mycket bra! 

Tulpaner fas 2

Sådär, då hade vi äntligen planterat klart alla lökar av tulpaner, påskliljor, pingstliljor, krokus och pärlhyacint. Tänk att det blev en långbänk innan det blev klart. Skönt, jag hade hunnit bli rätt less och jag har fortfarande ont i gräv-handen. Här kommer lite bilder från helgens kalas.

IMG 6982

Stellan som var ordentligt förkyld i helgen var omstoppad och stundvis väldigt hjäpsam

DSC 2569

Stellan rekar uppfarten där vi senare planterade 46 lökar

DSC 2555

Tillsammans gräver vi snabbare än var för sig…

DSC 2540

Även pappis var ute tillräckligt lång stund för att fastna på bild

IMG 6991

I vinbärsön satte jag krokus och pärlhyacint som skänkts av Eva och Torgny

IMG 6993

Sista påsk- och pingstliljorna åkte ner här

IMG 6990

Det mesta jag gör här hemma är av experimentell karaktär. Nu testar jag att sätta några tulpaner i krukor för att få in och ut dem tidigare nästa vår.

IMG 6995

Nulägesbild på komposten. Proppfull trots att löven inte ens är krattade

IMG 6999

Klätterrosorna flyr kylan och försöker ta sig in i huset mellan stående och liggande panel